preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
HWPL Korean Peace education project

HWPL Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light - je organizacija koju je 2013. godine osnovao Lee Man-hee sa sjedištem u Seulu u Južnoj Koreji. Riječ je o mirovnoj organizaciji koja ima preko 70 korejskih i 100 međunarodnih podružnica. Organizacija šalje poziv društvu na zajednički rad na miru. U ožujku 2018.godine oko 150 000 sudionika sudjelovalo je u "2. godišnjoj komemoraciji DPCW-a koja se održala u 71 zemlji diljem svijeta (SAD, Njemačka, Ukrajina, Kina, Velika Britanija...), a tema je bila "Poziv na izgradnju svijeta mira i pravde".

Naša škola je nastavnoj godini 2021.-22. potpisala sporazum o suradnji te se kroz niz radionica provodi Edukacija o miru. 

Učiteljica Marija Janković u suradnji sa učiteljima iz Južne Koreje, nakon provedene edukacije, provodi predavanja (putem Zoom aplikacije) i radionice o miru u 6.a razredu.

Predavanje 1. Izvorno stanje svekolikog stvaranja 11.11.2021.

Na prvom satu predavanja o miru naučili smo da sva stvorenja na Zemlji održava raznolikost i radi zajedno na uspostavljanju sklada, te tražimo  mir iz cjelokupnog stanja sveg stvorenja. 

Predavanje 2. Razlog da sve stvoreno živi u harmoniji  25.11.2021. 

Na slijedećem satu smo naučili svoju vrijednost, utjecaj i ulogu.

Predavanje 3. Što je narušilo mir u svijetu čovječanstva? 7.12.2021.

Na ovom smo satu naučili kako je nered uzrok koji je narušio stanje mira, a da je temeljni uzrok nereda bio pohlepa. Naučili smo da je duh ljubavi temelj mira i da mir počinje od osobne promjene pojedinca. 

Predavanje 4. Ponovno uspostavljanje reda i odnosa u ljudskom svijetu   15.12.2021.

Na današnjem satu učenici su naučili da postoji red u stavranju prireode koja nas okružuje i važnost reda u čovječanstvu. Spoznali smo da mir počinje s jednom osobom. 

Predavanje 5.  Biti zahvalan na ljubaznosti i milosti 23.12.2021.

Kroz ovaj sat učenici su naučili da zahvalnost počinje sjećanjem na ono što nam je dano. Razumjeli smo potrebu da budemo zahvalni i prednosti zahvalnosti, također smo razgovoarali o načinima na koji oni pokazuju zahvalnost i kome. 

Predavanje 6. Voditi računa o dobrobiti drugih  13.1.2022.

Kroz ovaj sat učenici cu naučili koncept i važnost razmatranja, kroz primjere su usvojili prednosti obzirnosti prema drugima. Učenici shvaćaju da svi trebaju biti pažljivi prema miru u zajednici i naučiti kako to primjeniti. 

Predavanje 7 Žrtva bez naknade 3.2.2022.

Kroz ovaj sat učenici cu naučili kako je žrtva temelj za postizanje mira, te vrijednost žrtve kroz različite primjere, te poticaj na žrtvu za svoga bližnjega. 

Predavanje 8 Razumijevanje i opraštanje drugima 10.2.2022.

Učenici su naučili značenje oprosta, te uvidjeli odnos između oprosta i mira. Kroz razne slučajeve i osobna iskustva učenici su ispričali potrebu za oprostom, te naučili kako ga i u buduće primjenjivati. 

Predavanje 9 i 10 Poštovanje starijih i Nastojanje za očuvanje baštine 17.2.2022.

Kroz ovaj sat učenici su naučili zašto bi trebali biti puni razumijevanja i pristojnosti prema svojim roditeljima/učiteljima, starijima, prakticirajući poštovanje. Iskustva kako mi pomažemo starijima u našoj okolici podijelili smo jedni sa drugima. Učenici su također naučili kako prepoznati ljudsko nasljeđe i objasniti njegovu vrijednost, te smo shvatili kako je najbolja kulturna baština svjetski mir i da se mora naslijediti budućim generacijama. 

Predavanje 11. i 12. Zakon o poštivanju mira, Dovršetak mira čovječanstvo je dugo čekalo 3.3.2022.

Učenici su usvojili da treba imati osobine mira kako bi se poštovao zakon te da je za postizanje mira potreban obvezujući zakon mira. Učenici su naučili da ostvarenje mira zahtjeva i hrabre akcije, te da ljubav prema miru postaje motor pokretač za postizanje mira. Učenici su također naučili kako su oni odgovor na ostvarenje mira, te da u tome budu odlučni i da sudjeluju u mirovnom radu.

Tvrđava Brod -posjet  17.3.2022. 

U sklopu predavanja HWPL učenici su usvojili važnost očuvanja kulturne baštine koja nas okružuje. Sa učiteljima iz Južne Koreje smo došli na odličnu ideju kako poboljšati svijet oko nas- odlučili smo očistiti okoliš upravo u našoj Tvrđavi. Uvjerili smo se kako trebamo čuvati prirodu, građevine kako bi generacije iza nas također mogle uživati i biti dio naše povijesti. Prionuli smo poslu, vrijedno i marljivo skupljali otpatke, smeće, papiriće, pa čak i veće stvari. Sve smo odložili u za to ptredviđene kontejnere i nakon dobro odrađenog posla uživali u lijepoj prirodi. Za nagradu smo se zabavili na obližnjem igralištu. Svi smo zaključili kako je najljepše vrijeme provedeno sa dragim prijateljima  dok činimo dobru stvar! Svakako ćemo se rado uključiti ponovno u ovakvu akciju.

 

Quiz time! 24.3.2022.

Nakon odrađenih predavanja, odlaska u Tvrđavu Brod gdje smo praktičnim radom doprinjeli očuvanju kulturne baštine vrijeme je za objediniti znanje i poigrati se. Naše prijatelje, učitelje iz Južne Koreje pozvali smo na Zoom razgovor i zajedno učinili ovaj sat još zabavnijim i svečanijim. Pitanja u kvizu su obuhvaćala sva prođena predavanja, te neke od osnovnih pojmova o HWPL. Učenici šestog razreda su pokazali zavidno znanje, ali pobjednik m ože biti samo jedan! Ili u ovom sličaju-pobjednica- Anđelina Sedlo! Anđelina je uspješno odgovorila na najveći broj pitanja, odgovarala je točno i samouvjereno, a učenici su joj na kraju kviza i zapljeskali. Nagrada nije izostala, kako za našu pobjednicu, tako i za ostale učenike, jer kako smo zaključili: Svi smo mi jedno, i svi smo pobjednici! Učitelji iz Južne Koreje su svakom učeniku poslali priznanje o završenoj edukaciji, kemijsku olovku i bedž sa natpisima koji promoviraju mir i ostale HWPL vrijednosti. Uz to dodali smo slatke nagrade, čokolade za učenike koji se se najviše trudili tijekom predavanja, a zajednički smo se počastili po završetku kviza grickalicama i čokoladama.  Učenici su naglasili kako su im se predavanja svidjela, naučili su nešto o sebi i svojoj okolini, ali najviše im se svidio odlazak u Tvrđavu Brod gdje smo i praktičnim dijelom, trudom očuvali kulturnu baštinu našega kraja. 

Želimo nastaviti druženje sa našim prijateljima učiteljima, za što će nam se pružiti prilika kroz razne projkekte koji se nastavljaju, jer mir je ono što svima nama treba!

Projekt prezentiran na šskolskom vijeću učitelja 4.7.2022.

HWPL.pptx


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569648
Danas: 1

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju