preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
 

Kako provesti ljetne praznike

Prema Pedagoškoj enciklopediji II, 1989.g slobodno vrijeme definiramo kao ‘’onaj dio vremena kojim raspolaže pojedinac izvan njegovih profesionalnih,društvenih i obiteljskih  obaveza u cilju odmora, rekreacije i razvoja ličnosti a u okviru prirodne i društvene uvjetovanosti i realnosti u kojoj pojedinac živi i djeluje’’

Pedagogija slobodnog vremena je znanstvena disciplina koja proučava zakonitosti procesa odgoja i samoodgoja ( poučavanje, učenje i samoučenje ) u slobodnom vremenu i za slobodno vrijeme.

Svrha slobodnog vremena je:

 • Odmaranje
 • Razonoda
 • Razvoj ličnosti

Slobodno vrijeme djece i mladih je zasebna kategorija koja traži posebnu pažnju i istraživanje. Nedovoljno osmišljen i vođen prostor slobodnog vremena može postati izvorištem neprihvatljivih ponašanja i ovisnosti. Važno je napomenuti da nije bitno koliko je vremena na raspolaganju već kako je to vrijeme iskorišteno i kakve su posljedice samog angažmana.

U školskom okruženju razonodom i razvojem ličnosti bave se izvannastavne aktivnosti no s početkom ljetnih praznika povećava se količina slobodnog vremena koje se ispunjava pomoću izvanškolskih aktivnosti ili zahvaljujući angažmanu roditelja. Važno je naglasiti da za vrijeme praznika roditelji trebaju paziti da budu zadovoljene sve tri funkcije slobodnog vremena, a ne samo odmor budući da se slobodno vrijeme bez sadržaja pretvara u dokolicu. U nastavku slijedi nekoliko prijedloga za provođenje ljetnih praznika.

 1. Savjetujte djetetu da se ograniči na dvije-tri aktivnosti tijekom dana.
 2. Zajedno s djecom izaberite vama najdraže slike s rođendana, proslava, svakodnevnog života, ukrasite slike, napišite datum o događaju te tako izradite kolaž i ovjekovječite zajednička sjećanja.
 3. Organizirajte obiteljska putovanja ili izlete s članovima obitelji (ZOO, lunapark i slično), a ako nemate financijskih sredstava, to mogu biti šetnja gradom, parkom, izlet u prirodu ili odlazak na plažu. Grad Slavonski Brod i okolica sadrže brojne znamenitosti koje ni većina odraslih nije obišla i upoznala.
 1. Osmislite novu igru, priču, pjesmu
 2. Igrajte s djecom društvene igre ili igre iz nekih prošlih vremena koje ćete tako spasiti od zaborava
 3. Bavite se obiteljskim hobijem – aktivnosti kao što su primjerice izrađivanje nakita, biciklizam, rolanje odličan su način za kvalitetno provođenje vremena s djecom. Možete svaki tjedan birati novi obiteljski hobi ili se držati istoga kroz cijele praznike.
 4. Održite u krugu obitelji i prijatelja Olimpijske igre primjerice na plaži, na livadi ili u dvorištu obiteljske kuće. Važno je da djeca izaberu igre te da izrade olimpijske medalje ili pehare (može biti i simbolična nagrada). Upriličite i svečanost proglašenja te proslavite.
 5. Održite obiteljsko natjecanje u pjevanju, plesanju ili pantomimi.
 6. Mijenjajte aktivnosti - ako ovaj vikend idete nekamo na put, sljedeći provedite u kući. Nemojte ići na sladoled uvijek na isto mjesto, svaki dan odaberite neku novu aktivnost.
 7. Ako pada kiša, posjetite muzej ili kino ili napravite kućnu likovnu radionicu. I na kraju uvijek pohvalite vaše dijete kada kvalitetno i svrhovito ispuni vrijeme
 8. Potaknite djecu da nauče kuhati. Neka savladaju najjednostavnije recepte, a ta jela onda uvrstite u zakuske prilikom obiteljskih okupljanja.
 9. Popnite se na vrh brda! Bar jedno brdašce mora se naći negdje u blizini mjesta u kojem živite, no ako je brdo veće, bolji je i izazov.
 10. Organizirajte zajedničko gledanje filmova, čitanje knjiga.
 11. Ne uskraćujte djeci moderne tehnologije nego ih potaknite na zdravo i pametno korištenje istih. Neka pogledaju zanimljiv dokumentarac, novi film koji ste procijenili kao kvalitetan ili se pozabave usporednom analizom knjige koju su pročitali i filma koji je snimljen prema istom predlošku.

Najvažnije od svega jest da je slobodno vrijeme osmišljeno; da se djeca istovremeno odmaraju, ali i razvijaju, te da ga provode s obitelji u zajedničkim aktivnostima. Ono što će djeca zauvijek pamtiti nisu uloženi novci nego iskustva i osjećaji koji su dobili tijekom svog odrastanja.

 


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569985
Danas: 25

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju