preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Pričaonica srijedom - ljetni rastanak

Dragi čitatelji, u srijedu, 8. lipnja, održala se posljednja Pričaonica srijedom za učenike boravkaše. Učenice mlade knjižničarke čitale su nastavak slikovnice "Dalmatiner se vraća kući: Dogodovštine na Hvaru." Uz morsko raspoloženje koje vlada u knjizi, učenicima nije bilo teško zamisliti prizore plaže, mora, vrućeg pijeska, šarenih suncobrana, ležaljki i brodica te su maštajući i likovno se izražavajući otputovali na neka svoja željena mjesta... Ugodne praznike, dugo toplo ljeto i stvaranje novih ljetnih priča žele vam učenici mladi knjižničari  i knjižničarka! Do čitanja u jesen!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 9. 6. 2022. 11:51

Svibanjske i lipanjske knjižnične zgode

Dragi čitatelji, mjeseci svibanj i lipanj u našoj su knjižnici bili ispunjeni nekim uobičajenim aktivnostima, ali i ponekim drugačijim. Ugostili smo književnicu, obilježili Hugin pjesnički dan, "probudili" pjesničke, literarne i umjetničke duše naše škole, stvaralački se izražavali na Danu škole, imali završno samovrednovanje mladih knjižničara u snalaženju među policama prepunih knjiga, učili na satima lektire i medijske pismenosti, igrali se, ispunjavali knjižnični leksikon, čitali i istraživali. Pronađite nas u nastavku! Do mjeseca rujna šaljemo vam poznati knjižničarski pozdrav:"Do čitanja uvijek i svuda!"

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 1. 6. 2022. 10:40

Pričaonica srijedom - Izgubljen u Splitu

U srijedu, 18. svibnja, održala se još jedna Pričaonica srijedom za učenike prvašiće. Ovoga puta mlade su knjižničarke čitale knjigu "Izgubljen u Splitu", slikovnicu iz istoimenog serijala slikovnica o psiću dalmatineru Benu koji sa svojom “obitelji” po prvi puta stiže iz SAD-a u Hrvatsku, gdje se, već prvi dan, izgubi u Splitu. U srcu Dalmacije počinju njegove avanture... Ljeto nam je sve bliže, a ovaj serijal slikovnica idealan je uvod u ljetne avanture! Pronađite ih u svojoj školskoj knjižnici!

Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 5. 2022. 11:06

Hugin literarni dan i susret s književnicom - širimo pjesmom mir

Hugini literarni susreti zamišljeni su kao spoj pjesničkih, glumačkih, kreativnih, knjižničnih, umjetničkih i voditeljskih snaga naše škole i održavaju se od 2013. godine. Tema ovih susreta bila je: "Sloboda je neprocjenjiva", u skladu s temom Noći knjige.
U četvrtak, 5. svibnja i danas, 11. svibnja održali su se po trinaesti put u našim školskim zgradama. Na 13. Huginim literarnim susretima sudjelovali su svi učenici razredne nastave te predstavnici razreda predmetne nastave koji su čitali svoje pjesničke uratke, glumili, svirali i recitirali. Posebnost ovog literarnog susreta je u tome što smo ugostili jednu posebnu i svestranu osobu. Naime, u goste nam je došla učiteljica, književnica, kreativna i velikodušna duša Antonija Wurzberg koja nam je predstavila glavne likove svojih slikovnica - psa Arona i djevojčicu Ritu.
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 11. 5. 2022. 08:08

Dani medijske pismenosti u školskoj knjižnici

Dani medijske pismenosti obilježavaju se i ove školske godine, i to po peti put. Moto ovogodišnjih dana je: "Misli svojom glavom u medijskom labirintu." Na web stranici www.medijska pismenost.hr  moguće je pronaći pregršt korisnih materijala o medijima, njihovoj primjeni i korisnim savjetima za njihovo uključivanje u odgojno - obrazovni proces. Naša školska knjižnica ove godine priključila se radionicom "In medi(ji)as res" za učenike predmetne nastave, po dogovoru. Cilj predavanja s elementima radionice jest osvijestiti učenike o važnosti poštivanja pravila ponašanja u medijskom prostoru, s naznakom kako se jednom nešto napisano i objavljeno u medijskom prostoru teško izbriše. Stoga, pazite što objavljujete i dijelite, koga i kako komentirate i komunicirate, jer u medijskom labirnitu lako se izgubiti... Pravila e-sigurnosti  pronađite u tekstu ispod....

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 5. 2022. 11:59

Knjižnica u društvu gospodina Travnja

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati!

U sljedećim rečenicama vodimo vas knjižničarskim putevima jednoga gospodina Travnja. Naime, u nastavku pogledajte kako se  gospodin Travanj proveo u knjižnici,  s kim se družio, učio, igrao, istraživao i čitao. Možda pronađete i sebe! Do čitanja u svibnju!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 5. 2022. 10:26

Pričaonica srijedom: Vuk koji je zalutao u zemlju bajki

Zbirka slikovnica o jednome vuku, autorica Orianne Lallemand i Eleonore Thuillier, puna je nježnih i duhovitih priča za pripovijedanje, slušanje, darivanje, uz koje možete doživjeti lijepe zajedničke trenutke, izraziti osjećaje, maštati, voljeti i sanjariti. U srijedu, 27. travnja na našoj se pričaonici čitala slikovnica o jednome vuku koji je zalutao u zemlju bajki. Je li dobro zalutati u zemlju bajki, koga tamo možete susreti i kakve sve događaje možete doživjeti, provjerite čitajući baš ovu slikovnicu. Naši prvašići rado su je poslušali te potom nacrtali vlastitu naslovnicu, davši joj naslov po želji. Pronađite ih u nastavku. Do čitanja!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 4. 2022. 12:59

Knjiga u središtu Zemlje

Dragi čitatelji, mjesec travanj bogat je događanjima i manifestacijama koje veličaju ulogu i značenje knjige. Jedna od njih svakako je Noć knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježavaju 22. i 23. travnja te Svijet bajki I.B.Mažuranić. Tih dana u svim vrstama knjižnica, knjižarama, muzejima, arhivima i svima onima kojima je djelatnost knjiga i njezina promidžba, različitim se aktivnostima upozorava na važnost čitanja i gajenja ljubavi prema istome kao temelju ljudskoga znanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 4. 2022. 10:13

Međunarodni dan dječje knjige i Pričaonica srijedom: Juha od bundeve

U srijedu, 6. travnja, održala se još jedna Pričaonica srijedom u kojoj su mlade knjižničarke našim prvašićima čitale knjigu "Juha od bundeve", autorice Helen Cooper. Ova pričaonica posebna je jer smo se dotaknuli Međunarodnog dana dječje knjige i to vrlo zanimljivom i nadasve dječjom knjigom. Naime, Juha od bundeve je istovremeno edukativna i zabavna slikovnica različitoj dobi čitača. Tomu prodonosi pitak i poučan tekst te bogate ilustracije koji zajedno  dočaravaju radnju priče. U nastavku pročitajte kratak sadržaj i posudite ovu zanimljivu, bogato ilustriranu i poučnu knjigu u našoj školskoj knjižnici! Do čitanja!
"Duboko u šumi nalazi se stara, bijela koliba s vrtom u kojem rastu bundeve. Troje prijatelja, Patak, Mačak i Vjeverica, svaki dan kuhaju juhu od bundeve i svatko ima svoja zaduženja. Navečer Mačak svira gajde, Vjeverica bendžo, a mali Patak pjeva. Jednoga dana Patak odluči promijeniti uobičajenu podjelu posla – na njega je red da miješa juhu. Počinje svađa, koja ipak završava sretno, dokazujući da pravo prijateljstvo pobjeđuje sve nedaće i nesuglasice."

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 4. 2022. 09:10

S ožujkom pod ruku

Dragi čitatelji i ljubitelji knjiga! 

U nastavku pogledajte kako je izgledao mjesec ožujak u školskoj knjižnici. Pronaći ćete poznata lica svojih prijatelja, a možda i sebe! Ožujak je brzo prošao, a tome su pridonijele lektire koje smo obrađivali na knjižničarkin način, sati medijske pismenosti, radionice recikliranja otpisanih knjiga iz knjižnog fonda kojima smo udahnuli novi život i ulogu, pričaonice za prvašiće te aktivno i poučno provođenje vremena u knjižnici tijekom slobodnih nastavnih sati i nakon redovne nastave. Veselimo se travnju  i novim knjižničarskim zavrzlama i igrarijama! Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 31. 3. 2022. 10:11

Svjetski dan pripovijedanja i Pričaonica srijedom: Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea

U srijedu, 23. ožujka održala se još jedna Pričaonica srijedom, obilježena Svjetskim danom pripovijedanja koji se održava 20. ožujka. Ovoga puta mlade knjižničarke čitale su knjigu "Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea", autora Williama Edwarda Joycea. "Slikovnica je to koja uvodi čitatelje u čaroban svijet knjiga i upoznaje ih s ljudima koji su im posvetili cijeli svoj život. Nadahnuvši istoimeni kratki animirani film koji je ovjenčan prestižnom nagradom Oscar, ova je slikovnica u kratko vrijeme zasjela na prvo mjesto New York Timesove ljestvice prodavanosti i na dobrom je putu da postane klasikom suvremene dječje književnosti." (Izvor: Moderna vremena)

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 3. 2022. 09:08

Pričaonica srijedom: Hrabrica

Dragi čitatelji, u srijedu, 9. ožujka, održala se još jedna pričaonica srijedom "Stariji za mlađe." Ovoga puta učenice - mlade knjižničarke s polica knjižnice odabrale su slikovnicu "Hrabrica", autorice Željke Horvat - Vukelja. Ovo je priča o dječaku Perici koji uči voziti bicikl, ali mu ne ide. Ima uspona i padova, sumnje, ali na kraju pobijedi njegova upornost, uz poticaj okoline. Prije  čitanja, mlade knjižničarke popričale su s našim prvašićima o važnosti vožnje bicikla i njegovoj ulozi prijevoznog sredstva. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 10. 3. 2022. 09:23

Priznanja za čitače

U sklopu Nacionalnog projekta trećeg ciklusa "Otkrij tajnu za budućnost sjajnu" s projektnom temom "Ispiši stranice koje pomiču granice",  učenici naše škole nagrađeni su priznanjima. Naime, knjižnica naše škole, u suradnji s učiteljicama razredne nastave uključila se u ovaj projekt s radionicom "Ordinacija doktora knjiškog moljca" i projektom snimanja zvučnih knjiga "Čit(ajmo) naglas" i za ta dva projekta je nagrađena. U ovom knjižničnom projektu sudjelovalo je 45 učenika razredne nastave koji su od siječnja do travnja 2021. u školskoj knjižnici snimali zvučne knjige. OVDJE pronađite zvučne zapise, a OVDJE naša priznanja! Čitanje je uvijek u modi!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 3. 2022. 08:53

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

U srijedu, 2. ožujka 2022., održalo se Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda". Učenice Ines Seili, Gabrijela Barić i Petra Ungvari postigle su vrlo dobar rezultat te su ostvarile četvrto mjesto u konkurenciji osam škola. Ovo natjecanje spoj je čitanja, kritičkog razmišljanja, usporedbe knjige i filma, čitanja između redaka, povijesti, geografije i opće kulture. Bilo je zahtjevno, ali i zanimljivo. Ovo je još jedno iskustvo u kojemu su se naši učenici okušali, radujemo se nekim sljedećima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 3. 2022. 12:51

S veljačom pod ruku

Dragi čitatelji, veljača je proletjela, a s njom i aktivnosti u školskoj knjižnici u tom mjesecu. Niti ovoga mjeseca nije izostalo učenje, čitanje, istraživanje i zabava u školskoj knjižnici. Obrada lektire na knjižničarkin način, referentna zbirka, pričaonice, kreativne radionice, knjižnična obrada novih knjiga, neke su od aktivnosti, a pronađite ih u nastavku teksta. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 1. 3. 2022. 09:50

Svjetski dan čitanja naglas i Valentinovska pričaonica - Vuk koji je tražio ljubav

U srijedu, 9. veljače, održala se posebna pričaonica. Sve su posebne, no ova je uhvaćena Amorovom stijelom jer nam stiže Valentinovo, a i obilježavamo Svjetski dan čitanja naglas pa imamo dvostruko slavlje. Da ljubav nije rezervirana samo za taj dan, to već svi znamo, pa su tako mlade knjižničarke osmislile pričaonicu u čast ljubavi. Čitali su knjigu "Vuk koji je tražio ljubav", francuskih autorica Orianne Lallemand i Eleonore Thuillier. Ova knjiga poučava nas kako će nas ljubav pronaći kada se budemo najmanje nadali, no i  kako je  važno ne zaboraviti voljeti sebe. Na kraju su prvašići u nacrtana srca zapisali koga ili što oni nose u svojima srdašcima. Puno je toga... U nastavku pronađite fotografije naših prvašića i mladih knjižničarki. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 9. 2. 2022. 07:55

Knjige i šarolika veljača

Dragi čitatelji, mjesec veljača šarolika je po mnogočemu. Osim karnevala, veselih maski, vrućih pokladnica i ljubavi, veljača je mjesec kada knjige i knjižnice obilježavaju dva zanimljiva nadnevka, Svjetski dan čitanja naglas (2.2.) i Međunarodni dan darivanja knjiga (14.2.). Mladi knjižničari naše škole pozivaju vas na obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga koje se tradicionalno obilježava 14. veljače. Ako u svojoj kućnoj knjižnici posjedujete knjige koje ste pročitali i po nekoliko puta, a uzrastom ih prerasli, donesite ih u školsku knjižnicu te ih udomite! Naša škola već  je četvrtu godinu uključena u ovu akciju. Stoga, pridružimo se i ove godine ovoj akciji i darujmo jedni drugima LJUBAV kroz knjigu!
 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 2. 2022. 11:52

Siječanjske knjižnične čarolije

Dragi čitatelji, OVDJE pronađite siječanjske knjižne čarolije iz školske knjižnice. Ako zavirite, pronaći ćete male i velike knjigoljupce koji su vrijedno i vješto istraživali, učili, čitali i pripovijedali uz obradu lektire na knjižničarkin način, pričaonice srijedom te knjižnično - infrmacijsko obazovanje, kada su se upoznali s priručnom zbirkom i medijima oko nas. Do veljače, šaljemo vam veliki pozdrav. Do čitanja!  Čitajmo uvijek i svuda!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 1. 2022. 08:38

Božićna pričaonica srijedom - Matovilka

Dragi čitatelji, u srijedu se održala posljednja pričaonica u ovoj kalendarskoj godini. Bila je po mnogo čemu posebna, najviše po čaroliji... Naime, učenice mlade knjižničarke presvukle su se u bajkovito ruho ušavši tako u svoje omiljene likove iz bajki i priča te su s lakoćom čitanja i dramatizacije predočile, našim najmlađim učenicima, bajku braće Grimm "Matovilka." Sretan Božić, načitanu novu 2022. godinu i još puno novih stranica i poglavlja u vašim životima žele Vam učenici-  mladi knjižničari i knjižničarka! OVDJE nas pronađite!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 12. 2021. 12:58

Godina čitanja i Pričaonica srijedom: Vuk koji je želio biti superjunak

Dragi čitatelji i ljubitelji knjiga, 

u srijedu, 24. studenog održala se još jedna Pričanica srijedom, a Mladi knjižničari su ovoga puta našim prvašićima čitali knjigu "Vuk koji je želio biti superjunak."  OVDJE pogledajte kako je bilo. Ako želite sazati sve dogodovštine jednoga vuka, u knjižnici vas čekaju vuk koji nije volio čitati, vuk koji je htio biti druge boje, vuk koji je tražio ljubav, vuk koji je zalutao u svijet bajki... Pronađite VUKA i uživajte u čitanju uvijek i svuda!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 11. 2021. 09:51

Godina čitanja i Pričaonica srijedom - Zdenko Slovojed

U srijedu, 17. studenog održala se još jedna pričaonica srijedom u kojoj učenici - mladi knjižničari našim prvašićima čitaju slikovnice s polica školske knjižnice. Ovoga puta to je bila knjiga Željke Horvat Vukelja: "Zdenko Slovojed". Učenici su ponovili svoje znanje o slovima, crtali su i bojali svoja omiljena slova te ih kreativno ukrašavali. Ovdje pogledajte kako nam je bilo. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 11. 2021. 11:43

ČITANJEM DO ZVIJEZDA - VJEŠTICE

Ovoga ponedjeljka, točnije 15. studenog 2021. završio je Mjesec hrvatske knjige. Između ostaloga, mi smo ga proveli u kinu pogledavši projekciju filma "Vještice" po istoimenoj knjizi autora Roalda Dahla. Bilo je vrlo zanimljivo pogledati ovaj neobičan i zanimljiv film, a nakon projekcije učenici su odmah primijetili razlike između filma i knjige. Preostaje nam još samo jedan film za pogledati, a to je "Dom gospođice Peregrine" i tada krećemo s ispitivanjem znanja u kvizu poticanja čitalačke pismenosti i razvijanja kulture čitanja pod nazivom" Čitanjem do zvijezda." Čitamo se! Pronađite nas OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 11. 2021. 12:12

Rastanak s Mjesecom hrvatske knjige

Kraj Mjeseca hrvatske knjige završit ćemo pjesmom učenice 7.b razreda, mlade knjižničarke koja pokazuje iznimnu lakoću pisanja i maštanja. Bravo Josipa Mendeš!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 11. 2021. 11:45

Godina čitanja i Pričaonica srijedom: Pijanistica

Dragi čitatelji, ove srijede održala se druga Pričaonica srijedom, a mladi knjižničari čitali su knjigu Željke Horvat - Vukelje: Pijanistica, kao i priliči Mjesecu hrvatske knjige u Godini čitanja. Uz zanimljivu radnju i likove, učenici su se upoznali i s glazbenom abecedom te su pjevajući napustili pričaonicu! 

ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI, ČITAJMO UVIJEK I SVUDA U GODINI ČITANJA!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2021. 11:28

Lektira koja ne živcira

Od ove školske godine, kako smo ranije o tome ovdje i pisali, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, uključili smo se u projekt "Lektira koja je živcira." Kao ishod suradnje naše školske knjižnice, Darije Vlajnić, voditeljice Kazališne družine I. B. Mažuranić, režiserke Ive Srnec i dvoje sjajnih mladih glumaca, u srijedu 27. listopada, projekt je dobio svoj početak. Naime, glumci i režiserka su učenicima 3.a i 3. b razreda predstavili knjigu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića." Uz sjajnu glumu, interperataciju likova, pomno osmišljene pokrete i zvukove, glumci su polako, ali sigurno "uvukli" naše učenike u radnju, davši im ulogu glumaca. Ovo zanimljivo iskustvo dokazuje kako lektira ne živcira, već motivira! OVDJE pogledajte lektiru koja ne živcira!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 10. 2021. 12:10

Čitanjem do zvijezda: "Tajni vrt"

Počelo je, počelo! Naime, 15. listopada 2021. godine učenici i njihovi mentori su u Cinestaru Slavonski Brod pogledali filmsku projekciju snimljenu po knjizi "Tajni vrt", autorice Frances Hodgson Burnett. Bilo je zanimljivo uspoređivati film s knjigom. Puno toga smo uočili, ali o tome ćemo detaljnije na kvizu u prosincu. Sada se veselimo novoj filmskoj projekciji "Vještica" koju očekujemo 15. studenog. Pogledajte OVDJE kako nam je bilo. 

Do čitanja!

#godinačitanja

#čitajmodaneostanemobezriječi

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 10. 2021. 11:02

Godina čitanja i Pričaonica srijedom: Oprostite, jeste li vi vještica?!

Počela je Pričaonica srijedom za prvašiće boravkaše. Mladi knjižničari objasnili su prvašićima zašto i kada obilježavamo Mjesec hrvatske knjige i zašto je važno svaki dan pomalo čitati. Mlade knjižničarke su im potom pročitale, odglumile i predstavile knjigu "Oprostite, jeste li vi vještica?!" Pričaonice će se održavati dva puta mjesečno, od 13:10 do 14:00. Namijenjene su učenicima koji svoje slobodno vrijeme nakon nastave provode u boravku - prvašićima, a sve zbog jednog razloga. Potaknuti najmlađu školsku generaciju na čitanje iz užitka zabave, razonode dobre navike i istraživanja, a ne obveze. Zavirite ovdje i pogledajte kako je bilo...

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2021. 15:29

Ajmo HRVATI se s knjigom u novoj knjižnici!

U Mjesecu hrvatske knjige u Godini čitanja, školska knjižnica PŠ Jelas otvorila je vrata novog prostora. Knjižnica je mjesto znanja, učenja, informacija, kulture, ali i mjesto ugode, zabave i istraživanja. Stoga su u novom ruhu nekadašnje svlačionice svoj dom pronašle knjige za najmlađe, djecu, omladinu, knjige referentne zbirke, stručna literatura za nastavnike, periodika, didaktički kutak za najmlađe, igraonica, knjižnični senzorni vrt, kutak za opuštanje, informatički kutak i knjižnično - informacijski pult. Kako je tekao preobražaj školske knjižnice pronađite OVDJE. Čekamo vas! Čit(AJMO) Školo u Godini čitanja, uvijek i svuda!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2021. 09:58

Mjesec hrvatske knjige 2021.

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2021. na 1. sjednici, održanoj 14. travnja 2021. godine, usvojio je prijedlog da svečano otvorenje manifestacije bude u Požegi 15. listopada 2021. godine. I naša školska knjižnica tradicionalno se uključila u program Mjeseca hrvatske knjige. Uz eTwinning projekte poticanja čitalačke pismenosti u koje je školska knjižnica uključena te uz Nacionalni projekt  za poticanje čitanja i kulture čitanja "Čitanjem do zvijezda", nastavljamo i s Pričaonicama srijedom s učenicima prvih razreda u kojima će učenici Mladi knjižničari birajući knjige s polica školske knjižnice upoznavati najmlađe učenike s hrvatskim autorima bajki, priča, pjesama i pripovijetki.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 12. 10. 2021. 17:32

Čitanjem do zvijezda - o projektu

Ove školske godine, u Godini čitanja, uključili smo se u Nacionalni projekt za poticanje čitanja i razvoja kulture čitanja pod nazivom "Čitanjem do zvijezda". OVDJE pronađite detaljnije informacije o projetu i aktivostima koje su pred nama. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 1. 10. 2021. 12:04

Nagrađeni smo u projektu "Ispiši stranice koje pomiču granice"

U Godini čitanja i uoči kraja još jedne izazovne, uzbudljive i neobične nastavne godine završen je i treći, posljednji ciklus cjelogodišnjeg projekta Školske knjige „Otkrij tajnu za budućnost sjajnuˮ. Projektne teme potaknule su na sudjelovanje gotovo 400 osnovnih škola, pa i našu, koja se predstavila kroz aktivnosti školske knjižnice tijekom Godine čitanja. Možemo se pohvaliti da smo projektom Zvučne knjige i Ordinacija doktora Knjiškog Moljca među posebnim nagradama koje su iznimka zahvaljujući svojoj sveobuhvatnosti, inovacijama i regionalnom utjecaju. OVDJE pročitajte sve o projektu "Ispiši stranice koje pomiču granice" u kojemu smo sudjelovali! Čitanje nikada neće izaći iz mode, stoga čitajte!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 6. 2021. 15:03

S knjigom pod ruku u Godini čitanja

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati! Svi znamo kako je 2021. godina proglašena Godinom čitanja. Koliko je čitanje zdravo i korisno za duh i tijelo znaju već i vrapci na grani, kao i to da s eTwinning projektom "Me, Myself & I" i školskim projektom "PrevenciJA I proMJENA" ukazujemo i na važnost čitanja koje pridonosi zrelijem, zdravijem i učinkovitijem razmišljanju, razmišljanju s razumijevanjem, s elementima vrednovanja. Čitanje je ljekovito! OVDJE pogledajte djelić druženja s knjigom i školskom knjižnicom tijekom travnja i svibnja.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 5. 2021. 12:38

S knjigom u glavu! Trostruko!

KNJIGE SU LJEKOVITE! Za razliku od lijekova, knjigama ne može proći rok trajanja, s njima ne možemo pogriješiti u doziranju i konzumiranju, loše kotraindikacije ne postoje, jer ne možemo ih upotrijebiti na pogrešan način! Knjige utječu na naše mentalno zdravlje koje je glavna okosnica eTwinning projekta "Me, Myself & I" i preventivnog programa PrevenciJA i PROMJENA u koje je uključena i školska knjižničarka.
Ovaj tjedan knjiga ima trostruko slavlje. Slavimo njezino postojanje i 500. obljetnicu izdanja Marulićeve Judite kroz Svjetski dan knjige, poštivanje intelektualnog vlasništva kroz Svjetski dan autorskih prava te ljekovitost knjige i njezin utjecaj na duh i tijelo kroz Noć knjige, koja je ujedno i najpoznatija manifestacija u kojoj sudjeluju različite vrste knjižnica u Republici Hrvatskoj.
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 4. 2021. 12:15

Dani medijske pismenosti, Svjetski dan knjige i Noć knjige

Dragi čitatelji, ovaj tjedan trostruko slavimo knjigu! Naime, od 19. do 25. travnja obilježavaju se Dani medijske pismenosti u koje je uključena i naša škola, njezini učenici i školska knjižnica. Ovo su četvrti Dani medijske pismenosti u kojima sudjelujemo, a obilježavaju se na državnoj razini s ciljem osvještavanja učenika, djece, mladih i  građana o utjecaju medija na njihov život. Ove godine fokus je na mentalnom zdravlju. Tijekom travnja i svibnja dio učenika razredne i predmetne nastave, sa školskom knjižničarkom, upoznat će se s prednostima i nedostacima medija, usporedit će tradicionalne medije sa suvremenim, a sve pod jednim nazivom: "Klikom i perom do znanja." Slavlje knjige nastavlja se i u petak, 24. travnja kada obilježavamo Svjetski dan knjige i Noć knjige. Tada će školsku knjižnicu posjetiti učenici Posebnog odjela koji će u Ordinaciji doktora Knjiškog Moljca liječiti bolesne, zaražene knjige, a potom će ih tako izliječene posuditi i pročitati. Tema Noći knjige je "Ljekovita lektira." "Zarazite se" i vi znanjetitisom zajedno s nama! Do čitanja iz školske knjižnice!

P.S. Ove aktivnosti provode se i u sklopu eTwinning projekta "Me, myself & I," i školskog projekta prevenciJA i PROMJENA.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 4. 2021. 10:52

Siječanj i veljača sa školskom knjižnicom

Dragi ljubitelji knjiga i oni koji će to tek postati! Kroz dvomjesečni objektiv foto izvještaja iz školske knjižnice pogledajte kako su učenici prvih razreda Matične škole čitali naglas u godini koja je prozvana Godinom čitanja te kako su se susreli s Dancem Paleom i pomogli mu vratiti se kući. Osim prvašića, naglas su čitali i učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Matične i Područne škole, a bili su i poštari u Poštarskoj bajci češkog pisca Karela Čapeka, slali su si pisma s adresom, glumili su miševe i mačke pomalo naglavačke u knjizi Luke Paljetka, odveli Perraultovu Pepeljugu na bal, i to čak dva puta, te su ilustrirali i pisali vlastite slikovnice i stvarali zvučne knjige! Mladi knjižničari - osmaši tehnički su obradili nove knjige, dođite provjeriti koje! Ovdje zavirite u objektiv knjižničnih događanja, možda pronađete nekoga poznatoga! Do čitanja! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 3. 2021. 12:18

Ispiši granice koje potiču čitanje uz Svjetski dan čitanja naglas i Godinu čitanja

Uoči sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas, u godini koja je proglašena Godinom čitanja, važno je naglasiti kako je čitanje aktivnost koja nas svakodnevno prati, od jutra do večeri, iako toga ponekad nismo svjesni. Čitanjem se bogatimo i osnažujemo, i to je zaista tako, jer bogatstvo čovjeka je u njegovom znanju i vještinama, životnim mudrostima, iskustvu i poukama iščitanima iz svakodnevice, s naglaskom na važnost kritičkog čitanja i promišljanja.
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 2. 2021. 11:57
 Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569648
Danas: 1

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju