preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
vijesti

Pričaonica srijedom - ljetni rastanak

Dragi čitatelji, u srijedu, 8. lipnja, održala se posljednja Pričaonica srijedom za učenike boravkaše. Učenice mlade knjižničarke čitale su nastavak slikovnice "Dalmatiner se vraća kući: Dogodovštine na Hvaru." Uz morsko raspoloženje koje vlada u knjizi, učenicima nije bilo teško zamisliti prizore plaže, mora, vrućeg pijeska, šarenih suncobrana, ležaljki i brodica te su maštajući i likovno se izražavajući otputovali na neka svoja željena mjesta... Ugodne praznike, dugo toplo ljeto i stvaranje novih ljetnih priča žele vam učenici mladi knjižničari  i knjižničarka! Do čitanja u jesen!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 9. 6. 2022. 11:51

Svibanjske i lipanjske knjižnične zgode

Dragi čitatelji, mjeseci svibanj i lipanj u našoj su knjižnici bili ispunjeni nekim uobičajenim aktivnostima, ali i ponekim drugačijim. Ugostili smo književnicu, obilježili Hugin pjesnički dan, "probudili" pjesničke, literarne i umjetničke duše naše škole, stvaralački se izražavali na Danu škole, imali završno samovrednovanje mladih knjižničara u snalaženju među policama prepunih knjiga, učili na satima lektire i medijske pismenosti, igrali se, ispunjavali knjižnični leksikon, čitali i istraživali. Pronađite nas u nastavku! Do mjeseca rujna šaljemo vam poznati knjižničarski pozdrav:"Do čitanja uvijek i svuda!"

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 1. 6. 2022. 10:40

Pričaonica srijedom - Izgubljen u Splitu

U srijedu, 18. svibnja, održala se još jedna Pričaonica srijedom za učenike prvašiće. Ovoga puta mlade su knjižničarke čitale knjigu "Izgubljen u Splitu", slikovnicu iz istoimenog serijala slikovnica o psiću dalmatineru Benu koji sa svojom “obitelji” po prvi puta stiže iz SAD-a u Hrvatsku, gdje se, već prvi dan, izgubi u Splitu. U srcu Dalmacije počinju njegove avanture... Ljeto nam je sve bliže, a ovaj serijal slikovnica idealan je uvod u ljetne avanture! Pronađite ih u svojoj školskoj knjižnici!

Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 5. 2022. 11:06

Hugin literarni dan i susret s književnicom - širimo pjesmom mir

Hugini literarni susreti zamišljeni su kao spoj pjesničkih, glumačkih, kreativnih, knjižničnih, umjetničkih i voditeljskih snaga naše škole i održavaju se od 2013. godine. Tema ovih susreta bila je: "Sloboda je neprocjenjiva", u skladu s temom Noći knjige.
U četvrtak, 5. svibnja i danas, 11. svibnja održali su se po trinaesti put u našim školskim zgradama. Na 13. Huginim literarnim susretima sudjelovali su svi učenici razredne nastave te predstavnici razreda predmetne nastave koji su čitali svoje pjesničke uratke, glumili, svirali i recitirali. Posebnost ovog literarnog susreta je u tome što smo ugostili jednu posebnu i svestranu osobu. Naime, u goste nam je došla učiteljica, književnica, kreativna i velikodušna duša Antonija Wurzberg koja nam je predstavila glavne likove svojih slikovnica - psa Arona i djevojčicu Ritu.
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 11. 5. 2022. 08:08

Dani medijske pismenosti u školskoj knjižnici

Dani medijske pismenosti obilježavaju se i ove školske godine, i to po peti put. Moto ovogodišnjih dana je: "Misli svojom glavom u medijskom labirintu." Na web stranici www.medijska pismenost.hr  moguće je pronaći pregršt korisnih materijala o medijima, njihovoj primjeni i korisnim savjetima za njihovo uključivanje u odgojno - obrazovni proces. Naša školska knjižnica ove godine priključila se radionicom "In medi(ji)as res" za učenike predmetne nastave, po dogovoru. Cilj predavanja s elementima radionice jest osvijestiti učenike o važnosti poštivanja pravila ponašanja u medijskom prostoru, s naznakom kako se jednom nešto napisano i objavljeno u medijskom prostoru teško izbriše. Stoga, pazite što objavljujete i dijelite, koga i kako komentirate i komunicirate, jer u medijskom labirnitu lako se izgubiti... Pravila e-sigurnosti  pronađite u tekstu ispod....

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 5. 2022. 11:59

Knjižnica u društvu gospodina Travnja

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati!

U sljedećim rečenicama vodimo vas knjižničarskim putevima jednoga gospodina Travnja. Naime, u nastavku pogledajte kako se  gospodin Travanj proveo u knjižnici,  s kim se družio, učio, igrao, istraživao i čitao. Možda pronađete i sebe! Do čitanja u svibnju!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 5. 2022. 10:26

Pričaonica srijedom: Vuk koji je zalutao u zemlju bajki

Zbirka slikovnica o jednome vuku, autorica Orianne Lallemand i Eleonore Thuillier, puna je nježnih i duhovitih priča za pripovijedanje, slušanje, darivanje, uz koje možete doživjeti lijepe zajedničke trenutke, izraziti osjećaje, maštati, voljeti i sanjariti. U srijedu, 27. travnja na našoj se pričaonici čitala slikovnica o jednome vuku koji je zalutao u zemlju bajki. Je li dobro zalutati u zemlju bajki, koga tamo možete susreti i kakve sve događaje možete doživjeti, provjerite čitajući baš ovu slikovnicu. Naši prvašići rado su je poslušali te potom nacrtali vlastitu naslovnicu, davši joj naslov po želji. Pronađite ih u nastavku. Do čitanja!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 4. 2022. 12:59

Knjiga u središtu Zemlje

Dragi čitatelji, mjesec travanj bogat je događanjima i manifestacijama koje veličaju ulogu i značenje knjige. Jedna od njih svakako je Noć knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježavaju 22. i 23. travnja te Svijet bajki I.B.Mažuranić. Tih dana u svim vrstama knjižnica, knjižarama, muzejima, arhivima i svima onima kojima je djelatnost knjiga i njezina promidžba, različitim se aktivnostima upozorava na važnost čitanja i gajenja ljubavi prema istome kao temelju ljudskoga znanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 4. 2022. 10:13

Međunarodni dan dječje knjige i Pričaonica srijedom: Juha od bundeve

U srijedu, 6. travnja, održala se još jedna Pričaonica srijedom u kojoj su mlade knjižničarke našim prvašićima čitale knjigu "Juha od bundeve", autorice Helen Cooper. Ova pričaonica posebna je jer smo se dotaknuli Međunarodnog dana dječje knjige i to vrlo zanimljivom i nadasve dječjom knjigom. Naime, Juha od bundeve je istovremeno edukativna i zabavna slikovnica različitoj dobi čitača. Tomu prodonosi pitak i poučan tekst te bogate ilustracije koji zajedno  dočaravaju radnju priče. U nastavku pročitajte kratak sadržaj i posudite ovu zanimljivu, bogato ilustriranu i poučnu knjigu u našoj školskoj knjižnici! Do čitanja!
"Duboko u šumi nalazi se stara, bijela koliba s vrtom u kojem rastu bundeve. Troje prijatelja, Patak, Mačak i Vjeverica, svaki dan kuhaju juhu od bundeve i svatko ima svoja zaduženja. Navečer Mačak svira gajde, Vjeverica bendžo, a mali Patak pjeva. Jednoga dana Patak odluči promijeniti uobičajenu podjelu posla – na njega je red da miješa juhu. Počinje svađa, koja ipak završava sretno, dokazujući da pravo prijateljstvo pobjeđuje sve nedaće i nesuglasice."

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 4. 2022. 09:10

S ožujkom pod ruku

Dragi čitatelji i ljubitelji knjiga! 

U nastavku pogledajte kako je izgledao mjesec ožujak u školskoj knjižnici. Pronaći ćete poznata lica svojih prijatelja, a možda i sebe! Ožujak je brzo prošao, a tome su pridonijele lektire koje smo obrađivali na knjižničarkin način, sati medijske pismenosti, radionice recikliranja otpisanih knjiga iz knjižnog fonda kojima smo udahnuli novi život i ulogu, pričaonice za prvašiće te aktivno i poučno provođenje vremena u knjižnici tijekom slobodnih nastavnih sati i nakon redovne nastave. Veselimo se travnju  i novim knjižničarskim zavrzlama i igrarijama! Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 31. 3. 2022. 10:11

Svjetski dan pripovijedanja i Pričaonica srijedom: Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea

U srijedu, 23. ožujka održala se još jedna Pričaonica srijedom, obilježena Svjetskim danom pripovijedanja koji se održava 20. ožujka. Ovoga puta mlade knjižničarke čitale su knjigu "Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea", autora Williama Edwarda Joycea. "Slikovnica je to koja uvodi čitatelje u čaroban svijet knjiga i upoznaje ih s ljudima koji su im posvetili cijeli svoj život. Nadahnuvši istoimeni kratki animirani film koji je ovjenčan prestižnom nagradom Oscar, ova je slikovnica u kratko vrijeme zasjela na prvo mjesto New York Timesove ljestvice prodavanosti i na dobrom je putu da postane klasikom suvremene dječje književnosti." (Izvor: Moderna vremena)

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 3. 2022. 09:08

Pričaonica srijedom: Hrabrica

Dragi čitatelji, u srijedu, 9. ožujka, održala se još jedna pričaonica srijedom "Stariji za mlađe." Ovoga puta učenice - mlade knjižničarke s polica knjižnice odabrale su slikovnicu "Hrabrica", autorice Željke Horvat - Vukelja. Ovo je priča o dječaku Perici koji uči voziti bicikl, ali mu ne ide. Ima uspona i padova, sumnje, ali na kraju pobijedi njegova upornost, uz poticaj okoline. Prije  čitanja, mlade knjižničarke popričale su s našim prvašićima o važnosti vožnje bicikla i njegovoj ulozi prijevoznog sredstva. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 10. 3. 2022. 09:23

Noviteti iz knjižnice

Dragi čitatelji, na policama školske knjižnice možete pronaći sljedeće nove naslove: 

LEKTIRNI FOND:

Markus Zusak: Kradljivica knjiga, John Boyne: Dječak u prugastoj pidžami, W. E. Joyce: Leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea, Helen Cooper: Juha od bundeve, Siniša Glavašević: Priče iz Vukovara, Jeff Kinney: Gregov dnevnik: Rodrick rastura i Točka na i, Dom Ransom Riggs: Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 10. 3. 2022. 08:25

Priznanja za čitače

U sklopu Nacionalnog projekta trećeg ciklusa "Otkrij tajnu za budućnost sjajnu" s projektnom temom "Ispiši stranice koje pomiču granice",  učenici naše škole nagrađeni su priznanjima. Naime, knjižnica naše škole, u suradnji s učiteljicama razredne nastave uključila se u ovaj projekt s radionicom "Ordinacija doktora knjiškog moljca" i projektom snimanja zvučnih knjiga "Čit(ajmo) naglas" i za ta dva projekta je nagrađena. U ovom knjižničnom projektu sudjelovalo je 45 učenika razredne nastave koji su od siječnja do travnja 2021. u školskoj knjižnici snimali zvučne knjige. OVDJE pronađite zvučne zapise, a OVDJE naša priznanja! Čitanje je uvijek u modi!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 3. 2022. 08:53

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

U srijedu, 2. ožujka 2022., održalo se Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda". Učenice Ines Seili, Gabrijela Barić i Petra Ungvari postigle su vrlo dobar rezultat te su ostvarile četvrto mjesto u konkurenciji osam škola. Ovo natjecanje spoj je čitanja, kritičkog razmišljanja, usporedbe knjige i filma, čitanja između redaka, povijesti, geografije i opće kulture. Bilo je zahtjevno, ali i zanimljivo. Ovo je još jedno iskustvo u kojemu su se naši učenici okušali, radujemo se nekim sljedećima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 3. 2022. 12:51

S veljačom pod ruku

Dragi čitatelji, veljača je proletjela, a s njom i aktivnosti u školskoj knjižnici u tom mjesecu. Niti ovoga mjeseca nije izostalo učenje, čitanje, istraživanje i zabava u školskoj knjižnici. Obrada lektire na knjižničarkin način, referentna zbirka, pričaonice, kreativne radionice, knjižnična obrada novih knjiga, neke su od aktivnosti, a pronađite ih u nastavku teksta. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 1. 3. 2022. 09:50

Svjetski dan čitanja naglas i Valentinovska pričaonica - Vuk koji je tražio ljubav

U srijedu, 9. veljače, održala se posebna pričaonica. Sve su posebne, no ova je uhvaćena Amorovom stijelom jer nam stiže Valentinovo, a i obilježavamo Svjetski dan čitanja naglas pa imamo dvostruko slavlje. Da ljubav nije rezervirana samo za taj dan, to već svi znamo, pa su tako mlade knjižničarke osmislile pričaonicu u čast ljubavi. Čitali su knjigu "Vuk koji je tražio ljubav", francuskih autorica Orianne Lallemand i Eleonore Thuillier. Ova knjiga poučava nas kako će nas ljubav pronaći kada se budemo najmanje nadali, no i  kako je  važno ne zaboraviti voljeti sebe. Na kraju su prvašići u nacrtana srca zapisali koga ili što oni nose u svojima srdašcima. Puno je toga... U nastavku pronađite fotografije naših prvašića i mladih knjižničarki. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 9. 2. 2022. 07:55

Knjige i šarolika veljača

Dragi čitatelji, mjesec veljača šarolika je po mnogočemu. Osim karnevala, veselih maski, vrućih pokladnica i ljubavi, veljača je mjesec kada knjige i knjižnice obilježavaju dva zanimljiva nadnevka, Svjetski dan čitanja naglas (2.2.) i Međunarodni dan darivanja knjiga (14.2.). Mladi knjižničari naše škole pozivaju vas na obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga koje se tradicionalno obilježava 14. veljače. Ako u svojoj kućnoj knjižnici posjedujete knjige koje ste pročitali i po nekoliko puta, a uzrastom ih prerasli, donesite ih u školsku knjižnicu te ih udomite! Naša škola već  je četvrtu godinu uključena u ovu akciju. Stoga, pridružimo se i ove godine ovoj akciji i darujmo jedni drugima LJUBAV kroz knjigu!
 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 2. 2022. 11:52

Siječanjske knjižnične čarolije

Dragi čitatelji, OVDJE pronađite siječanjske knjižne čarolije iz školske knjižnice. Ako zavirite, pronaći ćete male i velike knjigoljupce koji su vrijedno i vješto istraživali, učili, čitali i pripovijedali uz obradu lektire na knjižničarkin način, pričaonice srijedom te knjižnično - infrmacijsko obazovanje, kada su se upoznali s priručnom zbirkom i medijima oko nas. Do veljače, šaljemo vam veliki pozdrav. Do čitanja!  Čitajmo uvijek i svuda!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 1. 2022. 08:38

Božićna pričaonica srijedom - Matovilka

Dragi čitatelji, u srijedu se održala posljednja pričaonica u ovoj kalendarskoj godini. Bila je po mnogo čemu posebna, najviše po čaroliji... Naime, učenice mlade knjižničarke presvukle su se u bajkovito ruho ušavši tako u svoje omiljene likove iz bajki i priča te su s lakoćom čitanja i dramatizacije predočile, našim najmlađim učenicima, bajku braće Grimm "Matovilka." Sretan Božić, načitanu novu 2022. godinu i još puno novih stranica i poglavlja u vašim životima žele Vam učenici-  mladi knjižničari i knjižničarka! OVDJE nas pronađite!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 12. 2021. 12:58

Bookflix?!

!

Dragi čitatelji, od prošloga tjedna na vratima knjižnice možete pronaći najnovije naslove iz školske knjižnice razvrstane u različite kategorije. Tako možete pronaći najpopularnije naslove, naslove po kojima su snimljeni filmovi te one koje preporučuje knjižničarka. Bookflix će se redovito ažurirati novim naslovima. Vjerujemo da ćete i vi pronaći nešto za sebe na školskom Bookflixu! Do čitanja!

P.S. Ova aktivnost dio je eTwinning projekta poticanja čitanja "Uz čitanje riječi rastu 2."

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 12. 2021. 11:01

Godina čitanja i Pričaonica srijedom: Vuk koji je želio biti superjunak

Dragi čitatelji i ljubitelji knjiga, 

u srijedu, 24. studenog održala se još jedna Pričanica srijedom, a Mladi knjižničari su ovoga puta našim prvašićima čitali knjigu "Vuk koji je želio biti superjunak."  OVDJE pogledajte kako je bilo. Ako želite sazati sve dogodovštine jednoga vuka, u knjižnici vas čekaju vuk koji nije volio čitati, vuk koji je htio biti druge boje, vuk koji je tražio ljubav, vuk koji je zalutao u svijet bajki... Pronađite VUKA i uživajte u čitanju uvijek i svuda!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 11. 2021. 09:51

Godina čitanja i Pričaonica srijedom - Zdenko Slovojed

U srijedu, 17. studenog održala se još jedna pričaonica srijedom u kojoj učenici - mladi knjižničari našim prvašićima čitaju slikovnice s polica školske knjižnice. Ovoga puta to je bila knjiga Željke Horvat Vukelja: "Zdenko Slovojed". Učenici su ponovili svoje znanje o slovima, crtali su i bojali svoja omiljena slova te ih kreativno ukrašavali. Ovdje pogledajte kako nam je bilo. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 11. 2021. 11:43

Riječi za Vukovar

Učenice - mlade knjižničarke iz 5. b razreda, Diva Herceg, Katja Čujak i Tena Leda Štević, prigodnim i dostojanstvenim tekstom uveličale su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje. Ovdje možete poslušati njihove RIJEČI ZA VUKOVAR!

Neka svjetlo nade vječno tinja u našim srcima!  

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 11. 2021. 12:05

I u našoj školi živi Vukovar!

U četvrtak, 18. studenog, obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Naša škola, svi njezini učenici i djelatnici i ove školske godine na dostojanstven način odali su počast gradu heroju – Vukovaru.  Ovdje pogledajte videozapis učenika - Mladih knjižničara pod nazivom „I u našoj školi živi Vukovar“ u kojemu su sudjelovali svi razredi naše škole. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 11. 2021. 11:37

ČITANJEM DO ZVIJEZDA - VJEŠTICE

Ovoga ponedjeljka, točnije 15. studenog 2021. završio je Mjesec hrvatske knjige. Između ostaloga, mi smo ga proveli u kinu pogledavši projekciju filma "Vještice" po istoimenoj knjizi autora Roalda Dahla. Bilo je vrlo zanimljivo pogledati ovaj neobičan i zanimljiv film, a nakon projekcije učenici su odmah primijetili razlike između filma i knjige. Preostaje nam još samo jedan film za pogledati, a to je "Dom gospođice Peregrine" i tada krećemo s ispitivanjem znanja u kvizu poticanja čitalačke pismenosti i razvijanja kulture čitanja pod nazivom" Čitanjem do zvijezda." Čitamo se! Pronađite nas OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 11. 2021. 12:12

Rastanak s Mjesecom hrvatske knjige

Kraj Mjeseca hrvatske knjige završit ćemo pjesmom učenice 7.b razreda, mlade knjižničarke koja pokazuje iznimnu lakoću pisanja i maštanja. Bravo Josipa Mendeš!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 11. 2021. 11:45

Listopadske vijesti iz školske knjižnice

Dragi čitatelji, mjesec listopad po mnogočemu je važan za školske knjižnice. Naime, to je Mjesec školskih knjižnica, ali i Mjesec hrvatske knjige, a školske knjižnice sjajno su mjesto za promidžbu hrvatske knjige i hrvatskih pisaca. U ovom mjesecu puno je aktivnosti koje su ga obilježile, a  neke od njih pronađite OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2021. 12:01

Godina čitanja i Pričaonica srijedom: Pijanistica

Dragi čitatelji, ove srijede održala se druga Pričaonica srijedom, a mladi knjižničari čitali su knjigu Željke Horvat - Vukelje: Pijanistica, kao i priliči Mjesecu hrvatske knjige u Godini čitanja. Uz zanimljivu radnju i likove, učenici su se upoznali i s glazbenom abecedom te su pjevajući napustili pričaonicu! 

ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI, ČITAJMO UVIJEK I SVUDA U GODINI ČITANJA!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2021. 11:28

Lektira koja ne živcira

Od ove školske godine, kako smo ranije o tome ovdje i pisali, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, uključili smo se u projekt "Lektira koja je živcira." Kao ishod suradnje naše školske knjižnice, Darije Vlajnić, voditeljice Kazališne družine I. B. Mažuranić, režiserke Ive Srnec i dvoje sjajnih mladih glumaca, u srijedu 27. listopada, projekt je dobio svoj početak. Naime, glumci i režiserka su učenicima 3.a i 3. b razreda predstavili knjigu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića." Uz sjajnu glumu, interperataciju likova, pomno osmišljene pokrete i zvukove, glumci su polako, ali sigurno "uvukli" naše učenike u radnju, davši im ulogu glumaca. Ovo zanimljivo iskustvo dokazuje kako lektira ne živcira, već motivira! OVDJE pogledajte lektiru koja ne živcira!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 10. 2021. 12:10

Čitanjem do zvijezda: "Tajni vrt"

Počelo je, počelo! Naime, 15. listopada 2021. godine učenici i njihovi mentori su u Cinestaru Slavonski Brod pogledali filmsku projekciju snimljenu po knjizi "Tajni vrt", autorice Frances Hodgson Burnett. Bilo je zanimljivo uspoređivati film s knjigom. Puno toga smo uočili, ali o tome ćemo detaljnije na kvizu u prosincu. Sada se veselimo novoj filmskoj projekciji "Vještica" koju očekujemo 15. studenog. Pogledajte OVDJE kako nam je bilo. 

Do čitanja!

#godinačitanja

#čitajmodaneostanemobezriječi

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 10. 2021. 11:02

Mladi knjižničari u akciji

Izvannaastavna akttivnost Mladi knjižničari održava se ponedjeljkom, srijedom i petkom u Matičnoj te četvrtkom u Područnoj školi. U nju su uključeni učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda, a cilj je družiti se i učiti s knjigom, knjižnicom, časopisima, referentnom zbirkm, upoznati i svladati tehničku obradu knjiga, naučiti UDK klasifikaciju i knjižničarske pojmove, znati točan raspored knjižničnog fonda, razumijeti put koji knjiga treba prijeći da bi od nakladnika došla u ruke korisnika, kreativno se izraziti, sudjelovati u kulturno - javnoj djelatnosti te tako vježbati vještine potrebne za cjeloživotno učenje i život. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2021. 16:02

Godina čitanja i Pričaonica srijedom: Oprostite, jeste li vi vještica?!

Počela je Pričaonica srijedom za prvašiće boravkaše. Mladi knjižničari objasnili su prvašićima zašto i kada obilježavamo Mjesec hrvatske knjige i zašto je važno svaki dan pomalo čitati. Mlade knjižničarke su im potom pročitale, odglumile i predstavile knjigu "Oprostite, jeste li vi vještica?!" Pričaonice će se održavati dva puta mjesečno, od 13:10 do 14:00. Namijenjene su učenicima koji svoje slobodno vrijeme nakon nastave provode u boravku - prvašićima, a sve zbog jednog razloga. Potaknuti najmlađu školsku generaciju na čitanje iz užitka zabave, razonode dobre navike i istraživanja, a ne obveze. Zavirite ovdje i pogledajte kako je bilo...

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2021. 15:29

Ajmo HRVATI se s knjigom u novoj knjižnici!

U Mjesecu hrvatske knjige u Godini čitanja, školska knjižnica PŠ Jelas otvorila je vrata novog prostora. Knjižnica je mjesto znanja, učenja, informacija, kulture, ali i mjesto ugode, zabave i istraživanja. Stoga su u novom ruhu nekadašnje svlačionice svoj dom pronašle knjige za najmlađe, djecu, omladinu, knjige referentne zbirke, stručna literatura za nastavnike, periodika, didaktički kutak za najmlađe, igraonica, knjižnični senzorni vrt, kutak za opuštanje, informatički kutak i knjižnično - informacijski pult. Kako je tekao preobražaj školske knjižnice pronađite OVDJE. Čekamo vas! Čit(AJMO) Školo u Godini čitanja, uvijek i svuda!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2021. 09:58

Mjesec hrvatske knjige 2021.

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2021. na 1. sjednici, održanoj 14. travnja 2021. godine, usvojio je prijedlog da svečano otvorenje manifestacije bude u Požegi 15. listopada 2021. godine. I naša školska knjižnica tradicionalno se uključila u program Mjeseca hrvatske knjige. Uz eTwinning projekte poticanja čitalačke pismenosti u koje je školska knjižnica uključena te uz Nacionalni projekt  za poticanje čitanja i kulture čitanja "Čitanjem do zvijezda", nastavljamo i s Pričaonicama srijedom s učenicima prvih razreda u kojima će učenici Mladi knjižničari birajući knjige s polica školske knjižnice upoznavati najmlađe učenike s hrvatskim autorima bajki, priča, pjesama i pripovijetki.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 12. 10. 2021. 17:32

Čitanjem do zvijezda - o projektu

Ove školske godine, u Godini čitanja, uključili smo se u Nacionalni projekt za poticanje čitanja i razvoja kulture čitanja pod nazivom "Čitanjem do zvijezda". OVDJE pronađite detaljnije informacije o projetu i aktivostima koje su pred nama. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 1. 10. 2021. 12:04

ZNAČAJNI NADNEVCI: Obljetnica rođenja Huge Badalića 18. 9. 2021.

Danas, 18. rujna 2021. godine obilježavamo 170. obljetnicu rođenja Huge Badalića, književnika po kojemu naša škola nosi ime.
CRTICE IZ ŽIVOTA
Hugo Badalić rodio se 18. rujna 1851. godine u Slavonskom Brodu, gradu kojega je u svojim pjesmama nazivao zavičajnim mjestom. Pretpostavlja se da je Hugo s obitelji stanovao u jednoj od graničarsko - upravnih zgrada na Vijušu, u današnjoj Vrazovoj ulici. Odmalena je gajio ljubav prema pisanoj riječi. Najznačajnija pjesma s kojom je ušao u svijet književnosti je "Dragin stan", a s pjesmom "Tri grada" opjevao je svoje zavičajno mjesto – Slavonski Brod.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 9. 2021. 14:50

Nagrađeni smo u projektu "Ispiši stranice koje pomiču granice"

U Godini čitanja i uoči kraja još jedne izazovne, uzbudljive i neobične nastavne godine završen je i treći, posljednji ciklus cjelogodišnjeg projekta Školske knjige „Otkrij tajnu za budućnost sjajnuˮ. Projektne teme potaknule su na sudjelovanje gotovo 400 osnovnih škola, pa i našu, koja se predstavila kroz aktivnosti školske knjižnice tijekom Godine čitanja. Možemo se pohvaliti da smo projektom Zvučne knjige i Ordinacija doktora Knjiškog Moljca među posebnim nagradama koje su iznimka zahvaljujući svojoj sveobuhvatnosti, inovacijama i regionalnom utjecaju. OVDJE pročitajte sve o projektu "Ispiši stranice koje pomiču granice" u kojemu smo sudjelovali! Čitanje nikada neće izaći iz mode, stoga čitajte!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 6. 2021. 15:03

Zvonka radost riječi i(z) knjiga i 12. Hugine pjesničke večeri

Učenici razredne nastave su od veljače do svibnja 2021., uz stručnu podršku školske knjižničarke, izabrali knjige iz školske knjižnice koje su na čitalačkim probama u školskoj knjižnici vježbali izražajno čitati. Ovo druženje višestruko je plodilo. Svojim glasovima i interpretacijom knjigama su udahnuli novi život i predstavili ih svim knjigoljupcima, a učenicima s poteškoćama u čitanju su približili književni tekst. Tako je započela jedna nova priča bez kraja, početak stvaranja zvučnih knjiga učenika OŠ Hugo Badalić. Ovaj projekt zaslužio je biti i u Huginim pjesničkim večerima, dvanaestim po redu! Uskoro kreće DRUGA SEZONA ZVUČNIH KNJIGA! OVDJE (u virtualnoj školskoj knjižnici) pronađite sve zvučne knjige!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 25. 5. 2021. 09:35

S knjigom pod ruku u Godini čitanja

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati! Svi znamo kako je 2021. godina proglašena Godinom čitanja. Koliko je čitanje zdravo i korisno za duh i tijelo znaju već i vrapci na grani, kao i to da s eTwinning projektom "Me, Myself & I" i školskim projektom "PrevenciJA I proMJENA" ukazujemo i na važnost čitanja koje pridonosi zrelijem, zdravijem i učinkovitijem razmišljanju, razmišljanju s razumijevanjem, s elementima vrednovanja. Čitanje je ljekovito! OVDJE pogledajte djelić druženja s knjigom i školskom knjižnicom tijekom travnja i svibnja.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 5. 2021. 12:38

S knjigom u glavu! Trostruko!

KNJIGE SU LJEKOVITE! Za razliku od lijekova, knjigama ne može proći rok trajanja, s njima ne možemo pogriješiti u doziranju i konzumiranju, loše kotraindikacije ne postoje, jer ne možemo ih upotrijebiti na pogrešan način! Knjige utječu na naše mentalno zdravlje koje je glavna okosnica eTwinning projekta "Me, Myself & I" i preventivnog programa PrevenciJA i PROMJENA u koje je uključena i školska knjižničarka.
Ovaj tjedan knjiga ima trostruko slavlje. Slavimo njezino postojanje i 500. obljetnicu izdanja Marulićeve Judite kroz Svjetski dan knjige, poštivanje intelektualnog vlasništva kroz Svjetski dan autorskih prava te ljekovitost knjige i njezin utjecaj na duh i tijelo kroz Noć knjige, koja je ujedno i najpoznatija manifestacija u kojoj sudjeluju različite vrste knjižnica u Republici Hrvatskoj.
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 4. 2021. 12:15

Dani medijske pismenosti, Svjetski dan knjige i Noć knjige

Dragi čitatelji, ovaj tjedan trostruko slavimo knjigu! Naime, od 19. do 25. travnja obilježavaju se Dani medijske pismenosti u koje je uključena i naša škola, njezini učenici i školska knjižnica. Ovo su četvrti Dani medijske pismenosti u kojima sudjelujemo, a obilježavaju se na državnoj razini s ciljem osvještavanja učenika, djece, mladih i  građana o utjecaju medija na njihov život. Ove godine fokus je na mentalnom zdravlju. Tijekom travnja i svibnja dio učenika razredne i predmetne nastave, sa školskom knjižničarkom, upoznat će se s prednostima i nedostacima medija, usporedit će tradicionalne medije sa suvremenim, a sve pod jednim nazivom: "Klikom i perom do znanja." Slavlje knjige nastavlja se i u petak, 24. travnja kada obilježavamo Svjetski dan knjige i Noć knjige. Tada će školsku knjižnicu posjetiti učenici Posebnog odjela koji će u Ordinaciji doktora Knjiškog Moljca liječiti bolesne, zaražene knjige, a potom će ih tako izliječene posuditi i pročitati. Tema Noći knjige je "Ljekovita lektira." "Zarazite se" i vi znanjetitisom zajedno s nama! Do čitanja iz školske knjižnice!

P.S. Ove aktivnosti provode se i u sklopu eTwinning projekta "Me, myself & I," i školskog projekta prevenciJA i PROMJENA.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 4. 2021. 10:52

U svijetu bajki Ivane Brlić - Mažuranić

Dragi čitatelji, i ove godine u našem gradu obilježava se manifestacija "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić". Iako epidemiološke mjere ne dozvoljavaju uobičajene aktvnosti na koje smo navikli, lijepo je i važno podsjetiti se rada, života i djelovanja naše Ivane. Klikom na virtualnu knjižnicu uđite u Ivanin svijet te pogledajte uprizorene priče: "Ribar Palunko i njegova žena" u izvedbi Dječjeg kazališta "Ivana Brlić - Mažuranić" i predstavu "Jagor" u izvedbi osnovnoškolaca našega grada. Uživajte i učite s Ivanom! KLIKNI!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 4. 2021. 12:46

Siječanj i veljača sa školskom knjižnicom

Dragi ljubitelji knjiga i oni koji će to tek postati! Kroz dvomjesečni objektiv foto izvještaja iz školske knjižnice pogledajte kako su učenici prvih razreda Matične škole čitali naglas u godini koja je prozvana Godinom čitanja te kako su se susreli s Dancem Paleom i pomogli mu vratiti se kući. Osim prvašića, naglas su čitali i učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Matične i Područne škole, a bili su i poštari u Poštarskoj bajci češkog pisca Karela Čapeka, slali su si pisma s adresom, glumili su miševe i mačke pomalo naglavačke u knjizi Luke Paljetka, odveli Perraultovu Pepeljugu na bal, i to čak dva puta, te su ilustrirali i pisali vlastite slikovnice i stvarali zvučne knjige! Mladi knjižničari - osmaši tehnički su obradili nove knjige, dođite provjeriti koje! Ovdje zavirite u objektiv knjižničnih događanja, možda pronađete nekoga poznatoga! Do čitanja! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 3. 2021. 12:18

Ispiši granice koje potiču čitanje uz Svjetski dan čitanja naglas i Godinu čitanja

Uoči sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas, u godini koja je proglašena Godinom čitanja, važno je naglasiti kako je čitanje aktivnost koja nas svakodnevno prati, od jutra do večeri, iako toga ponekad nismo svjesni. Čitanjem se bogatimo i osnažujemo, i to je zaista tako, jer bogatstvo čovjeka je u njegovom znanju i vještinama, životnim mudrostima, iskustvu i poukama iščitanima iz svakodnevice, s naglaskom na važnost kritičkog čitanja i promišljanja.
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 2. 2021. 11:57

Čestitka iz školske knjižnice

Dragi ljubitelji knjiga i oni koji će to tek postati, ova kalendarska godina donijela nam je puno izaziva koje smo uspješno i spretno savladali. Čitanje e-knjiga je poraslo, a druženja u školskoj knjižnici nakratko su se preselila u virtualan svijet školske knjižnice. Posudba i povrat posuđenih knjiga također su drugačiji no što ste navikli, no u konačnici, knjige se i dalje čitaju, u tiskanom ili online izdanju, a učenje i druženje sa školskom knjižnicom nastavlja se po nekim novim pravilima. Uspokos svemu, ova je godina bila posebna i zbog toga ćemo je i pamtiti, a pamtit ćemo je i po knjigama koje smo pročitali, iz kojih smo nešto novo naučili, putovali u neke nepoznate krajeve mašte i zbilje. ... jer knjige su najpovoljnije i najbrže prijevozno sredstvo za koje ne trebate kartu i kofere da biste otputavali daleko, daleko... Sretan vam Božić, ugodni, zdravi i veseli zimski praznici, a nadolazeća godina neka nam je svima najčitanija! Do čitanja iz školske knjižnice!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 21. 12. 2020. 11:24

Misija - KnjižniČARANJE

Dragi čitatelji, knjigoljupci i oni koji će to tek postati!
Ovoga tjedna učenici 1.b, 2.a, 2.b i 2.c  razreda knjižniČARALI su po knjigama, putovali su svijetom s jednom kućom na kotačima, teleportirali se u Dansku gdje su upoznali Palea, spašavali su Knjigoljupca Velikoga od Knjigomrsca Strašnog, naučili razliku između časopisa, novina i knjiga... Bilo je vro zanimljivo i napeto. Pogledajte OVDJE i putujte s njima. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 12. 2020. 10:45

S knjigom pod ruku!

Dragi čitatelji, ovotjedno knjižniČARANJE bilo je šaroliko. Naime, knjige iz knjižnice čitaju se „sve u šesnaest! Ovotjedno čitanje sa školskom knjižnicom i knjižničarkom otvorili su učenici 2. c razreda koji su svojim znanjem pronašli pravu Pepeljugu i njezinu staklenu cipelicu iz Perraultove istoimene bajke. Nakon njih knjižniČARALI su učenici Posebnog odjela koji su imali posebnu misiju jer su liječili knjige u Ordinaciji doktora Knjiškog Moljca. Misija je bila pronaći zaražene ili bolesne knjige na policama te ih na zamišljenim Odjelima kirurgije, infektologije, oftamologije i ostalim potrebnim - izliječiti. Knjige su uspješno izliječene, poslane su uputnicom na daljnje čitanje, jer to je za njih najučinkovitije liječenje. Na ovaj način službeno smo zatvorili Mjesec hrvatske knjige. Učenje s knjigama nastavilo se s učenicima 4. d razreda koji su uz legendu o Gričkom topu uspješno pobijedili okrutnog turskog vojskovođu te su obećali kako će prvom prilikom posjetiti Zagreb i kulu Lotrščak, na kojoj se i danas nalazi čuveni top. Tjedan knjižniČARANJA završili su učenici 4.b razreda koji su izvrsno upravljali svemirskim brodom te su sigurno sletjeli na planet Bon iz knjige Hrvoja Hitreca "Eko Eko." Porazili su Zmaze i ekološki se osvijestili! Bravo za sve! Do čitanja sljedećeg petka!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 11. 2020. 11:05

KnjižniČARANJE

Dragi knjigoljupci i oni koje će to tek postati, školsko knjižniČARANJE traje i dalje, a ovoga tjedna znanjem su se začarali učenici 1.b razreda koji su putovali svijetom pomoću jednoga novčića i jedne kuće putujuće uz "Slikopriče" književnice Željke Horvat-Vukelja. Učenici drugih razreda Područne škole naučili su što su dječji časopisi, koja im je namjena, koliko često se objavljuju, što je to naslovnica i što mora sadržavati. Borili su se i s  Knjigomrscem Strašnim te su ga i pobijedili te su postali Knjigoljupci Veliki, na radost školske knjižničarke i učiteljica! Bravo! Do čitanja iz školske knjižnice!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 11. 2020. 10:35

Bike2school s učiteljem Mladenom Crljenom

U sklopu Erasmus+ projekta "Bike2school" učenici - mladi knjižničari intervjuirali su učitelja Engleskoga jezika Mladena Crljena, koji godinama na posao dolazi biciklom i kao takav izvrstan je primjer čovjeka koji biciklirajući jača svoje  tijelo i duh.
Intervju su vodili učenici - mladi knjižničari: Teo Funarić, 8.b i Marina Nikolić, 8.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2020. 09:21

"Razlistaj se!"

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se od 15. listopada do 15. studenoga, na državnoj, ali i na lokalnim razinama govori o knjizi, promiče čitanje te se na različitim organiziranim programima i aktivnostima  okupljaju zaljubljenici u knjigu (i oni koji će to tek postati) i pisanu riječ. Ovogodišnja manifestacija posvećena je planeti Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je „Razlistaj se!“ Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Naša školska knjižnica i knjižničarka uključit će se u razlistavanje Mjeseca hrvatske knjige radionicom Doktora knjiškog moljca u kojoj će učenici razlistane knjige (uništene) pokušati izliječiti i popraviti, te radionicom izrade straničnika na zadanu temu. Neposredni odgojno - obrazovni rad nastavlja se i dalje, odnosno listamo i okrećemo nove stanice nekih novih svjetova! Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 10. 2020. 11:28

Vijesti iz knjižnice

Dragi ljubitelji knjige i oni koji će to postati, nastavljamo s knjižniČARANJEM, učenjem, istraživanjem i zabavljanjem s knjižnicom. Tako su učenici 3.a razreda učili o miševima i mačkama naglavačke, iz istoimene zbirke pjesama, 1.e razred upoznao se s knjižničarkom, pravilima posudbe i ponašanja u knjižnici te su zajedno s Crvenkapicom, bakom i lovcem pobijedili zločestog vuka. U istoj pustolovini pridružili su im se i učenici 1.a razreda! Učenici 3.c razreda učili su povijesne činjenice o Zagrebu u 16. stoljeću, naučili su osnovne turske pozdrave i turcizme u hrvatskom standardnom jeziku. Nastavljamo i dalje, do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 10. 2020. 10:47

Ovotjedno knjižniČARANJE

Dragi čitatelji, ovoga tjedna nastavili smo učiti ili knjižniČARATI sa školskom knjižnicom i knjižničarkom. Prvo su učenici 1.c razreda upoznali knjižničarku, pravila posudbe i ponašanja u školskoj knjižnici te su  prvi put glumili knjige. Bilo je vrlo veselo. Kroz isto knjižniČARANJE, odnosno kroz put upoznavanja sa školskom knjižnicom uspješno su prošli i učenici 1.d razreda i zaradili su veliku peticu, a učenici 1.b razreda su uz sve navedeno obrađivali i lektiru Crvenkapicu. Bravo za sve! Zavirite u galeriju i knjižniČARAJTE s nama! Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 10. 2020. 09:45

Tjedni izvještaj iz knjižnice

Dragi čitatelji, ljubitelji knjige i oni koji će to tek postati, šaljem vam veliki čitalački pozdravi iz školske knjižnice. Ovaj tjedan su učenici 2.a i 2.b te 3.e razreda bili izuzetno vrijedni i svi su zaslužili peticu! Naime, drugaši su se podsjetili zašto je dobro biti drugačiji, jesu li oni međusobno drugačiji i po čemu se razlikuju te kakvo je to ružno ponašanje. Sve su povezali s pričom H. C. Andersena "Ružno pače" te su i zaplesali Pačji ples! Oni malo veći, četvrtaši, putovali su kroz prošlost te su se vratili u 16. stoljeće kada su Grički top i Zagrepčani, svojom lukavošću i uz malo sreće, pobijedili velikog turskog vojskovođu Hasan pašu Predojevića. Naučili su osnove pozdrave na turskom jeziku te su se iznenadili količini turcizama u hrvatskom standardnom hrvatskom jeziku. Školska knjižnica i knjižničarka tijekom pandemije COVID – 19 nastavit će s radom, po nekim novim pravilima, ali bitno je da ćemo i dalje svi zajedno učiti, otkrivati nove svjetove i maštati. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 25. 9. 2020. 12:46

Obljetnica rođenja Huge Badalića

18. rujna 2020. godine obilježavamo 169. obljetnicu rođenja Huge Badalića, književnika po kojemu naša škola nosi ime.

CRTICE IZ ŽIVOTA

Hugo Badalić rodio se 18. rujna 1851. godine u Slavonskom Brodu, gradu kojega je u svojim pjesmama nazivao zavičajnim mjestom. Pretpostavlja se da je Hugo s obitelji stanovao u jednoj od graničarsko - upravnih zgrada na Vijušu, u današnjoj Vrazovoj ulici, gdje mu je 2001. godine povodom obilježavanja sto pedesete godišnjice rođenja postavljena spomen-ploča. Hugo Badalić odmalena je gajio ljubav prema pisanoj riječi. Najznačajnija pjesma s kojom je ušao u svijet književnosti je Dragin stan, a s pjesmom Tri grada opjevao je svoje zavičajno mjesto – Slavonski Brod.  

"Oj, Brode moj na hladnoj Savi, Ti zavičajno moje drago mjesto…“        

1876. godine napisao je libreto - tekst za operu Nikola Šubić Zrinski, koju je uglazbio Ivan Zajc te predstavlja simbol domoljublja i rodoljubnog zanosa. 1955. godine, kao prvi Brođanin, postaje član Društva hrvatskih književnika. Životni put Huge Badalića prekida se 4. svibnja 1900. godine  u 49. godini života.

ZAPAMTIMO

Naša škola diči se njegovim imenom od ožujka 1991. godine, a svake godine – 18. rujna – prisjećamo se ovoga velikana hrvatske književnosti 19. stoljeća.
Dragi čitatelji, zavirite  u virtualnu školsku knjižnicu, a ovdje zajedno s nama proputujte putevima Huge Badalića.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 9. 2020. 10:01

Obavijest iz školske knjižnice

Dragi ljubitelji knjige i oni koji će to tek postati! Ove školske godine poslovanje knjižnice odvijat će se prema pravilima navedenim u Smjernicama za rad školskih knjižnica u vrijeme pandemije COVID – 19. Radno vrijeme pročitajte ovdje, a protokol posudbe i razduživanja knjižnične građe glasi ovako...

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 11. 9. 2020. 10:10

11. Hugine pjesničke večeri - virtualne

Dragi čitatelji, znate li kako se zvala Hugina majka? Gdje se rodio? Koja tri grada je volio? Koje je njegovo najpoznatije djelo? Postoje li među našim učenicima pjesnici, umjetnici, ilustratori, glumci ili voditelji? Odgovore na ova pitanja potražite ovdje! Na virtualnim 11. Huginim pjesničkim večerima. Otkrijmo Hugine književne početke, detalje iz njegovog života, zaplješćimo mladim umjetničkim nadama i snagama naše škole i pođimo zajedno virtualnim putevima Huge Badalića! Klik na poveznicu!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 5. 2020. 09:59

Povrat knjiga u školsku knjižnicu!

Dragi učenici, roditelji i učitelji, kako bismo svi zajedno uspješno završili ovu nastavnu godinu i pripremili se za izazove koji nas očekuju, molim vas da posuđene knjige iz školske knjižnice vratite u školu. To ćete moći učiniti tako da knjige odložite u karantensku kutiju u koju obvezno priložite papirić sa svojim imenom, prezimenom i razredom. Učenici Matične škole knjige vraćaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8:00 do 13:30, a učenici Područne škole utorkom i četvrtkom od 8:00 do 13:30. Kutije će se nalaziti u ulazu školskih zgrada. Hvala vam!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 25. 5. 2020. 10:49

22. travnja - Dan planeta Zemlje

"Ima jedna prekrasna planeta, a Zemlja se zove. Stvorena za igru i veselje, za ljubav i snove." Dragi naši čitatelji, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje naši učenici svoja su razmišljanja prenijeli na papir. Pogledajte likovne radove u galeriji, a literarne pročitajte klikom na virtulanu školsku knjižnicu." Čuvajmo planetu Zemlju jer je nismo naslijedili od svojih očeva i djedova, već smo je posudili od svojih unuka!" KLIK NA VIRTUALNU KNJIŽNICU

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 4. 2020. 14:41

U susret Ivaninom rođendanu

Malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce ..." Tko je to? Bravo! Tako je, to je šegrt Hlapić. No, zašto postavljamo ovo pitanje? Odgovor je jednostavan i poseban jer 18. travanja obilježavamo 146. godišnjicu rođenja Ivane Brlić - Mažuranić.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 4. 2020. 11:37

Virtualna izložba učeničkih radova naše škole uoči Uskrsa

Djetinjstvo je čudesno doba kojeg dječja mašta pretvara u beskonačne i bajkovite svjetove. Pogledajte i pročitajte literarne i likovne uratke naših učenika koji su svoje trenutne osjećaje i misli vješto prenijeli na papir, stvorivši tako svoje sigurne i maštovite svjetove. 
...jer, riječ do riječi, stih do stiha, slovo do slova, boja do boje, srce do srca i snovi do snova nikada ne prestaju ako si dijete i tako se osjećaš! 
P.S. Ova rubrika u virtualnoj školskoj knjižnici odraz je učeničkog i učiteljskog rada i suradnje na daljinu u doba pandemije COVID - 19. Pišite, slikajte, sanjajte, budite kreativni i pratite nas i dalje! KLIK 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 8. 4. 2020. 20:19

Virtualna knjižnica

Dragi čitatelji, na poveznici možete pronaći vašu školsku knjižnicu u virtualnom okruženju. Ova virtualna knjižnica zamišljena je kao izvor različitih materijala, korisnih stranica  i savjeta za učenike, roditelje i učitelje. Obuhvaća različite sadržaje i područja. Njezin sadržaj mijenjat će se i nadopunjavati svakodnevno. Istražujte, klikajte i uživajte! Do čitanja! Vaša školska knjižničarka

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 23. 3. 2020. 15:19

Ostani doma i budi sretan!

Pogledajte što je naša učenica 8.b razreda Petra Zavor poručila svima nama, posebno svojim vršnjacima, i onima mlađima, te pročitajte zašto je dobro ostati doma.  Savjeti iz školske knjižnice:
- Ispuni svoje vrijeme i pročitaj knjigu koja godinama stoji na polici ili potraži besplatno dostupne elektroničke knjige
- Započni neki novi hobi ili se bavi starim.
- Pomozi ukućanima! Tvoji su ukućani sigurno zabrinuti. Svojevoljno pomozi u nekom kućanskom poslu i olakšaj im trenutnu situaciju.
- Osmisli aktivnosti za sve! Zaigrajte društvene igre jer na televiziji su ionako samo vijesti.
- Slušaj priče na You Tube kanalu "Mali čitači
- Čitaj online verzije dječjih ČASOPISA - BESPLATNO
Istražujte, čitajte, uživajte i ostanite doma!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 3. 2020. 08:54

Savjeti iz školske knjižnice

Nisam posudio/la knjigu za ožujak!!! Ne brini, tu su e-lektire! S obzirom na trenutnu situaciju i činjenicu da je, stoga, vaša školska knjižnica prekinula s redovitim knjižničnim, odgojno-obrazovnim i kulturno-javnim poslovima, prelazimo na virtualni rad. Možda se nekome od vas dogodilo da je ostao/la bez svoje lektirne knjige. Ne brinite, sada nam više nego ikada u pomoć stižu elektroničke knjige. Na stranici https://lektire.skole.hr/ možete besplatno sa svojim AAI identitetom pristupiti e-lektirama te odabrati one koje želite pročitati, poslušati i naučiti nešto novo o piscima s kojima ste se svakodnevno susretali tijekom nastavnog procesa ili ćete se tek susresti. Istražujte, čitajte, uživajte i ostanite doma! Čitamo se!
 
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 3. 2020. 08:28

Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!

Dragi čitatelji, mladi knjižničari naše škole pozivaju vas na obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga koje se tradicionalno obilježava 14. veljače. Naša škola veće je treću godinu uključena u ovu akciju. Stoga, pridružimo se i ove godine ovoj akciji i darujmo jedni drugima LJUBAV kroz knjigu!
Donesite u svoju školsku knjižnicu slikovnice ili knjige za djecu koje ste uzrastom prerasli i više ih ne čitate. Na ovaj način nekome ćete uljepšati svakodnevnicu i učiniti dobro djelo. Prikupljene knjige darovat će se potrebitima, o čemu ćete na vrijeme biti obaviješteni. Do sljedećeg čitanja, pozdrav iz školske knjižnice!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 5. 2. 2020. 15:31

Reciklirana priča

Dragi naši čitatelji, danas su učenici razredne nastave Matične škole imali priliku sudjelovati u jednoj vrlo zanimljivoj predstavi, točnije „Recikliranoj priči“, kazališne družine „Svarog“ iz Zagreba.  Priča je to čije je mjesto radnje jedan kontejner, i to ne običan kontejner, već onaj namijenjen staklenom otpadu. I ništa tu bi bilo čudno da jedna djevojka nije u njega ubacila plastičnu bočicu. I onda počinje zavrzlama! Unatoč djevojčinoj upornosti kontejner nije htio primiti plastičnu bočicu u svoj spremnik! Na kraju priče djevojka je, uz pomoć publike - naših učenika, shvatila u čemu je problem. Priča je vrlo maštovita i poučna i učenici su tijekom priče aktivno sudjelovali u svakoj zgodi i nezgodi glavnih likova. Naučili su kako i od čega staklo nastaje te su ponovili u koji ga spremnik odlažemo i kako ga recikliramo. Bilo je izvrsno! Reciklirajte, inspirirajte i živite u skladu s prirodom!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 2. 2020. 16:22

Čestitka iz školske knjižnice

Dragi ljubitelji knjige, i oni koji će to tek postati, neka Vam godina nova donese još više želje, motivacije, inspiracije i znatiželje za znanjem! Knjiga je čovjekov najbolji prijatelj. Ona ga tješi, savjetuje, daje mu nadu, rješava njegove probleme, nedoumice, pokazuje mu pravi put…
Čitajte, istražujte i putujte uz knjige i knjižnice u neistražena područja znanja i dohvatite najviše vrhove svojih mogućnosti i sreće! Sretan Božić, sretnu i načitanu 2020. godinu žele Vam Mladi knjižničari i vaša školska knjižničarka!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 23. 12. 2019. 10:49

U ritmu Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica

U utorak, 15. listopada, počinje Mjesec hrvatske knjige u kojemu se različitim aktivnostima i događanjima u svim vrstama knjižnica Republike Hrvatske ukazuje na važnost čitanja i doživljavanja knjiga kao neiscrpnih izvora znanja. Također, obilježava se i Međunarodni mjesec školskih knjižnica uz krilaticu „Maštajmo!“, a njime se ukazuje na važnost uloge školskih knjižnica u odgoju i obrazovanju kompetentnih mladih snaga. Ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige nosi naziv „U ritmu čitanja“. U našoj školskoj knjižnici ovaj mjesec obilježit će se u ritmu učenja, prenošenja znanja, kulturnog djelovanja, kritičkog zaključivanja i kreativnog razmišljanja. Uz već tradicionalnu „pričaonicu glazbaonicu“ za učenike „boravkaše“, naša škola i njezini učenici, učitelji i svi djelatnici prigodno će obilježiti Dan kravate, simbol hrvatske tradicije i kulturne baštine, a uz knjižnično - informacijsko - medijsku naobrazbu učenika viših razreda, obradu lektire na drugačiji način za učenike nižih razreda te odlazak na Interliber – međunarodni sajam knjiga, školska će knjižnica nastaviti uobičajenim ritmom i tempom rada. Citirajući Jorgea Luisa Borgesa i njegovu poznatu rečenicu: „Raj sam oduvijek zamišljao kao neku vrstu knjižnice!“, pridružujemo se slavlju o knjizi i s knjigom, uz misao kako u knjižnici i nemoguće postaje moguće, jer knjiga je znanje!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2019. 16:00

Twist u našoj školi

Danas je našu školu posjetio pisac Jadranko Bitenc. Ovaj svestrani umjetnik, profesor, scenarist, član Društva hrvatskih književnika i nekadašnji voditelj Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić Gradu, napisao je djela koja su svojom tematikom vrlo zanimljiva učenicima, iako su neka od njih pisana i prije 30 godina. Stoga su naši šestaši sa zadovoljstvom pročitali knjigu “Twist na bazenu”, koja je i bila poticaj ovom susretu s književnikom koji je održan u blagovaonici Matične škole za učenike petih, šestih i sedmih razreda. Uz prigodnu dobrodošlicu, plesanje twista i upoznavanje, susret je mogao početi! “Pyjama Blues”, “Statist”, “Lana-godina mačke”, “Ljeto na koljenima”, “Osmijeh nepopravljivog optimista”, “Meko okidanje” i “Apsolutni početnici” naslovi su knjiga ovoga vrlo zanimljivog književnika koji je u njih ugradio i autobiografske crtice te ih tako učinio zanimljivijim i intrigantnijim za svoje čitatelje. Inspiraciju pronalazi u susretima s ljudima, svakodnevnim situacijama, razgovorima, sretnim i nesretnim ljubavima, putovanjima, a možda mu i današnji susret s učenicima naše škole bude motivacija prema krajnjem cilju-novom romanu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 5. 2019. 20:52

Obilježili smo Dane medijske pismenosti

Dragi čitatelji, tijekom ovoga i prošloga tjedna u našoj školi obilježili smo Dane medijske pismenosti. Različitim radionicama za učenike razredne i predmetne nastave upozorilo se na problem postojanja „šume“ tema i aktualnosti koje nas svakodnevno okružuju te činjenice kako samo jedan klik miša ili tipkovnice učenike dijeli od neprimjerenih sadržaja s različitih medija. Stoga je školska knjižničarka Tanja Štević održala radionice pod nazivom „Pametno s pametnim tehnologijama“ s učenicima trećih i četvrtih razreda PŠ Jelas te učenicima drugih razreda Matične škole. Učenici su prepoznali i razlikovali medije i medijska sredstva koja ih okružuju (televizija, Internet, radio, igrače konzole, mobiteli, knjige, novine, časopisi) te su na video primjerima raspravljali o njihovim prednostima, nedostacima i potencijalnim opasnostima koje mogu loše utjecati na njihov rast i emocionalni razvoj. Kroz izradu piramida zdravog razmišljanja i ponašanja, učenici su zaključili da mediji nisu zamjena za igru, prijatelje, boravak u prirodi i razgovor s roditeljima

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 4. 2019. 15:44
» Arhiva naših vijesti    
 Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1569648
Danas: 1

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju