preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
vijesti

Safer Internet Day Padlet

Dragi čitatelji, nakon provedenih aktivnosti na Dan sigurnijeg Interneta, predstavljamo vam Padlet na kojem možete provjeriti kako su ga zemlje sudionice projekta obilježile.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 29. 3. 2020. 14:45

Obavijest učenicima predmetne nastave!

Drage učenice i učenici, sutra, 18. ožujka, kreće nastava na daljinu. Vaše su razrednice i razrednici pripremili virtualnu učionicu za vaš razred. Desno od ove vijesti nalazi se poveznica na vaše učionice s uputama kako im pristupiti, osnovnim uputama za rad u Teams-u te pravilima ponašanja u virtualnim učionicama naše pedagoginje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 3. 2020. 20:10

Obavijest učenicima predmetne nastave!

Učenici/ce koji/e se nikad do sada nisu prijavljivali na platformu Office365, moraju isto pod hitno učiniti da bi ih razrednici mogli dodati u virtualne učionice. Čim nam sustav dozvoli, na mrežnom ćemo mjestu škole objaviti poveznice na virtualne učionice (od 5.a do 8.e).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 3. 2020. 08:57

Aktivnosti projekta na portalu skole.hr

Dragi čitatelji, provedene aktivnosti u sklopu eTwinning projekta Let`s celebrate Safe Internet Day together, a vezane za obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta 2020. godine prikazane su na online portalu skole.hr. Cijeli članak pročitajte na portalu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 5. 3. 2020. 18:49

Nove aktivnosti u eTwinning projektu Design a World

Danas su učenici uključeni u eTwinning projekt Design a World morali izraditi 2D model dijela škole u Scratch-u. Odlučili su se za školsku knjižnicu, jer su projektni partneri već odabrali računalnu učionicu. Priredili su crteže kojima će ispuniti i ukrasiti knjižnicu, a kako su aktivnost odradili, pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 2. 2020. 15:48

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u sedmim razredima

Ove su godine sedmaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodima iz domene e-društvo D.7.1. učenik štiti svoj elektronički identitet i primjenjuje pravila za povećanje sigurnosti korisničkih računa te D.7.2. učenik argumentirano opisuje primjere dobrih strana dijeljenja informacija na Internetu i njihova brza širenja te primjenjuje pravila odgovornog ponašanja. Učenici su na, u našoj učionici nov način, tragali za ključem ulaznih vrata škole. Potragu za blagom je, za tu priliku, izradila učiteljica u Google Forms. U igrici su bili različiti tipovi zadataka vezani za ishode (pronaći šifru odabirući koje od izjava su prihvatljivo ili neprihvatljivo ponašanje, nadopunjavati rečenice vezane za temu,...). Za svaki sljedeći trag postoji uvjet (iz zadatka saznati zaporku za sljedeći trag, ime učenika koji je u zadatku pobijedio u igri vezanoj za sigurnost na Internetu, prvi znak svakog odgovora u nekom od tragova,...).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 2. 2020. 16:06

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u petim razredima

Ove su godine petaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.5.1 učenik analizira etička pitanja koja proizlaze iz korištenja računalnom tehnologijom. Učenici su na početku sata odradili anketu o njihovoj sigurnosti na Internetu, upoznali se s osnovama sigurnosti na Internetu. Na kraju su odigrali Kahoot! kviz u kojem su pokazali zavidno znanje. Bravo, petaši! Svi su učenici petih razreda i ove godine dobili HAKOM-ovu brošuru "Kako se zaštititi u svijetu Interneta i mobilnih telefona". 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 2. 2020. 14:09

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u osmim razredima

Ove su godine osmaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.8.2. učenik kritički prosuđuje sve oblike elektroničkog nasilja i govora mržnje te sudjeluje u njihovu sprečavanju. Učenici su na, u našoj učionici nov način, tragali za blagom (ključ od informatičke učionice). Potragu za blagom je, za tu priliku, izradila učiteljica u Google Forms. U igrici su bili različiti tipovi zadataka vezani za temu elektroničkog nasilja i sigurnosti mladih na Internetu (pronaći šifru odabirući koje od izjava su prihvatljivo ili neprihvatljivo ponašanje, nadopunjavati rečenice vezane za temu,...). Za svaki sljedeći trag postoji uvjet (iz zadatka saznati zaporku za sljedeći trag, ime učenika koji je u zadatku pobijedio u igri vezanoj za sigurnost na Internetu, prvi znak svakog odgovora u nekom od tragova,...).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 2. 2020. 10:35

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 14. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Digitalne kompetencije 5 sudjelovali su učenici Katja Živković, 5.a, Ivan Cicvarić, 5.b, Dominik Štefančić, 5.b i Martin Tekić, 5.b, te u kategoriji Algoritmi 6 Jona Janković, 6.b (mentorica Slavica Danilović). Dominik Štefančić je osvojio prvo mjesto, Ivan Cicvarić drugo mjesto, Martin Tekić treće mjesto, Katja Živković peto mjesto, a Jona Janković u svojoj kategoriji odlično drugo mjesto. Čestitamo svim sudionicima natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 2. 2020. 17:11

Dan sigurnijeg Interneta 2020. u šestim razredima

Ove su godine šestaši obilježili Dan sigurnijeg Interneta ishodom iz domene e-društvo D.6.1 učenik stvara svoje pozitivne digitalne tragove primjenjujući saznanja o važnosti i utjecaju digitalnih tragova na naš svakodnevni život. Raspravljali smo o tragovima (u pijesku, različite životinjske tragove, otisak prsta,...). Učenici su upoznali pojmove digitalni trag, pozitivni i negativni tragovi, aktivni i pasivni tragovi, digitalni ugled, te u tražilicu upisivali svoje ime da potraže i analiziraju svoje digitalne tragove. U online alatu Wordart su izrađivali "digitalni trag" riječima povezanim s današnjom aktivnošću. Kako u Wordart-u ne postoji oblik stopala, učenici su sliku/crtež stopala (lijevog ili desnog) dodali iz svoje mape u Wordart-u. Upisivali su pojmove koje smo danas saznali/ponovili a vezane za digitalne tragove na Internetu, dodjeljivati im broj (ovisno o tome koje riječi želi istaknuti veličinom), odrediti boje kojima će prikazati znak, vrstu fonta, pohraniti u svoj eportfolio kao .png datoteku.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 13. 2. 2020. 17:43

3D printer u eTwinning projektu Design a World

Nakon kratke stanke, današnjom aktivnošću nastavljamo s radom na eTwinning projektu Design a World. Danas su učenici u informatičkoj učionici naše škole imali priliku vidjeti kako radi 3D printer i što je sve potrebno učiniti prije nego što printer počne s radom. Nakon kratkog uvodnog predavanje o mogućnostima 3D printera i programa Blender, gospodina Mladena Damjanovića iz Zajednice tehničke kulture Slavonski Brod, učenici su sami instalirali na računala besplatan program Blender i krenuli s osnovama rada u tom programu. Za to vrijeme gospodin Mladen je već priređeni model zviždaljke započeo printati na 3D printeru. Nemalo smo se iznenadili da za tako mali model treba toliko vremena da ga isprinta. Na radionici su nam se pridružili i učenici Osnovne škole "Antun Mihanović", koje smo upoznali s aktivnostima u našem eTwinning projektu Design a World.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 31. 1. 2020. 16:33

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Nestrpljivo iščekujemo rezultate. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 14. veljače 2020. godine). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 24. 1. 2020. 17:45

Nove aktivnosti u eTwinning projektu Let´s celebrate Safe Internet Day together

Nastavljamo s aktivnostima u projektu Let´s celebrate Safe Internet Day together U online alatima LearningApps i PictraMap za početak upoznavanja škola partnera, izradili smo igricu spoji parove (nazive država partnera projekta s pripadajućim zastavama) i animaciju prikaza država partnera projekta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 1. 2020. 15:25

Online eTwinning događaj

Jučer je u jutranjim satima održan eTwinning događaj u sklopu eTwinning projekta Coding to the future. Učenici i njihovi mentori su izmjenjivali iskustva i ideje za sljedeće aktivnosti u projektu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 1. 2020. 15:59

Sat programiranja za svakog učenika 2019.

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 9. do 15. prosinca obilježavao Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici i učenice različitim aktivnostima obilježili Sat programiranja. Ove su godine učenici petih razreda uživali programirati robota da uzgoji cvijeće tj. da ga pravilno zalijeva. Isto su tako pomagali i veselom dabru da sagradi branu i u tome su svi bili uspješni. Učenici šestih razreda su u informatičkoj učionici imali Dance Party (birali su glazbu, pozadinu, likove i njihove pokrete) i usmjeravali malog robota da stigne cilja, pazeći pri tome da to učine u što manje uputa. Učenici sedmih i osmih razreda su u online inačici Escape Room-a u kreativnim zadacima pokušavali otvarati vrata i izaći iz sobe. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 12. 2019. 16:21

Međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE

U petak, 6. prosinca, u našoj je školi održano još jedno međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE s dnevnim redom:
1. Plan i program rada međužupanijskog vijeća u 2019./2020. šk. godini, Kristina Krtalić, prof.
2. Integriranje GLOBE sadržaja u nove kurikulume predmeta, Kristina Krtalić, prof.
3. Mogućnost korištenja GLOBE baze u Erasmus+ projektima, Ivan Ilišević, prof.
4. Videokonferencija u programu GLOBE (Skype in the Classroom - Virtual Field Trip,
Mistery Skype), Antonija Kojundžić, prof. i Ivana Frančić, prof.
5. Vremenik i opće upute za natjecanja i smotre u 2019./20. šk. godini, Kristina Krtalić, prof.
6. Razno

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2019. 10:22

Nove aktivnosti u eTwinning projektu Coding to the future

Nastavljamo s aktivnostima u projektu Coding to the future. Učitelji su radili na zajedničkoj prezentaciji oblikujući slajd s odgovorom na pitanje Koje su dobrobiti programiranja?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 12. 2019. 17:56

Prvi online meeting u projektu

Danas je održano prvo online druženje učitelja uključenih u eTwinning projekt Design a World. Učitelji su upoznali projektne partnere o svojoj školi, razgovarali o aktivnostima u projektu...

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 12. 2019. 17:38

Izrada zajedničkog online postera u eTwinning projektu Design a World

Jedna od aktivnosti eTwinning projekta Design a World bila je zajednička izrada digitalnog postera u online alatu www.canva.com u kojoj su sudjelovali svi projektni partneri. Prije same izrade postera, u digitalnom alatu www.answergarden.com smo predlagali što bi zajednički poster treao sadržavati.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 3. 12. 2019. 12:16

Naša je škola dobila eSafety Label (oznaku esigurnosti)!

Našoj je školi dodijeljena brončana Oznaka eSigurnosti koja vrijedi idućih 18 mjeseci. Učiteljica informatike Kristina Krtalić uključila je školu u eSafety zajednicu. Da bi škola dobila eSafety Label potrebno je ispuniti više uvjeta. Najprije se treba registrirati, a zatim sudjelovati u zajednici dijeljenjem znanja, resursa, primjera i iskustva, ispuniti upitnik za procjenu... Uz oznaku esigurnosti dobili smo i akcijski plan kojim ćemo ne samo zadržati brončanu oznaku, nego se nadamo dobiti i srebrnu i zlatnu oznaku esigurnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 12. 2019. 12:45

Nove aktivnosti u eTwinning projektu Coding to the future

Nastavljamo s aktivnostima u projektu Coding to the future. Projektni partneri su dobili zadatak u online alatu AnswerGarden upisati ključne pojmove (odgovore) na pitanje Što je programiranje?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 11. 2019. 21:03

Rezultati natjecanja Dabar 2019.

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo učiteljima na MOOC-u. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su i ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalaze se na popisu 10% najboljih u svojoj kategoriji u Republici Hrvatskoj, Jona Janković, 6.b u kategoriji KiloDabar, Ivan Kolomejac, 7.b i Luka Bošnjaković, 8.a, obojica u kategoriji MegaDabar. Svi učenici sudionici na istom mjestu (MOOC-u) gdje su rješavali test mogu vidjeti zadatke i značku te diplomu koju su dobili za sudjelovanje na natjecanju. Čestitamo Joni, Ivanu, Luki i svim ostalim sudionicima četvrtog po redu međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 11. 2019. 08:46

Logo eTwinning projekta Design a World

Dragi čitatelji, ponosni smo što su projektni partneri iz sedam zemalja odabrali naš prijedlog za službeni logo eTwinning projekta Design a World. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 11. 2019. 12:07

Nove aktivnosti u eTwinning projektu Design a World

Nastavljamo s aktivnostima u projektu Design a World. U online alatima LearningApps i PictraMap izradili smo igricu spoji parove (nazive država partnera projekta s pripadajućim zastavama) i animaciju prikaza država partnera projekta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 11. 2019. 10:38

Kako zaštiti djecu na Internetu?

Zaštita djece na Internetu goruća je tema te HAKOM poučnim videom nastoji pomoći u usmjeravanju i odgovornom ponašanju djece na Internetu. Video je namijenjen i djeci i roditeljima. HAKOM-ove publikacije pogledajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2019. 17:18

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već četvrtu godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Učenici naše škole sudjelovali su na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar i MegaDabar (kategorijama za osnovne škole). Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate (tko je u najboljih 10% u svojoj kategoriji)!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2019. 10:09

Izrada virtualne šetnje našom školom

Krenuli smo s prvim aktivnostima u novom eTwinning projektu Design a World. Učenici uključeni u projekt izradili su svoj avarat (u online alatu Avatar Maker) te se ostalim sudionicima predstavili na Twinspace-u projekta. Marina, Teo, Ivan i Bruno iz 7.b razreda su u online alatu Vtility izradili virtualnu šetnju našom školom. Kadrove škole su poslikali, stvorili račun u alatu te krenuli u izradu. Kako im je uspjelo, pogledajte na poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2019. 14:42

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Coding Adventure - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 10. 2019. 09:47

Obilježili smo tjedan programiranja (EU Code Week 2019)

Učenici od petog do osmog razreda matične škole te sedmih i osmih razreda područne škole brojnim su zanimljivim aktivnostima obilježili Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2019). Europski tjedan programiranja je inicijativa koja slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću kodiranja i računalnog razmišljanja. Na web lokaciji Lightbot učenici petih razreda su programirali robota da stigne do plavog kvadratića na kojem su trebali uključiti lampicu. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, većina je učenika završila i uspješno odradila zadane zadatke. Cilj je aplikacije Little Dot Adventure u svakom nivou dovesti točkicu do narančastog polja odabirom ponuđenih naredbi, što su šestaši vrlo vješto uspijevali. Učenici sedmih razreda su neobičnim algoritamskim i problemskim zadacima u Robot Restaurant Puzzler pomagali robotu u restoranu da uredi restoran, dođe do stola i posluži goste (naravno, onom hranom koju su naručili). Učenici osmih razreda su, kroz zanimljive zadatke, upoznali kako izraditi jednostavnu igru u JavaScriptu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 10. 2019. 12:23

Prijedlog loga našeg novog eTwinning projekta

U sklopu eTwinning projekta predložili smo logo. Nadamo se da će se projektnim partnerima svidjeti da će baš naš prijedlog postati službeni logo projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 10. 2019. 09:49

Novi eTwinning projekt Design a World

Naš je jednogodišnji eTwinning projekt Coding Adventure završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). Već smo se prijavili i na novi eTwinning projekt Design a World, čiji su ciljevi upoznavanje osnova kodiranja i programiranja, razvijanje logičkog razmišljanja i računalnih vještina, 3D dizajn, promicanje grupnog rada, razmjena iskustava između partnera (škola iz Italije, Njemačke, Turske, i Portugala), upoznavanje s odabranim web alatima, povećanje uporabe ICT-a, obilježavanje Europskog tjedna programiranja te obilježavanje Sat programiranja za svakog učenika. Uskoro čitajte više...

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 24. 9. 2019. 16:06

Status lidera u korištenju tehnologije dobilo 23 nastavnika

Microsoft svake godine bira inovativne nastavnike koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena 23 nastavnika iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić, i to već treću godinu za redom. Hrvatski su nastavnici ovim prIznanjem postali dijelom zajednice od oko 9400 nastavnika širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 27. 8. 2019. 13:30

Naša je škola dobila status Microsoft School

Naša je škola ovih dana dobila status Microsoft škole. Taj je status dobila, kao jedna od osam hrvatskih škola, za integraciju tehnologije u svoje učionice i nastavu, kako bi se učenicima omogućilo što kvalitetnije i usmjerenije obrazovanje. Ovaj status nam označava početak, a ne kraj našeg puta ka razvoju naše tehnologije kako bismo dodatno unaprijedili podučavanje i učenje u našim učionicama, za sve naše učenike. Sljedeći nam je cilj postati jedna od Microsoft Showcase škola. Popis svih Microsoft škola možete vidjeti ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 8. 2019. 13:45

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 15. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Digitalne kompetencije 6 sudjelovali su učenici Teo Funarić, 6.b i Ivan Kolomejac, 6.b, te u kategoriji Algoritmi 5 Jona Janković, 5.b (mentorica Slavica Danilović). Jona Janković je osvojio prvo mjesto, Teo Funarić drugo i Ivan Kolomejac treće mjesto. Čestitamo svim sudionicima natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 2. 2019. 10:24

Dan sigurnijeg Interneta 2019.

Svake godine drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca u godini, uz potporu Europske Komisije, organizira se Dan sigurnijeg Interneta (ove godine pod motom "Zajedno za bolji Internet") čiji je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije, posebice među djecom i mladima. I u nastavi informatike u našoj smo školi obilježili Dan sigurnijeg Interneta. Petaši su na uvodu odradili anketu o njihovoj sigurnosti na Internetu, upoznali se s osnovama sigurnosti na Internetu, odigrali igrice potrage za blagom odgovarajući na pitanja vezana za sigurnost na Internetu, te im je svima podijeljena HAKOM-ova brošura "Kako se zaštititi u svijetu Interneta i mobilnih telefona". Učenici šestih razreda su se upoznali s digitalnim tragovima na Internetu, tražili svoje digitalne tragove te u online alatu Wordart izradili digitalni trag s pojmovima vezanim za sigurnost na Internetu. Sedmaši pri ponavljanju nastavnih sadržaja izrade i oblikovanja HTML datoteka izrađuju web stranicu koja sadrži poruke vršnjacima, video-isječke i fotografije o sigurnosti na Internetu. Učenici osmih razreda su izrađivali zajednički digitalni sadržaj (kviz) o elektroničkom nasilju na platformi Office 365 u aplikaciji Forms. Svi su razredi pogledali edukativne kratke video-isječke o elektroničkom nasilju. Pridružili smo se i eTwinning događaju SID 2019 (Safer Internet Day 2019.).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 2. 2019. 13:59

Logo eTwinning projekta Coding adventure

Dragi čitatelji, ponosni smo što su projektni partneri iz šest zemalja odabrali jedan od naših prijedloga za službeni logo eTwinning projekta Coding adventure. Uskoro ćemo Vas izvijestiti i o dosadašnjim aktivnostima u projektu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 29. 1. 2019. 08:30

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Nestrpljivo iščekujemo rezultateNakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 15. veljače 2019. godine). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 1. 2019. 16:36

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 3. do 9. prosinca održava Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici i učenice različitim aktivnostima obilježili Sat programiranja. Ove su godine učenici sedmih i osmih razreda poveli su točkicu u pravu malu avanturu i bili su vrlo uspješni u tome. Cilj aplikacije Little Dot Adventure u svakom nivou dovesti točkicu do narančastog polja odabirrom ponuđenih naredbi. Učenici šestih i sedmih razreda su u informatičkoj učionici imali Dance Party. Birajući glazbu, pozadinu, likove i njihove pokrete, stvarali su prava mala remek djela. U nastavku pogledajte neke od njih.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2018. 20:33

4.b razred na Satu programiranja za svakog učenika

Danas su učenici i učenice 4.b razreda obilježili Sat programiranja za svakog učenika. Posjetili su informatičku učionicu i na platformi Code Spark Academy upoznali se s osnovama programiranja (izvršavanje slijeda naredbi, ponavljanje naredbi, promjene samih naredbi,...) kroz zanimljive igrice s još zanimljivijim likovima. Svi su učenici uspješno završili sve zadatke i za nagradu dobili certifikat. U radu su im pomagali učenici sudionici eTwinning projekta Coding adventure.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2018. 20:17

Hour of code u Gimnaziji "Matija Mesić"

Danas su učenici sudionici eTwinning projekta Coding adventure na poziv Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu sudjelovali u obilježavanju Sata programiranja za svakog učenika. Svi su uspješno završili sve zadatke u Compute It-u i Little Dot Adventure, jer su u tome već pravi znalci.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2018. 19:41

Rezultati natjecanja Dabar

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo na Loomenu. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su i ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalazi se na popisu 10% najboljih u svojoj kategoriji, Matej Bošnjaković, 7.a. Svi učenici na istom mjestu (Loomen-u) gdje su rješavali test mogu vidjeti zadatke i značku koju su dobili za sudjelovanje na natjecanju. Čestitamo svim sudionicima trećeg po redu međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne? ​

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 27. 11. 2018. 22:38

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već treću godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Učenici matične škole sudjelovali su na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar i MegaDabar (kategorijama za osnovne škole). Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2018. 11:25

Prve aktivnosti u eTwinning projektu Coding adventure

Započele su aktivnosti i na eTwinning projektu Coding adventure. Na dodatnoj nastavi informatike, ulogu učitelja preuzeo je učenik 6.b razreda, Bruno Vučić, koji je kao vrsni poznavatelj programskog jezika, upoznao svoje vršnjake s osnovama programiranja u Scratch-u. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2018. 18:42

Jeopardy! kviz na nastavi informatike

Sjećate li se televizijskog kviza Jeopardy!? Specifičnost kviza je u tome da sudionici moraju formulirati ispravno pitanje na niz odgovora. Nakon početnih poteškoća (jer su najčešće u kvizovima postavljana pitanja na koja dajemo odgovore), učenici su s lakoćom postavljali pitanja na ponuđene odgovore. Pokušajte i vi riješiti kviz za 5. razred i 6. razred.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2018. 15:42

Europski tjedan programiranja

I ove smo godine obilježili Europski tjedan programiranja na izbornoj nastavi informatike u sedmim i osmim razredima područne i matične škole, te u matičnoj školi u sklopu redovnog predmeta informatike. Na web lokaciji Lightbot učenici su programirali robota da stigne do plavog kvadratića na kojem su trebali uključiti lampicu. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, većina je učenika završila i uspješno odradila zadane zadatke. U sklopu EU Code Week-a, učenici 6.b su sudjelovali na radionici u Gimnaziji "Matija Mesić", a učenici 4.a razreda trčali su s Marcom i Sophijom. U hodniku matične škole uredili smo i pano povodom EU tjedna programiranja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 10. 2018. 16:06

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Master Coding - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 10. 2018. 20:58

Obilježili smo EU tjedan programiranja

Od 6. do 21. listopada održava se po šesti put Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su matičnoj školi danas učenici 4.a razreda obilježili Europski tjedan programiranja. Za vrijeme sata razrednika posjetili su informatičku učionicu, raspitivali se što se uči u petom razredu na nastavi informatike, što se nalazi u učionici,... Nakon upoznavanja pokušali su samostalno izraditi svoje prve programe i za uspješnu su izradu dobili pohvalnice. Pri tome su im pomagali učenici, sudionici eTwinning projekta Coding adventure.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 10. 2018. 15:11

EU Code Week

Danas su učenici 6.b razreda, sudionici eTwinning projekta Coding adventure, na poziv Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna programiranja. Svi su uspješno izradili zadane programe u Blocky Games-u, pri čemu im je pomoglo njihovo stečeno znanje programiranja u programskom jeziku FMS Logo.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 12. 10. 2018. 13:26

Novi eTwinning projekt Coding adventure

Potaknuti uspjehom s prethodim projektima, odlučili smo se uključiti u novi eTwinningov projekt Coding adventure. Coding adventure je jednogodišnji eTwinning projekt u kojem sudjeluju škole iz Hrvatske, Italije, Turske, Rumunjske, Ujedinjenog kraljevstva i Srbije. Autori projekta su naša učiteljica informatike Kristina Krtalić i učitelj iz Turske Cem  Moran. Projekt uključuje upoznavanje škola partnera i država iz kojih dolaze, razmjenu ideja i programiranja (priče, igrice,....) u Scratch-u. Škole partneri će tijekom projekta svoje uratke prikazati na twinspace-u.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 10. 2018. 11:00

Oznaka kvalitete za eTwinning projekt Master Coding

Naš je jednogodišnji eTwinning projekt Master Coding završio u svibnju. Ovih nam je dana stigla potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). I učenici sudionici projekta (sada već petaši u Područnoj školi) primit će ovih dana diplome oznake kvalitete za učenike.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 9. 10. 2018. 09:58

Status lidera u korištenju tehnologije dobilo 26 nastavnika

Microsoft svake godine bira inovativne nastavnike koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena 26 nastavnika iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić. Hrvatski su nastavnici ovim prIznanjem postali dijelom zajednice od 6000 nastavnika širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 8. 2018. 10:31

STEM Discovery Week - posljednja aktivnost u eTwinning projektu Master Coding

Treću godinu zaredom provodi se međunarodna inicijativa za popularizaciju STEM područja pod nazivom STEM Discovery Week koja traje od 23. do 29. travnja 2018. Ove godine priključila se i naša škola te smo na mrežnom mjestu  http://www.scientix.eu prijavili aktivnosti koje ćemo provoditi. Učenici su u parovima na bockalicama izradili pixel art papige, izrađivali model kruženja vode u prirodi pomoću vrećica za hranu, istraživali što privlači magnet i zašto magnet privlači neke kovanice a neke ne, izrađivali grafikone za prikazane podatke i pronalazili odgovore na pitanja na gotovim grafikonima, slagali tetris od papira, dešifrirali poruke, ... Bila je to posljednja aktivnost u našem eTwinning projektu Master Coding. Još nam preostaje zatražiti oznaku kvalitete našeg projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 5. 2018. 20:10

I na kraju našeg malog istraživačkog projekta...

Dragi čitatelji, evo nas na samom kraju našeg malog istraživačkog projekta. Prikupili smo podatke, izradili grafikone, donijeli zaključke. I na kraju izradili prezentaciju o provedenim aktivnostima. Pozivamo vas da svojim glasom na mrežnom mjestu natječaja "Želim stablo" omogućite našoj školi osvajanje jedne od nagrada.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 26. 4. 2018. 20:24

"Želim stablo" i na nastavi informatike

Učenici sedmih razreda su u sklopu projekta "Želim stablo" od prikupljenih podataka izrađivali grafikone u Microsoft Excel-u, koje ćemo kasnije koristiti za izradu prezentacije. Grafikoni prikazuju rast biljki na različitim lokacijama te usporedbu uvjeta u kojima su biljke rasle.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 13. 4. 2018. 17:46

"Želim stablo" u nastavi prirode i društva

Učenici 4.c razreda na kraju samog projekta "Želim stablo", učili su uvjete života iz prirode i društva. Prateći razvoj naše dvije biljke kroz dva mjeseca, učenici su s lakoćom shvatili ovu nastavnu jedinicu, a svoje znanje su pokazali u listiću.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 9. 4. 2018. 16:54

"Želim stablo" & Master Coding

Na današnji se dan obilježava Svjetski dan zaštite šuma i zbog toga smo odlučili povezati dva projekta, Profilov "Želim stablo" i eTwinning Master Coding, u kojima sudjeluju učenici četvrtih razreda Područne škole. Računalnim su razmišljanjem, unaprijed zadanim kratkim uputama riješili zadatak i vrlo se brzo na njihovim listićima pojavilo stablo. Rezultate aktivnosti prikazali smo našim projektnim partnerima iz Italije, Turske, Poljske, Španjolske, Portugala, Ukrajine i Srbije, te ih upoznali na twinspace-u i na blogu projekta s aktivnostima u projektu "Želim stablo".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 21. 3. 2018. 19:46

eTwinning projekt Master Coding

Kako nismo od voditeljice projekta dobili zadatak za ovaj susret, i ove smo se srijede u Master Coding-u odlučili poigrati s mbot-ovima. Sad smo već pravi majstori u programiranju robota. I odajemo vam tajnu na kraju ovog članka, djevojčice su ovaj put bile bolji "vozači" robota. Bravo Nika, Michaela i Gabrijela!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 3. 2018. 21:40

Održano 2. kolo Croatian Makers lige

U srijedu, 21. veljače, naši su učenici sudjelovali u drugom online kolu Croatian Makers lige. Zadatak je u drugom kolu Lige bio programirati robota napisati program kojim će robot prijeći stazu prateći crtu i na kraju crte stati. Od početka do kraja vožnje na robotu je trebalo biti upaljeno zeleno svjetlo. Na kraju je crte robot morao stati i poslati svjetlosni signal ledicama. Ledice su trebale treperiti crvenom bojom u razmacima od jedne sekunde onoliko vremena koliko je trajala vožnja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 21. 2. 2018. 20:34

Druga faza u projektu "Želim stablo"

Dragi čitatelji, krenula je druga faza projekta "Želim stablo". Početkom smo tjedna uočili da su biljke koju uredaj zalijeva (nalazi se u učionici informatike) i koju učenici po potrebi zalijevaju (u kabinetu biologije i kemije) niknule, dok biljka koja se nalazi vani još nije. U ovoj ćemo fazi pratiti visinu biljaka u različitim uvjetima (temperatura i vlažnost zraka te vlažnost tla).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 16. 2. 2018. 13:33

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 9. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji Algoritmi – programski jezik FMS Logo sudjelovali su učenici petog razreda Marina Nikolić i Bruno Vučić. Marina i Bruno dijele treće mjesto. Nakon reevaluacije rezultata, do 20. veljače, bit će poznata imena učenika/ca pozvanih na Državno natjecanje (koje će se održati od 13.-16. ožujka). Čestitke Marini i Bruni!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 2. 2018. 10:22

Dan sigurnijeg Interneta u Master Coding-u

I u eTwinning-ovom projektu Master Coding obilježili smo Dan sigurnijeg Interneta. Učenici su dobili zadatak da ispunjavanjem određenih kvadratića (označenih slovima) dekodiraju skrivenu sličicu (logo obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta), što su brzo i uspješno riješili. Nakon toga su odigrali kviz u Kahootu o sigurnom ponašanju na Internetu, u kojem su oduševili učiteljicu informatike znanjem o toj problematici. Najbolja u kvizu bila je učenica 4.e razreda Ines Seili.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 2. 2018. 16:19

Dan sigurnijeg Interneta

Svake godine u veljači (drugi dan drugoga tjedna) uz potporu Europske Komisije organizira se Dan sigurnijeg Interneta (ove godine pod motom Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: Bolji Internet počinje s vama.) čiji je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije, posebice među djecom i mladima. I u nastavi informatike u našoj smo školi obilježili Dan sigurnijeg Interneta. Petaši su odradili kviz u Kahoot-u čija su pitanja bila vezana za sigurnost na Internetu. Učenici šestih razreda učeći rad s elektroničkom poštom odigrali igru Zamke elektroničke pošte. Sedmaši su pri ponavljanju nastavnih sadržaja MS Excel-a (izrada i oblikovanje grafikona) obrađivali podatke vezane za broj sudionika web kviza o sigurnosti na Internetu i uspješnosti rješavanja. Učenici osmih razreda izrađuju GIF animacije, te su u praktičnoj provjeri imali zadatak vezan za sigurnost na Internetu. Pridružili smo se i eTwinning događaju Create, Connect and Share Respect.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 2. 2018. 18:25

Krenuli smo s aktivnostima u projektu "Želim stablo"

Dana 1. veljače učenici 4.c razred s njihovom učiteljicom Marijom Šaf, te sedmi razredi s nastavnicom prirode i biologije Ivanom Tunjić krenuli su s aktivnostima u projektu "Želim stablo". Prvi su dan učenici 4.c posadili kukuruz u dvije lončanice. Prvu su lončanicu smjestili u učionicu informatike, tu biljku će zalijevati set za zalijevanje (kojeg smo dobili od izdavačke kuće Profil Klett) programiran pomoću micro:bit-a. Drugu su biljku smjestili na terasi nove školske dvorane kako bi njezin rast promatrali u vanjskim uvjetima i tu će biljku zalijevati sami po potrebi. Sedmi su razredi također posadili kukuruz u lončanicu, te će je u istim uvjetima kao i u informatičkoj učionici pratiti njezin rast, ali će je sami zalijevati po potrebi. Sretni smo što se upuštamo u novu avanturu, te vas pozivamo da nas pratite preko web stranice projekta

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 2. 2. 2018. 16:32

O projektu "Želim stablo"

Zahvaljujemo svima koji su glasali za nas i tako nam omogućili sudjelovanje u ovom projektu. U sklopu projekta, na konkretnom primjeru pokazat ćemo kako primijeniti ICT u nastavi i istovremeno razvijati društvenu i ekološku svijest učenika. Doniran nam je set za zalijevanje biljaka koji se sastoji od senzora za mjerenje vlažnosti tla u kojem je biljka posađena i pumpe za vodu. Spajajući taj senzor na micro:bit i njegovim progamiranjem, omogućit ćemo da micro:bit zalijeva biljku.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 19. 1. 2018. 16:11

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike (kategorija Algoritmi - programski jezik FMS Logo). Naši su petaši vrijedno pisali naredbu po naredbu za zadane zadatke. Čestitke svim sudionicima! Privremene (neslužbene) rezultate uskoro ćete moći vidjeti ovdje. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 9. veljače 2018. godine). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 1. 2018. 17:15

Snijeg u informatičkoj učionici

Učenici petih razreda matične i područne škole su, ponavljajući nastavne sadržaje prvog polugodišta, kombinirajući pojedinačne crteže aktivnosti dječaka i djevojčica na snijegu, izrađivali crtež kako zamišljaju igre na snijegu (zamišljaju, jer pravog snijega ove zime još nije bilo). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 1. 2018. 14:27

Održano 1. online kolo CM lige

U četvrtak, 14. prosinca, naši su učenici sudjelovali u prvom (online) kolu Croatian Makers lige u ovoj šk. godini. Zadatak je u prvom kolu Lige bio programirati robota da se kreće po stazi (naprijed, lijevo, desno) i na kraju parkira na određenom mjestu. Putem, dok se robot kreće, skupljaju se bodovi. Cilj je skupiti što više bodova u što kraćem vremenu. Kretanje robota smo snimili i video-isječke poslali na platformu Vimeo (kao i sve ostale škole sudionice). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 14. 12. 2017. 13:25

Hour of code u Master Coding-u

Danas nam je bilo jako zabavno u četvrtoj aktivnosti eTwinning projekta Master coding – obilježavanju sata programiranja za svakog učenika (Hour of Code). Zagrijavali smo se pomaganjem Djedu Božićnjaku da se uredi za selfi, zamatali smo poklone, igrali s robotom igru brzog skiciranja, plesali s vilenjacima i na kraju završili u laboratoriju za kodiranje Djeda Božićnjaka. Svi su učenici uspješno rješavali sve zadatke u laboratoriju za kodiranje te su na kraju dobili certifikate za sudjelovanje u aktivnosti Hour of Code.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 13. 12. 2017. 19:46

Želim stablo!

Dragi čitatelji, naša je škola prijavila istraživački projekt na natječaj "Želim stablo" izdavačke kuće Profil Klett. Projekt prijavljen na natječaj omogućuje primjenu informacijsko komunikacijske tehnologije (micro:bit-a) u različitim predmetima i razredima u nastavi te istovremeno razvija društvenu i ekološku svijest učenika. Svojim glasom na mrežnom mjestu natječaja "Želim stablo" podržite daljnju realizaciju našeg projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Marija Šaf Ivana Tunjić  datum: 13. 12. 2017. 13:33

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti programirati. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. I ove se godine od 4. do 10. prosinca održava Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Matičnoj školi učenici i učenice 6.a i 6.b razreda danas obilježili Sat programiranja. Na web lokaciji Learn how to code kroz igricu Compute It izvršavali su zadane programe i pri tome  koristili slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, većina je učenika završila i uspješno odradila svih pedeset i dva zadatka.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 5. 12. 2017. 17:42

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

I ove smo godine sudjelovali na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Učenici Matične i Područne škole sudjelovali na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar (peti i šesti razredi) i MegaDabar (sedmi i osmi razredi). Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na drugom međunarodnom natjecanju Dabar i nestrpljivo iščekujemo rezultate! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 11. 2017. 18:03

Micro:bit-ovi su zabavni

Početkom šk. godine, CARNet je u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja pokrenuo projekt ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskog načina razmišljanja i problemskog pristupa u različite nastavne predmete (matematika, priroda, tehnička kultura, glazbena kultura, tjelesna i zdravstvena kultura) i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Naša je škola uključena u projekt, te su učenici šestih razreda ovaj tjedan na nastavi informatike imali priliku upoznati se s micro:bit-ovima (sastavljanje, osnovne naredbe, prvi programi, pohranjivanje na micro:bit, testiranje programa,...).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 11. 2017. 13:05

Europski tjedan programiranja

Danas su učenici Područne škole Marin Bumbić i Leon Đukić iz 7.c te Luka Seili i Robin Kafedžić iz 7.e razreda na poziv Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna programiranja. U njihovoj novoopremljenoj učionici, uz malu pomoć gimnazijalaca, uspješno su izradili zadane programe u Scratch-u.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 10. 2017. 16:53

Europski tjedan programiranja

Danas smo u informatičkoj učionici slavili rođendan. Od 7. do 22. listopada 2017., petu godinu za redom, održava se Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici 4.c, 4.d i 4.e, koji sudjeluju u eTwinning projektu Master Coding (obilježavanje EU Code Week druga je aktivnost koju škole sudionice projekta moraju provesti), danas obilježili Europski tjedan programiranja aktivnošću Petljancije s Angry Bird.  Učenici su pomagali Angry Bird da svlada sve prepreke i dođe do cilja. Pri izradi programa koristili su slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Na kraja sata dobili su diplome za sudjelovanje u aktivnosti projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 10. 2017. 19:32

Krenuo je Master Coding!

Jedva smo čekali da uđemo u informatičku učionicu. Što ćemo raditi? I još bezbroj pitanja. Krenuli smo s projektom. Učiteljica informatike i učenici 4.c, 4.d i 4.e razreda područne škole. Svaki mjesec u projektu imamo jedan zadatak koji sve škole sudionice moraju odraditi. Tako je bilo i danas. Programiranje bez računala. Taj smo zadatak jako brzo odradili (tražili smo tajnu poruku). Najbrži je bio Lukas Anić. Bravo, Lukas! Ali kakav je to sat u informatičkoj učionici bez rada na računalu. Upoznali smo se s, toliko u zadnje vrijeme spominjanim, micro:bit-ovima. Brzo smo ih spojili i pripremili za rad. I programirali ih! Svaki je učenik programirao mico:bit da pokazuje jedno slovo naziva projekta. U nastavku pogledajte kako nam je to uspjelo.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 9. 2017. 19:00

Novi eTwinning projekt

Naš je jednogodišnji eTwinning projekt Moj COOL laboratorij završio. Stigla je potvrda da je projekt nagrađen oznakom kvalitete (eTwinning Quality Label). Već smo se prijavili i na novi eTwinning projekt Master Coding, čiji su ciljevi upoznavanje osnova kodiranja i programiranja, razvijanje logičkog razmišljanja i računalnih vještina, promicanje grupnog rada, razmjena iskustava između partnera (škola iz Italije, Poljske, Turske, Španjolske, Portugala, Ukrajine, Srbije), upoznavanje s odabranim ICT alatima, povećanje uporabe ICT-a, obilježavanje Europskog tjedna programiranja te obilježavanje Sat programiranja za svakog učenika. Uskoro čitajte više...

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 9. 2017. 20:39

Status lidera u korištenju tehnologije dobilo 26 nastavnika

Microsoft svake godine bira inovativne nastavnike koji razmjenom ideja, novim pristupima i učenjem jedni od drugih, pomoću tehnologije unaprjeđuju obrazovni sustav i pozitivno utječu na rezultate učenika. Ove je godine titula dodijeljena 26 nastavnika iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Među njima je i naša učiteljica savjetnica informatike, Kristina Krtalić. Hrvatski su nastavnici ovim prIznanjem postali dijelom zajednice od 6000 nastavnika širom svijeta koji svojim primjerom inspiriraju kolege i motiviraju učenike. Zahvaljujući njima, ovaj bi se trend u Hrvatskoj mogao nastaviti i idućih godina, a nadamo se da će ga pratiti i inovacije po pitanju informatike u samom obrazovnom sustavu.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 28. 8. 2017. 14:26

Prijatelji s Facebooka: savjeti Centra za sigurniji Internet i Hrabrog telefona

Danas su aktivnosti u virtualnom svijetu vrlo važne. Zabavno je upoznavati nove osobe, dijeliti iskustva s njima, učiti od njih, no prijateljstvo s nepoznatom osobom na društvenoj mreži je kao da pustite stranca s ulice u svoj dnevni boravak. Važno je znati prepoznati kada je osoba s kojom ste se sprijateljili na društvenoj mreži zlonamjerna. Centar za sigurniji Internet je stoga 23. kolovoza 2017. godine objavio preporuke o tome kako odgovorno i sigurno koristiti društvene mreže.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 8. 2017. 14:19

Moj COOL laboratorij

Pri kraju smo s našim aktivnostima u eTwinning projektu Moj Cool Laboratorij. Nakon mjesec dana mjerenja (tijekom travnja), krenuli smo s devetom i desetom aktivnosću. Cilj devete aktivnosti bila je usporedba dobivenih rezultata s podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (zatražili smo njihove podatke za mjesec travanj (temperaturu zraka, vlažnost zraka, oborine) da bismo ih mogli usporediti s našim dobivenim podacima). Dobivene smo podatke prikazali/usporedili grafički u online alatu Venngage. Cilj desete aktivnosti, koja još uvijek traje, je izrada plakata (Moj znanstveni rad - natjecanje) u online alatu Piktochart.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 5. 2017. 09:30

Primili smo diplomu za natjecanje "Krovove na sunce"

Završeno je natjecanje u kojem su učenici igrali računalnu igru (označavali su krovove i time automatski računali njihov solarni energetski potencijal). Nismo označili najviše krovova niti osvojili solarni kiosk, ali nam je ipak stigla diploma za sudjelovanje u natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 25. 5. 2017. 14:11

Moj cool laboratorij

Nastavljamo s našim aktivnostima u eTwinning projektu Moj Cool Laboratorij. Nakon kratke stanke krenuli smo s petom i šestom aktivnosti u projektu. Cilj pete aktivnosti bila je izrada i programiranje meteorološke postaje. Uspješno smo izradili i programirali samostojeći mjerni uređaj za temperaturu i relativnu vlažnost zraka, koristeći Croduino (standardna hrvatska Arduino kompatibilna pločica) pločicu, DHT senzor za temperaturu i vlažnost i LCD ekran. Cilj šeste aktivnosti (koja još uvijek traje) je istraživački rad. Mjernim uređajem, koji smo izradili u petoj aktivnosti, svakodnevno u mjesecu travnju u 12:00 sati mjerimo temperaturu i vlažnost zraka ispred škole. U sedmoj će aktivnosti učenici obraditi dobivene rezultate, računati pogreške te izraditi grafički prikaz. Dobivene će podatke usporediti s podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 4. 2017. 14:13

Održano 3. kolo Croatian Makers lige

Od 27. veljače do 12. ožujka održano je treće online kolo Croatian Makers lige. U ovom kolu zadatak je grupno osmisliti programe i suradnju 3 robota na rješenju postavljenog zadatka. Prvi robot mora pratiti liniju na zadanoj stazi, te kad linija nestane, stati. Nakon što stane, treba poslati poruku "Kreni" sljedećem robotu koji ga čeka na označenoj poziciji okrenut prema njemu. Drugi robot po primitku navedene poruke treba napraviti okret od 180 stupnjeva i krenuti prema trećem robotu prateći stazu senzorima za praćenje crte, te stati kada se nađe 15 cm od njega. Udaljenost do trećeg robota drugi robot treba detektirati korištenjem ultrazvučnog senzora. Kada se zaustavi, drugi robot treba poslati poruku "STEM". Treći robot treba čekati okrenut prema drugom robotu, te po primitku poruke napraviti okret od 180 stupnjeva i nakon toga odvoziti cca 50 cm tako da stane prednjim kotačićem unutar zadnjeg kvadratnog polja, najviše do pozicije označene na priloženoj skici desno. Kad stane, treći robot treba Morseovim znacima svojim LED lampicama crvenom bojom odaslati signal STEM.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 12. 3. 2017. 16:56

Zahvalnica Zajednice tehničke kulture

Povodom 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture i 20 godina Dana Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda naša je škola dobila zahvalnicu Zajednice tehničke kulture grada Slavonskog Broda za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. Zahvalnicu su dobili i naši učitelj Rade Kovačević za izniman doprinos u području astronomije, učiteljica Kristina Krtalić za izniman doprinos u području informatike i učitelj Nenad Tonković za izniman doprinos u području tehničke kulture.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 28. 2. 2017. 09:11

Dan sigurnijeg Interneta Vijest ima dokument u privitku

Svake godine u veljači (drugi dan drugoga tjedna) uz potporu Europske Komisije organizira se Dan sigurnijeg Interneta čiji je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije, posebice među djecom i mladima. I u nastavi informatike u našoj smo školi obilježili Dan sigurnijeg Interneta. Petaši su u sklopu cjeline matematičke osnove računala poruke vezane za sigurnost na Internetu svojim vršnjacima pisali binarnim zapisom. Učenici šestih razreda učeći rad s elektroničkom poštom, upoznali su se s pojmom netiquette (skup pravila poželjnog ponašanja u Internet zajednici) i pravilima pri radu e el. poštom. Igrali su i igru Zamke elektroničke pošte. Sedmaši su pri ponavljanju nastavnih sadržaja MS Excel-a (izrada i oblikovanje grafikona) obrađivali podatke vezane za broj sudionika web kviza o sigurnosti na Internetu i uspješnosti rješavanja. Učenici osmih razreda izrađuju GIF animacije, te su u praktičnoj provjeri imali zadatak vezan za sigurnost na Internetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 2. 2017. 17:35

Informatičke radionice

Savjet mladih Grada Slavonskoga Broda organizirao je informatičke radionice u trajanju od 15 sati za učenike Romske nacionalne manjine među kojima su učenici koji su se unutar ovih radionica prvi puta susreli s računalom i radom na njemu. Radionice se održavaju u OŠ Huge Badalića, Jelas, a vodi ih profesorica Kristina Krtalić. Učenici su oduševljeni, izrazito motivirani, a mi smo sretni što smo im uspjeli omogućiti upoznavanje s informatičkom opremom i razvijanje ljubavi prema radu na računalu i svim čarima koje ona pružaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 16. 2. 2017. 17:11

Web kviz o sigurnosti na Internetu

Na mrežnom mjestu Centra za sigurniji Internet, organiziran je web kviz putem kojeg učenici i učenice mogu na sam Dan sigurnijeg Interneta sutra (07.02.2017.) od 07:00 do 19:00 i osvojiti jedan od tri ponuđena mobitela. Nagrade se dodjeljuju slučajnim odabirom između onih natjecatelja koji su kviz riješili s 80% ili više točnih odgovora u 19 sati na dan kviza. Popis sretnih dobitnika biti će objavljen u 19:20. Uključi se i ti! Sretno! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 2. 2017. 17:57

Dan sigurnijeg Interneta 2017.

Internet je značajan izvor informacija, među kojima ima vrlo korisnih ali i onih koje mogu biti opasne za djecu. Važno je da roditelji budu informirani o mogućnostima i opasnostima koje Internet donosi, a u razgovoru s djecom odrede pravila ponašanja i predostrožnosti kojih će se držati djeca i odrasli u obitelji. Sa svrhom podizanja svijesti javnosti o problematici sigurnosti djece na Internetu, već niz godina se u Hrvatskoj i diljem svijeta obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Ova inicijativa, pokrenuta u okviru Programa za sigurniji Internet Europske komisije, jednom godišnje poziva na uključivanje u aktivnosti za stvaranje sigurnijeg i boljeg Interneta za djecu i mlade. Ove godine taj dan se obilježava 7. veljače. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 2. 2017. 17:51

Održano 2. kolo Croatian makers lige

U četvrtak, 15. prosinca, naši su učenici sudjelovali u drugom (fizičkom) kolu Croatian makers lige u HVIDR-i u Slavonskom Brodu. Zadatak je u drugom kolu Lige bio programirati robota da se na početku kreće prema naredbama naprijed i desno (kao u prvom kolu) a kada senzorima za praćenje linije dođe na početak Božićnog drvca (crne linije) potrebno je pratiti liniju koristeći senzore. Tijekom vožnje robot je morao mijenjati boju svijetlosti RGB diode ovisno vozi li naprijed ili prati crtu. Cilj je skupiti što više bodova u što kraćem vremenu. Čestitamo svim učenicima, koji su, unatoč brojnim obvezama na kraju prvog polugodišta, uspjeli programirati robote! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović Nenad Tonković  datum: 19. 12. 2016. 09:56

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti informatiku. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21. stoljeću. Od 5. do 11. prosinca 2016. održava se Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Matičnoj školi učenici i učenice 4.a razreda obilježili Sat programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su dječaku Marcu i djevojčici Sophiji da svlada sve prepreke i dođe do cilja.  Pri izradi programa koristili su slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Na kraja sata dobili su certifikate za sudjelovanje u Satu programiranja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 6. 12. 2016. 20:23

Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova i HP-Hrvatska pošta d.d. ove su srijede, 30. studenoga, u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavili program zaštite sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija. Tom prigodom predstavljena je prva brošura iz programa pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“. Brošura sadrži praktične i korisne savjete vezano uz opasnosti i sigurnost na internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, način ponašanja i uporabe društvenih mreža. Cilj predstavljenog programa je pomoći sustavnom obrazovanju djece osnovnoškolskog uzrasta, kao i davanju potrebnih informacija njihovim roditeljima o odgovornom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija, u trenutku kada se djeca njima počinju samostalno koristiti bez stalnoga nadzora odraslih. Program će se provoditi na način da će svake godine svi učenici 5. razreda u Republici Hrvatskoj dobiti posebnu brošuru prilagođenu trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija, o sigurnosti na internetu, pravilima ponašanja i prevenciji cyberbullinga.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 11. 2016. 18:13

Nova verzija brošure "Sigurnije na Internetu"

U svrhu podizanja svijesti o računalnoj sigurnosti CARNetov Nacionalni CERT objavio je novu verziju brošure „Sigurnije na Internetu“. Brošura, namijenjena svim korisnicima računala, na jednostavan i razumljiv način opisuje koje sve opasnosti vrebaju u virtualnom svijetu, kako prepoznati Internet prijevare, zaštititi računalo i sačuvati privatne podatke od krađe ili gubitka. Osim toga, brošura sadrži i vodič za roditelje u kojemu su savjeti kako zaštititi djecu od nepoćudnih sadržaja i kako ih naučiti odgovornom i pametnom korištenju Interneta. Novu verziju brošure možete preuzeti na stranicama Nacionalnog CERT-a.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 24. 11. 2016. 16:22

Održano 1. online kolo CM lige

U četvrtak, 17. studenog, naši su učenici sudjelovali u prvom (online) kolu Croatian makers lige u ovoj šk. godini. Zadatak je u prvom kolu Lige bio programirati robota da se kreće po stazi (naprijed, lijevo, desno) i na kraju parkira na određenom mjestu. Putem, dok se robot kreće, skupljaju se bodovi. Cilj je skupiti što više bodova u što kraćem vremenu. Starija skupina (učenici 6. do 8. razreda) je dobila i dodatni zadatak, a to je da tijekom vožnje robot mora mijenjati boju svijetlosti RGB diode ovisno vozi li naprijed ili skreće. Kretanje robota smo snimili i video-isječke poslali na platformu Vimeo (kao i sve ostale škole sudionice). Čestitamo svim učenicima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 18. 11. 2016. 17:14

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima u prvom međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo učenicima koji su rješavali test. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su već ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalaze se na popisu 10% najboljih u svojim kategorijama: Luka Bošnjaković, 5.a i Ina Sudar, 6.b u kategoriji KiloDabar, te Anea Popović-Hlišić, 7.b u kategoriji MegaDabar. Oni na istom mjestu gdje su rješavali test mogu vidjeti zlatni bedž koji je rezerviran samo za one najbolje. Čestitamo svim sudionicima prvog međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne? 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2016. 16:46

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Ono kad nestane el. energije u cijelom gradu, a sudjelujemo u međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Na svu sreću, ipak smo na vrijeme počeli rješavati zadatke i sudjelovali na prvoj u Republici Hrvatskoj međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Učenici Matične i Područne škole sudjelovali na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar (peti i šesti razredi) i MegaDabar (sedmi i osmi razredi). Čestitamo svim našim učenicima i učenicama koji su sudjelovali na prvom međunarodnom natjecanju Dabar i nestrpljivo iščekujemo rezultate! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 11. 2016. 21:36

Moj cool laboratorij

Naša se škola početkom šk. godine uključila u jednogodišnji eTwinning projekt iz područja prirodoslovlja Moj cool laboratorij. Učenici će se kroz niz aktivnosti upoznati s izradom mjernih uređaja na Arduino platformi, programiranjem te znanstvenim radom (mjerenja, obrada mjerenja, izrada znanstvenog rada). Mjerit će temperaturu i vlagu zraka, sakupljati kišnicu te odrediti količinu padalina i pH kišnice (škola je već uključena u program GLOBE i ta su im mjerenja poznata). Mjerenja će obraditi znanstvenom metodom te ih prikazati u web 2.0 alatima. Rezultate će također usporediti s Državnim Hidrometeorološkim Zavodom, ali isto tako i s podacima koje prikupi GLOBE skupina.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 11. 2016. 08:46

Europski tjedan programiranja

Od 15. do 23. listopada 2016. održava se Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su školi učenici 4.b razreda danas obilježili Europski tjedan programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su Marcu i Sophiji da svladaju prepreke. Okušaj se i ti u izradi prvog programa koji će pomoći dječaku Marcu ili djevojčici Sophiji da dođu do cilja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 10. 2016. 16:34

Dabar - natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Kako biste mogli nastaviti s razvijanjem računalnog razmišljanja pripremljena su pitanja po kategorijama (možete rješavati sve zadatke bez obzira na kategoriju) koje možete vidjeti u nastavku. Tko zna, možda se baš među vama krije natjecatelj na međunarodnom natjecanju Dabar koje će se održati od 7. do 11. studenog ove godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 10. 2016. 19:07

Dabar - natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Hrvatska se uključila u međunarodnu inicijativu Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. I naši su učenici Matične i Područne škole sudjelovali na probnom natjecanju Dabar u kategoriji MegaDabar (u kojoj je sudjelovalo preko tri tisuće učenika iz cijele Hrvatske) i to vrlo uspješno. Učenik Luka Seili (6.e) je riješio 86,66% zadataka i dijeli 5. mjesto s učenicima ostalih škola u Hrvatskoj koji su osvojili isti broj bodova, a Ivana Grgić (8.b) i Ema Margić (8.b) su riješile 80,00% zadataka i dijele 9. mjesto s učenicima ostalih škola u Hrvatskoj koji su osvojili isti broj bodova. Svi učenici viših razreda od petog do osmog razreda imali su iste zadatke. Natjecanje je osmišljeno kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Dabar organizira međunarodno online natjecanje u studenom svake godine (nadamo se da ćemo na i tom natjecanju imati natjecatelje iz naše škole). Probno natjecanje održano je na CARNetovom Loomenu (za učenike je bila obavezna uporaba AAI identiteta na domeni @skole.hr). Učenici su rješavali 15 zadataka za što su imali 45 minuta. Čestitamo svim našim učenicima i učenicama koji su sudjelovali na probnom natjecanju Dabar!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 1. 10. 2016. 09:22

Office 365 za škole

Office 365 za škole je usluga koja obrazovnim institucijama i njenim zaposlenicima, učiteljima, nastavnicima i učenicima omogućuje besplatan pristup Office 365 alatima sa AAI@EduHr elektroničkim identitetom na skole.hr domeni. Office 365 nudi mnogo usluga koje se mogu koristiti s osobnog računala, mobilnog telefona ili školskog računala. Najveća prednost je što se može instalirati Microsoft Office na računalo i koristiti ga kada ne postoji veza na Internet. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 4. 7. 2016. 09:48

Održano 2. online kolo Croatian makers lige

U utorak, 7. lipnja naši su učenici sudjelovali u drugom online kolu Croatian makers lige. Zadatak je u drugom kolu Lige bio programirati robota da prati/prođe stazu u čim manjem vremenu, ali da ne ispadne sa staze. Na kraju je staze robot morao detektirati prepreku pomoću ultrazvučnih senzora i stati prije nego udari u nju. Ako su učenici htjeli ostvariti dodatne bodove program su nadogradili tako da nakon što robot stane i uključi zelena svijetla miruje 3 sekunde a nakon toga neka krene unatrag tako da se svojim vrhom nađe u predzadnjem kvadratu staze. Svi učenici su uspješno programirali svoje robote. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Antun Vukasović  datum: 8. 6. 2016. 13:30

Održano 1. kolo Croatian makers lige

U utorak, 3. svibnja naši su učenici sudjelovali u prvom kolu Croatian makers lige u OŠ "Vladimir Nazor" u Trenkovu. U tom regionalnom centru natjecale su se: Connect IT udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija, Društvo pedagoga tehničke kulture - Slavonija Đakovo, Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Požega, OŠ „Antun Mihanović“ Slavonski Brod, OŠ „Antuna Kanižlića“ Požega, OŠ Budrovci, OŠ „Ivan Meštrović“ Vrpolje, OŠ „Vladimir Nazor“ Trenkovo i naša škola. Na nižoj su razini u timu bili Josip Čretni, Gabriela Zirdum, Ina Sudar i Luka Seili, a na višoj razini Dominik Šarić, Michael Žutić, Luka Rupčić, Valentin Jukić i Ivan Seili. Zadatak je u prvom kolu Lige je bio sastaviti i programirati robota za praćenje crte. Ovim se putem želimo zahvaliti gospodinu Mladenu Sudaru (ocu naših triju učenica) koji je u udruzi Connect IT educirao učenike/ce niže razine. Čestitke svim našim učenicima i učenicama!

  :: opširnije :: 


Roboti stigli u našu školu!

Dok su učenici naše škole odmarali na proljetnim praznicima, naši su učitelji vrijedno radili. Učitelj fizike Antun Đamić, učitelj matematike Antun Vukasović i učiteljica informatike Kristina Krtalić sudjelovali su na pripremnoj radionici za rad s mBot robotima. Ovaj jednostavan za sastavljanje mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da učenici nauče STEAM (znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku). MBot je edukacijski robot set je cjelokupno rješenje za početnike kako bi stekli osnovna iskustva u programiranju, elektronici i robotici. MBot se može programirati kao robot koji slijedi linije, baca loptice i gura predmete, izbjegava zidove i još puno toga s „povuci i ispusti“ računalno grafičkim softverom temeljenom na Scratch 2.0. Naša je škola dobila na posudbu 5 mBot-ova (koje sudjelovanjem u Croatian Makers ligi možemo dobiti u trajno vlasništvo). Uskoro više!  

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 1. 4. 2016. 15:11

Uspjeh naše učenice Doroteje Korinčić na natječaju "Crtamo pokret"!

Inicijativa za promicanje plesne kulture u osnovnim školama Brodsko-posavske županije povezuje plesne i aktivnosti vježbanja učenika sa školskim aktivnostima u drugim područjima. I ove godine su to školski programi informatike na način da najbolji radovi konkuriraju u izboru vizualnog identiteta aktivnosti projekta „Plesna kultura u osnovnoj školi“. Učenica 5.a razreda, Doroteja Korinčić, inače vrsna umjetnica u računalnom programu Paint, sudjelovala je u natječaju. Njezin je rad proglašen među pet najboljih (iako mi mislimo da je najbolji, a to nam dokazuje i činjenica da je upravo Dorotejin crtež na pozivnici Smotre). Doroteja će u četvrtak (25. veljače) od 18,00 do 20,00 sati u KKD "Ivana Brlić-Mažuranić" uživati u plesnoj reviji i primiti nagradu za svoj rad. Bravo, Doroteja!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 2. 2016. 17:14

Osmaši i njihove prve GIF animacije

Učenice i učenici osmih razreda, koji pohađaju izbornu nastavu informatike, naučili su izrađivati animacije u programu Easy GIF Animator. Animacija je niz statičnih slika, koje se izmjenjuju velikom brzinom, te se zbog tromosti oka stvara dojam pokreta. Kako su i koliko uspješno izrađivali svoje prve GIF animacije (od svojih i gotovih crteža), pogledajte u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 2. 2016. 18:02

Geografija u informatici

Na prethodnim satima informatike učenici sedmih razreda učili su izrađivati grafikone koristeći podatke o Europi o kojoj uče na nastavi  geografije. Tako su grafikonom sa stupcima prikazali površine kontinenata i najdulje europske rijeke, a tortnim grafikonima zastupljenost službenih jezika u Švicarskoj i načine iskorištavanja zemljišta u Njemačkoj. Najteže je bilo izraditi klimatske dijagrame jer je trebalo kombinirati grafikone sa stupcima i grafikone sa crtama. Učenici su nakon izrade grafikona uz pomoć nastavnice geografije (koja je bila prisutna na nastavi informatike) analizirali njihove sadržaje. U geografiji se mnogi prirodni i društveni sadržaji prikazuju grafički te se uz pomoć grafikona mogu pratiti i određeni procesi. Zbog toga je važno da učenici razviju sposobnost “čitanja“ grafičkih prikaza te zaključivanja uz pomoć njih. Na zanimljiv način je ostvarena korelacija između nastavnih sadržaja geografije i informatike. Stečeno znanje izrade grafikona učenici će, osim u informatici, primijeniti i prilikom samostalnih prezentacija geografskih sadržaja. Fotografije i grafikone pogledajte u našoj galeriji

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Kristina Krtalić  datum: 26. 1. 2016. 08:10

Natječaj Crtamo pokret 2016. Vijest ima dokument u privitku

Inicijativa za promicanje plesne kulture u osnovnim školama Brodsko-posavske županije povezuje plesne i aktivnosti vježbanja učenika sa školskim aktivnostima u drugim područjima. I ove godine su to školski programi informatike na način da će najbolji radovi konkurirati u izboru vizualnog identiteta aktivnosti projekta „Plesna kultura u osnovnoj školi“. Cilj ovog natječaja je pokazati da je moguće ujediniti i povezati različita područja u nastavnom i izvanastavnom radu s djecom i mladima.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 1. 2016. 09:15

Povratak u informatičku učionicu

Učenici petih razreda matične i područne škole su, ponavljajući nastavne sadržaje prvog polugodišta, izrađivali pravu malu farmu. Kombinirajući sadržaje četiri datoteke izradili su crtež u kojem se našla gazdina kuća, šuma koja okružuje farmu i mnoštvo domaćih životinja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 1. 2016. 16:33

Sat programiranja za svakog učenika

Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti informatiku. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21-om stoljeću. Od 7. do 13. prosinca 2015. održava se Sat programiranja za svakog učenika. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem svijeta kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Matičnoj školi učenici i učenice 4.a i 4.b razreda obilježili Sat programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su dječaku Marku da svlada sve prepreke i dođe do cilja.  Pri izradi programa koristili su slijed naredbi, naredbe grananja, ponavljanja jedne ili više naredbi i ponavljanje s uvjetom. Na kraja sata dobili su certifikate za sudjelovanje u Satu programiranja. Želite li i vi pomoći dječaku Marku da dođe do cilja, potražite ga ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Sandra Matković Jelena Tandarić  datum: 11. 12. 2015. 15:10

Nova brošura "Zaštitite privatnost na Facebooku"

Ako još uvijek nemate sve informacije o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu i ako niste sigurni kako podesiti svoj profil na Facebooku tako da pritom sačuvate privatnost, svakako vam preporučujemo novu inačicu brošure Nacionalnog CERT-a "Zaštitite privatnost na Facebooku". Facebook često uvodi promjene u svojem sustavu upravljanja postavkama privatnosti, stoga je važno stalno pratiti najnovije postavke kako bi uspješno štitili vlastitu privatnost. Facebook je najpopularnija društvena mreža i trenutno broji više od pola milijarde korisnika. Autori Facebooka kažu da je njihova misija učiniti svijet otvorenijim i povezanijim te su na početku razvoja mreže brigu vodili isključivo o rastu broja korisnika, zanemarivši pritom sigurnosne aspekte. S rastom mreže, njezini korisnici dijele podatke s drugim stranama, pri čemu nisu svjesni da one uopće postoje te ne vode računa koliko i koje informacije zaista žele podijeliti s drugima. Time zanemaruju vlastitu sigurnost te otvaraju mogućnost krađe svojih vlastitih identiteta. Prethodna inačica brošure bilježi više od 35000 preuzimanja, saznajte zašto! Preuzmite brošuru ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 10. 2015. 18:05

Obilježili smo Europski tjedan programiranja

Od 10. do 18. listopada 2015. održava se po treći put Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su Područnoj školi učenici četvrtih razreda obilježili Europski tjedan programiranja. Posjetili su informatičku učionicu i odmah postali pravi programeri. Nizanjem naredbi u zanimljivim zadacima, pomagali su ptičici Angry bird da dođe do cilja.  Na kraja sata, zadovoljno su otišli kući, jer više nisu samo korisnici programa, već su ih i sami stvarali.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 14. 10. 2015. 16:29

Državno natjecanje iz informatike

Najbolji informatičar naše škole, Luka Družijanić iz 8.a razreda, sudjelovao je od 16. do 19. ožujka na državnom natjecanju iz informatike u Primoštenu i to u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE. U jakoj konkurenciji osvojio je izvrsno peto mjesto. Bravo, Luka! Rezultate možete pogledati na portalu Infokupa.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 3. 2015. 23:05

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 20. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji OSNOVE INFORMATIKE sudjelovao je učenik osmog razreda, Luka Družijanić. Luka je osvojio odlično 2. mjesto. Nakon reevaluacije rezultata, do 4. ožujka, bit će poznata imena učenika/ca pozvanih na Državno natjecanje (koje će se održati od 16.-19. ožujka). Čestitke Luki!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 2. 2015. 10:10

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike (kategorija osnove informatike). Naš je najbolji informatičar u školi, LUKA DRUŽIJANIĆ, i ove godine uspješan, 2. je po rezultatima u Županiji (od ukupno 75 prijavljenih učenika/ca), te 25. u cijeloj Hrvatskoj (od 1897 prijavljenih učenika/ca). Čestitamo! Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 20. veljače 2015. godine). Pogledajte privremene rezultate školskog natjecanja u našoj Županiji.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 1. 2015. 16:54

Nova inačica brošure "Zaštitite privatnost na Facebooku"

Ukoliko još uvijek niste saznali sve informacije o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu i ako niste sigurni kako podestiti svoj profil na Facebooku tako da pritom sačuvate privatnost, svakako vam preporučujemo novu inačiču brošure Nacionalnog CERT-a "Zaštitite privatnost na Facebooku".
Facebook često uvodi promjene u svojem sustavu upravljanja postavkama privatnosti, stoga je važno stalno biti informiran o najnovijim promjenama.
Nacionalni CERT ovu brošuru izdaje od 2011. godine i do danas je preuzeta više od 33 000 puta. Brošura je tiskana i distribuirana i kao poseban prilog u suradnji s jednim vodećim nacionalnim dnevnim novinama u nakladi od 100 000 primjeraka.
Nova inačica brošure dostupna je ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 9. 2014. 11:57

Web redakcija

Sudionici radionice Web redakcija, novinari, fotografi, snimatelji: Mateo Zeba (5.a), Donatel Čikulin (5.a), Ivan Seili (6.d), Luka Rupčić (6.d), Luka Družijanić (7.a), Bono Mešnjak (7.a), Dominik Čančar (7.a), Alen Beraković (7.b), omogućili su nam saznamo u riječi, fotografiji i pokretu što se događalo danas u našoj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Luka Družijanić Alen Beraković  datum: 9. 5. 2014. 11:22

Državno natjecanje iz informatike

Najbolji informatičar naše škole, Luka Družijanić iz 7.a razreda, sudjelovao je od 17. do 20. ožujka na državnom natjecanju iz informatike u Primoštenu i to u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE. U jakoj konkurenciji osvojio je izvrsno osmo mjesto (drugi sedmaš u cijeloj Hrvatskoj) i ostavio mnoge osmaše iza sebe. Bravo, Luka! Rezultate možete pogledati na portalu Infokupa, a fotografije na Facebook stranici Infokupa.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 3. 2014. 07:57

Županijsko natjecanje iz informatike

U petak, 21. veljače, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održano je Županijsko natjecanje iz informatike. U kategoriji OSNOVE INFORMATIKE sudjelovali su učenici Karolina Mirković, 8.b i Luka Družijanić, 7.a. Luka je osvojio 1. mjesto, koje dijeli s učenikom osmog razreda iz Cernika, a Karolina je osvojila 3. mjesto. Nakon revizije rezultata, do 7. ožujka, bit će poznata imena učenika/ca pozvanih na Državno natjecanje (koje će se održati od 17.-20. ožujka). Kako u toj kategoriji na Državno natjecanje pozivaju prvake iz svih Županija (ako imaju više od 50% bodova), nadamo se pozivu! Bravo za naše informatičare! 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 2. 2014. 11:03

Stvorimo bolji Internet...zajedno

11. veljače 2014. obilježava se Dan sigurnijeg Interneta. Ovogodišnji moto je Stvorimo bolji Internet...zajedno. Internet je izvrstan alat koji je sad već dio našeg svakodnevnog života. Ovisno o tome kako ga upotrebljavamo, takve će biti i posljedice. Želimo li upotpuniti znanje, doznati novosti, dopisivati se s vršnjacima i razvijati svoju kreativnost, neizmjerno će nam pomoći. Nažalost, postoje korisnici koji žele povrijediti druge. U njihovim se rukama Internet može pretvoriti u moćno oružje. No, znanje i obaviještenost naše su oružje u borbi protiv njegove zloporabe kako bi bio slobodan za sve nas koji želimo učiti, rasti i zabavljati se. Stoga je važno znati kako radi Internet, koji su rizici i što možemo učiniti kad postoji mogućnost da se dogodi nešto loše.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 10. 2. 2014. 19:31

Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u  našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike. Učenici i učenice sedmih i osmih razreda sudjelovali su u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je od njih pozvan na Županijsko natjecanje koje će se održati u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 21. veljače 2014. godine. Pogledajte privremene rezultate školskog natjecanja u našoj županiji.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 21. 1. 2014. 23:35
 Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1335422
Danas: 14

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju