preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
vijesti

Međunarodno natjecanje STEM Discovery Campaign 2022.

Dragi čitatelji, kao što smo već pisali, ove smo godine s aktivnosti "Nije svaka voda H2O" međunarodnog eTwinning projekta "Full STEAM ahead" sudjelovali na međunarodnom natjecanju STEM Discovery Campaign 2022. u kategoriji STEM aktivnosti s aktivnostima o vodi i svojsvima vode (prilagođene uzrastu učenika). STEM Discovery Campaign 2022. je međunarodna inicijativa koja poziva projekte, organizacije, knjižnice, škole, sveučilišta i klubove mladih širom Europe i širom svijeta da proslave karijere i studije na poljima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). 
Danas smo saznali da smo jedan od pobjednika u kategoriji Scientix Competiton 1: STEM Activities. Posebna zahvala svim učenicima (sad već) 5.a, koji su aktivno sudjelovali u svim pripremljenim aktivnostima. Bravo!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 7. 2022. 12:25

Oznaka kvalitete za projekt "Full STEAM ahead"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projektFull STEAM ahead završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu su sudjelovale škole iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Autori projekta su učitelji iz Bosne i Hercegovine Azra Salihović i Nijaz Salihović, a voditeljica projekta u našoj školi je učiteljica informatike Kristina Krtalić. Projekt učenike upoznaje s različitim načinima korištenja umjetne inteligencije u različitim nastavnim situacijama i različitim predmetima te im pokazuje različite načine upotrebe umjetne inteligencije u različitim nastavnim situacijama i različitim predmetima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 6. 2022. 09:21

Oznaka kvalitete za projekt "Code with AIt"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Code with AI završio. Stigla je ptvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu su sudjelovale škole iz Portugala, Albanije, Španjolske, Turske, Italije, Grčke, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Autorice projekta su naša učiteljica informatike Kristina Krtalić i učiteljica iz Turske Figen Eğin. U projektu su sudjelovale škole iz  Turske, Italije, Grčke, Rumunjske, Portugala, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Učenici su realizacijom aktivnosti u ovom projektu razvijali računalne vještine razmišljanja kao što su logika, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, komunikacija, suradnja, rješavanje problema te učinkovito i sigurno korištenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 6. 2022. 09:15

Oznaka kvalitete za projekt "Let`s start coding"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Let`s start coding završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu su sudjelovale škole iz Turske, Španjolske, Gruzije, Azerbajdžana i Hrvatske. Autori projekta su učiteljice Oya Arslan i Havva Gözde Yaşagör iz Turske,  a voditeljica projekta u našoj školi je učiteljica informatike Kristina KrtalićProjekt uključuje razvijanje vještina računalnog razmišljanja učenika te sigurnu i aktivnu uporabu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Kroz aktivnosti projekta razvijali smo vještine 21. stoljeća kao što su logičko izvršavanje, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, komunikacija, suradnja, opismenjavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u rješavanju problema.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 6. 2022. 09:07

Oznaka kvalitete za projekt "Click smart with dart"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Click smart with dart završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu su sudjelovale škole iz Turske, Rumunjske, Tunisa, Italije i Hrvatske. Autori projekta su učiteljice Jasminka Belščak i Martina Kos-Grabar iz Hrvatsk, a voditeljica projekta u našoj školi je učiteljica informatike Kristina Krtalić. Clickbait je često zastupljen na društvenim mrežama i popularnim portalima. To je vrsta dezinformacije – klikolovka, što znači da naslov, slika i tekst nisu međusobno povezani. Učenici će kroz projekt naučiti da takve stranice ne nude kvalitetne informacije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 6. 2022. 08:58

STEMpedia International Bootcamp on Coding, Artificial Inteligence & Robotics for Educators

STEMpedia & ARTPARK su organizirali petodnveni online Bootcamp za učitelje diljem svijeta koji su spremni nadograditi svoje opće razumijevanje kodiranja, umjetne inteligencije (AI) i robotike. Svi sadržaji i aktivnosti učenja osmišljeni su na takav način da pomažu učiteljima da uključe kodiranje, umjetnu inteligenciju i robotiku u poučavanje i učenje putem pristupa praktičnog učenja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 26. 6. 2022. 13:40

Mrežne stranice eTwinning projekata u informatičkoj učionici

Ove smo godine postavili mrežne stranice svih eTwinning projekata u kojima sudjelujemo iz naše informatičke učionice. Stranice su još u izradi, pa postoje (još uvijek) poveznice na sadržaje na školske mrežne stranice.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 6. 2022. 08:34

Certificate of participation STEM Discovery Campaign 2022.

I ove smo godine sudjelovali u STEM Discovery Campaign 2022. Kampanja okuplja i povezuje STEM entuzijaste iz cijelog svijeta radi promicanja i inovacija u STEM obrazovanju. Ovogodišnja tema bila je 'STEM za sve', s ciljem da se pokaže da STEM nadilazi ograničenja u učionici i da svatko može biti STEM znanstvenik, barem na jedan dan. Sudionici su također imali priliku prijaviti svoje aktivnosti i sudjelovati u 14 različitih natjecanja koje su organizirali različiti partneri kampanje. U kampanji je sudjelovalo više od 191.600 sudionika, među njima 24.400 učitelja, iz 8.900 škola s 1.696 organiziranih aktivnosti iz 45 zemalja diljem svijeta. Kao i prošle godine, sudjelovali smo i u dijelu natjecanja te s nestrpljenjem iščekujemo i rezultate. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 1. 6. 2022. 16:34

Computer Science: prepare your students for the future

Ovaj tečaj nastoji upoznati nastavnike s informatikom, objasniti kako je nastavnici mogu koristiti u učionici i istražiti informatiku kao potencijalnu buduću karijeru za studente. Učitelji su u sklopu tečaja istražili ​​kako kod učenika razvijati vještine rješavanja problema i kreativno razmišljanje dok podučavaju informatiku i koncepte računalnog razmišljanja. Sudionici su dobili pregled obrazovnih aktivnosti za informatiku, umjetnu inteligenciju, vizualno i tekstualno programiranje. Upoznali su se s konkretnim resursima koje mogu koristiti za podučavanje informatike u svojoj učionici, kao što su Google for Education, Code Week i Code.org. Na kraju MOOC-a sudionici su za certifikat morali kreirati scenarij učenja koji mogu koristiti u svojoj učionici. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 5. 2022. 15:59

Državno natjecanje iz informatike

Najbolja informatičarka naše škole, Lucija Funarić iz 6.a razreda (pod mentorstvom učiteljice Kristine Krtalić), sudjelovala je od 3. do 6. svibnja na Državnom natjecanju iz informatike u Vodicama u kategoriji DIGITALNE KOMPETENCIJE 6. U jakoj konkurenciji (jedina djevojčica u skupini) osvojila je izvrsno četvrto mjesto (77.77% riješenih zadataka). Lucija je ove godine bila i jedina predstavnica naše županije na Državnom natjecanju mladih informatičara. Luciji upućujemo iskrene čestitke i pohvale za izniman trud i promociju naše škole. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 5. 2022. 10:35

Schools Tackling Disinformation

Facts4All Massive Open Online Course (MOOC) osnažuje učitelje osnovnih i srednjih škola da razviju i provode učinkovite pristupe cijele škole za poticanje kritičkog razmišljanja i rješavanje online dezinformacija kroz međugeneracijsku suradnju i angažman zajednice. Tečaj je namijenjen učiteljima osnovnih i srednjih škola bilo kojeg predmeta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 4. 2022. 11:14

Aktivnosti projekta Full STEAM ahead na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta Full STEAM ahead, a vezane za provedbu kampanje STEM Discovery Campaign 2022. prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 4. 2022. 16:51

STEM Discovery Campaign 2022.

Kampanja STEM Discovery Campaign 2022. je međunarodna inicijativa koju organizira Scientix koja poziva organizacije, knjižnice, škole, sveučilišta i klubove mladih diljem Europe i svijeta da sudjeluju u aktivnostima iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Tema ovogodišnje kampanje je STEM za sve, a sudjeluju učenici i njihovi učitelji iz europskih zemalja pa i šire. Učenici 4.a razreda osnovne škole Hugo Badalić i ove su se godine pridružili kampanji s temom Nije svaka voda H2O. U provedenim su aktivnostima učenici koristili vještine promatranja, mjerenja, opažanja, grafičkog prikaza podataka, zaključivanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 4. 2022. 16:14

Županijsko natjecanje iz informatike

Danas je u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Digitalne kompetencije 6 sudjelovala je učenica Lucija Funarić iz 6.a razreda i osvojila izvrsno 1. mjestoU kategoriji Digitalne kompetencije 5 sudjelovao je učenik Mihael Blatančić iz 5.b razreda i osvojio odlično 2. mjesto. Čestitke Luciji i Mihaelu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 3. 2022. 17:08

Aktivnosti projekta Click smart with dart na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta Click smart with dart, a vezane za provedbu aktivnosti Dana sigurnijeg Interneta prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 2. 2022. 16:54

Dan sigurnijeg Interneta 2022. u petim razredima

Ove su godine petaši različitim aktivnostima obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.5.1 učenik analizira etička pitanja koja proizlaze iz korištenja računalnom tehnologijom. Petaši su danas naučili koji su osobni podaci i da ih ne treba dijeliti s drugima. Odigrali su kviz o prepoznavanju osobnih podataka. Naučili su prepoznati i razlikovati slabu zaporku od jake zaporke, te stvoriti jaku zaporku, te provjerili prepoznavanje slabih i jakih zaporki u online kvizu. Upoznali su se s generatorima zaporki i načinu provjere je li njihova zaporka jaka ili nije. Zaključili su da nije dovoljno samo stvoriti jaku zaporku, nego je treba i zapamtiti! Učenici su i u igrici Digitalna putovnica kroz nekoliko koraka određivali kako stvoriti jaku zaporku. Svakako najzanimljiviji dio današnjeg dana učenicima bio je igranje avanturističke igrice Budi Internet genijalac koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu. Učenici petih razreda odigrali su dio nazvan Toranj s blagom - čuvaj svoje tajne te postali pravi Internet genijalci. U igrici su izbjegavali hakere da im ne ukradu poruke i identitet. Svi su učenici petih razreda i ove godine dobili HAKOM-ovu brošuru "Kako se zaštititi u svijetu Interneta i mobilnih telefona". Provedene aktivnosti dio su međunarodnog eTwinning projekta "Click smart with dart".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 2. 2022. 16:51

Dan sigurnijeg Interneta 2022. u četvrtim razredima

Ove su godine, po drugi put u informatičkoj učionici, učenici četvrtih razreda različitim aktivnostima obilježili Dan sigurnijeg Interneta. Učenici su na listiću određivali koje od navedenih aktivnosti nisu sigurne, za koje je aktivnosti potreban oprez te koje su aktivnosti na Internetu dopuštene. Nakon završenog zadatka, učenici su argumetirali zašto su pojedinu aktivnost postavili u određenu kategoriji (obojili jednom od tri boje). Odigrali su igru Budi Internet genijalac te su tijekom igre morali zapamtiti tri pravila za siguran rad na Internetu. Tri su pravila iz igrice morali upisati u obliku savjeta svojim vršnjacima na listić te ga ukrasiti. Učenici su riješili kviz Ne treba sve podijeliti, kviz Dobri i loši digitalni tragovi, te s učiteljicom kao moderatorom odigrali kviz Jeste li znali?. Sve provedene aktivnosti dio su međunarodnog eTwinning projekta "Click smart with dart".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 2. 2022. 14:14

Dan sigurnijeg Interneta 2022. u šestim razredima

Ove su godine šestaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.6.1 učenik stvara svoje pozitivne digitalne tragove primjenjujući saznanja o važnosti i utjecaju digitalnih tragova na naš svakodnevni život. Raspravljali smo o tragovima (u pijesku, različite životinjske tragove, otisak prsta,...). Učenici su upoznali pojmove digitalni trag, pozitivni i negativni tragovi, aktivni i pasivni tragovi, digitalni ugled, te u tražilicu upisivali svoje ime da potraže i analiziraju svoje digitalne tragove. Rješavali su kviz u kojem su određivali što od navedenog je pozitivan a što negativan trag. U online alatu Wordart su izrađivali "digitalni trag" riječima povezanim s današnjom aktivnošću te ga pohranili u svoj e-portfolio i prikazali na Padlet ploči. Kako u Wordart-u ne postoji oblik stopala, učenici su sliku/crtež stopala (lijevog ili desnog) dodali iz svoje mape u Wordart-u. Upisivali su pojmove koje smo danas saznali/ponovili a vezane za digitalne tragove na Internetu, dodjeljivati im broj (ovisno o tome koje riječi želi istaknuti veličinom), odrediti boje kojima će prikazati znak, vrstu fonta, pohraniti u svoj eportfolio kao .jpg datoteku. Učenici su u objavama tri osobe morali objasniti što su saznali iz njihovih "digitalnih" tragova. Provedene aktivnosti dio su međunarodnog eTwinning projekta "Click smart with dart".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 2. 2022. 15:36

Dan sigurnijeg Interneta 2022. u 3.a razredu

Svake se godine, drugog dana drugog tjedna u drugom mjesecu, obilježava Dan sigurnijeg Interneta (moto je Zajedno za bolji Internet). Ove su godine, po prvi put u informatičkoj učionici, učenici 3.a razreda različitim aktivnostima obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.3.2 učenik primjereno reagira na svaku opasnost/neugodnost u digitalnome okruženju, štiti svoje i tuđe osobne podatke. Razgovarali su s učiteljicom u kojim se situacijama osjećaju (ne)sigurno, kako biti siguran i kako se štititi na Internetu, što su osobni podaci i treba li ih dijeliti na Internetu, prepoznati i pravilno koristiti emotikone, te savjete za rad na Internetu. Na kraju su odigrali edukativnu igricu Dabrica Darka otkriva digitalni svijet. U igri, glavni lik je dabrica Darka, koja je razigrana i nestašna, znatiželjna i hrabra, rado se upušta u pustolovine i istražuje, pravi je pokretač i inicijator i nikad joj nije teško pokušati riješiti problem. U igri i rješavanju problema pomažu joj medo Marko i mudra sova. Oni su također i dobro društvo za vježbe rastezanja jer je uz igranje i učenje na računalu važno voditi i brigu o svom zdravlju. Igrica razvija svijest o primjeni digitalne tehnologije u osobnom i profesionalnom životu, posljedicama njezine primjene te pravima i odgovornostima digitalnog građanina. Svi su učenici uspješno odigrali igricu, riješili kviz na kraju igrice te svoju diplomu spremili u svoju mapu, a učiteljica je za cijeli razred ispisala na papir jednu zajedničku diplomu koju će istaknuti u svom razredu. Provedene aktivnosti dio su međunarodnog eTwinning projekta "Click smart with dart".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 2. 2022. 15:44

Dan sigurnijeg Interneta 2022. u osmim razredima

Ove su godine učenici osmih razreda za Dan sigurnijeg Interneta sudjelovali u, za sve učenike u Republici Hrvatskoj, organiziranoj potrazi za blagom. Potragu je organizitala udruga Suradnici u učenju. Potraga za boljim internetom 2022. za učenike pripremljena je kao izazov s ciljem promicanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta i općenito digitalnih tehnologija. te je otvorena 1. veljače, a učenici su je mogli rješavati do 8. veljače u ponoć.  Za sudjelovanje u interaktivnoj potrazi bilo je potrebno računalo ili neki drugi digitalni uređaj s mrežnim preglednikom, pristupom internetu i vrijeme, te kompetencije: pretraživanje interneta, kritičko promišljanje, čitanje s razumijevanjem, uočavanje bitnog, donošenje zaključka na temelju informacija, točnost i promišljanje prije nego se odabere neki od odgovara. Potraga je bila organizirana u obliku kviza s 20 pitanja i zadataka.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 2. 2022. 16:16

Dan sigurnijeg Interneta 2022. u sedmim razredima

Ove su godine učenici sedmih razreda za Dan sigurnijeg Interneta sudjelovali u, za sve učenike u Republici Hrvatskoj, organiziranoj potrazi za blagom. Potragu je organizitala udruga Suradnici u učenju. Potraga za boljim internetom 2022. za učenike pripremljena je kao izazov s ciljem promicanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta i općenito digitalnih tehnologija. te je otvorena 1. veljače, a učenici su je mogli rješavati do 8. veljače u ponoć.  Za sudjelovanje u interaktivnoj potrazi bilo je potrebno računalo ili neki drugi digitalni uređaj s mrežnim preglednikom, pristupom internetu i vrijeme, te kompetencije: pretraživanje interneta, kritičko promišljanje, čitanje s razumijevanjem, uočavanje bitnog, donošenje zaključka na temelju informacija, točnost i promišljanje prije nego se odabere neki od odgovara. Potraga je bila organizirana u obliku kviza s 20 pitanja i zadataka.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 2. 2022. 15:22

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Sudjelovali su učenici petih i šestih razreda u kategorijama Digitalne kompetencije 5 i Digitalne kompetencije 6. Nestrpljivo iščekujemo rezultate. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se 11. ožujka 2022. godine).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 2. 2022. 17:50

Scientix Ambassador za Hrvatsku 2021-2022.

SCIENTIX (The community for science education in Europe) je projekt koji promiče i podupire europsku suradnju nastavnika predmeta u području znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, obrazovnih stručnjaka, kreatora politika i ostalih stručnjaka za obrazovanje iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike. Scientixovi ambasadori – članovi Scientixova panela učitelja – promiču Scientix te svoje kolege (učitelje prirodoznanstvenih predmeta i matematike diljem Europe) informiraju o radu projekta. Naša je učiteljica informatike, Kristina Krtalić, početkom ove godine stekla titulu Scientix ambasadora za Republiku Hrvatsku. Da bi postala  Scientix Ambassador, morala sudjelovati u njihovim aktivnostima, proći nekoliko međunarodnih edukacija te nakon prijave za ambasadora uspješno proći Scientix Ambassadors Training Course. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 1. 2. 2022. 10:12

Code Week Super Organiser Challenge

Danas je naša učiteljica dobila još jedno priznanje za sudjelovanje u izazovu Code Week Super Organiser Challenge. Izazov je organiziranje 10 ili više aktivnosti Tjedna programiranja u 2021. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 1. 2022. 11:13

Code Week 4 All challenge

Dragi čitatelji, danas nam je stigao certifikat za uspješno sudjelovanje u izazovu Code Week 4 All challenge tijekom Europskog tjedna programiranja (koji je održan od 9. do 24. listopada a u kojem su sudjelovali svi učenici na nastavi informatike). Certifikat je rezultat približavanja programiranja većem broju učenika te unapređenju digitalne pismenosti!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 1. 2022. 11:11

Rezultati međunarodnog natjecanja Codementum

Dragi čitatelji, kao što smo već pisali, u prosincu 2021. godine sudjelovali smo na međunarodnom ekipnom natjecanju na platformi Codementum u sklopu Hour of Code 2021. Učenici su, ovisno o razredu koji pohađaju, rješavali zadatke u dvjema skupinama, Basic i Advanced. Na žalost, nismo uspjeli osvojiti jedno od prva tri mjesta (po broju bodova i vremenu rješavanja), ali ćemo ipak izdvojiti najbolje učenice i učenike po razredima u našoj školi: Matea Bumbić (4.a) 54/60, Mihael Blatančić (5.b) 56/60, Tena Vladić (6.a) 57/60, Ivan Cicvarić (7.b) 58/60 i Ana Zirdum (8.b) 58/60. Čestitke svim učenicima!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 1. 2022. 09:18

Aktivnosti projekta Let`s start coding na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta Let`s start coding, a vezane za provedbu aktivnosti sata programiranja za svakog učenika (Hour of Code 2021.) prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 12. 2021. 16:57

Božićne aktivnosti programiranja u 3.a

Ishod domene B. Računalno mišljenje i programiranje učenika trećih razreda u izbornom predmetu informatika (B.3.1 nakon treće godine učenja predmeta Informatika u domeni Računalno razmišljanje i programiranje učenik stvara program korištenjem vizualnoga okruženja u kojemu se koristi slijedom koraka, ponavljanjem i odlukom te uz pomoć učitelja vrednuje svoje rješenje.) ostvarili smo zanimljivim unplugged i računalnim božićnim aktivnostima.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 12. 2021. 16:34

Hour of Code 2021.

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 6. do 12. prosinca obilježavao Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici i učenice obilježili Sat programiranja i to sudjelovanjem na međunarodnom natjecanju na platformi Codementum u sklopu Hour of Code 2021. gdje su također nizanjem blokova naredbi ili pisanjem naredbi u Python-u usmjeravali simpatičnog pingvina da dođe do cilja. Učenici su, ovisno o godinama, rješavali zadatke u dvjema skupinama, Basic i Advanced. S nestrpljenjem očekujemo rezultate.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 12. 2021. 14:14

Rezultati natjecanja Dabar 2021.

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo učiteljima na MOOC-u. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su i ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalaze se na popisu 10% najboljih u svojoj kategoriji u Republici Hrvatskoj, Jona Janković (8.b), Martin Tekić (7.b) i Ivan Cicvarić (7.b) u kategoriji MegaDabar, te Matej Kolomejac (4.a) i Maksim Tall (4.b) u kategoriji MiliDabar. Ali to nije sve, učenici Matej Kolomejac i Jona Janković uspjeli su točno riješiti svih dvanaest zadataka, te Martin Tekić isto tako odličnih jedanaest zadataka. Bravo, Matej, Jona i Martin! Čestitamo svim sudionicima šestog po redu međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 11. 2021. 08:10

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već šestu godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju u kategorijama MiliDabar, KiloDabar i MegaDabar te nestrpljivo iščekujemo rezultate (tko je u najboljih 10% u svojoj kategoriji)!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 12. 11. 2021. 13:22

Novi eTwinning projekt "Click smart with dart"

Nakon uspješno završena čak četiri međunarodna eTwinning projekta u šk. godini 2020./2021., uključujemo se u novi projekt. "Click smart with dart" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Turske, Rumunjske, Tunisa, Italije i Hrvatske. Autori projekta su učiteljice Jasminka Belščak i Martina Kos-Grabar iz Hrvatske. Ovim će projektom učenici poboljšati svoje znanje o opasnostima na Internetu te podići svijest o pitanjima etike i sigurnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 11. 2021. 10:18

Primjer dobre prakse na Godišnjoj konferenciji eTwinning

Dragi čitatelji, po pozivu gđe Ane Pavlić, koordinatorice za eTwinning, s primjerom dobre prakse sudjelujemo u Godišnjoj konferenciji eTwinninga s temom Medijska pismenost i dezinformacije, koja je obilježena u našem eTwinning projektu "A safety net for Internet safety".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 3. 11. 2021. 12:43

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Let`s code together - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 10. 2021. 17:36

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt A safety net for internet safety - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 10. 2021. 17:13

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Micro circuits for Mega solutions - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 10. 2021. 17:11

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Let`s code together - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 10. 2021. 17:09

Certifikati sudjelovanja u obilježavanju EU Code Week 2021.

Nakon provedbe aktivnosti kojima smo obilježili Europski tjedan aktivnosti (u sklopu aktivnosti međunarodnih eTwinning projekata Let`s start coding, Full STEAM ahead, Code with AI i The first steps in robotics) stigli su nam certifikati sudjelovanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 10. 2021. 15:02

EU Code Week 2021. u petim razredima

Učenici 5.a i 5.b razreda obilježili su Europski tjedan programiranja. Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Iako će se s programiranjem upoznati tek u drugom polugodištu, petaši su pomagali veselom dabru da sagradi branu, napravi sok za kupce majmuna, zeca,... i u tome su svi bili uspješni. Učenici su u navedenoj aktivnosti programirali slaganjem blokova i to slijedom naredbi i ponavljanjem tj. sadržajima s kojima će se učenici iz domene B. Računalno razmišljanje i programiranje upoznati ove školske godine. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 10. 2021. 16:37

EU Code Week 2021. u 3.a razredu

Učenici i učenice 3.a razreda matične škole unplugged i računalnim su aktivnostima obilježili Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2021). Europski tjedan programiranja je inicijativa koja slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću kodiranja i računalnog razmišljanja. Nakon što su učenici saznali što je algoritam (niz preciznih uputa koje pomažu u rješavanju nekog problema), te nabrajali primjere algoritama iz svakodnevnog života (recepti za kolače, sadnja biljke, priprema za školu, put do škole,...), učenici su na računalu uspješno redali korake u tri aktivnosti (posadi biljkuradni dan dječakapečemo kolače). U drugoj su aktivnosti prvo izradili korake za algoritam izrade neobičnog lika, a zatim po tim koracima nacrtali, obojali i imenovali neobični lik. U računalnom dijelu su pomagali malom majmunčiću da dođe do škrinje s blagom, slaganjem blokova naredbi. Kako su izgledale aktivnosti i koliko su uspješno učenici sudjelovali u zadatcima, pogledajte u našoj galeriji slika.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 10. 2021. 15:37

Eu Code Week 2021. u osmim razredima

Učenici i učenice osmih razreda matične škole aktivnošću su programiranja u JavaScriptu obilježili Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2021). Mijenjali su koordinate likova u igrici, mijenjali izglede likova, dodavali elemente i određivali pozicije (zlatnika koje je lik trebao prikupiti), dodatne igrače (jer je uvijek zanimljivije igrati s više igrača) elemente izbjegavanje, određivali kojim tipkama na tipkovnici će se igrica igrati, dodavali neprijatelje (bez njih ništa) koji će ometati likove, pozadinu igrice,... Još jedan vrlo zanimljiv način da učenici u online okruženju upoznaju nešto novo, u ovom slučaju osnove programiranja u JavaScriptu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 10. 2021. 08:36

EU Code Week 2021. u sedmim razredima

Učenici sedmih razreda su neobičnim algoritamskim i problemskim zadacima u Robot Restaurant Puzzler pomagali robotu u restoranu da uredi restoran, dođe do stola i posluži goste (naravno, onom hranom koju su naručili) i na taj način obilježili EU Code Week (Europski tjedan programiranja).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 10. 2021. 08:28

EU Code Week 2021. u šestim razredima

Prošli je tjedan u šestim je razredima obilježen EU Code Week 2021. Europski tjedan programiranja je inicijativa koja slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću programirnja i računalnog razmišljanja. Učenje programiranja pomaže učenicima da shvate svijet oko sebe koji se brzo mijenja, prošire svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija i razvijaju vještine i sposobnosti kako bi istraživali nove ideje i bili inovativni. Šestaši su zamijenili uloge: ovaj su put učenici postali računalo! Čitali su i tumači programe u online aplikaciji Compute it! kako bi pronašli pravi put do cilja i pobijedili u izazovima. Morali su se usredotočiti i koristiti svoje intuitivne sposobnosti da bi razumjeli neke temeljne koncepte programiranja. I bili su jako uspješni u tome.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 10. 2021. 18:42

EU Code Week 2021. u četvrtim razredima

Učenici 4.a i 4.b razreda ovaj su tjedan obilježili EU Code Week različitim unplugged i računalnim aktivnostima. Pomagali su Marcu i Sophiji da svladaju prepreke i dođu do cilja. Zanimljivim su unplugged zadatkom Decode me dešifrirali poruku. Saznali su što je kriptografija, kojim se znakovima poruka može kriptirati, upoznali i postali pravi mali znalci u uporabi Morseove abecede, obrnute abecede, abecede Cara Julija Cezara s pomakom, Brailovog pisma,... Rješavali smo malo drugačiji pixel art zadatak, Programirali smo, ali na papiru, crtali smo svoje ime, da, da, crtali. Kako su izgledale aktivnosti i koliko su uspješno učenici sudjelovali u zadatcima, pogledajte u našoj galeriji slika

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 10. 2021. 14:44

Tečaj EU Code Week Online Bootcamp

Online Code Bootcamp EU Code Week je tečaj koji je učiteljima predškolskih, osnovnih i srednjih škola pružio praktične ideje, alate i resurse koji će im pomoći da unesu kodiranje i računalno razmišljanje u učionicu. Učitelji su podigli svijest o različitosti i uključenosti u kodiranje te istražili potencijale umjetne inteligencije u obrazovanju. U ovom su tečaju kroz tri tjedna učitelji eksperimentirali s novim materijalima za učenje i izazovima te su stvarali vlastite aktivnosti. Učitelji su se upoznali s inicijativom EU Code Week i mogućnostima koje ona nudi. Povezali su se s kolegama istomišljenicima i postali dio zajednice koja potiče suradnju, timski rad i razmjenu dobre prakse te potiče raspravu i razmišljanje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 10. 2021. 20:16

Elements of AI

Tečaj “Elements of AI” razvilo je Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a partner za Hrvatsku je Sveučilište u Zagrebu. Elements of AI sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi za koje je u prosjeku potrebno izdvojiti 25 sati, a od polaznika ne zahtijeva predznanje u području matematike i programiranja. Upravo je zbog toga razumljiv i namijenjen svima, od školaraca do odraslih. Polaznici svladavanjem tečaja bolje razumiju osnovne pojmove, razvijaju kritičko razmišljanje o AI novitetima, razumiju gdje se i na koji način umjetna inteligencija danas koristi, ali i mogu objasniti kako AI omogućuje funkcioniranje velikog broja uređaja i servisa.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 10. 2021. 12:55

Novi eTwinning projekt "The first steps in robotics"

U ovoj se školskoj godini uključujemo u još jedan novi projekt. "The first steps in robotics" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Rumunjske, Turske i Hrvatske. Autori projekta su učiteljice Grecu Daniela iz Rumunjskei i Figen Eğin iz Turske, a voditeljica projekta u našoj školi je učiteljica informatike Kristina Krtalić. Glavni cilj projekta je pomoći studentima u poboljšanju znanja kroz robotiku i STEAM aktivnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 10. 2021. 14:16

Oznaka kvalitete za projekt "Code an AI"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Code an AI završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). Autorice projekta su naša učiteljica informatike Kristina Krtalić i učiteljica iz Turske Figen Eğin. U projektu su sudjelovale škole iz  Turske, Italije, Grčke, Rumunjske, Portugala, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Učenici su realizacijom aktivnosti u ovom projektu razvijali računalne vještine razmišljanja kao što su logika, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, komunikacija, suradnja, rješavanje problema te učinkovito i sigurno korištenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 10. 2021. 13:51

Za Dan učitelja nagrađene su i učiteljice naše škole

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 511 najuspješnijih u školskoj godini 2020./2021. godini, među kojima je i naše učiteljice Ivana Tunjić, učiteljica mentorica biologije i kemije i učiteljica Kristina Krtalić, učiteljica savjetnica informatike. Obzirom na epidemiološku situaciju, održana je online dodjela na kojoj se nagrađenima obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitavši im na trudu i profesionalnosti u radu s učenicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 5. 10. 2021. 11:28

Oznaka kvalitete za projekt "Micro circuits for Mega solutions"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Micro circuits for Mega solutions završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu Micro circuits for Mega solutions sudjelovale su škole iz Španjolske, Grčke, Turske, Latvije, Litve, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U ovom su projektu učenici ne samo razvijali digitalne mogućnosti (DigComp 2.0), već i osnovne vještine programiranja, računalnog razmišljanja, kritičkog mišljenja, kreativnosti i socijalne/emocionalne inteligencije.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 29. 9. 2021. 15:17

Međunarodno natjecanje STEM Discovery Campaign 2021.

Dragi čitatelji, kao što smo već pisali, ove smo godine s aktivnosti Spring STEM activities međunarodnog projekta "Let`s code together" sudjelovali na međunarodnom natjecanju STEM Discovery Campaign 2021. u kategoriji ICT i programiranje s unplugged aktivnostimaSTEM Discovery Campaign 2021. je međunarodna inicijativa koja poziva projekte, organizacije, knjižnice, škole, sveučilišta i klubove mladih širom Europe i širom svijeta da proslave karijere i studije na poljima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). 
Danas smo saznali da smo jedan od pobjednika u kategoriji ICT i programiranje. Posebna zahvala svim učenicima (sad već) 4.a, koji su aktivno sudjelovali u svim pripremljenim aktivnostima. Bravo!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 9. 2021. 16:17

STEM Career Adviser Network

Naša je učiteljica informatike, Kristina Krtalić, sudjelovanjem na međunarodnom Scientix natjecanju 2021 STEM Discovery Campaign dobila priliku postati ekskluzivni član mreže savjetnika Career Advisers Network koordinirane od strane  by STE(A)M IT and the STEM Alliance

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 9. 2021. 14:29

Oznaka kvalitete za projekt "Let`s code together"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Let`s code together završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). "Let`s code together" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem su sudjelovale škole iz Turske, Italije, Gruzije, Rumunjske, Tunisa i Hrvatske. Projekt je uključivao razvijanje vještina računalnog razmišljanja učenika te sigurnu i aktivnu uporabu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Kroz aktivnosti projekta razvijali smo vještine 21. stoljeća kao što su logičko izvršavanje, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, komunikacija, suradnja, opismenjavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u rješavanju problema.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 9. 2021. 13:14

Oznaka kvalitete za projekt "A safety net for internet safety"

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt A safety net for internet safety završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu A safety net for internet safety sudjelovale su škole iz Jordana, Poljske, Turske, Njemačke, Italije, Češke, Albanije, Grčke, Litve i Hrvatske Škole partneri su obilježile Dan sigurnijeg Interneta različitim aktivnostima, izmjenjivale znanja i iskustva o e-sigurnosti pomoću različitih digitalnih alata, razvijali digitalne kompetencije, naučili kako primijeniti e-sigurnost svakodnevno u školi, razvijali vještine sigurnosti u digitalnom svijetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 9. 2021. 16:54

International Dot Day 2021.

Danas, 15. rujna, u našoj je školi obilježen međunarodni dan točk(ic)e. Kako je točka važan znak u informatici (sastavni dio adrese mrežnog mjesta, adrese elektroničke pošte, IP adrese računala,...), odlučili smo ga obilježiti kratkim aktivnostima. Trećaši su spajali točkice da bi dobili lik na papiru i to su uspješno odradili, petaši su uspješno riješili zadatak s točkicama s prošlogodišnjeg međunarodnog natjecanja iz informatike i računalnog razmišljanja, a sedmaši su izradili pravo malo umjetničko djelo u čijem je središtu bila točk(ic)a. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 9. 2021. 15:57

Novi eTwinning projekt "Full STEAM ahead"

U ovoj se školskoj godini uključujemo u još jedan novi projekt. "Full STEAM ahead" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Autori projekta su učitelji iz Bosne i Hercegovine Azra Salihović i Nijaz Salihović, a voditeljica projekta u našoj školi je učiteljica informatike Kristina Krtalić. Ovim ćemo projektom učenicima pokazati različite načine upotrebe umjetne inteligencije u različitim nastavnim situacijama i različitim predmetima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 9. 2021. 16:38

Novi eTwinning projekt "Code with AI"

U ovoj se školskoj godini uključujemo u još jedan novi projekt. "Code with AI" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Autori projekta su naša učiteljica informatike Kristina Krtalić i učiteljica iz Turske Figen Eğin. Ovim će projektom učenici poboljšati svoje računalno razmišljanje i shvatit će što je umjetna inteligencija, poboljšat će vještine računalnog razmišljanja i programiranja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 9. 2021. 16:31

Novi eTwinning projekt "Let`s start coding"

Nakon uspješno završena čak četiri međunarodna eTwinning projekta u šk. godini 2020./2021., uključujemo se u novi projekt. "Let`s start coding" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Turske i Hrvatske. Projekt uključuje razvijanje vještina računalnog razmišljanja učenika te sigurnu i aktivnu uporabu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Kroz aktivnosti projekta razvijat ćemo vještine 21. stoljeća kao što su logičko izvršavanje, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, komunikacija, suradnja, opismenjavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u rješavanju problema.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 9. 2021. 15:27

Microsoft Innovative Educator Expert 2021-2022

Microsoft svake godine bira inovativne učitelje koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena i učiteljima iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić, i to već petu godinu za redom. Hrvatski su učitelji ovim prIznanjem postali dijelom zajednice učitelja širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 9. 2021. 10:07

Scratch week 2021.

Trećaši su krenuli s ishodima iz domene B. Računalno razmišljanje i programiranje i to u programskom jeziku Scratch. I to nam se poklopilo s obilježavanjem manifestacije Scratch Week 2021. U uvodnom su dijelu pixel art zadatkom crtali lik glavni lik u Scratch-u, slagali puzzle na poveznici. U parovima su blokovima od kartona (koje su dobili slučajnim odabirom) slagali programe. Blokovi su identični onima u Scratch-u 3.0. Nakon toga su te programe i izvršavali i dobro se zabavili, igrali su, učenicima uvijek dinamičan i zanimljiv, Kahoot! kviz vezan za Scratch. Sve je to prethodilo upoznavanju s dijelovima prozora programskog jezika Scratch. Naučili su kako dodati i mijenjati pozadine pozornice gdje se izvršavaju naredbe te kako dodavati, brisati, promijeniti veličine likova, te kretanje likova. Ali ovo nije kraj našeg rada u Scratch-u, nastavljamo programirati do kraja ove nastavne godine. Uskoro ćemo vam pokazati i prve uratke naših trećaša, ali i onih koji već duže vrijeme programiraju u Scratch-u.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 24. 5. 2021. 09:55

EU Code Week TeachDay

Danas je naša učiteljica informatike sudjelovala na međunarodnoj konferenciji EU Code Week Teach Day kao EU Code Week Leading Teacher. Konferencija je pružila svim sudionicima priliku da se upoznaju s učiteljima i zaljubljenicima u programiranje, uče iz  njihovih  iskustava korištenjem kodiranja i računalnog razmišljanja u učionicama.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 5. 2021. 17:38

eTwinning projekti u nastavi informatike

Danas je naša učiteljica informatike predstavila učiteljima i nastavnicima informatike na županijskom stručnom vijeću Brodsko-posavske županije provedbu eTwinning projekata u nastavi informatike. Sudionici skupa su upoznati kako odabrati projekt te kako se prijaviti za sudjelovanje u projektu. Na primjeru prošlogodišnjeg međunarodnog projekta Design a World sudionici su saznali koje smo projektne aktinosti odradili u razredu na nastavi informatike, a koje u sklopu izvnannastavne aktivnosti, te su saznali kako provesti diseminaciju projekta i kako prijaviti projekt za oznaku kvalitete, nacionalnu i europsku. Sudionici su predavanje evaluirali kao izvrsno i, nadasve, korisno predavanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 5. 2021. 21:53

Informatika u razrednoj nastavi (B. računalno razmišljanje i programiranje)

Danas je naša učiteljica informatike predstavila učiteljima i nastavnicima informatike na županijskom stručnom vijeću Brodsko-posavske županije realizaciju dijela ishoda domene B. računalno razmišljanje i programiranje na dva primjera, Cristmas Coding i (Happy) Easter Coding. Učitelji su reagirali izrazito pozitivno, dobili su materijale za provedene aktivnosti i najavili da će sigurno dijelove sadržaja i sami primijeniti u svojim učionicama.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 5. 2021. 21:37

STEM School Label Competent

Našoj je školi dodijeljena Oznaka STEM škole koja vrijedi idućih 18 mjeseci. Učiteljica informatike Kristina Krtalić uključila je školu u zajednicu STEM škola. Da bi škola dobila STEM School Label potrebno je ispuniti više uvjeta. Najprije se treba registrirati, a zatim sudjelovati u zajednici dijeljenjem znanja, resursa, primjera i iskustva, ispuniti upitnik za procjenu... STEM oznaku smo dobili sudjelovanjem u različitim STEM projektima (Design a World, Želim stablo, Micro circuits for Mega solutions, Food Lab, program GLOBE, Croatian Makers,...) koje su realizirali učitelji i učenici naše škole te sudjelovanjem na međunarodnom natjecanju The 2021 STEM Discovery Campaign. Uz oznaku STEM škole dobili smo i akcijski plan kojim ćemo ne samo zadržati oznaku STEM škole, nego se nadamo dobiti i oznaku STEM School Label Proficient i STEM School Label Expert.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 5. 2021. 08:21

(Happy) Easter Coding na EU Code Week blogu

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta Let`s code together, a vezane provedbu aktivnosti jednogodišnjeg eTwinning projekta, prikazane su na EU Code Week blogu. Cijeli članak pročitajte na blogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 4. 2021. 22:22

Aktivnosti projekta Let`s code together na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta Let`s code together, a vezane za provedbu aktivnosti manifestacije All Digital Week 2021. prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 4. 2021. 21:50

Primili smo priznanje - oznaku eTwinning škole!

Oznaku eTwinningove škole od danas ponosno nosi i naša škola. Uz Dječji vrtić Potjeh, jedina smo škola u našem gradu kojoj je to pošlo za rukom ove godine. 
Nakon dvodijelnog postupka prijave ukupno je 2935 škola dobilo oznaku eTwinningove škole za 2021. i 2022. godinu tj. 93 vrtića, osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske.
Nagrađene su škole pioniri i prepoznati predvodnici u područjima kao što su digitalna praksa, praksa eSigurnosti, inovativni i kreativni pristupi pedagogiji, promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja te promicanje praksi za suradnju u učenju među osobljem i učenicima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 3. 2021. 18:33

Pismenost 21. stoljeća

U srijedu, 17. ožujka u učionici Informatike održala se radionica o još jednom digitalnom alatu - Wakeletu te kako ga ugraditi u MS Teams i ostale Microsoft alate koje koristimo u razredu. Radionicu je održala profesorica informatike Kristina Krtalić. Posebnost ove radionice je u tome što su na njoj sudjelovale učiteljice i stručne suradnice naše škole. Ovo stručno usavršavanje bilo je vrlo korisno i iskoristivo u odgojno - obrazovne svrhe te  kreativno i motivirajuće za daljni rad. Naime, živimo u svijetu koje se neprestano mijenja, a naše vještine i kompetencije u tom svijetu rastu. Ova radionica odlično se uklopila u obilježavanje Godine čitanja 2021., jer upravljanje medijima i njihovo vrednovanje te informacijska pismenost u koju ubrajamo i vještine digitalne pismenosti, ključne su pismenosti 21. stoljeća. Naravno, uz uvijek prisutnu čitalačku pismenost. Veselimo se sljedećoj radionici!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 3. 2021. 11:51

Potvrda sudjelovanja u aktivnostima povodom DSI

Dragi čitatelji, danas nam je stigla potvrda sudjelovanja naše škole u aktivnostima Dana sigurnijeg Interneta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 3. 2021. 19:16

Code Week Leading Teacher

Naša je učiteljica informatike Kristina Krtalić danas dobila još jedno priznanje, titulu Code Week Leading Teacher za Hrvatsku. Biti dio zajednice Code Week Leading Teacher pomoći će učiteljici da proširi svoje znanje, razmijeni iskustva s ostalim učiteljima istomišljenicima iz čitave Europe, pristupi mogućnostima profesionalnog razvoja (mrežni događaji, radionice licem u lice itd.) i drugim događajima koji će se organizirati u sklopu EU Code Week.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 12. 3. 2021. 13:59

Županijsko natjecanje iz informatike

Danas je u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Digitalne kompetencije 5 sudjelovala je učenica 5.a razreda, Lucija Funarić i osvojila 2. mjesto. U kategoriji Digitalne kompetencije 6 sudjelovali su učenici 6.b razreda, Ivan Cicvarić, koji je osvojio 3. mjesto i Martin Tekić, koji je osvojio 4. mjesto. Čestitamo svim sudionicima natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 3. 3. 2021. 18:19

Certifikat Innovative Educator Master Trainer

Ovih je dana naša učiteljica informatike Kristina Krtalić primila još jedan Microsoftov certifikat Innovative Educator Master Trainer. Programi Microsoft Innovative Educator (MIE) prepoznaju svjetske vizionare učitelja koji koriste tehnologiju kako bi drugim učiteljima otvorili put za korištenje tehnologije u ostvarivanju ishoda predmeta. To su razni programi za pomoć učiteljima koji tek započinju ovo putovanje, kao i programi za učitelje koji su vodeći u inovativnom obrazovanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 2. 2021. 09:26

Dan sigurnijeg Interneta 2021. u petim razredima

Ove su godine petaši različitim aktivnostima obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.5.1 učenik analizira etička pitanja koja proizlaze iz korištenja računalnom tehnologijom.
Svake se godine, drugog dana drugog tjedna u drugom mjesecu, obilježava Dan sigurnijeg Interneta (moto je Zajedno za bolji Internet). 
Petaši su danas naučili koji su osobni podaci i da ih ne treba dijeliti s drugima. Odigrali su kviz o prepoznavanju osobnih podataka. Za potrebe zaštite osobnih podataka, a jedan od njih je osobna fotografija, izradili su u online alatu Avatar Maker svoj avatar te ga pohranili i postavili na Padlet ploču. Naučili su prepoznati i razlikovati slabu zaporku od jake zaporke, te stvoriti jaku zaporku, te 
provjerili prepoznavanje slabih i jakih zaporki u online kvizu. Upoznali su se s generatorima zaporki i načinu provjere je li njihova zaporka jaka ili nije. Zaključili su da nije dovoljno samo stvoriti jaku zaporku, nego je treba i zapamtiti!
Svakako najzanimljiviji dio današnjeg dana učenicima bio je igranje avanturističke igrice Budi Internet genijalac koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu. Učenici petih razreda odigrali su dio nazvan Toranj s blagom - čuvaj svoje tajne te postali pravi Internet genijalci. U igrici su izbjegavali hakere da im ne ukradu poruke i identitet.
Na kraju su odigrali Kahoot! kviz u kojem su pokazali zavidno znanje. Svi su učenici petih razreda i ove godine dobili HAKOM-ovu brošuru "Kako se zaštititi u svijetu Interneta i mobilnih telefona". 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 2. 2021. 15:50

Aktivnosti projekta A safety net for internet safety na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta A safety net for internet safety, a vezane za provedbu aktivnosti obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta, prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 12. 2. 2021. 21:56

Dan sigurnijeg Interneta 2021. u trećim razredima

Svake se godine, drugog dana drugog tjedna u drugom mjesecu, obilježava Dan sigurnijeg Interneta (moto je Zajedno za bolji Internet). Ove su godine, po prvi put u informatičkoj učionici, učenici trećih razreda različitim aktivnostima obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.3.2 učenik primjereno reagira na svaku opasnost/neugodnost u digitalnome okruženju, štiti svoje i tuđe osobne podatke. Razgovarali su s učiteljicom u kojim se situacijama osjećaju (ne)sigurno, kako biti siguran i kako se štititi na Internetu, što su osobni podaci i treba li ih dijeliti na Internetu, koje su mrežne stranice sigurne, a koje nisu. Riješili su kviz o sigurnosti i osvojili štit sigurnosti. Na kraju su odigrali edukativnu igricu Dabrica Darka otkriva digitalni svijet. U igri, glavni lik je dabrica Darka, koja je razigrana i nestašna, znatiželjna i hrabra, rado se upušta u pustolovine i istražuje, pravi je pokretač i inicijator i nikad joj nije teško pokušati riješiti problem. U igri i rješavanju problema pomažu joj medo Marko i mudra sova. Oni su također i dobro društvo za vježbe rastezanja jer je uz igranje i učenje na računalu važno voditi i brigu o svom zdravlju. Igrica razvija svijest o primjeni digitalne tehnologije u osobnom i profesionalnom životu, posljedicama njezine primjene te pravima i odgovornostima digitalnog građanina. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 12. 2. 2021. 12:46

Code Week Super Organiser Challenge na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, ovih nam je dana pristigao certifikat za uspješno sudjelovanje u izazovu “Code Week 4 All challenge“. Izazov nas potiče da aktivnosti koje provodimo u sklopu “EU Code Week” i “Hour of Code” povežemo s drugim aktivnostima koje organiziraju škole partneri u međunarodnim projektima, susjedne škole i kolege nastavnici. Certifikat je rezultat približavanja programiranja većem broju učenika i unapređenju digitalne pismenosti. Ali to nije jedino priznaje koje je su primili. Stiglo nam je i priznanje za sudjelovanje u izazovu “Code Week Super Organiser Challenge“. Izazov je bio organizirati 10 ili više aktivnosti tijekom “Tjedna programiranja u 2020”. U 2020. godini škola je organizirala i provela čak 12 aktivnosti prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu skole.hr.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 2. 2021. 22:00

Dan sigurnijeg Interneta 2021. u osmim razredima

Ove su godine osmaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo. Učenici su tragali za blagom (koju je priredila udruga Suradnici u učenju). U potrazi za blagom dvadeset je različitih (programskih i istraživačkih zadataka) vezanih za sigurnost na Internetu. U drugom dijelu nastave učenici su uživali u avanturističkoj igrici Budi Internet genijalac koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu. Uspjeli su odraditi izazove u sva četiri svijeta: Pažljiva planina - mjesto je na kojem se svi okupljaju i druže i u kojem su učenici morali paziti što ćeš dijeliti i s kime; Toranj s blagom - je srušen, a Internautova blaga poput brojeva, fotografija i privatnih poruka izložena su visokom riziku, učenici moraju pobjeći Hakeru i izgraditi toranj uz pomoć sigurnih lozinki; rijeka Java - koja prolazi kroz Interland puna je istina i laži… nije uvijek sve onako kakvim se čini, učenici su se morali osloniti na svoj razum da prijeđu rijeku i pri tome se paziti prevaranata i kradljivaca identiteta; U Kraljevstvu dobrote učenici su morali blokirati i prijavi Zlikovce, a prema ostalim Internautima budi ljubazan jer samo tako mogu vratiti mir i dobro u ovu zemlju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 2. 2021. 09:44

Naša je škola dobila eSafety Label (oznaku esigurnosti)!

Našoj je školi dodijeljena brončana Oznaka eSigurnosti koja vrijedi idućih 18 mjeseci. Učiteljica informatike Kristina Krtalić uključila je školu u eSafety zajednicu. Da bi škola dobila eSafety Label potrebno je ispuniti više uvjeta. Najprije se treba registrirati, a zatim sudjelovati u zajednici dijeljenjem znanja, resursa, primjera i iskustva, ispuniti upitnik za procjenu... Uz oznaku esigurnosti dobili smo i akcijski plan kojim ćemo ne samo zadržati brončanu oznaku, nego se nadamo dobiti i srebrnu i zlatnu oznaku esigurnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 2. 2021. 20:53

Dan sigurnijeg Interneta 2021. u sedmim razredima

Ove su godine sedmaši različitim aktivnostima obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodima iz domene e-društvo D.7.1. učenik štiti svoj elektronički identitet i primjenjuje pravila za povećanje sigurnosti korisničkih računa te D.7.2. učenik argumentirano opisuje primjere dobrih strana dijeljenja informacija na Internetu i njihova brza širenja te primjenjuje pravila odgovornog ponašanja. Učenici su kroz kratku vježbu saznali kako dijeljenje sadržaja može izmaknuti kontroli, rješavali problemske zadatake u potrazi za blagom vezane za sigurnost na Internetu,... Svakako najzanimljiviji dio današnjeg dana učenicima bio je igranje avanturističke igrice Budi Internet genijalac koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu. Učenici sedmih razreda sami su birali koji će dio igrice odigrati. Učenici 7.b su u sklopu sata razrednika sudjelovali na webinaru putem ZOOM platforme za djecu i mlade pod nazivom "Gdje si ti u digitalnoj džungli?" u kojem su brojni poznati Youtuberi govorili o svojim iskustvima na Internetu. Webinar je organizirao Centar za sigurniji Internet.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 2. 2021. 12:30

Dan sigurnijeg Interneta 2021. u šestim razredima

Ove su godine šestaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.6.1 učenik stvara svoje pozitivne digitalne tragove primjenjujući saznanja o važnosti i utjecaju digitalnih tragova na naš svakodnevni život. Raspravljali smo o tragovima (u pijesku, različite životinjske tragove, otisak prsta,...). Učenici su upoznali pojmove digitalni trag, pozitivni i negativni tragovi, aktivni i pasivni tragovi, digitalni ugled, te u tražilicu upisivali svoje ime da potraže i analiziraju svoje digitalne tragove. Rješavali su kviz u kojem su određivali što od navedenog je pozitivan a što negativan trag. U online alatu Wordart su izrađivali "digitalni trag" riječima povezanim s današnjom aktivnošću te ga pohranili u svoj e-portfolio i prikazali na Padlet ploči. Kako u Wordart-u ne postoji oblik stopala, učenici su sliku/crtež stopala (lijevog ili desnog) dodali iz svoje mape u Wordart-u. Upisivali su pojmove koje smo danas saznali/ponovili a vezane za digitalne tragove na Internetu, dodjeljivati im broj (ovisno o tome koje riječi želi istaknuti veličinom), odrediti boje kojima će prikazati znak, vrstu fonta, pohraniti u svoj eportfolio kao .png datoteku. Učenici su u objavama tri osobe morali obasniti što su saznali iz njihvoh "digitalnih" tragova. Šestaši su odradili i aktivnost Obična bijela majica kojom su, na majicu koju su dobili, premještali emotikone (najviše tri) da bi se predstavili drugima. Svakako najzanimljiviji dio današnjeg dana učenicima bio je igranje avanturističke igrice Budi Internet genijalac koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu. Učenici šestih razreda odigrali su dio nazvan Pažljiva planina - dijeli pažljivo te postali pravi Internet genijalci. U igrici su trebali dobro paziti što i s kim dijele, jer se informacije šire brzinom svjetlosti, a među Internautima postoje Brbljavci koji sve dijele...

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 2. 2021. 18:16

Code Week Super Organiser Challenge

Danas je naša učiteljica dobila još jedno priznanje za sudjelovanje u izazovu Code Week Super Organiser Challenge. Izazov je organiziranje 10 ili više aktivnosti Tjedna programiranja u 2020. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 2. 2021. 12:58

Code Week 4 All challenge

Dragi čitatelji, danas nam je stigao certifikat za uspješno sudjelovanje u izazovu Code Week 4 All challenge tijekom Europskog tjedna programiranja (koji je održan od 10. do 25. listopada a u kojem su sudjelovali svi učenici na nastavi informatike). Certifikat je rezultat približavanja programiranja većem broju učenika te unapređenju digitalne pismenosti!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 2. 2021. 11:31

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Sudjelovali su učenici petih, šestih i sedmih razreda u kategorijama Digitalne kompetencije 5, Digitalne kompetencije 6 i Algoritmi OŠ - 7. razred. Nestrpljivo iščekujemo rezultate. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se 3. ožujka 2021. godine).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 3. 2. 2021. 17:15

Christmas Coding na EU Code Week blogu

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta Let`s code together, a vezane provedbu aktivnosti jednogodišnjeg eTwinning projekta, prikazane su na EU Code Week blogu. Cijeli članak pročitajte na blogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 1. 2021. 22:30

Reciklirani ukrasi

Trećaši su na kraju ove izazovne godine imali neobičan sat informatike. Učiteljica je svim učenicima 3.a i 3.b priredila malo drugačiju čestitku. Naime, morali su sami dešifrirati što u čestitki piše. Prije sljedeće aktivnosti pokazali su zavidno znanje o recikliranju. Zašto recikliranju? Jer su izrađivali božićni ukras od starih CD-ova. Koliko su uspješni bili u tome, pogledajte u našoj galeriji slika ili na panou pored naše učionice.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 12. 2020. 16:11

Hour of Code 2020. na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu međunarodnog eTwinning projekta, a vezane za provedbu aktivnosti obilježavanja sata programiranja za svakog učenika prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 12. 2020. 22:07

Sat programiranja za svakog učenika u 3.a i 3.b

Učenici trećih razreda su aktivnošću CodeMonkey Jr. obilježiti sat programiranja za svakog učenika (Hour of Code) 2020. Umjesto pisanja naredbi, učenici su programirali malog majmunčića da dođe do škrinje s blagom slaganjem niza vizualnih uputa blokovima naredbi koji predstavljaju kôd. S napredovanjem izazova učenici CodeMonkey Jr. rano stječu razumijevanje temeljnih koncepata programiranja. Druga je aktivnost današnjeg obilježavanja sata programiranja bilo programirati micro:bit tako da prikazuje kuglicu i postaviti uključen micro:bit na bor izrađen od zelenog hamer papira te jedno slovo u micro:bit čestitki (Happy New Year 2021! i Merry Christmas!). Učenici su uživali i u aktivnosti The Big Dance Party! prateći kroz glazbu niz uputa (plesnih pokreta). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 12. 2020. 15:08

Sat programiranja za svakog učenika u sedmim i osmim razredima

Računalna znanost je mnogo više od programiranja! Učenici sedmih i osmih razreda su obilježili Sat programiranja za svakog učenika aktivnošću AI for ocean. Naučili su mnogo toga o umjetnoj inteligenciji (AI), strojnom učenju, podacima o obuci i kako se umjetna inteligencija može koristiti za rješavanje svjetskih problema. Učenici su učili robota da prepozna ribu od "ne ribe", a nakon toga su ga učili da prepozna točno određenu vrstu ribe (po boji ili obliku).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 12. 2020. 08:38

Hour of Code 2020. u šestim razredima

Sat programiranja počeo je kao jednosatni uvod u računalnu znanost, osmišljen kako bi demistificirao kôd, pokazao da svatko može naučiti osnove i proširio sudjelovanje na polju računalnih znanosti. Otada je postalo svjetski pokušaj proslave informatike, počevši od jednosatnih kodiranja. I šestaši su obilježili Hour of Code 2020. dvjema aktivnostima Little Dot Adventures i Dance partyCilj je aplikacije Little dot Adventure u svakom nivou dovesti točkicu do narančastog polja odabirom ponuđenih naredbi, što su šestaši vrlo vješto uspijevali. U aktivnosti Dance Party, birajući glazbu, pozadinu, likove i njihove pokrete, stvarali su prava mala remek djela.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 12. 2020. 19:20

Sat programiranja za svakog učenika u petim razredima

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 7. do 13. prosinca obilježavao Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici i učenice različitim aktivnostima obilježili Sat programiranja. Petaši su pomagali veselom dabru da sagradi branu, napravi sok za kupce majmuna, zeca,... i u tome su svi bili uspješni. Druga je aktivnost bila pomoći Marcu ili Sophiji da dođu do cilja. Učenici su u obje aktivnosti programirali slaganjem blokova i to slijedom naredbi i ponavljanjem tj. sadržajima s kojima će se učenici iz domene B. Računalno razmišljanje i programiranje upoznati ove školske godine. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2020. 16:46

Christmas pixel art

Učenici 3.a i 3.b razreda već se naveliko pripremaju za nadolazeće blagdane, ali na malo drugačiji način. Ovaj su tjedan uživali u aktivnostima Christmas pixel art i Slijedimo djeda Božićnjaka, obje iz domene B. računalno razmišljanje i programiranje. U aktivnosti Christmas pixel art učenici su zadanim uputama (dobili su samo boju i oznaku kvadratića, u kojem se retku i stupcu kvadratić nalazi) ispunjavali kvadratiće određenim bojama da bi dobili sliku. Saznali su od čega se sastoji slika na zaslonu računala te zaključili da, što su pixeli manji i što ih je više, slika je na zaslonu kvalitetnija. U aktivnosti Slijedimo djeda Božićnjaka pomagali su Djedu Božićnjaku da se uredi za selfi, zamatali smo poklone, igrali s robotom igru brzog skiciranja, plesali s vilenjacima, tražili djeda Božićnjaka, igrali se s kuglicama, da bi na kraju završili u laboratoriju za pisanje koda. Koliko su trećaši uživali, pogledajte u našoj galeriji fotografija.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2020. 09:20

Europski tjedan programiranja na EU Code Week blogu

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu međunarodnog eTwinning projekta, a vezane za provedbu aktivnosti Europskog tjedna programiranja prikazane su na EU Code Week blogu. Cijeli članak pročitajte na blogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 12. 2020. 22:37

Rezultati natjecanja Dabar 2020.

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo učiteljima na MOOC-u. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su i ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalaze se na popisu 10% najboljih u svojoj kategoriji u Republici Hrvatskoj, Jona Janković, 7.b, Ivan Kolomejac, 8.b i Marina Nikolić, 8.b, svi u kategoriji MegaDabar. Učeniku 3.a razreda, Mateju Kolomejcu, nedostajalo je samo 0,2 boda da uđe u 10% najboljih u svojoj kategoriji. Svi učenici sudionici na istom mjestu (MOOC-u) gdje su rješavali test mogu vidjeti zadatke i značku te diplomu koju su dobili za sudjelovanje na natjecanju. Čestitamo Joni, Ivanu, Marini i svim ostalim sudionicima petog po redu međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 11. 2020. 09:54

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već petu godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate (tko je u najboljih 10% u svojoj kategoriji)!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 13. 11. 2020. 13:52

Europski tjedan programiranja na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu međunarodnog eTwinning projekta, a vezane za provedbu aktivnosti Europskog tjedna programiranja prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 10. 2020. 22:11

Programirali smo micro:bit-ove!

Upoznali smo se s mikroračunalima zvanim micro:bit! Učenici 3.a i 3.b su prije početka rada s micro:bit-ovima morali spojiti sve potrebne dijelove s micro:bit-om, a nakon toga spojiti i micro:bit na računalo. A onda je moglo početi programiranje. Pozvati su editor u kojem se stvaraju programi Microsoft MakeCode for micro:bit te izradili svoj prvi program koji su pohranili na micro:bit te izvršili. Baš nam je bilo zabavno. Jedva čekamo sljedeći sat informatike.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 10. 2020. 14:01

Certifikati sudjelovanja u obilježavanju EU Code Week-a

Nakon provedbe aktivnosti kojima smo obilježili Europski tjedan aktivnosti (u sklopu aktivnosti međunarodnih eTwinning projekata Let`s Code Together, Code 4 Europe, Code an AI i Micro circuits for Mega solutions) stigli su nam certifikati sudjelovanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 10. 2020. 11:40

Europski tjedan programiranja u osmim razredima

Učenici i učenice osmih razreda matične škole aktivnošću su programiranja u JavaScriptu obilježili Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2020). Mijenjali su koordinate likova u igrici, mijenjali izglede likova, dodavali elemente i određivali pozicije (zlatnika koje je lik trebao prikupiti), dodatne igrače (jer je uvijek zanimljivije igrati s više igrača) elemente izbjegavanje, određivali kojim tipkama na tipkovnici će se igrica igrati, dodavali neprijatelje (bez njih ništa) koji će ometati likove, pozadinu igrice,... Još jedan vrlo zanimljiv način da učenici u online okruženju upoznaju nešto novo, u ovom slučaju osnove programiranja u JavaScriptu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 29. 10. 2020. 10:00

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedene eTwinning projekte Code to the Future  i Design a World - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektima!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 10. 2020. 08:24

EU Code Week u šestim razredima

I u šestim je razredima obilježen EU Code Week 2020. Europski tjedan programiranja je inicijativa koja slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću programirnja i računalnog razmišljanja. Učenje programiranja pomaže učenicima da shvate svijet oko sebe koji se brzo mijenja, prošire svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija i razvijaju vještine i sposobnosti kako bi istraživali nove ideje i bili inovativni. Šestaši su zamijenili uloge: ovaj su put učenici postali računalo! Čitali su i tumači programe u online aplikaciji Compute it! kako bi pronašli pravi put do cilja i pobijedili u izazovima. Morali su se usredotočiti i koristiti svoje intuitivne sposobnosti da bi razumjeli neke temeljne koncepte programiranja. I bili su jako uspješni u tome.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 27. 10. 2020. 22:30

Aktivnosti projekta Let`s code together na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta Let`s code together, a vezane za provedbu aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna programiranja, prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 10. 2020. 21:54

I petaši su obilježili Europski tjedan programiranja

Učenici 5.a i 5.b razreda danas su obilježili Europski tjedan programiranjaEuropski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Iako će se s programiranjem upoznati tek u drugom polugodištu, petaši su na web lokaciji Lightbot programirali robota da stigne do plavog kvadratića na kojem su trebali uključiti lampicu. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, učenici nisu odustajali.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 10. 2020. 17:37

EU Code Week u 3.a i 3.b

Učenici i učenice 3.a i 3.b razreda matične škole unplugged su aktivnostima obilježili Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2020). Europski tjedan programiranja je inicijativa koja slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću kodiranja i računalnog razmišljanja. Nakon što su učenici saznali što je algoritam (niz preciznih uputa koje pomažu u rješavanju nekog problema), te nabrajali primjere algoritama iz svakodnevnog života (recepti za kolače, pranje ruku, priprema za školu, put do škole,...), učenici su na računalu uspješno redali korake u tri aktivnosti (posadi biljku, radni dan dječaka, pečemo kolače). U drugoj su aktivnosti prvo izradili korake za algoritam izrade neobičnog lika, a zatim po tim koracima nacrtali, obojali i imenovali neobični lik. U sljedećoj su aktivnosti naziva Pingvin algoritam brrr morali odrediti kojim putem žele ići od starta do cilja. Kad su odredili put, na kartu su stavili pripremljene strelice u svaki prostor duž njihove staze. Strelice su trebali usmjeriti u smjeru u kojem treba ići da bi stigli od jednog do drugog kvadrata. A posljednji je zadatak bio najzanimljiviji. Učenici su po unaprijed postavljenim uputama morali što brže i bez greške prijeći poligon sa zadanim uputama (koju ruku/e i nogu/e koristiti u pojednim dijelu poligona). Kako su izgledale aktivnosti i koliko su uspješno učenici sudjelovali u zadatcima, pogledajte u našoj galeriji slika.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 10. 2020. 18:22

Novi eTwinning projekt "Micro circuits for Mega solutions"

U ovoj se školskoj godini uključujemo u još jedan novi projekt. "Micro circuits for Mega solutions" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Turske, Latvije, Bosne i Hercegovine, Španjolske, Litve, Grčke i Hrvatske. Ovim će projektom učenici ne samo razviti digitalne mogućnosti (DigComp 2.0), već i razviti osnovne vještine programiranja, računalnog razmišljanja, kritičkog mišljenja, kreativnosti i socijalne/emocionalne inteligencije. STEM obrazovanje je najizraženija metoda koja pomaže učenicima da uspostave veze između učionice i svijeta oko sebe i riješe stvarne probleme. Upoznat ćemo studente s BBC micro:bitom i drugim robotskim setovima (koji imaju senzore i koji se mogu programirati) i mogućnostima tih tehnologija. Učit će o Internet Thing, umjetnoj inteligenciji i sigurnom korištenju Interneta. Učenici će raditi na vlastitim projektima i na suradničkim zadacima s vršnjacima iz drugih zemalja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 10. 2020. 08:35

Za Dan učitelja nagrađena je i učiteljica naše škole

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 504 najuspješnijih u školskoj godini 2019./2020. godini, među kojima je i naša učiteljica Kristina Krtalić, učiteljica savjetnica informatike. Obzirom na epidemiološku situaciju, održana je online dodjela na kojoj se nagrađenima obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitavši im na trudu i profesionalnosti u radu s učenicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 5. 10. 2020. 09:53

Novi eTwinning projekt "A safety net for internet safety"

U ovoj se školskoj godini uključujemo u još jedan novi projekt. "A safety net for internet safety" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Turske, Jordana, Poljske, Njemačke, Italije, Litve, Češke, Albanije, Grčke i Hrvatske. Ovim će projektom učenici poboljšati svoje znanje o opasnostima na Internetu te podići svijest o pitanjima etike i sigurnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 10. 2020. 08:30

Oznaka kvalitete za projekt Let´s celebrate Safe Internet Day together

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Let´s celebrate Safe Internet Day together završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu Let´s celebrate Safe Internet Day together sudjelovale su škole iz Njemačke, Grčke, Portugala, Turske, Španjolske i Hvatske. Škole partneri su obilježile Dan sigurnijeg Interneta različitim aktivnostima, izmjenjivale znanja i iskustva o e-sigurnosti pomoću različitih digitalnih alata, razvijali digitalne kompetencije, naučili kako primijeniti e-sigurnost svakodnevno u školi, razvijali vještine sigurnosti u digitalnom svijetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 9. 2020. 11:18

Oznaka kvalitete za projekt Design a world

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Design a world završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). "Design a World" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz  Italije, Turske, Portugala, Njemačke i Hrvatske. Projekt je uključivao razmjenu ideja o aktivnostima programiranja. Škole partneri su tijekom projekta poboljšali svoje računalno razmišljanje i vještine 3D dizajna, razvijali istraživački tip nastave te digitalnu pismenost upotrebom različitih web 2.0 alata.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 9. 2020. 10:21

Novi eTwinning projekt "Code an AI"

U ovoj se školskoj godini uključujemo u još jedan novi projekt. "Code an AI" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Turske, Italije, Grčke, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Autori projekta su naša učiteljica informatike Kristina Krtalić i učiteljica iz Turske Figen EğinOvim će projektom učenici poboljšati svoje računalno razmišljanje i shvatit će što je umjetna inteligencija, poboljšat će vještine računalnog razmišljanja i programiranja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 9. 2020. 16:42

Oznaka kvalitete za projekt Coding to the future

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Coding to the future završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label).  "Coding to the future" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Rumunjske, Albanije, Armenije, Turske, Portugala, Njemačke, Poljske, Hrvatske, Španjolske, Tunisa, Latvije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Azerbajdžana, Italije, Bugarske, Jordana i Gruzije. Ciljevi projekta bili su razvijanje interesa za informacijsku tehnologiju, razvijanje logičkog i kritičkog razmišljanja tijekom pretraživanja, odabira, organiziranja i procjene informacija, poboljšanje vještine rješavanja problema i odlučivanja, poticanje kreativne aktivnosti, korištenje informatičkih znanja u svakodnevnom životu, suradnja na provedbi aktivnosti projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 9. 2020. 15:03

Oznaka kvalitete za projekt Code 4 Europe

Naš je jednogodišnji međunarodni eTwinning projekt Code 4 Europe završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label).  Ciljevi projekta bili su upoznavanje osnova kodiranja i programiranja, razvijanje logičkog razmišljanja i računalnih vještina, promicanje grupnog rada, razmjena iskustava između partnera (škola iz Poljske, Italije, Turske, Portugala, Grčke i Hrvatske), upoznavanje s odabranim web alatima, povećanje uporabe ICT-a, obilježavanje Europskog tjedna programiranja te obilježavanje Sat programiranja za svakog učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 9. 2020. 14:46

Novi eTwinning projekt "Let`s code together"

Nakon uspješno završena čak četiri međunarodna eTwinning projekta u šk. godini 2019./2020., uključujemo se u novi projekt. "Let`s code together" jednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz  Turske, Italije, Gruzije, Rumunjske, Tunisa i Hrvatske. Projekt uključuje razvijanje vještina računalnog razmišljanja učenika te sigurnu i aktivnu uporabu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Kroz aktivnosti projekta razvijat ćemo vještine 21. stoljeća kao što su logičko izvršavanje, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, komunikacija, suradnja, opismenjavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u rješavanju problema.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 9. 2020. 14:54

Status lidera u korištenju tehnologije dobilo 43 učitelja

Microsoft svake godine bira inovativne učitelje koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena 43 učitelja iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić, i to već četvrtu godinu za redom. Hrvatski su učitelji ovim prIznanjem postali dijelom zajednice učitelja širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 26. 8. 2020. 13:39

Aktivnosti projekta na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu eTwinning projekta Design a World, a vezane za kraj provedbe aktivnosti jednogodišnjeg eTwinning projekta prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 6. 2020. 15:59

Programirajmo u Scratch-u!

U online okruženju svladali smo prve korake u programiranju videolekcijom Programirajmo u Scratch-u. Videolekcija je iz domene B. Računalno razmišljanje i programiranje (predmet informatika, 5. razred).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 5. 2020. 09:36

Obavijest roditeljima i učenicima razredne nastave! Vijest ima dokument u privitku

Dragi roditelji i učenici, predmet Informatika se od školske godine 2020./2021. uvodi kao izborni predmet za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole (dva sata u tjednom rasporedu). Roditelji će od učenika koji pohađaju nastavu u školi dobiti suglasnost koju će popunjenu i potpisanu vratiti u školu razrednici (ukoliko je, naravno, roditelj suglasan da učenik razredne nastave pohađa izborni predmet Informatika). Ista se suglasnost nalazi i u privitku ove vijesti te na ulazu škole (roditelji trebaju što prije obavijestiti razrednicu/razrednika zbog planiranja potreba za izvođenje izborne nastave Informatike od 1. do 4. razreda naše škole u idućoj školskoj godini).

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 25. 5. 2020. 09:47

Obavijest roditeljima i učenicima šestih i sedmih razreda! Vijest ima dokument u privitku

Dragi roditelji i učenici, predmet Informatika, kao i do sada, je obvezan predmet u 5. i 6. razredu te izborni predmet u 7. i 8. razredu. Ako učenici 6. razreda žele nastaviti s pohađanjem nastave informatike, na za to predviđenom mjestu na ulazu škole trebaju ostaviti potpisanu suglasnost (učenici se nakon 6. razreda ne ispisuju s izbornog predmeta i nema potrebe pisati zamolbe roditelja). Pisana se suglasnost nalazi u privitku ove vijesti te na ulazu škole. Ukoliko roditelj nije u mogućnosti doći u radno vrijeme škole, po suglasnost može doći i učenik, te istu popunjenu vratiti na ulazu škole. Ispis učenika iz izbornih predmeta obavlja se ispunjavanjem i potpisivanjem Molbe za prestankom pohađanja izbornog predmeta. Molbu je potrebno dostaviti u tajništvo najkasnije do 30. lipnja. Ako se do navedenog datuma ne dostavi ispunjena molba, učenik će i u sljedećoj školskoj godini nastaviti s pohađanjem izbornog predmeta.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 25. 5. 2020. 09:38

Virtualna šetnja našom školom za Dan škole

Danas je Dan naše škole. Kako se nastava već gotovo dva mjeseca odvija u virtualnim učionicama, rezultat jedne od aktivnosti eTwinning projekta Design a World naših sedmaša (Brune, Ivana, Marine i Tea) odlično je poslužio da prošetamo našom školom, pa makar i virtualno.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 5. 2020. 09:48

Aktivnosti projekta na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu eTwinning projekta Let`s celebrate Safe Internet Day together, a vezane za obilježavanje Svjetski Dan zaporki 2020. godine prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 5. 2020. 10:38

Kako program odlučuje

U online okruženju svladali smo nove naredbe u programiranju videolekcijom Kako program odlučuje. Videolekcija je iz domene B. Računalno razmišljanje i programiranje (predmet informatika, 6. razred).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 5. 2020. 09:38

World Password Day 2020.

Svake se godine, prvog četvrtka u mjesecu svibnju, obilježava Svjetski dan zaporki. Ove su godine taj dan obilježili i naši učenici. Lozinka je niz znakova koji se koristi za pristup internetskim uslugama (npr. virtualnoj učionici, edukativnim sadržajima, online igricama, elektroničkoj pošti, korisničkom računu društvene mreže,…). U Nearpodu su proučili prezentaciju, kojom su se podsjetili što već znaju o zaporkama te naučili i nove sadržaje. Naučili su da zaporka mora imati barem osam znakova, mora sadržavati slova i brojke, ne smije sadržavati osobne podatke (ime, adresu, datum rođenja,…), sadrži kombinaciju malih i velikih slova, poželjno je da sadrži i posebne znakove (#, !, %, @,…). Zaporke bi trebali znati roditelji, ali ne i prijatelji, mijenjati barem dvaput godišnje, te imati različite zaporke za različite online račune.
Učenici su naučili prepoznati i razlikovati slabu zaporku od jake zaporke, te stvoriti jaku zaporku. Upoznali su se s generatorima zaporki i načinu provjere je li njihova zaporka jaka ili nije. Zaključili da nije dovoljno samo stvoriti jaku zaporku, nego je treba i zapamtiti!
Učenici su odigrali i igricu Digital Passport, te provjerili prepoznavanje slabih i jakih zaporki u online kvizu i igrici Imam dobru lozinku s portala Pet za Net.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 5. 2020. 09:22

Lažne vijesti

U virtuanim učionicama osmih razreda danas se učilo o lažnim vijestima u sklopu kritičke procjene informacija na Internetu. Učenici su na primjerima saznali kako i zašto nastaju lažne vijesti, kako prepoznati lažnu vijest. Učenici su dobili zadatke da u svom eportfoliu izrade primjer lažne vijesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 5. 5. 2020. 09:05

Clickbait

U virtuanim učionicama osmih razreda danas se učilo o clickbait-u u sklopu kritičke procjene informacija na Internetu. Učenici su na primjerima saznali kako i zašto nastaju clickbait vijesti, te kako ih prepoznati. Učenici su dobili zadatke da u svom eportfoliu da pronađu na Internetu primjer clickbait vijesti te da izrade primjer clickbait-a.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 4. 2020. 08:09

Metodička preporuka 4. krug

Naša je učiteljica informatike, Kristina Krtalić, sudjelovala u izradi metodičke preporuke (koja je u četvrtom krugu prihvaćena) za peti razred, domenu B. Računalno razmišljanje i programiranje, Petljamo petlje, koju možete pogledati na poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 4. 2020. 14:47

Obavijest učenicima predmetne nastave!

Drage učenice i učenici, sutra, 18. ožujka, kreće nastava na daljinu. Vaše su razrednice i razrednici pripremili virtualnu učionicu za vaš razred. Desno od ove vijesti nalazi se poveznica na vaše učionice s uputama kako im pristupiti, osnovnim uputama za rad u Teams-u te pravilima ponašanja u virtualnim učionicama naše pedagoginje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 3. 2020. 20:10

Obavijest učenicima predmetne nastave!

Učenici/ce koji/e se nikad do sada nisu prijavljivali na platformu Office365, moraju isto pod hitno učiniti da bi ih razrednici mogli dodati u virtualne učionice. Čim nam sustav dozvoli, na mrežnom ćemo mjestu škole objaviti poveznice na virtualne učionice (od 5.a do 8.e).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 3. 2020. 08:57

Aktivnosti projekta na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu eTwinning projekta Let`s celebrate Safe Internet Day together, a vezane za obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta 2020. godine prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 5. 3. 2020. 18:49

Suradnja sa Zajednicom tehničke kulture

Našu suradnju sa Zajednicom tehničke kulture Slavonski Brod, u sklopu aktivnosti eTwinning projekta Design a World, možete u cijelosti pročitati u članku na njihovom mrežnom mjestu. Nadamo se budućoj suradnji na nekim drugim aktivnostima.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 3. 2020. 08:45

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u sedmim razredima

Ove su godine sedmaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodima iz domene e-društvo D.7.1. učenik štiti svoj elektronički identitet i primjenjuje pravila za povećanje sigurnosti korisničkih računa te D.7.2. učenik argumentirano opisuje primjere dobrih strana dijeljenja informacija na Internetu i njihova brza širenja te primjenjuje pravila odgovornog ponašanja. Učenici su na, u našoj učionici nov način, tragali za ključem ulaznih vrata škole. Potragu za blagom je, za tu priliku, izradila učiteljica u Google Forms. U igrici su bili različiti tipovi zadataka vezani za ishode (pronaći šifru odabirući koje od izjava su prihvatljivo ili neprihvatljivo ponašanje, nadopunjavati rečenice vezane za temu,...). Za svaki sljedeći trag postoji uvjet (iz zadatka saznati zaporku za sljedeći trag, ime učenika koji je u zadatku pobijedio u igri vezanoj za sigurnost na Internetu, prvi znak svakog odgovora u nekom od tragova,...).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 2. 2020. 10:58

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u petim razredima

Ove su godine petaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.5.1 učenik analizira etička pitanja koja proizlaze iz korištenja računalnom tehnologijom. Učenici su na početku sata odradili anketu o njihovoj sigurnosti na Internetu, upoznali se s osnovama sigurnosti na Internetu. Na kraju su odigrali Kahoot! kviz u kojem su pokazali zavidno znanje. Bravo, petaši! Svi su učenici petih razreda i ove godine dobili HAKOM-ovu brošuru "Kako se zaštititi u svijetu Interneta i mobilnih telefona". 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 2. 2020. 09:56

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u osmim razredima

Ove su godine osmaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.8.2. učenik kritički prosuđuje sve oblike elektroničkog nasilja i govora mržnje te sudjeluje u njihovu sprečavanju. Učenici su na, u našoj učionici nov način, tragali za blagom (ključ od informatičke učionice). Potragu za blagom je, za tu priliku, izradila učiteljica u Google Forms. U igrici su bili različiti tipovi zadataka vezani za temu elektroničkog nasilja i sigurnosti mladih na Internetu (pronaći šifru odabirući koje od izjava su prihvatljivo ili neprihvatljivo ponašanje, nadopunjavati rečenice vezane za temu,...). Za svaki sljedeći trag postoji uvjet (iz zadatka saznati zaporku za sljedeći trag, ime učenika koji je u zadatku pobijedio u igri vezanoj za sigurnost na Internetu, prvi znak svakog odgovora u nekom od tragova,...).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 2. 2020. 16:59

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 14. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Digitalne kompetencije 5 sudjelovali su učenici Katja Živković, 5.a, Ivan Cicvarić, 5.b, Dominik Štefančić, 5.b i Martin Tekić, 5.b, te u kategoriji Algoritmi 6 Jona Janković, 6.b (mentorica Slavica Danilović). Dominik Štefančić je osvojio prvo mjesto, Ivan Cicvarić drugo mjesto, Martin Tekić treće mjesto, Katja Živković peto mjesto, a Jona Janković u svojoj kategoriji odlično drugo mjesto. Čestitamo svim sudionicima natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 2. 2020. 17:11

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u šestim razredima

Ove su godine šestaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.6.1 učenik stvara svoje pozitivne digitalne tragove primjenjujući saznanja o važnosti i utjecaju digitalnih tragova na naš svakodnevni život. Raspravljali smo o tragovima (u pijesku, različite životinjske tragove, otisak prsta,...). Učenici su upoznali pojmove digitalni trag, pozitivni i negativni tragovi, aktivni i pasivni tragovi, digitalni ugled, te u tražilicu upisivali svoje ime da potraže i analiziraju svoje digitalne tragove. U online alatu Wordart su izrađivali "digitalni trag" riječima povezanim s današnjom aktivnošću. Kako u Wordart-u ne postoji oblik stopala, učenici su sliku/crtež stopala (lijevog ili desnog) dodali iz svoje mape u Wordart-u. Upisivali su pojmove koje smo danas saznali/ponovili a vezane za digitalne tragove na Internetu, dodjeljivati im broj (ovisno o tome koje riječi želi istaknuti veličinom), odrediti boje kojima će prikazati znak, vrstu fonta, pohraniti u svoj eportfolio kao .png datoteku.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 13. 2. 2020. 09:52

3D printer u eTwinning projektu Design a World

Nakon kratke stanke, današnjom aktivnošću nastavljamo s radom na eTwinning projektu Design a World. Danas su učenici u informatičkoj učionici naše škole imali priliku vidjeti kako radi 3D printer i što je sve potrebno učiniti prije nego što printer počne s radom. Nakon kratkog uvodnog predavanje o mogućnostima 3D printera i programa Blender, gospodina Mladena Damjanovića iz Zajednice tehničke kulture Slavonski Brod, učenici su sami instalirali na računala besplatan program Blender i krenuli s osnovama rada u tom programu. Za to vrijeme gospodin Mladen je već priređeni model zviždaljke započeo printati na 3D printeru. Nemalo smo se iznenadili da za tako mali model treba toliko vremena da ga isprinta. Na radionici su nam se pridružili i učenici Osnovne škole "Antun Mihanović", koje smo upoznali s aktivnostima u našem eTwinning projektu Design a World.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 31. 1. 2020. 16:33

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Nestrpljivo iščekujemo rezultate. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 14. veljače 2020. godine). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 24. 1. 2020. 17:45

Poziv na radionicu 3D printera i Blender-a

Pozivamo sve učenike da sudjeluju u radionici koja će se održati u našoj školi, a otvorena je za javnost, u petak, 31. siječnja, u 14.00 sati u informatičkoj učionici u matičnoj školi. U radionici ćete moći saznati kako radi 3D printer, kako instalirati i raditi u programu Blender, kako isprintati ono što stvorite u Blender-u, što rade učenici u međunarodnom eTwinning projektu "Design a World" i još mnogo toga. Dođite!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 1. 2020. 12:48

Sat programiranja za svakog učenika 2019.

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 9. do 15. prosinca obilježavao Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici i učenice različitim aktivnostima obilježili Sat programiranja. Ove su godine učenici petih razreda uživali programirati robota da uzgoji cvijeće tj. da ga pravilno zalijeva. Isto su tako pomagali i veselom dabru da sagradi branu i u tome su svi bili uspješni. Učenici šestih razreda su u informatičkoj učionici imali Dance Party (birali su glazbu, pozadinu, likove i njihove pokrete) i usmjeravali malog robota da stigne cilja, pazeći pri tome da to učine u što manje uputa. Učenici sedmih i osmih razreda su u online inačici Escape Room-a u kreativnim zadacima pokušavali otvarati vrata i izaći iz sobe. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 12. 2019. 09:48

Novi eTwinning projekt Let´s celebrate Safe Internet Day together

Učenici svakodnevno koriste ICT i društvene medije, to također znači da moraju biti svjesni internetskih problema i rizika te moramo promicati odgovarajuću i odgovornu upotrebu modernih tehnologija iz škola i kod kuće. Projekt želi učenike osvijestiti kako zlonamjerni softver, internetska zlostavljanja, nesigurnost mreže, pregledavanje web stranica... mogu utjecati na njih te potražiti alate koji će im pružiti sigurnu internetsku komunikaciju. Osim toga, surađivat će s učenicima iz drugih zemalja, tako da će razviti specifična znanja i vještine koristeći ICT, dok će istovremeno upoznati kulturu drugih učenika i sticati nova poznanstva. U projektu će koristiti engleski i španjolski jezik za razvoj njihovih jezičnih vještina. Želimo da se naši učenici usredotoče na projekt na pozitivan način, svjesni rizika internetske komunikacije, ali i sposobni surađivati ​​na idejama i rješenjima kako bi se borili s mogućim opasnostima. U projektu sudjeluju škole iz Njemačke, Grčke, Portugala, Turske, Španjolske i Hrvatske.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 12. 2019. 15:29

Healer Excellency Diploma for creating a Tech Pill that cured a Pain Point

Naša je učiteljica informatike, Krisitna Krtalić, sudjelovala u međunarodnom najtečaju Tech Pill Challenge 2019. te osvojila jedno od priznanja. Uradak učiteljice možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=gkIgd6qIT7M&feature=youtu.be.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 12. 12. 2019. 08:59

Jeopardy! kviz na nastavi informatike

Sjećate li se televizijskog kviza Jeopardy!? Specifičnost kviza je u tome da sudionici moraju formulirati ispravno pitanje na niz odgovora. Nakon početnih poteškoća (jer su najčešće u kvizovima postavljana pitanja na koja dajemo odgovore), učenici su s lakoćom postavljali pitanja na ponuđene odgovore. Pokušajte i vi riješiti kviz za 5. razred i 6. razred.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 12. 2019. 15:42

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE

U petak, 6. prosinca, u našoj je školi održano još jedno međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE s dnevnim redom:
1. Plan i program rada međužupanijskog vijeća u 2019./2020. šk. godini, Kristina Krtalić, prof.
2. Integriranje GLOBE sadržaja u nove kurikulume predmeta, Kristina Krtalić, prof.
3. Mogućnost korištenja GLOBE baze u Erasmus+ projektima, Ivan Ilišević, prof.
4. Videokonferencija u programu GLOBE (Skype in the Classroom - Virtual Field Trip,
Mistery Skype), Antonija Kojundžić, prof. i Ivana Frančić, prof.
5. Vremenik i opće upute za natjecanja i smotre u 2019./20. šk. godini, Kristina Krtalić, prof.
6. Razno

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2019. 10:22

Naša je škola dobila eSafety Label (oznaku esigurnosti)!

Našoj je školi dodijeljena brončana Oznaka eSigurnosti koja vrijedi idućih 18 mjeseci. Učiteljica informatike Kristina Krtalić uključila je školu u eSafety zajednicu. Da bi škola dobila eSafety Label potrebno je ispuniti više uvjeta. Najprije se treba registrirati, a zatim sudjelovati u zajednici dijeljenjem znanja, resursa, primjera i iskustva, ispuniti upitnik za procjenu... Uz oznaku esigurnosti dobili smo i akcijski plan kojim ćemo ne samo zadržati brončanu oznaku, nego se nadamo dobiti i srebrnu i zlatnu oznaku esigurnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 12. 2019. 12:45

Nove aktivnosti u eTwinning projektu Coding to the future

Nastavljamo s aktivnostima u projektu Coding to the future. Projektni partneri su dobili zadatak u online alatu AnswerGarden upisati ključne pojmove (odgovore) na pitanje Što je programiranje?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 11. 2019. 21:03

Rezultati natjecanja Dabar 2019.

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo učiteljima na MOOC-u. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su i ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalaze se na popisu 10% najboljih u svojoj kategoriji u Republici Hrvatskoj, Jona Janković, 6.b u kategoriji KiloDabar, Ivan Kolomejac, 7.b i Luka Bošnjaković, 8.a, obojica u kategoriji MegaDabar. Svi učenici sudionici na istom mjestu (MOOC-u) gdje su rješavali test mogu vidjeti zadatke i značku te diplomu koju su dobili za sudjelovanje na natjecanju. Čestitamo Joni, Ivanu, Luki i svim ostalim sudionicima četvrtog po redu međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 11. 2019. 15:20

Logo eTwinning projekta Design a World

Dragi čitatelji, ponosni smo što su projektni partneri iz sedam zemalja odabrali naš prijedlog za službeni logo eTwinning projekta Design a World. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 11. 2019. 12:07

Metodička preporuka 2. krug

Naša je učiteljica inforamtike, Kristina Krtalić, sudjelovala u izradi metodičke preporuke (koja je u drugom krugu prihvaćena) za šesti razred, domenu B. Računalno razmišljanje i programiranje, Algoritamske strukture, koju možete pogledati na poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 11. 2019. 14:44

Novi eTwinning projekt Code 4 Europe

Prijavili smo se na novi eTwinning projekt Code 4 EuropeProgramiranje je vrlo važno u ranoj dobi kako bi se educirala generacija koja istražuje, propituje, proizvodi i stječe vještine 21. stoljeća. Programiranje nije ograničeno samo na računalnu znanost, već je vrlo važno i za interdisciplinarnu interakciju. Ovim projektom učenici će započeti programirati. Naš projekt ima za cilj širenje kulture programiranja. U projektu sudjeluju škole iz Poljske, Italije, Turske, Portugala, Grčke i Hrvatske. Uskoro čitajte više...

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 11. 2019. 15:26

Kako zaštiti djecu na Internetu?

Zaštita djece na Internetu goruća je tema te HAKOM poučnim videom nastoji pomoći u usmjeravanju i odgovornom ponašanju djece na Internetu. Video je namijenjen i djeci i roditeljima. HAKOM-ove publikacije pogledajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2019. 17:18

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već četvrtu godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Učenici naše škole sudjelovali su na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar i MegaDabar (kategorijama za osnovne škole). Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate (tko je u najboljih 10% u svojoj kategoriji)!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2019. 15:18

Izrada virtualne šetnje našom školom

Krenuli smo s prvim aktivnostima u novom eTwinning projektu Design a World. Učenici uključeni u projekt izradili su svoj avarat (u online alatu Avatar Maker) te se ostalim sudionicima predstavili na Twinspace-u projekta. Marina, Teo, Ivan i Bruno iz 7.b razreda su u online alatu Vtility izradili virtualnu šetnju našom školom. Kadrove škole su poslikali, stvorili račun u alatu te krenuli u izradu. Kako im je uspjelo, pogledajte na poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2019. 14:42

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Coding Adventure - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 10. 2019. 09:47

EU Code Week 2019.

Učenici od petog do osmog razreda matične škole te sedmih i osmih razreda područne škole brojnim su zanimljivim aktivnostima obilježili Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2019). Europski tjedan programiranja je inicijativa koja slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću kodiranja i računalnog razmišljanja. Na web lokaciji Lightbot učenici petih razreda su programirali robota da stigne do plavog kvadratića na kojem su trebali uključiti lampicu. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, većina je učenika završila i uspješno odradila zadane zadatke. Cilj je aplikacije Little Dot Adventure u svakom nivou dovesti točkicu do narančastog polja odabirom ponuđenih naredbi, što su šestaši vrlo vješto uspijevali. Učenici sedmih razreda su neobičnim algoritamskim i problemskim zadacima u Robot Restaurant Puzzler pomagali robotu u restoranu da uredi restoran, dođe do stola i posluži goste (naravno, onom hranom koju su naručili). Učenici osmih razreda su, kroz zanimljive zadatke, upoznali kako izraditi jednostavnu igru u JavaScriptu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 10. 2019. 10:13

Naši učitelji još uvijek uče

Ako mislite da su naši učitelji završetkom fakulteta završili s educiranjem, varate se. Tijekom listopada, u dvije radionice, učitelji i učiteljice su u našoj informatičkoj učionici učili kako koristiti Office 365, OneDrive te digitalnu bilježnicu OneNote.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 10. 2019. 15:40

Novi eTwinning projekt Coding to the future

"Coding to the futurejednogodišnji je eTwinning međunarodni projekt u kojem sudjeluju škole iz Rumunjske, Albanije, Armenije, Turske, Portugala, Njemačke, Poljske, Hrvatske, Španjolske, Tunisa, Latvije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Azerbajdžana, Italije, Bugarske, Jordana i Gruzije. Projekt uključuje razmjenu ideja o aktivnostima programiranja. Škole partneri će tijekom projekta izraditi i publicirati zbirku provedenih aktivnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 9. 2019. 15:31

Novi eTwinning projekt Design a World

Naš je jednogodišnji eTwinning projekt Coding Adventure završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). Već smo se prijavili i na novi eTwinning projekt Design a World, čiji su ciljevi upoznavanje osnova kodiranja i programiranja, razvijanje logičkog razmišljanja i računalnih vještina, 3D dizajn, promicanje grupnog rada, razmjena iskustava između partnera (škola iz Italije, Njemačke, Turske, i Portugala), upoznavanje s odabranim web alatima, povećanje uporabe ICT-a, obilježavanje Europskog tjedna programiranja te obilježavanje Sat programiranja za svakog učenika. Uskoro čitajte više...

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 24. 9. 2019. 16:06

Status lidera u korištenju tehnologije dobilo 23 nastavnika

Microsoft svake godine bira inovativne nastavnike koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena 23 nastavnika iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić, i to već treću godinu za redom. Hrvatski su nastavnici ovim prIznanjem postali dijelom zajednice od oko 9400 nastavnika širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 27. 8. 2019. 13:30

Naša je škola dobila status Microsoft School

Naša je škola ovih dana dobila status Microsoft škole. Taj je status dobila, kao jedna od osam hrvatskih škola, za integraciju tehnologije u svoje učionice i nastavu, kako bi se učenicima omogućilo što kvalitetnije i usmjerenije obrazovanje. Ovaj status nam označava početak, a ne kraj našeg puta ka razvoju naše tehnologije kako bismo dodatno unaprijedili podučavanje i učenje u našim učionicama, za sve naše učenike. Sljedeći nam je cilj postati jedna od Microsoft Showcase škola. Popis svih Microsoft škola možete vidjeti ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 8. 2019. 13:45

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 15. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Digitalne kompetencije 6 sudjelovali su učenici Teo Funarić, 6.b i Ivan Kolomejac, 6.b, te u kategoriji Algoritmi 5 Jona Janković, 5.b (mentorica Slavica Danilović). Jona Janković je osvojio prvo mjesto, Teo Funarić drugo i Ivan Kolomejac treće mjesto. Čestitamo svim sudionicima natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 2. 2019. 10:24

Dan sigurnijeg Interneta 2019.

Svake godine drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca u godini, uz potporu Europske Komisije, organizira se Dan sigurnijeg Interneta (ove godine pod motom "Zajedno za bolji Internet") čiji je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije, posebice među djecom i mladima. I u nastavi informatike u našoj smo školi obilježili Dan sigurnijeg Interneta. Petaši su na uvodu odradili anketu o njihovoj sigurnosti na Internetu, upoznali se s osnovama sigurnosti na Internetu, odigrali igrice potrage za blagom odgovarajući na pitanja vezana za sigurnost na Internetu, te im je svima podijeljena HAKOM-ova brošura "Kako se zaštititi u svijetu Interneta i mobilnih telefona". Učenici šestih razreda su se upoznali s digitalnim tragovima na Internetu, tražili svoje digitalne tragove te u online alatu Wordart izradili digitalni trag s pojmovima vezanim za sigurnost na Internetu. Sedmaši pri ponavljanju nastavnih sadržaja izrade i oblikovanja HTML datoteka izrađuju web stranicu koja sadrži poruke vršnjacima, video-isječke i fotografije o sigurnosti na Internetu. Učenici osmih razreda su izrađivali zajednički digitalni sadržaj (kviz) o elektroničkom nasilju na platformi Office 365 u aplikaciji Forms. Svi su razredi pogledali edukativne kratke video-isječke o elektroničkom nasilju. Pridružili smo se i eTwinning događaju SID 2019 (Safer Internet Day 2019.).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 2. 2019. 13:59

Logo eTwinning projekta Coding adventure

Dragi čitatelji, ponosni smo što su projektni partneri iz šest zemalja odabrali jedan od naših prijedloga za službeni logo eTwinning projekta Coding adventure. Uskoro ćemo Vas izvijestiti i o dosadašnjim aktivnostima u projektu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 29. 1. 2019. 08:30

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Nestrpljivo iščekujemo rezultateNakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 15. veljače 2019. godine). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 1. 2019. 16:36

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 3. do 9. prosinca održava Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici i učenice različitim aktivnostima obilježili Sat programiranja. Ove su godine učenici sedmih i osmih razreda poveli su točkicu u pravu malu avanturu i bili su vrlo uspješni u tome. Cilj aplikacije Little Dot Adventure u svakom nivou dovesti točkicu do narančastog polja odabirrom ponuđenih naredbi. Učenici šestih i sedmih razreda su u informatičkoj učionici imali Dance Party. Birajući glazbu, pozadinu, likove i njihove pokrete, stvarali su prava mala remek djela. U nastavku pogledajte neke od njih.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2018. 20:33

4.b razred na Satu programiranja za svakog učenika

Danas su učenici i učenice 4.b razreda obilježili Sat programiranja za svakog učenika. Posjetili su informatičku učionicu i na platformi Code Spark Academy upoznali se s osnovama programiranja (izvršavanje slijeda naredbi, ponavljanje naredbi, promjene samih naredbi,...) kroz zanimljive igrice s još zanimljivijim likovima. Svi su učenici uspješno završili sve zadatke i za nagradu dobili certifikat. U radu su im pomagali učenici sudionici eTwinning projekta Coding adventure.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2018. 20:17

Hour of code u Gimnaziji "Matija Mesić"

Danas su učenici sudionici eTwinning projekta Coding adventure na poziv Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu sudjelovali u obilježavanju Sata programiranja za svakog učenika. Svi su uspješno završili sve zadatke u Compute It-u i Little Dot Adventure, jer su u tome već pravi znalci.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2018. 19:41

Rezultati natjecanja Dabar

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo na Loomenu. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su i ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalazi se na popisu 10% najboljih u svojoj kategoriji, Matej Bošnjaković, 7.a. Svi učenici na istom mjestu (Loomen-u) gdje su rješavali test mogu vidjeti zadatke i značku koju su dobili za sudjelovanje na natjecanju. Čestitamo svim sudionicima trećeg po redu međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne? ​

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 27. 11. 2018. 22:38

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već treću godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Učenici matične škole sudjelovali su na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar i MegaDabar (kategorijama za osnovne škole). Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2018. 11:25

Prve aktivnosti u eTwinning projektu Coding adventure

Započele su aktivnosti i na eTwinning projektu Coding adventure. Na dodatnoj nastavi informatike, ulogu učitelja preuzeo je učenik 6.b razreda, Bruno Vučić, koji je kao vrsni poznavatelj programskog jezika, upoznao svoje vršnjake s osnovama programiranja u Scratch-u. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2018. 18:42

Europski tjedan programiranja

I ove smo godine obilježili Europski tjedan programiranja na izbornoj nastavi informatike u sedmim i osmim razredima područne i matične škole, te u matičnoj školi u sklopu redovnog predmeta informatike. Na web lokaciji Lightbot učenici su programirali robota da stigne do plavog kvadratića na kojem su trebali uključiti lampicu. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, većina je učenika završila i uspješno odradila zadane zadatke. U sklopu EU Code Week-a, učenici 6.b su sudjelovali na radionici u Gimnaziji "Matija Mesić", a učenici 4.a razreda trčali su s Marcom i Sophijom. U hodniku matične škole uredili smo i pano povodom EU tjedna programiranja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 10. 2018. 16:06

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Master Coding - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 10. 2018. 20:58

Obilježili smo EU tjedan programiranja

Od 6. do 21. listopada održava se po šesti put Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su matičnoj školi danas učenici 4.a razreda obilježili Europski tjedan programiranja. Za vrijeme sata razrednika posjetili su informatičku učionicu, raspitivali se što se uči u petom razredu na nastavi informatike, što se nalazi u učionici,... Nakon upoznavanja pokušali su samostalno izraditi svoje prve programe i za uspješnu su izradu dobili pohvalnice. Pri tome su im pomagali učenici, sudionici eTwinning projekta Coding adventure.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 10. 2018. 15:11

EU Code Week

Danas su učenici 6.b razreda, sudionici eTwinning projekta Coding adventure, na poziv Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna programiranja. Svi su uspješno izradili zadane programe u Blocky Games-u, pri čemu im je pomoglo njihovo stečeno znanje programiranja u programskom jeziku FMS Logo.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 12. 10. 2018. 13:26

Novi eTwinning projekt Coding adventure

Potaknuti uspjehom s prethodim projektima, odlučili smo se uključiti u novi eTwinningov projekt Coding adventure. Coding adventure je jednogodišnji eTwinning projekt u kojem sudjeluju škole iz Hrvatske, Italije, Turske, Rumunjske, Ujedinjenog kraljevstva i Srbije. Autori projekta su naša učiteljica informatike Kristina Krtalić i učitelj iz Turske Cem  Moran. Projekt uključuje upoznavanje škola partnera i država iz kojih dolaze, razmjenu ideja i programiranja (priče, igrice,....) u Scratch-u. Škole partneri će tijekom projekta svoje uratke prikazati na twinspace-u.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 10. 2018. 11:00

Oznaka kvalitete za eTwinning projekt Master Coding

Naš je jednogodišnji eTwinning projekt Master Coding završio u svibnju. Ovih nam je dana stigla potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). I učenici sudionici projekta (sada već petaši u Područnoj školi) primit će ovih dana diplome oznake kvalitete za učenike.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 10. 2018. 09:58

Status lidera u korištenju tehnologije dobilo 26 nastavnika

Microsoft svake godine bira inovativne nastavnike koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena 26 nastavnika iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić. Hrvatski su nastavnici ovim prIznanjem postali dijelom zajednice od 6000 nastavnika širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 8. 2018. 10:31

STEM Discovery Week - posljednja aktivnost u eTwinning projektu Master Coding

Treću godinu zaredom provodi se međunarodna inicijativa za popularizaciju STEM područja pod nazivom STEM Discovery Week koja traje od 23. do 29. travnja 2018. Ove godine priključila se i naša škola te smo na mrežnom mjestu  http://www.scientix.eu prijavili aktivnosti koje ćemo provoditi. Učenici su u parovima na bockalicama izradili pixel art papige, izrađivali model kruženja vode u prirodi pomoću vrećica za hranu, istraživali što privlači magnet i zašto magnet privlači neke kovanice a neke ne, izrađivali grafikone za prikazane podatke i pronalazili odgovore na pitanja na gotovim grafikonima, slagali tetris od papira, dešifrirali poruke, ... Bila je to posljednja aktivnost u našem eTwinning projektu Master Coding. Još nam preostaje zatražiti oznaku kvalitete našeg projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 5. 2018. 20:10

I na kraju našeg malog istraživačkog projekta...

Dragi čitatelji, evo nas na samom kraju našeg malog istraživačkog projekta. Prikupili smo podatke, izradili grafikone, donijeli zaključke. I na kraju izradili prezentaciju o provedenim aktivnostima. Pozivamo vas da svojim glasom na mrežnom mjestu natječaja "Želim stablo" omogućite našoj školi osvajanje jedne od nagrada.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 26. 4. 2018. 20:24

"Želim stablo" i na nastavi informatike

Učenici sedmih razreda su u sklopu projekta "Želim stablo" od prikupljenih podataka izrađivali grafikone u Microsoft Excel-u, koje ćemo kasnije koristiti za izradu prezentacije. Grafikoni prikazuju rast biljki na različitim lokacijama te usporedbu uvjeta u kojima su biljke rasle.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 13. 4. 2018. 17:46

"Želim stablo" u nastavi prirode i društva

Učenici 4.c razreda na kraju samog projekta "Želim stablo", učili su uvjete života iz prirode i društva. Prateći razvoj naše dvije biljke kroz dva mjeseca, učenici su s lakoćom shvatili ovu nastavnu jedinicu, a svoje znanje su pokazali u listiću.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 9. 4. 2018. 16:54

"Želim stablo" & Master Coding

Na današnji se dan obilježava Svjetski dan zaštite šuma i zbog toga smo odlučili povezati dva projekta, Profilov "Želim stablo" i eTwinning Master Coding, u kojima sudjeluju učenici četvrtih razreda Područne škole. Računalnim su razmišljanjem, unaprijed zadanim kratkim uputama riješili zadatak i vrlo se brzo na njihovim listićima pojavilo stablo. Rezultate aktivnosti prikazali smo našim projektnim partnerima iz Italije, Turske, Poljske, Španjolske, Portugala, Ukrajine i Srbije, te ih upoznali na twinspace-u i na blogu projekta s aktivnostima u projektu "Želim stablo".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 21. 3. 2018. 19:46

eTwinning projekt Master Coding

Kako nismo od voditeljice projekta dobili zadatak za ovaj susret, i ove smo se srijede u Master Coding-u odlučili poigrati s mbot-ovima. Sad smo već pravi majstori u programiranju robota. I odajemo vam tajnu na kraju ovog članka, djevojčice su ovaj put bile bolji "vozači" robota. Bravo Nika, Michaela i Gabrijela!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 3. 2018. 21:40

Održano 2. kolo Croatian Makers lige

U srijedu, 21. veljače, naši su učenici sudjelovali u drugom online kolu Croatian Makers lige. Zadatak je u drugom kolu Lige bio programirati robota napisati program kojim će robot prijeći stazu prateći crtu i na kraju crte stati. Od početka do kraja vožnje na robotu je trebalo biti upaljeno zeleno svjetlo. Na kraju je crte robot morao stati i poslati svjetlosni signal ledicama. Ledice su trebale treperiti crvenom bojom u razmacima od jedne sekunde onoliko vremena koliko je trajala vožnja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 21. 2. 2018. 20:34

Druga faza u projektu "Želim stablo"

Dragi čitatelji, krenula je druga faza projekta "Želim stablo". Početkom smo tjedna uočili da su biljke koju uredaj zalijeva (nalazi se u učionici informatike) i koju učenici po potrebi zalijevaju (u kabinetu biologije i kemije) niknule, dok biljka koja se nalazi vani još nije. U ovoj ćemo fazi pratiti visinu biljaka u različitim uvjetima (temperatura i vlažnost zraka te vlažnost tla).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 16. 2. 2018. 13:33

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 9. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Algoritmi – programski jezik FMS Logo sudjelovali su učenici petog razreda Marina Nikolić i Bruno Vučić. Marina i Bruno dijele treće mjesto. Nakon reevaluacije rezultata, do 20. veljače, bit će poznata imena učenika/ca pozvanih na Državno natjecanje (koje će se održati od 13.-16. ožujka). Čestitke Marini i Bruni!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 2. 2018. 10:22

Dan sigurnijeg Interneta u Master Coding-u

I u eTwinning-ovom projektu Master Coding obilježili smo Dan sigurnijeg Interneta. Učenici su dobili zadatak da ispunjavanjem određenih kvadratića (označenih slovima) dekodiraju skrivenu sličicu (logo obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta), što su brzo i uspješno riješili. Nakon toga su odigrali kviz u Kahootu o sigurnom ponašanju na Internetu, u kojem su oduševili učiteljicu informatike znanjem o toj problematici. Najbolja u kvizu bila je učenica 4.e razreda Ines Seili.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 2. 2018. 16:19

Dan sigurnijeg Interneta

Svake godine u veljači (drugi dan drugoga tjedna) uz potporu Europske Komisije organizira se Dan sigurnijeg Interneta (ove godine pod motom Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: Bolji Internet počinje s vama.) čiji je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije, posebice među djecom i mladima. I u nastavi informatike u našoj smo školi obilježili Dan sigurnijeg Interneta. Petaši su odradili kviz u Kahoot-u čija su pitanja bila vezana za sigurnost na Internetu. Učenici šestih razreda učeći rad s elektroničkom poštom odigrali igru Zamke elektroničke pošte. Sedmaši su pri ponavljanju nastavnih sadržaja MS Excel-a (izrada i oblikovanje grafikona) obrađivali podatke vezane za broj sudionika web kviza o sigurnosti na Internetu i uspješnosti rješavanja. Učenici osmih razreda izrađuju GIF animacije, te su u praktičnoj provjeri imali zadatak vezan za sigurnost na Internetu. Pridružili smo se i eTwinning događaju Create, Connect and Share Respect.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 2. 2018. 18:25

Krenuli smo s aktivnostima u projektu "Želim stablo"

Dana 1. veljače učenici 4.c razred s njihovom učiteljicom Marijom Šaf, te sedmi razredi s nastavnicom prirode i biologije Ivanom Tunjić krenuli su s aktivnostima u projektu "Želim stablo". Prvi su dan učenici 4.c posadili kukuruz u dvije lončanice. Prvu su lončanicu smjestili u učionicu informatike, tu biljku će zalijevati set za zalijevanje (kojeg smo dobili od izdavačke kuće Profil Klett) programiran pomoću micro:bit-a. Drugu su biljku smjestili na terasi nove školske dvorane kako bi njezin rast promatrali u vanjskim uvjetima i tu će biljku zalijevati sami po potrebi. Sedmi su razredi također posadili kukuruz u lončanicu, te će je u istim uvjetima kao i u informatičkoj učionici pratiti njezin rast, ali će je sami zalijevati po potrebi. Sretni smo što se upuštamo u novu avanturu, te vas pozivamo da nas pratite preko web stranice projekta

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 2. 2. 2018. 16:32

O projektu "Želim stablo"

Zahvaljujemo svima koji su glasali za nas i tako nam omogućili sudjelovanje u ovom projektu. U sklopu projekta, na konkretnom primjeru pokazat ćemo kako primijeniti ICT u nastavi i istovremeno razvijati društvenu i ekološku svijest učenika. Doniran nam je set za zalijevanje biljaka koji se sastoji od senzora za mjerenje vlažnosti tla u kojem je biljka posađena i pumpe za vodu. Spajajući taj senzor na micro:bit i njegovim progamiranjem, omogućit ćemo da micro:bit zalijeva biljku.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 19. 1. 2018. 16:11

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike (kategorija Algoritmi - programski jezik FMS Logo). Naši su petaši vrijedno pisali naredbu po naredbu za zadane zadatke. Čestitke svim sudionicima! Privremene (neslužbene) rezultate uskoro ćete moći vidjeti ovdje. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 9. veljače 2018. godine). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 1. 2018. 17:15

Snijeg u informatičkoj učionici

Učenici petih razreda matične i područne škole su, ponavljajući nastavne sadržaje prvog polugodišta, kombinirajući pojedinačne crteže aktivnosti dječaka i djevojčica na snijegu, izrađivali crtež kako zamišljaju igre na snijegu (zamišljaju, jer pravog snijega ove zime još nije bilo). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 1. 2018. 14:27

Održano 1. online kolo CM lige

U četvrtak, 14. prosinca, naši su učenici sudjelovali u prvom (online) kolu Croatian Makers lige u ovoj šk. godini. Zadatak je u prvom kolu Lige bio programirati robota da se kreće po stazi (naprijed, lijevo, desno) i na kraju parkira na određenom mjestu. Putem, dok se robot kreće, skupljaju se bodovi. Cilj je skupiti što više bodova u što kraćem vremenu. Kretanje robota smo snimili i video-isječke poslali na platformu Vimeo (kao i sve ostale škole sudionice). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 14. 12. 2017. 13:25

Hour of code u Master Coding-u

Danas nam je bilo jako zabavno u četvrtoj aktivnosti eTwinning projekta Master coding – obilježavanju sata programiranja za svakog učenika (Hour of Code). Zagrijavali smo se pomaganjem Djedu Božićnjaku da se uredi za selfi, zamatali smo poklone, igrali s robotom igru brzog skiciranja, plesali s vilenjacima i na kraju završili u laboratoriju za kodiranje Djeda Božićnjaka. Svi su učenici uspješno rješavali sve zadatke u laboratoriju za kodiranje te su na kraju dobili certifikate za sudjelovanje u aktivnosti Hour of Code.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 13. 12. 2017. 19:46

Želim stablo!

Dragi čitatelji, naša je škola prijavila istraživački projekt na natječaj "Želim stablo" izdavačke kuće Profil Klett. Projekt prijavljen na natječaj omogućuje primjenu informacijsko komunikacijske tehnologije (micro:bit-a) u različitim predmetima i razredima u nastavi te istovremeno razvija društvenu i ekološku svijest učenika. Svojim glasom na mrežnom mjestu natječaja "Želim stablo" podržite daljnju realizaciju našeg projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 13. 12. 2017. 13:33

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 4. do 10. prosinca održava Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Matičnoj školi učenici i učenice 6.a i 6.b razreda danas obilježili Sat programiranja. Na web lokaciji Learn how to code kroz igricu Compute It izvršavali su zadane programe i pri tome  koristili slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, većina je učenika završila i uspješno odradila svih pedeset i dva zadatka.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 5. 12. 2017. 17:42

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

I ove smo godine sudjelovali na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Učenici naše škole sudjelovali su na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar i MegaDabar (kategorijama za osnovne škole). Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate (tko je u najboljih 10% u svojoj kategoriji)!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 11. 2017. 18:03

Micro:bit-ovi su zabavni

Početkom šk. godine, CARNet je u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja pokrenuo projekt ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskog načina razmišljanja i problemskog pristupa u različite nastavne predmete (matematika, priroda, tehnička kultura, glazbena kultura, tjelesna i zdravstvena kultura) i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Naša je škola uključena u projekt, te su učenici šestih razreda ovaj tjedan na nastavi informatike imali priliku upoznati se s micro:bit-ovima (sastavljanje, osnovne naredbe, prvi programi, pohranjivanje na micro:bit, testiranje programa,...).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 11. 2017. 13:05

Europski tjedan programiranja

Danas su učenici Područne škole Marin Bumbić i Leon Đukić iz 7.c te Luka Seili i Robin Kafedžić iz 7.e razreda na poziv Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna programiranja. U njihovoj novoopremljenoj učionici, uz malu pomoć gimnazijalaca, uspješno su izradili zadane programe u Scratch-u.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 10. 2017. 16:53

Europski tjedan programiranja

Danas smo u informatičkoj učionici slavili rođendan. Od 7. do 22. listopada 2017., petu godinu za redom, održava se Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici 4.c, 4.d i 4.e, koji sudjeluju u eTwinning projektu Master Coding (obilježavanje EU Code Week druga je aktivnost koju škole sudionice projekta moraju provesti), danas obilježili Europski tjedan programiranja aktivnošću Petljancije s Angry Bird.  Učenici su pomagali Angry Bird da svlada sve prepreke i dođe do cilja. Pri izradi programa koristili su slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Na kraja sata dobili su diplome za sudjelovanje u aktivnosti projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 10. 2017. 19:32

Krenuo je Master Coding!

Jedva smo čekali da uđemo u informatičku učionicu. Što ćemo raditi? I još bezbroj pitanja. Krenuli smo s projektom. Učiteljica informatike i učenici 4.c, 4.d i 4.e razreda područne škole. Svaki mjesec u projektu imamo jedan zadatak koji sve škole sudionice moraju odraditi. Tako je bilo i danas. Programiranje bez računala. Taj smo zadatak jako brzo odradili (tražili smo tajnu poruku). Najbrži je bio Lukas Anić. Bravo, Lukas! Ali kakav je to sat u informatičkoj učionici bez rada na računalu. Upoznali smo se s, toliko u zadnje vrijeme spominjanim, micro:bit-ovima. Brzo smo ih spojili i pripremili za rad. I programirali ih! Svaki je učenik programirao mico:bit da pokazuje jedno slovo naziva projekta. U nastavku pogledajte kako nam je to uspjelo.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 9. 2017. 19:00

Novi eTwinning projekt

Naš je jednogodišnji eTwinning projekt Moj COOL laboratorij završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). Već smo se prijavili i na novi eTwinning projekt Master Coding, čiji su ciljevi upoznavanje osnova kodiranja i programiranja, razvijanje logičkog razmišljanja i računalnih vještina, promicanje grupnog rada, razmjena iskustava između partnera (škola iz Italije, Poljske, Turske, Španjolske, Portugala, Ukrajine, Srbije), upoznavanje s odabranim ICT alatima, povećanje uporabe ICT-a, obilježavanje Europskog tjedna programiranja te obilježavanje Sat programiranja za svakog učenika. Uskoro čitajte više...

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 9. 2017. 20:39

Status lidera u korištenju tehnologije dobilo 26 nastavnika

Microsoft svake godine bira inovativne nastavnike koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena 26 nastavnika iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić. Hrvatski su nastavnici ovim prIznanjem postali dijelom zajednice od 6000 nastavnika širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 28. 8. 2017. 14:26

Prijatelji s Facebooka: savjeti Centra za sigurniji Internet i Hrabrog telefona

Danas su aktivnosti u virtualnom svijetu vrlo važne. Zabavno je upoznavati nove osobe, dijeliti iskustva s njima, učiti od njih, no prijateljstvo s nepoznatom osobom na društvenoj mreži je kao da pustite stranca s ulice u svoj dnevni boravak. Važno je znati prepoznati kada je osoba s kojom ste se sprijateljili na društvenoj mreži zlonamjerna. Centar za sigurniji Internet je stoga 23. kolovoza 2017. godine objavio preporuke o tome kako odgovorno i sigurno koristiti društvene mreže.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 8. 2017. 14:19

Moj COOL laboratorij

Pri kraju smo s našim aktivnostima u eTwinning projektu Moj Cool Laboratorij. Nakon mjesec dana mjerenja (tijekom travnja), krenuli smo s devetom i desetom aktivnosću. Cilj devete aktivnosti bila je usporedba dobivenih rezultata s podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (zatražili smo njihove podatke za mjesec travanj (temperaturu zraka, vlažnost zraka, oborine) da bismo ih mogli usporediti s našim dobivenim podacima). Dobivene smo podatke prikazali/usporedili grafički u online alatu Venngage. Cilj desete aktivnosti, koja još uvijek traje, je izrada plakata (Moj znanstveni rad - natjecanje) u online alatu Piktochart.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 5. 2017. 09:30

Primili smo diplomu za natjecanje "Krovove na sunce"

Završeno je natjecanje u kojem su učenici igrali računalnu igru (označavali su krovove i time automatski računali njihov solarni energetski potencijal). Nismo označili najviše krovova niti osvojili solarni kiosk, ali nam je ipak stigla diploma za sudjelovanje u natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 5. 2017. 14:11

Moj cool laboratorij

Nastavljamo s našim aktivnostima u eTwinning projektu Moj Cool Laboratorij. Nakon kratke stanke krenuli smo s petom i šestom aktivnosti u projektu. Cilj pete aktivnosti bila je izrada i programiranje meteorološke postaje. Uspješno smo izradili i programirali samostojeći mjerni uređaj za temperaturu i relativnu vlažnost zraka, koristeći Croduino (standardna hrvatska Arduino kompatibilna pločica) pločicu, DHT senzor za temperaturu i vlažnost i LCD ekran. Cilj šeste aktivnosti (koja još uvijek traje) je istraživački rad. Mjernim uređajem, koji smo izradili u petoj aktivnosti, svakodnevno u mjesecu travnju u 12:00 sati mjerimo temperaturu i vlažnost zraka ispred škole. U sedmoj će aktivnosti učenici obraditi dobivene rezultate, računati pogreške te izraditi grafički prikaz. Dobivene će podatke usporediti s podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 4. 2017. 14:13

Održano 3. kolo Croatian Makers lige

Od 27. veljače do 12. ožujka održano je treće online kolo Croatian Makers lige. U ovom kolu zadatak je grupno osmisliti programe i suradnju 3 robota na rješenju postavljenog zadatka. Prvi robot mora pratiti liniju na zadanoj stazi, te kad linija nestane, stati. Nakon što stane, treba poslati poruku "Kreni" sljedećem robotu koji ga čeka na označenoj poziciji okrenut prema njemu. Drugi robot po primitku navedene poruke treba napraviti okret od 180 stupnjeva i krenuti prema trećem robotu prateći stazu senzorima za praćenje crte, te stati kada se nađe 15 cm od njega. Udaljenost do trećeg robota drugi robot treba detektirati korištenjem ultrazvučnog senzora. Kada se zaustavi, drugi robot treba poslati poruku "STEM". Treći robot treba čekati okrenut prema drugom robotu, te po primitku poruke napraviti okret od 180 stupnjeva i nakon toga odvoziti cca 50 cm tako da stane prednjim kotačićem unutar zadnjeg kvadratnog polja, najviše do pozicije označene na priloženoj skici desno. Kad stane, treći robot treba Morseovim znacima svojim LED lampicama crvenom bojom odaslati signal STEM.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 12. 3. 2017. 16:56

Zahvalnica Zajednice tehničke kulture

Povodom 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture i 20 godina Dana Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda naša je škola dobila zahvalnicu Zajednice tehničke kulture grada Slavonskog Broda za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. Zahvalnicu su dobili i naši učitelj Rade Kovačević za izniman doprinos u području astronomije, učiteljica Kristina Krtalić za izniman doprinos u području informatike i učitelj Nenad Tonković za izniman doprinos u području tehničke kulture.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 28. 2. 2017. 09:11

Dan sigurnijeg Interneta Vijest ima dokument u privitku

Svake godine u veljači (drugi dan drugoga tjedna) uz potporu Europske Komisije organizira se Dan sigurnijeg Interneta čiji je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije, posebice među djecom i mladima. I u nastavi informatike u našoj smo školi obilježili Dan sigurnijeg Interneta. Petaši su u sklopu cjeline matematičke osnove računala poruke vezane za sigurnost na Internetu svojim vršnjacima pisali binarnim zapisom. Učenici šestih razreda učeći rad s elektroničkom poštom, upoznali su se s pojmom netiquette (skup pravila poželjnog ponašanja u Internet zajednici) i pravilima pri radu e el. poštom. Igrali su i igru Zamke elektroničke pošte. Sedmaši su pri ponavljanju nastavnih sadržaja MS Excel-a (izrada i oblikovanje grafikona) obrađivali podatke vezane za broj sudionika web kviza o sigurnosti na Internetu i uspješnosti rješavanja. Učenici osmih razreda izrađuju GIF animacije, te su u praktičnoj provjeri imali zadatak vezan za sigurnost na Internetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 2. 2017. 17:35

Informatičke radionice

Savjet mladih Grada Slavonskoga Broda organizirao je informatičke radionice u trajanju od 15 sati za učenike Romske nacionalne manjine među kojima su učenici koji su se unutar ovih radionica prvi puta susreli s računalom i radom na njemu. Radionice se održavaju u OŠ Huge Badalića, Jelas, a vodi ih profesorica Kristina Krtalić. Učenici su oduševljeni, izrazito motivirani, a mi smo sretni što smo im uspjeli omogućiti upoznavanje s informatičkom opremom i razvijanje ljubavi prema radu na računalu i svim čarima koje ona pružaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 2. 2017. 17:11

Web kviz o sigurnosti na Internetu

Na mrežnom mjestu Centra za sigurniji Internet, organiziran je web kviz putem kojeg učenici i učenice mogu na sam Dan sigurnijeg Interneta sutra (07.02.2017.) od 07:00 do 19:00 i osvojiti jedan od tri ponuđena mobitela. Nagrade se dodjeljuju slučajnim odabirom između onih natjecatelja koji su kviz riješili s 80% ili više točnih odgovora u 19 sati na dan kviza. Popis sretnih dobitnika biti će objavljen u 19:20. Uključi se i ti! Sretno! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 2. 2017. 17:57

Dan sigurnijeg Interneta 2017.

Internet je značajan izvor informacija, među kojima ima vrlo korisnih ali i onih koje mogu biti opasne za djecu. Važno je da roditelji budu informirani o mogućnostima i opasnostima koje Internet donosi, a u razgovoru s djecom odrede pravila ponašanja i predostrožnosti kojih će se držati djeca i odrasli u obitelji. Sa svrhom podizanja svijesti javnosti o problematici sigurnosti djece na Internetu, već niz godina se u Hrvatskoj i diljem svijeta obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Ova inicijativa, pokrenuta u okviru Programa za sigurniji Internet Europske komisije, jednom godišnje poziva na uključivanje u aktivnosti za stvaranje sigurnijeg i boljeg Interneta za djecu i mlade. Ove godine taj dan se obilježava 7. veljače. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 2. 2017. 17:51

Održano 2. kolo Croatian makers lige

U četvrtak, 15. prosinca, naši su učenici sudjelovali u drugom (fizičkom) kolu Croatian makers lige u HVIDR-i u Slavonskom Brodu. Zadatak je u drugom kolu Lige bio programirati robota da se na početku kreće prema naredbama naprijed i desno (kao u prvom kolu) a kada senzorima za praćenje linije dođe na početak Božićnog drvca (crne linije) potrebno je pratiti liniju koristeći senzore. Tijekom vožnje robot je morao mijenjati boju svijetlosti RGB diode ovisno vozi li naprijed ili prati crtu. Cilj je skupiti što više bodova u što kraćem vremenu. Čestitamo svim učenicima, koji su, unatoč brojnim obvezama na kraju prvog polugodišta, uspjeli programirati robote! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović Nenad Tonković  datum: 19. 12. 2016. 09:56

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti informatiku. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. Od 5. do 11. prosinca 2016. održava se Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Matičnoj školi učenici i učenice 4.a razreda obilježili Sat programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su dječaku Marcu i djevojčici Sophiji da svlada sve prepreke i dođe do cilja.  Pri izradi programa koristili su slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Na kraja sata dobili su certifikate za sudjelovanje u Satu programiranja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 12. 2016. 20:23

Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova i HP-Hrvatska pošta d.d. ove su srijede, 30. studenoga, u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavili program zaštite sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija. Tom prigodom predstavljena je prva brošura iz programa pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“. Brošura sadrži praktične i korisne savjete vezano uz opasnosti i sigurnost na internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, način ponašanja i uporabe društvenih mreža. Cilj predstavljenog programa je pomoći sustavnom obrazovanju djece osnovnoškolskog uzrasta, kao i davanju potrebnih informacija njihovim roditeljima o odgovornom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija, u trenutku kada se djeca njima počinju samostalno koristiti bez stalnoga nadzora odraslih. Program će se provoditi na način da će svake godine svi učenici 5. razreda u Republici Hrvatskoj dobiti posebnu brošuru prilagođenu trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija, o sigurnosti na internetu, pravilima ponašanja i prevenciji cyberbullinga.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 11. 2016. 18:13

Nova verzija brošure "Sigurnije na Internetu"

U svrhu podizanja svijesti o računalnoj sigurnosti CARNetov Nacionalni CERT objavio je novu verziju brošure „Sigurnije na Internetu“. Brošura, namijenjena svim korisnicima računala, na jednostavan i razumljiv način opisuje koje sve opasnosti vrebaju u virtualnom svijetu, kako prepoznati Internet prijevare, zaštititi računalo i sačuvati privatne podatke od krađe ili gubitka. Osim toga, brošura sadrži i vodič za roditelje u kojemu su savjeti kako zaštititi djecu od nepoćudnih sadržaja i kako ih naučiti odgovornom i pametnom korištenju Interneta. Novu verziju brošure možete preuzeti na stranicama Nacionalnog CERT-a.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 24. 11. 2016. 16:22

Održano 1. online kolo CM lige

U četvrtak, 17. studenog, naši su učenici sudjelovali u prvom (online) kolu Croatian makers lige u ovoj šk. godini. Zadatak je u prvom kolu Lige bio programirati robota da se kreće po stazi (naprijed, lijevo, desno) i na kraju parkira na određenom mjestu. Putem, dok se robot kreće, skupljaju se bodovi. Cilj je skupiti što više bodova u što kraćem vremenu. Starija skupina (učenici 6. do 8. razreda) je dobila i dodatni zadatak, a to je da tijekom vožnje robot mora mijenjati boju svijetlosti RGB diode ovisno vozi li naprijed ili skreće. Kretanje robota smo snimili i video-isječke poslali na platformu Vimeo (kao i sve ostale škole sudionice). Čestitamo svim učenicima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 18. 11. 2016. 17:14

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima u prvom međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo učenicima koji su rješavali test. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su već ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalaze se na popisu 10% najboljih u svojim kategorijama: Luka Bošnjaković, 5.a i Ina Sudar, 6.b u kategoriji KiloDabar, te Anea Popović-Hlišić, 7.b u kategoriji MegaDabar. Oni na istom mjestu gdje su rješavali test mogu vidjeti zlatni bedž koji je rezerviran samo za one najbolje. Čestitamo svim sudionicima prvog međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne? 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2016. 16:46

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Ono kad nestane el. energije u cijelom gradu, a sudjelujemo u međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Na svu sreću, ipak smo na vrijeme počeli rješavati zadatke i sudjelovali na prvoj u Republici Hrvatskoj međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Učenici Matične i Područne škole sudjelovali na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar (peti i šesti razredi) i MegaDabar (sedmi i osmi razredi). Čestitamo svim našim učenicima i učenicama koji su sudjelovali na prvom međunarodnom natjecanju Dabar i nestrpljivo iščekujemo rezultate! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 11. 2016. 21:36

Moj cool laboratorij

Naša se škola početkom šk. godine uključila u jednogodišnji eTwinning projekt iz područja prirodoslovlja Moj cool laboratorij. Učenici će se kroz niz aktivnosti upoznati s izradom mjernih uređaja na Arduino platformi, programiranjem te znanstvenim radom (mjerenja, obrada mjerenja, izrada znanstvenog rada). Mjerit će temperaturu i vlagu zraka, sakupljati kišnicu te odrediti količinu padalina i pH kišnice (škola je već uključena u program GLOBE i ta su im mjerenja poznata). Mjerenja će obraditi znanstvenom metodom te ih prikazati u web 2.0 alatima. Rezultate će također usporediti s Državnim Hidrometeorološkim Zavodom, ali isto tako i s podacima koje prikupi GLOBE skupina.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 11. 2016. 08:46

Europski tjedan programiranja

Od 15. do 23. listopada 2016. održava se Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici 4.b razreda danas obilježili Europski tjedan programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su Marcu i Sophiji da svladaju prepreke. Okušaj se i ti u izradi prvog programa koji će pomoći dječaku Marcu ili djevojčici Sophiji da dođu do cilja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 10. 2016. 16:34

Dabar - natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Kako biste mogli nastaviti s razvijanjem računalnog razmišljanja pripremljena su pitanja po kategorijama (možete rješavati sve zadatke bez obzira na kategoriju) koje možete vidjeti u nastavku. Tko zna, možda se baš među vama krije natjecatelj na međunarodnom natjecanju Dabar koje će se održati od 7. do 11. studenog ove godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 10. 2016. 19:07

Dabar - natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. I naši su učenici Matične i Područne škole sudjelovali na probnom natjecanju Dabar u kategoriji MegaDabar (u kojoj je sudjelovalo preko tri tisuće učenika iz cijele Hrvatske) i to vrlo uspješno. Učenik Luka Seili (6.e) je riješio 86,66% zadataka i dijeli 5. mjesto s učenicima ostalih škola u Hrvatskoj koji su osvojili isti broj bodova, a Ivana Grgić (8.b) i Ema Margić (8.b) su riješile 80,00% zadataka i dijele 9. mjesto s učenicima ostalih škola u Hrvatskoj koji su osvojili isti broj bodova. Svi učenici viših razreda od petog do osmog razreda imali su iste zadatke. Natjecanje je osmišljeno kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Dabar organizira međunarodno online natjecanje u studenom svake godine (nadamo se da ćemo na i tom natjecanju imati natjecatelje iz naše škole). Probno natjecanje održano je na CARNetovom Loomenu (za učenike je bila obavezna uporaba AAI identiteta na domeni @skole.hr). Učenici su rješavali 15 zadataka za što su imali 45 minuta. Čestitamo svim našim učenicima i učenicama koji su sudjelovali na probnom natjecanju Dabar!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 1. 10. 2016. 09:22

Office 365 za škole

Office 365 za škole je usluga koja obrazovnim institucijama i njenim zaposlenicima, učiteljima, nastavnicima i učenicima omogućuje besplatan pristup Office 365 alatima sa AAI@EduHr elektroničkim identitetom na skole.hr domeni. Office 365 nudi mnogo usluga koje se mogu koristiti s osobnog računala, mobilnog telefona ili školskog računala. Najveća prednost je što se može instalirati Microsoft Office na računalo i koristiti ga kada ne postoji veza na Internet. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 7. 2016. 09:48

Održano 2. online kolo Croatian makers lige

U utorak, 7. lipnja naši su učenici sudjelovali u drugom online kolu Croatian makers lige. Zadatak je u drugom kolu Lige bio programirati robota da prati/prođe stazu u čim manjem vremenu, ali da ne ispadne sa staze. Na kraju je staze robot morao detektirati prepreku pomoću ultrazvučnih senzora i stati prije nego udari u nju. Ako su učenici htjeli ostvariti dodatne bodove program su nadogradili tako da nakon što robot stane i uključi zelena svijetla miruje 3 sekunde a nakon toga neka krene unatrag tako da se svojim vrhom nađe u predzadnjem kvadratu staze. Svi učenici su uspješno programirali svoje robote. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 8. 6. 2016. 13:30

Održano 1. kolo Croatian makers lige

U utorak, 3. svibnja naši su učenici sudjelovali u prvom kolu Croatian makers lige u OŠ "Vladimir Nazor" u Trenkovu. U tom regionalnom centru natjecale su se: Connect IT udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija, Društvo pedagoga tehničke kulture - Slavonija Đakovo, Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Požega, OŠ „Antun Mihanović“ Slavonski Brod, OŠ „Antuna Kanižlića“ Požega, OŠ Budrovci, OŠ „Ivan Meštrović“ Vrpolje, OŠ „Vladimir Nazor“ Trenkovo i naša škola. Na nižoj su razini u timu bili Josip Čretni, Gabriela Zirdum, Ina Sudar i Luka Seili, a na višoj razini Dominik Šarić, Michael Žutić, Luka Rupčić, Valentin Jukić i Ivan Seili. Zadatak je u prvom kolu Lige je bio sastaviti i programirati robota za praćenje crte. Ovim se putem želimo zahvaliti gospodinu Mladenu Sudaru (ocu naših triju učenica) koji je u udruzi Connect IT educirao učenike/ce niže razine. Čestitke svim našim učenicima i učenicama!

  :: opširnije :: 


Roboti stigli u našu školu!

Dok su učenici naše škole odmarali na proljetnim praznicima, naši su učitelji vrijedno radili. Učitelj fizike Antun Đamić, učitelj matematike Antun Vukasović i učiteljica informatike Kristina Krtalić sudjelovali su na pripremnoj radionici za rad s mBot robotima. Ovaj jednostavan za sastavljanje mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da učenici nauče STEAM (znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku). MBot je edukacijski robot set je cjelokupno rješenje za početnike kako bi stekli osnovna iskustva u programiranju, elektronici i robotici. MBot se može programirati kao robot koji slijedi linije, baca loptice i gura predmete, izbjegava zidove i još puno toga s „povuci i ispusti“ računalno grafičkim softverom temeljenom na Scratch 2.0. Naša je škola dobila na posudbu 5 mBot-ova (koje sudjelovanjem u Croatian Makers ligi možemo dobiti u trajno vlasništvo). Uskoro više!  

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 1. 4. 2016. 15:11

Uspjeh naše učenice Doroteje Korinčić na natječaju "Crtamo pokret"!

Inicijativa za promicanje plesne kulture u osnovnim školama Brodsko-posavske županije povezuje plesne i aktivnosti vježbanja učenika sa školskim aktivnostima u drugim područjima. I ove godine su to školski programi informatike na način da najbolji radovi konkuriraju u izboru vizualnog identiteta aktivnosti projekta „Plesna kultura u osnovnoj školi“. Učenica 5.a razreda, Doroteja Korinčić, inače vrsna umjetnica u računalnom programu Paint, sudjelovala je u natječaju. Njezin je rad proglašen među pet najboljih (iako mi mislimo da je najbolji, a to nam dokazuje i činjenica da je upravo Dorotejin crtež na pozivnici Smotre). Doroteja će u četvrtak (25. veljače) od 18,00 do 20,00 sati u KKD "Ivana Brlić-Mažuranić" uživati u plesnoj reviji i primiti nagradu za svoj rad. Bravo, Doroteja!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 2. 2016. 17:14

Osmaši i njihove prve GIF animacije

Učenice i učenici osmih razreda, koji pohađaju izbornu nastavu informatike, naučili su izrađivati animacije u programu Easy GIF Animator. Animacija je niz statičnih slika, koje se izmjenjuju velikom brzinom, te se zbog tromosti oka stvara dojam pokreta. Kako su i koliko uspješno izrađivali svoje prve GIF animacije (od svojih i gotovih crteža), pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 2. 2016. 18:02

Geografija u informatici

Na prethodnim satima informatike učenici sedmih razreda učili su izrađivati grafikone koristeći podatke o Europi o kojoj uče na nastavi  geografije. Tako su grafikonom sa stupcima prikazali površine kontinenata i najdulje europske rijeke, a tortnim grafikonima zastupljenost službenih jezika u Švicarskoj i načine iskorištavanja zemljišta u Njemačkoj. Najteže je bilo izraditi klimatske dijagrame jer je trebalo kombinirati grafikone sa stupcima i grafikone sa crtama. Učenici su nakon izrade grafikona uz pomoć nastavnice geografije (koja je bila prisutna na nastavi informatike) analizirali njihove sadržaje. U geografiji se mnogi prirodni i društveni sadržaji prikazuju grafički te se uz pomoć grafikona mogu pratiti i određeni procesi. Zbog toga je važno da učenici razviju sposobnost “čitanja“ grafičkih prikaza te zaključivanja uz pomoć njih. Na zanimljiv način je ostvarena korelacija između nastavnih sadržaja geografije i informatike. Stečeno znanje izrade grafikona učenici će, osim u informatici, primijeniti i prilikom samostalnih prezentacija geografskih sadržaja. Fotografije i grafikone pogledajte u našoj galeriji

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Kristina Krtalić  datum: 26. 1. 2016. 08:10

Natječaj Crtamo pokret 2016. Vijest ima dokument u privitku

Inicijativa za promicanje plesne kulture u osnovnim školama Brodsko-posavske županije povezuje plesne i aktivnosti vježbanja učenika sa školskim aktivnostima u drugim područjima. I ove godine su to školski programi informatike na način da će najbolji radovi konkurirati u izboru vizualnog identiteta aktivnosti projekta „Plesna kultura u osnovnoj školi“. Cilj ovog natječaja je pokazati da je moguće ujediniti i povezati različita područja u nastavnom i izvanastavnom radu s djecom i mladima.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 1. 2016. 09:15

Povratak u informatičku učionicu

Učenici petih razreda matične i područne škole su, ponavljajući nastavne sadržaje prvog polugodišta, izrađivali pravu malu farmu. Kombinirajući sadržaje četiri datoteke izradili su crtež u kojem se našla gazdina kuća, šuma koja okružuje farmu i mnoštvo domaćih životinja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 1. 2016. 16:33

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti informatiku. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21-om stoljeću. Od 7. do 13. prosinca 2015. održava se Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Matičnoj školi učenici i učenice 4.a i 4.b razreda obilježili Sat programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su dječaku Marku da svlada sve prepreke i dođe do cilja.  Pri izradi programa koristili su slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Na kraja sata dobili su certifikate za sudjelovanje u Satu programiranja. Želite li i vi pomoći dječaku Marku da dođe do cilja, potražite ga ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Sandra Matković Jelena Tandarić  datum: 11. 12. 2015. 15:10

Nova brošura "Zaštitite privatnost na Facebooku"

Ako još uvijek nemate sve informacije o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu i ako niste sigurni kako podesiti svoj profil na Facebooku tako da pritom sačuvate privatnost, svakako vam preporučujemo novu inačicu brošure Nacionalnog CERT-a "Zaštitite privatnost na Facebooku". Facebook često uvodi promjene u svojem sustavu upravljanja postavkama privatnosti, stoga je važno stalno pratiti najnovije postavke kako bi uspješno štitili vlastitu privatnost. Facebook je najpopularnija društvena mreža i trenutno broji više od pola milijarde korisnika. Autori Facebooka kažu da je njihova misija učiniti svijet otvorenijim i povezanijim te su na početku razvoja mreže brigu vodili isključivo o rastu broja korisnika, zanemarivši pritom sigurnosne aspekte. S rastom mreže, njezini korisnici dijele podatke s drugim stranama, pri čemu nisu svjesni da one uopće postoje te ne vode računa koliko i koje informacije zaista žele podijeliti s drugima. Time zanemaruju vlastitu sigurnost te otvaraju mogućnost krađe svojih vlastitih identiteta. Prethodna inačica brošure bilježi više od 35000 preuzimanja, saznajte zašto! Preuzmite brošuru ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 10. 2015. 18:05

Obilježili smo Europski tjedan programiranja

Od 10. do 18. listopada 2015. održava se po treći put Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Područnoj školi učenici četvrtih razreda obilježili Europski tjedan programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su ptičici Angry bird da dođe do cilja.  Na kraja sata, zadovoljno su otišli kući, jer više nisu samo korisnici programa, već su ih i sami stvarali.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 10. 2015. 16:29

Državno natjecanje iz informatike

Najbolji informatičar naše škole, Luka Družijanić iz 8.a razreda, sudjelovao je od 16. do 19. ožujka na državnom natjecanju iz informatike u Primoštenu i to u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE. U jakoj konkurenciji osvojio je izvrsno peto mjesto. Bravo, Luka! Rezultate možete pogledati na portalu Infokupa.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 3. 2015. 23:05

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 20. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji OSNOVE INFORMATIKE sudjelovao je učenik osmog razreda, Luka Družijanić. Luka je osvojio odlično 2. mjesto. Nakon reevaluacije rezultata, do 4. ožujka, bit će poznata imena učenika/ca pozvanih na Državno natjecanje (koje će se održati od 16.-19. ožujka). Čestitke Luki!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 2. 2015. 10:10

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike (kategorija osnove informatike). Naš je najbolji informatičar u školi, LUKA DRUŽIJANIĆ, i ove godine uspješan, 2. je po rezultatima u Županiji (od ukupno 75 prijavljenih učenika/ca), te 25. u cijeloj Hrvatskoj (od 1897 prijavljenih učenika/ca). Čestitamo! Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 20. veljače 2015. godine). Pogledajte privremene rezultate školskog natjecanja u našoj Županiji.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 1. 2015. 16:54

Nova inačica brošure "Zaštitite privatnost na Facebooku"

Ukoliko još uvijek niste saznali sve informacije o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu i ako niste sigurni kako podestiti svoj profil na Facebooku tako da pritom sačuvate privatnost, svakako vam preporučujemo novu inačiču brošure Nacionalnog CERT-a "Zaštitite privatnost na Facebooku".
Facebook često uvodi promjene u svojem sustavu upravljanja postavkama privatnosti, stoga je važno stalno biti informiran o najnovijim promjenama.
Nacionalni CERT ovu brošuru izdaje od 2011. godine i do danas je preuzeta više od 33 000 puta. Brošura je tiskana i distribuirana i kao poseban prilog u suradnji s jednim vodećim nacionalnim dnevnim novinama u nakladi od 100 000 primjeraka.
Nova inačica brošure dostupna je ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 9. 2014. 11:57

Web redakcija

Sudionici radionice Web redakcija, novinari, fotografi, snimatelji: Mateo Zeba (5.a), Donatel Čikulin (5.a), Ivan Seili (6.d), Luka Rupčić (6.d), Luka Družijanić (7.a), Bono Mešnjak (7.a), Dominik Čančar (7.a), Alen Beraković (7.b), omogućili su nam saznamo u riječi, fotografiji i pokretu što se događalo danas u našoj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Luka Družijanić Alen Beraković  datum: 9. 5. 2014. 11:22

Državno natjecanje iz informatike

Najbolji informatičar naše škole, Luka Družijanić iz 7.a razreda, sudjelovao je od 17. do 20. ožujka na državnom natjecanju iz informatike u Primoštenu i to u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE. U jakoj konkurenciji osvojio je izvrsno osmo mjesto (drugi sedmaš u cijeloj Hrvatskoj) i ostavio mnoge osmaše iza sebe. Bravo, Luka! Rezultate možete pogledati na portalu Infokupa, a fotografije na Facebook stranici Infokupa.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 3. 2014. 07:57

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 21. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji OSNOVE INFORMATIKE sudjelovali su učenici Karolina Mirković, 8.b i Luka Družijanić, 7.a. Luka je osvojio 1. mjesto, koje dijeli s učenikom osmog razreda iz Cernika, a Karolina je osvojila 3. mjesto. Nakon revizije rezultata, do 7. ožujka, bit će poznata imena učenika/ca pozvanih na Državno natjecanje (koje će se održati od 17.-20. ožujka). Kako u toj kategoriji na Državno natjecanje pozivaju prvake iz svih Županija (ako imaju više od 50% bodova), nadamo se pozivu! Bravo za naše informatičare! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 2. 2014. 11:03

Stvorimo bolji Internet...zajedno

11. veljače 2014. obilježava se Dan sigurnijeg Interneta. Ovogodišnji moto je Stvorimo bolji Internet...zajedno. Internet je izvrstan alat koji je sad već dio našeg svakodnevnog života. Ovisno o tome kako ga upotrebljavamo, takve će biti i posljedice. Želimo li upotpuniti znanje, doznati novosti, dopisivati se s vršnjacima i razvijati svoju kreativnost, neizmjerno će nam pomoći. Nažalost, postoje korisnici koji žele povrijediti druge. U njihovim se rukama Internet može pretvoriti u moćno oružje. No, znanje i obaviještenost naše su oružje u borbi protiv njegove zloporabe kako bi bio slobodan za sve nas koji želimo učiti, rasti i zabavljati se. Stoga je važno znati kako radi Internet, koji su rizici i što možemo učiniti kad postoji mogućnost da se dogodi nešto loše.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 2. 2014. 19:31

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u  našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Učenici i učenice sedmih i osmih razreda sudjelovali su u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je od njih pozvan na Županijsko natjecanje koje će se održati u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 21. veljače 2014. godine. Pogledajte privremene rezultate školskog natjecanja u našoj županiji.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 1. 2014. 23:35
» Arhiva naših vijesti    
 Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569648
Danas: 1

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju