preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Biosigurnost i biozaštita

CILJEVI : Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti. Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika  o navedenom problemu.

NAMJENA: Analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije; osposobljavanje učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnom medijskom prostoru; popularizacija znanosti i istraživanja u STEM području kroz učenički istraživački rad; razvijanje interesa za znanost i istraživanje; razvijanje suradničkoga odnosa među učenicima te učenicima i mentorima; razvijanje i usavršavanje digitalnih kompetencija kroz izradu digitalnih video i audiomaterijala; poticanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina

NOSITELJI : Ivana Tunjić, prof. biologije i kemije; učenici 5. i 7. razreda

NAČIN REALIZACIJE : Učenici zajedno sa svojim učiteljima-mentorima putem digitalne platforme obrađuju sadržaje i svladavaju planirane ishode koji se nalaze u sklopu Kurikuluma izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita. Planirane ishode učenici ostvaruju kroz istraživački rad, učenje putem rješavanja problema, praktični rad, unos, obradu i analizu podataka, izradu plakata, prezentacija, sudjelovanje u raspravama, kreativno izražavanje, rješavanje kvizova i sl. Na kraju nastavne godine planirano je natjecanje kroz predstavljanje rezultata istraživačkih radova, prezentacija i postera.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 14. 9. 2021. 20:29

Državna smotra

Naše učenice 7.b razreda pripremale su se za Smotru Biosigurnosti i biozaštite s temom: "Najzaraznije bolesti na svijetu". Učenica Iva, Petra i Lucija odabrale su Kugu, Španjolsku gripu i Ebolu koje su istraživale i o njima napravile plakat i video koji smo poslali na Državnu smotru. Našim učenicama želimo puno uspjeha u daljnjem radu, a plakat i video možete pogledati ovdje.

https://drive.google.com/file/d/1ZWNcu2TthnQzfayiU8cH8cHQMW4MT_xK/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1sxxeoV07NQcI_NZtkFhd0GuJWa4EUCpF/view?usp=sharing

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 3. 3. 2022. 22:24

O projektu

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu. Nositelji projekta su: Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s OŠ Vijenac, Osijek. Projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Namijenjen je kombiniranim skupinama učenika 5. i 6. razreda i 7. i 8. razreda osnovne škole te trogodišnjim i četverogodišnjim srednjim školama. Učenici zajedno sa svojim učiteljima, nastavnicima – mentorima, putem digitalne platforme, obrađuju sadržaje i svladavaju planirane ishode koji se nalaze u sklopu Kurikuluma Biosigurnost i biozaštita. Planirane ishode učenici ostvaruju kroz istraživački rad, učenje putem rješavanja problema, praktični rad, unos, obradu i analizu podataka, izradu plakata, prezentacija, sudjelovanje u raspravama, kreativno izražavanje, rješavanje kvizova i sl. Na kraju nastavne godine planirano je natjecanje učenika u stečenom znanju i vještinama te prezentacija rezultata istraživačkih radova u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Svi scenariji Poučavanje je prilagođeno i mogućoj nastavi na daljinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 5. 10. 2021. 10:36

Web stranica projekta

Za potrebe projekta osmišljena je posebna web stranica na kojoj se objavljuju svi potrebni podaci vezano za pravilno odvijanje projekta.

https://sites.google.com/view/projekt-biosigurnost/po%C4%8Detna-stranica?authuser=0

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 26. 10. 2021. 09:47

LITERATURA i edukacija:

Planirane edukacije učitelja i nastavnika u školskoj godini 2021./2022.:

 1. edukacija – Predstavljanje projekta ravnateljima osnovnih i srednjih škola (23. 08. 2021. – online, webinar u organizaciji Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević, Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Osnovne škole Vijenac)
 2. edukacija – Agencija za odgoj i obrazovanje – Državni stručni skup za učitelje i nastavnike – voditelje projekta u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj (24. i 25. 08. 2021.)
 3. edukacija – Agencija za odgoj i obrazovanje – Državni stručni skup za učitelje i nastavnike – voditelje projekta u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj (svibanj 2022.)
 4. edukacija – Biosigurnost u školama u organizaciji Agencija za odgoj i obrazovanje – Državni stručni skup za učitelje i nastavnike – voditelje projekta u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj
  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 6. 10. 2021. 09:41

Stručni suradnici u projektu

 1. Andreja Dorić, prof. Biologije i Kemije, učiteljica savjetnica, OŠ Darda, Darda suradnica na izradi kulikuluma i autor preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda
 2. Vesna Vrbošić, prof., ravnateljica OŠ Vijenac, Osijek
 3. Dr. sc. Ljiljana Žmak, dr. med, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu
 4. Dinko Kralik, dr. vet. med., Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek
 5. Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
 6. Svetlana Tomić, prof. Matematike i Fizike, OŠ Laslovo, Laslovo
 7. Luna Jelavić, III. gimnazija, Osijek

Tijekom provođenja pilot-projekta planirano je uključivanje više stručnjaka s biomedicinskog područja te učitelja STEM područja

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 5. 10. 2021. 10:39
 Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569648
Danas: 1

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju