preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

eTwinning projekt: Živimo zeleno/ Living Greenly

CILJEVI :

- ovim projektom ćemo poticati volonterski, društveni, praktični i kreativno stvaralački rad, te i aktivnu participaciju djece u ekološkim aktivnostima škole, lokalne zajednice i šire kroz koje će učenici stjecati navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju.

- poticati učenike na istraživanje i promišljanje time i stjecanje spoznaja o uzrocima i posljedicama utjecaja na prirodu koje pridonose razvoju svih oblika mišljenja, osobito kreativnog razmišljanja i rješavanja problema.

- poticati druge udruge, organizacije i širu javnost na odgovorno i održivo ponašanje.

- omogućiti učenicima stjecanje i razvoj kompetencija potrebnih u 21. stoljeću kroz suradničko i istraživačko učenje te stvaralački element učenja kroz rad.

- razvijati trajne navike aktivnog participiranja i volontiranja u ekološkim aktivnostima u svojoj okolini.

- poboljšati stanje okoliša škole pa i šire.

 

NOSITELJI PROJEKTA:

Ivana Tunjić, učiteljica mentorica, prof. biologije i kemije

Jasmina Matekalo, učiteljica savjetnica, prof. geografije i povijesti

Marija Janković, učiteljica mentorica, prof.engleskog jezika

Mirjam Ćorluka, mag.prim.educ

Učenici sudionici projekta: 5.a, 8.c, 8.d, posebni odjel i učenici 8.razreda uključeni u GLOBE

Zemlje sudionici: Turska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija, Albanija, Slovačka, Češka i Hrvatska.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 14. 9. 2020. 13:13

Završen još jedan eTwinning projekt

Uspješno smo završili još jedan eTwinning projekt pod nazivom „Živimo zeleno“. U projektu su tijekom školske godine 2020./2021. sudjelovali učenici iz deset europskih država. Iz naše škole sudjelovali su učenici 8.c i 8.d razreda sa svojim razrednicama Jasminom Matekalo i Ivanom Tunjić te osmaši uključeni u GLOBE program. Proveli smo niz zanimljivih aktivnosti kojima je glavni cilj bio kod učenika stvoriti navike odgovornog ponašanja prema okolišu. Proveli smo anketu o ekološkim navikama i stavovima učenika i uočili smo da je dio učenika potrebno potaći na razmišljanje o ekološkim pitanjima i poučiti o određenim temama vezanim uz zaštitu okoliša. Stoga smo iskoristili naše projektne aktivnosti u tu svrhu. Skupljali smo stari papir, plastične čepove i stare baterije, učili o razvrstavanju otpada te reciklirali. Šumar nam je održao online predavanje o važnosti šuma, a mi smo zasadili nekoliko stabala u okolišu naše škole. Istražili smo autohtone životinje u našem zavičaju, ali i ekološke probleme u našoj okolini te mogućnosti njihovog rješavanja. Igrali smo eko-kviz, obilježavali važne eko-datume, u školi smo postavili nekoliko panoa, a učenici su pisali i pjesme s ekološkom tematikom.  

Naše projektne aktivnosti objavljivali smo na web stranici škole, Facebook stranici i  Twinspaceu projekta. Sudjelujući u ovom projektu puno stoga smo naučili, postali smo ekološki svjesniji, naučili smo se koristiti novim digitalnim alatima, učili smo rješavati probleme i bili smo kreativni. Uz sve to, dobro smo se zabavili. Slijedeće školske godine s novim učenicima krećemo u realizaciju novog eTwinning projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 15. 7. 2021. 20:12

Diseminacija projekta

Naš projekt je priveden kraju kao i naše provedene aktivnosti u sklopu projekta. Sve  objavljene aktivnosti nalaze se na web stranici škole, društvenoj mreži škole, predstavljene su na roditeljskom sastanku i na Učiteljskom vijeću. Naš projekt je uvršten u školski kurikulum.

Prezentacija projekta: Živimo zeleno/Living greenly

Facebook OS Hugo Badalic

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 14. 7. 2021. 18:25

Evaluacija projekta

Zadnji tjedan nastave proveli smo evaluaciju među učenicima koji su uglavnom iskazali pozitivno mišljenje i zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu.

Evaluacija projekta: Živimo zeleno

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković Jasmina Matekalo Ivana Tunjić Mirjam Ćorluka  datum: 14. 7. 2021. 18:23

Aktivnosti u mjesecu lipnju

Budući da smo uočili da u našem gradu postoji problem nedovoljnog razvrstavanja otpada, povodom Svjetskog dana okoliša koji se obilježava 5. lipnja, ponovili smo što treba raditi s otpadom te kako ga pravilno razvrstati da bi bio pripremljen za recikliranje. Napravili smo makete kontejnera za razvrstavanje otpada koje smo izložili u učionicu geografije kako bi bila podsjetnik učenicima na potrebu pravilnog razvrstavanja otpada.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 18. 6. 2021. 17:34

Videokonferencija projektnih partnera

15. lipnja s početkom u 19 sati održali smo videokonferenciju projekta Živimo zeleno u okviru koje je predstavljen način prijave projekta za ocjene kvalitete i popunjavanja izvješća Udruzi hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 15. 6. 2021. 18:14

Aktivnosti u mjesecu svibnju

Povodom Dana planeta Zemlje odigrali smo Kahoot kviz „Misli zeleno“. Ponovili smo koliko je stara Zemlja, što su deforestacija i efekt staklenika, da je Dinara najmlađi park prirode u Hrvatskoj, koje tvari uzrokuju stvaranje ozonskih rupa, u koju kantu se odlaže koja vrsta otpada, što se ne može reciklirati, što je održivi razvoj, a što ekološki otisak. Natjecali smo se tko će bolje riješiti kviz, a i dobro smo se zabavili.

 

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti koji se obilježava 22. svibnja dipl. inženjer šumarstva Dražen Zvirotić održao je učenicima online predavanje o šumama i šumarstvu Hrvatske. Upoznao je učenike s namjenom šuma, drvnom zalihom te šumskim zemljištima i zaštićenim šumskim područjima u Hrvatskoj. Učenici su predavanje pozorno pratili i predavaču postavili nekoliko pitanja, a najviše su ih zanimali pošumljavanje i uloga šumara u održavanju životinjskog svijeta u šumama.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 28. 5. 2021. 17:24

Svjetski dan Sunca

Danas je Svjetski dan Sunca, iako je baš danas malo sramežljivo. Posebni odjel je u sklopu eTwinning projekta "Živimo zeleno" posvetio svoje vrijeme obilježavanju današnjeg dana. Sunce - daje nam vitamin D zbog kojega smo sretni i možemo šutati loptu, grije nas pa možemo lizati sladoled i plivati u moru! A i svi smo mi nečija sunca! Pronađite nas ovdje!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjam Ćorluka  datum: 3. 5. 2021. 09:02

Poruka povodom Dana planete Zemlje

Učenici 5.a razreda su na satu engleskog jezika izrađivali poruke Zemlji povodom aktivnostu u eTwinning projektu.

Shvatili smo da stvarno imamo cijeli svijet u svojim rukama i da o nama ovisi kako će naša budućnost izgledati.

Također izračunali smo koliko otpada godišnje naša kućanstva pojedinačno, a potom i zajedno napravi godišnje.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 23. 4. 2021. 13:48

Aktivnosti u mjesecu travnju

Povodom Dana planeta Zemlje ukrasili smo jedan od panoa u školi. Istražili smo i prikazali neke od neobičnih mjesta i prirodnih pojava na Zemlji. Jeste li znali da u Indoneziji postoji vulkan s plavom lavom i jezera koja mijenjaju boje, u Kanadi jezero s mjehurićima leda, na Islandu ledena špilja, a u Sibiru tirkizni led? A jeste li znali da na Maldivima postoji plaža koja svijetli u mraku te da u SAD-u postoje ljubičasta plaža, šareni izvor i obojene dine? Na našem planetu postoje i Krugovi vila, ružičasto jezero, a u Zemljinoj atmosferi se osim obične duge pojavljuju i bijela i kružna duga. Učenici su napisali i prigodne pjesme o Zemlji kojima nam poručuju da čuvamo naš predivni planet Zemlju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 22. 4. 2021. 17:16

Zazeleni grad

U sklopu eTwinning projekta "Živim zeleno" učenici Posebnog odjela su se pridružili akciji "Kad bi drveće govorilo" te su poslali snažne poruke. I vama poručuju #zazelenigrad!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjam Ćorluka  datum: 1. 4. 2021. 09:33

Aktivnosti u mjesecu ožujku

Povodom Dana voda u ponedjeljak 22.3.2021. GLOBE-ovci uključeni u eTwinning projekt „Živimo zeleno“ izvršili su hidrološka mjerenja na rijeci Savi, a rezultati mjerenja su prikazani i objašnjeni ostalim učenicima na nastavi geografije. Naglasak je stavljen na utjecaj onečišćenja na fizikalno-kemijska svojstva vode.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 25. 3. 2021. 17:07

Aktivnosti u mjesecu veljači

U listopadu prošle godine prikupljali smo namirnice za pučku kuhinju u našem gradu. Učenici su predložili da provedemo još jednu takvu akciju i ponovo su s radošću sudjelovali u akciji. Složili su se s poznatom uzrečicom - Dobro je činiti dobro! Na ovaj način su bili sretni i oni koji daruju i oni koji su darovani.

 

Tijekom veljače među učenicima od 5. do 8. razreda proveli smo online anketu o ekološkim navikama i stavovima. Iz rezultata ankete vidljivo je da većina učenika ima ispravne stavove o ekološkim pitanjima, ali dio učenika je potrebno potaći na razmišljanje o ekološkim pitanjima i poučiti o određenim temama vezanim uz zaštitu okoliša. Također, vidljivo je da dio učenika treba poboljšati svoje ekološke navike. Zato smo odlučili organizirati neke dodatne aktivnosti kako bismo poboljšali ekološku svijest učenika. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 17. 2. 2021. 20:14

Čistimo školsko dvorište

Učenici 5a razreda su u sklopu eTwinning projekta Living greenly svoj sat razrednika iskoristili kako bi uljepšali školsko dvorište svima. U gumenim rukavicama skupljali smo papiriće i drugi otpad kako bi se ostali mogli nesmetano igrati i provoditi vrijeme na otvorenom. Zabavili smo se prilikom korisnog rada i nikome nije bilo teško. Uz to naučili smo i da ne smijemo bacati smeće nigdje osim za to predviđena mjesta.Šaljemo pozdrave iz čistog Slavonskog Broda.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 15. 2. 2021. 18:20

Dan sigurnijeg interneta

ZOOM webinar za djecu i mlade Centra za sigurniji Internet pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“

ONLINE KVIZ za djecu i mlade o sigurnosti na internetu dostupan za rješavanje putem mobilne aplikacije na sam dan 9. veljače 2021. u vremenu od 9.00 do 19.00 sati.

http://os-hbadalic-sb.skole.hr/?news_id=2599#mod_news

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 9. 2. 2021. 17:42

Aktivnosti u mjesecu siječnju

Aktivnosti u mjesecu siječnju započinju s izradom letka, postera, članka ili videa o autohtonoj biljci ili životinji.  Hrvatski ovčar   Svinja

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 11. 1. 2021. 09:20

Aktivnosti u mjesecu prosincu Vijest ima dokument u privitku

U mjesecu prosincu okrećemo se recikliranju. U rukama su nam se našle plastične boce, plastični čepovi, limenke, staklenke pa čak i učeničke stolice. Naravno kakav bi to bio prosinac  bez adventa. Svega je bilo, a najviše zabave. Unutar ovog projekta održan je natječaj nazvan NAJBOLJA KREATIVNA RECIKLAŽA. Mi smo svoje kreacije fotografirali i napravili plakat.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 22. 12. 2020. 14:25

Adventski kalendar 5a

Krenulo je!!! Najljepše doba u godini je pred nama. Zavirite u naš kalendar, naučite nešto novo i zabavite se s nama. Osmislili smo kalendar pun iznenađenja. Svaki dan vas očekuje nešto zanimljivo u našem Adventskom kalendaru...pogledajte što se krije iza broja 1.🌲❄☃️

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 2. 12. 2020. 12:15

Aktivnosti u mjesecu studenom Vijest ima dokument u privitku

U mjesecu studenom sakupljamo plastične čepove i odvajamo prazne baterije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 26. 11. 2020. 14:40

Aktivnosti u mjesecu listopadu Vijest ima dokument u privitku

U mjesecu listopadu obilježili smo Svjetski dan hrane i Dane kruha. Zbog epidemioloških mjera sve veće aktivnosti su nam bile ograničene, ali smo se snašli. Za Svjetski dan hrane učenici su dobili zadatak da kod kuće istraže stare hrvatske recepte i naravno, naprave ih i slikaju. U učionici smo fotografije pregledali i napravili zajednički digitalni poster.
Naši prijatelji iz SŠ M.A.Reljković iz Slavonskog Broda poklonili su nam sadnicu Paulovnije. Naši "šumari" osmaši su svoj posao ozbiljno shvatili i svoju prvu sadnicu zasadili u školskom dvorištu područne škole. Kako smo se već naučili na digitalne alate, svoje fotografije smo spojili i napravili poster.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 29. 10. 2020. 14:35

Svjetski Dan hrane

Obilježili smo Svjetski dan hrane. Učenici 5.a razreda su donijeli razne ukusne domaće proizvode i razgovarali o zahvali za plodove Zemlje. Sudjelovali smo i u skupljanju namirnica za pučku kuhinju 😀 Hvala roditeljima na sudjelovanju!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 16. 10. 2020. 09:26

Živimo zeleno

Povezujući sat razrednika i engleski jezik razgovarali smo o tome što mi kao učenici petog razreda možemo učiniti kako bi očuvali okoliš i prijateljski se ponašati prema prirodi. Razmjenjivali smo mišljenja i iskustva te kako ispravno postupiti u situacijama ako vidimo da se netko oko nas ne ponaša kako bi trebao. Također smo napravili malu radionicu riječi koje smo koristili i tako napravili naše posudice riječi u kojima smo naveli na engleskom jeziku riječi o ekologiji. 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 5. 10. 2020. 19:39

Međunarodni dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja obilježili smo na satu engleskog jezika tako što smo naučili kome se obratiti ako je životinja ozlijeđena,a sve u sklopu projekta koji provodimo -Living greenly. Vidjeli smo ljepotu u udomljavanju i pomaganju i naučili razne vrste ugroženih životinja. Spoznali smo izazove koje donose obveze o kućnim ljubimcima ali i sve dobre strane koje nam pružaju. Svakako smo se složili da je život ljepši uz četveronožne prijatelje 😺
  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 5. 10. 2020. 15:59

Aktivnosti u mjesecu rujnu Vijest ima dokument u privitku

U mjesecu rujnu u sklopu projekta Živimo zeleno/Living Greenly imali smo nekoliko zadataka za odraditi. Obilježavamo Svjetski dan čistih planina i sudjelujemo u Akciji sakupljanja starog papira. Učenici su svoje aktivnosti prikazali na digitalnom posteru.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 25. 9. 2020. 14:32

Živimo zeleno-predstavljanje

Učenici 5.a razreda su na satu engleskog jezika dobili uputu kako da naprave plakat ili Power Point prezentaciju u kojoj će predstaviti sebe i/ili grad iz kojeg dolaze - Slavonski Brod. Učenici su napravili mnoštvo predivnih plakata i prezentacija kojima smo otkrili zabavne stvari jedni o drugima i ljepote našeg grada koji plovi.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 25. 9. 2020. 13:58

Započeli smo s novim eTwinning projektom! Vijest ima dokument u privitku

I ove godine započeli smo s još jednim eTwinning projektom. Provjeren tim: nastavnica Jasmina Matekalo, nastavnica Ivana Tunjić te njihovi razredi 8.c i 8.d pokrenuli su još jedan eTwinning projekt Živimo zeleno/ Living Greenly. U naš tim su se priključili i GLOBE-ovci bez kojih ovaj projekt nije izvediv. Veselimo se novim zadacima i novim idejama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 17. 9. 2020. 14:29
 Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569648
Danas: 1

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju