preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

PROJEKT: eTwinning „Svijet pod mikroskopom“

CILJEVI :

- korištenje različitih informacijsko komunikacijskih tehnologija

- upoznavanje povijesti mikroskopije i današnjih dosega u pogledu razvoja optike

- upoznavanje dijelova mikroskopa, rukovanje mikroskopom, mjerne jedinice

- mikroskopiranje okom nevidljivih struktura (trajni, svježi preparati- biljke, životinje, čovjek)

- izrada radnih listića za učenike suradničkih škola

- crtanje i označavanje dijelova promatranih struktura

- razvijanje socijalnih vještina

- jačanje suradnje između različitih škola i ustanova

- razmjena iskustva, ideja, dobre prakse

NOSITELJI :

Koordinator projekta:  Ivana Tunjić, učiteljica mentorica, prof. biologije i kemije

Sudionik projekta: Ivana Markeljević, prof. biologije i kemije

Učenici sudionici projekta: 5.,6. i 7. razredi

Zemlje sudionici: Turska, Rumunjska i Hrvatska.

NAČIN REALIZACIJE :

Projekt će početi  u rujnu 2021. godine i trajat će do lipnja 2022. godine.
- Predstavljanje sudionika i škole

- sigurnost na internetu

- upoznavanje i rad s mikroskopom, izrada nastavnih listića

- mikroskopiranje živih bića

- izrada kvizova, igara, provođenje anketa

- objavljivati na web stranicama/ društvenim mrežama

- evaluacija projekta

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 3. 9. 2021. 12:51

Završen još jedan eTwinning projekt

Uspješno smo završili još jedan eTwinning projekt pod nazivom „Svijet pod mikroskopom“. U projektu su tijekom školske godine 2021./2022. sudjelovali učenici iz tri europske države. Iz naše škole sudjelovali su učenici 5.d i 6.c razreda sa svojim razrednicama Ivanom Tunjić i Ivanom Markeljević te sedmaši i petaši uključeni u GLOBE program. Projekt „Svijet pod mikroskopom“ učenike upoznaje sa mikrosvijetom koji je oku slabo ili skroz nevidljiv. Tijekom provedbe projekta učenici su upoznali povijest mikroskopije, vrste mikroskopa, te znanstvenike koji su važni za njegov razvoj. Upoznali su dijelove mikroskopa i način rukovanja s njim. Proučavali su mjerne jedinice i izrađivali plakate i prezentacije te predstavljali ih paralelnim razredima. Pomoću mikroskopa, lupa i povećala promatrali su okom slabo vidljive ili nevidljive strukture (trajne i svježe preparate biljnih dijelova, životinja, gljiva, čovjeka). Fotografirali su, crtali i označavali dijelove promatranog. Razvijali socijalne vještine, razmjenjivali znanja, ideje i iskustva te koristili IKT tehnologiju, proučavali važnost zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu. Naše projektne aktivnosti objavljivali smo na web stranici škole, Facebook stranici i  Twinspaceu projekta. Sudjelujući u ovom projektu puno stoga smo naučili, postali smo ekološki svjesniji, naučili smo se koristiti novim digitalnim alatima, učili smo rješavati probleme i bili smo kreativni. Uz sve to, dobro smo se zabavili. Slijedeće školske godine s novim učenicima krećemo u realizaciju novog eTwinning projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 30. 5. 2022. 21:33

Diseminacija projekta

Naš projekt je priveden kraju kao i naše provedene aktivnosti u sklopu projekta. Sve objavljene aktivnosti nalaze se na web stranici škole, društvenoj mreži škole, predstavljene su na roditeljskom sastanku i na Učiteljskom vijeću. Naš projekt je uvršten u školski kurikulum.

https://www.facebook.com/Osnovna-%C5%A1kola-Hugo-Badali%C4%87-Slavonski-Brod-550397712086994

https://youtu.be/sJrEtburGdE

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 27. 5. 2022. 19:59

Evaluacija projekta

Evaluacija projekta je provedena na Twinspaceu projekta među nastavnicima sudionika. Evaluacija za učenike sudionike projekta provedena je na satovima prirode i biologije te izvannastavnim aktivnostima. Učenici su ispunjavali anketni list koji se nalazi na Twinspaceu projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 24. 5. 2022. 19:51

Izrada kvizova, igara i radnih listića

Jedan od zadatka svih sudionika projekta je bila izrada kvizova pa su se i naši učenici okušali u samostalnoj izradi digitalnih alata. Možete i vi malo zaigrati.

KVIZ  - VRSTE MIKROSKOPA

KVIZ -  PRAVILA MIKROSKOPIRANJA

Također pripremljen je i radni listić (u privitku) pomoću kojeg su učenici istraživali jedan dio koji se nalazi na listu. Probajte pogoditi koji je to dio!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 7. 4. 2022. 19:36

Mikroskopiranje drugih materijala

Kakav bi to sat prirode bio a da ne eksperimentiramo! Mikroskopirali smo biljne i životinjske stanice i odlučili istražiti nešto novo. Pod naš mikroskop stavili smo razne mikroskopske preparate: tkaninu, svijeću, šećer, sol, kosu, papir, nokat ... i još puno toga. Predstavljamo vam naše crteže mikroskopskih preparata i fotografije naših malih znanstvenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 22. 3. 2022. 19:18

Alge

Alge (lat. algae), u najširem smislu, svi autotrofni organizmi na nižem razvojnom stupnju koji u svojem tijelu sadrže klorofil, od kojega velik dio alga ima zelenu boju. Mnoge su alge modre, smeđe ili crvene, jer klorofil prekrivaju drugi pigmenti.

Mi smo na satu prirode uspjeli pronaći algu Spriogiru. (pogledajte u nastavku)

Spirogyra je nitasta alga široka 10-100 mikrometara, dok duljina može iznositi i nekoliko centimetara. Živi u slatkim vodama, stvarajući velike zelene mase. Stanična stijenka ima dva sloja. Vanjski je sloj sastavljen od pektina, koji se otapa u vodi i čini algu sluzavom na dodir. Unutarnji je izgrađen od celuloze. Kloroplastima broj varira, te se nalaze na rubovima citoplazme. Spiralnog su oblika, pa tako i algi daju oblik. Svaki kloroplast sadrži nekoliko pirenoida, koji su središta za proizvodnju škroba fotosintezom

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 22. 3. 2022. 18:59

Dijelovi tijela biljaka

Proučavanje pod mikroskopom ne bi mogao proći bez proučavanja biljaka. Proučavali smo listove različitih biljaka i pronalazili njihove pući. Fotografirali smo njihove izglede kroz mikroskop, crtali ih i pravili zajednički plakat. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 16. 3. 2022. 17:22

Dijelovi tijela životinja

Na red su došle i životinje. Proučavali smo kako je izgrađena životinjska stanica, izrađivali modele i gledali je pod mikroskopom. Sve fotografije naših radova smo postavili u plakat. Pogledajte... 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 2. 3. 2022. 17:10

Dijelovi tijela čovjeka

Na satu prirode i biologije bilo je jako aktivno. Radilo se, modeliralo, crtalo i mikroskopiralo. Pogledajte kako smo mi to odradili.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 24. 2. 2022. 10:29

Hranjive podloge

Hranjiva podloga, prirodni ili umjetni medij za uzgoj organizama ili njihovih dijelova (tkiva, stanica), u kojem oni rastu, trošeći tvari potrebne za sintezu staničnih sastojaka i za proizvodnju energije. Preduvjet je pouzdanu proučavanju mikroorganizama mogućnost njihova uzgoja u laboratoriju, dakle na umjetnoj hranjivoj podlozi. Ona se pripravlja prema specifičnim zahtjevima organizama ili stanica, što ovisi o svrsi uzgoja. Po svom se sastavu hranjive podloge mogu bitno razlikovati: mogu biti jednostavne i hranjivim sastojcima siromašne, ili pak složene, hranidbeno bogate, a kemijski dobro definirane, čak i vrlo kompleksne (npr. pri uzgoju životinjskih stanica). Sastavom podloge može se selektivno olakšati ili otežati, pa i spriječiti rast određenih mikrobnih skupina, čime se olakšavaju njihova selekcija, identifikacija i klasifikacija, ocjenjivanje njihove patogenosti, neškodljivosti, uporabljivosti itd.

izvor: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=26314

Pogledajte kako je naša učenica 7.b razreda Iva Rugle napravila svoj plakat o hranjivim podlogama.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 11. 2. 2022. 10:25

Sterilizacija

Sterilizacija je postupak kojim se potpuno uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore, koji bi mogli doći u dodir s ranom na bolesnikovu tijelu; steriliziraju se kirurški instrumenti, materijali potrebni pri operacijama, operacijske dvorane i dr. Sterilizacija se izvodi različitim sredstvima i postupcima: vrućom vodenom parom u autoklavu (gumene rukavice, kirurški instrumenti), vrućim pregrijanim zrakom (tzv. suha sterilizacija metalnih i staklenih predmeta), kemijskim sredstvima, npr. formalinskim parama i antiseptičkim otopinama (materijali za šivanje, optički instrumenti), ultraljubičastim zrakama (kirurške prostorije), ionizirajućim zrakama i dr. Zajednički je naziv za sve uređaje za sterilizaciju sterilizator. Najjednostavnija je sterilizacija kuhanje u vrućoj vodi, ali nije sigurna, jer ne uništava spore mikroorganizama niti virus hepatitisa. Samo u nuždi, neki se metalni predmet (npr. nožić) može prije uporabe sterilizirati tako da se prelije alkoholom i izloži plamenu najmanje dvije minute.

Izvor: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=58039

Pogledajte kako je to naša Josipa Barunice učenica 7.b razreda prikazala na plakatu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 9. 2. 2022. 10:18

Čimbenici rasta bakterija

Zašto se stvaraju bakterije? Gdje rastu te tko utječe na njih, istražila je naša učenica 7.d razreda Paula Mandić. Pogledajte njen video.

https://drive.google.com/file/d/1ieplyXUi-GGe3nxLNx_mMRBj_iCvi_Og/view?usp=sharing

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 31. 1. 2022. 10:15

Drugi uređaji koji sadrže leće

Tadatak je bio proučiti koji još sve uređaji sadrže leće. Pronašli smo puno njih: dalekozor, povećalo, naočale, sateliti, kamera.... A naša Satya učenica 7.d razreda prikazala je u svojoj prezentaciji.

https://drive.google.com/file/d/1V6HsPLlW4CFJQtxXSSg7of2evkJ9K2Ut/view?usp=sharing

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 19. 1. 2022. 10:10

Bakterije

Bakterije nešto malo i našem oku nevidljivo. Naši petaši Timotej i Ivan su proučili bakterije i pokazali nam što su, gdje su i čemu nam koriste ili štete.

https://drive.google.com/file/d/1YhM3pMp2F2_rmNt44fHvYJJsqKxXz1qc/view?usp=sharing

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 18. 1. 2022. 15:24

Pretvaranje mjernih jedinica

Pronašli smo pomalo zaboravljene mjerne jedinice te ih predstavili svojim partnerima projekta. Za ovaj zadatak smo imali veliku pomoć naših matematičara, njima posebno hvala.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 10. 12. 2021. 15:21

Pravila mikroskopiranja

Kako mikroskopirati? Naši petaši nisu znali kako rukovati s mikroskopom, ali zato nam je naš Marko učenik 7.c razreda pokazao pravila na koji način čemo započeti rad s mikroskopom i biti pravi znanstvenici.

https://drive.google.com/file/d/1DkbGejq6kGFPQw4uS1QUxEFIPJhs3Ud4/view?usp=sharing

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 2. 12. 2021. 15:28

Dijelovi mikroskopa

Što je mikroskop? Čemu služi te koji su njegovi dijelovi saznali su učenici 5 razreda. Uz mikroskopiranje izrađivali su plakat s dijelovima mikroskopa. Pa pogledajte.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 29. 11. 2021. 15:16

Znanstvenici važni za razvoj mikroskopa

Tko su važni znanstvenici i zašto su važni, proučavale su naše petašice Ana i Nina iz 5.d 

https://drive.google.com/file/d/1rurPN6cRmw4I7PiLv1tO0Q9br95HEG-8/view?usp=sharing

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 25. 11. 2021. 15:13

Multidisciplinarni pristup

Naši petaši su u suradnji s nastavnicom iz likovnog napravili svoje modele, a u suradnji s našom školskom knjižnjičarkom istražili su vrste mikroskopa.

Pogledajte kako je to izgledalo!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 25. 10. 2021. 19:46

Mikroskop kroz povijest

Pogledajte kako su naši petaši Julian Čarapović i Ivan Mijić proučili vrste mikroskopa i predstavili našim sudionicima projekta

https://drive.google.com/file/d/1SV7CfxCmn7HohPnjAGkyJZA45oZxN5VV/view?usp=sharing

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 21. 10. 2021. 14:59

Suradnja učitelja

Kako bi projekt bio dobro odrađen obavezna je međusobna suradnja koja je ovim putem i više nego dobro odrađena. Imali smo online sastanke kako bi utvrdili što se od nas očekuje, kako ćemo ih izvršavati te kako ćemo ih prikazivati.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 21. 10. 2021. 14:49

Vrste mikroskopa

Kakvih vrsta mikroskopa ima proučila je Antonela Jozić te je nas i ostale sudionike projekta podučila o tome.

https://drive.google.com/file/d/1k-Fd3eM39CIVNVx_-k5vhrBRazFa7V9g/view?usp=sharing

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 12. 10. 2021. 15:04

Prijedlog loga

Svaka škola sudionik projekta, osmislila je svoj logo projekta. Nakon pristiglih ideja, krenulo se u glasovanje za najbolji i konačni logo projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 12. 10. 2021. 14:53

Sigurnost na internetu i autorska prava

Petaši su proučavali pravila sigurnosti na internetu, odabrali najvažnija i sastavili plakat svojih pravila.

Vrlo je važno poštivati autorska prava što su naši petaši i šestaši povezali u 6 točaka.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 7. 10. 2021. 14:38

Predstavljanje države

Svi sudionici su imali zadatak predstaviti svoju državu. Pogledajte kako smo mi pokazali prirodne ljepote naše Hrvatska.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 28. 9. 2021. 14:32

Predstavljanje škole

Jedna od aktivnost našeg novog eTwinning projekta je predstavljanje naše škole. Svi sudionici projekta osmislili su načine kako se predstaviti.

Svoju školu smo predstavili ovako: 

https://www.youtube.com/watch?v=7oBIc08fChw

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 23. 9. 2021. 14:28

Lokacija škole

Svi sudionici projekta su na karti morali označiti svoju školu kako bi svi sudionici znali iz koje zemlje, grada ili sela dolaze. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 16. 9. 2021. 14:25

Predstavljanje učenika i učiteljica sudionika projekta

Svojim novim partnerima projekta predstavili su se učenici 5.d i 6.c razreda sa svojim razrednicama. Neki su izrađivali i avatare, pa pogledajte.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Markeljević Ivana Tunjić  datum: 15. 9. 2021. 14:14

Suglasnost i školski kurikulum

Projekt je uvršten u školski kurikulum, a roditelji su potpisali suglasnost za sudjelovanje učenika u projektu.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 13. 9. 2021. 14:55

Video zapis projekta

I ove školske godine krenuli smo s novim eTwinning projektom. Ovaj put krećemo u mikrosvijet. Za početak pogledajte naš kratki video zapis projekta.

Svijet pod mikroskopom

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 3. 9. 2021. 13:13
 Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569648
Danas: 1

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju