preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
vijesti

Noviteti iz školske knjižnice

Dragi čitatelji, u školsku knjižnicu došli su novi stanari, točnije nove knjige. Neki od naslova već postoje u našoj knjižnici i dio su njezinoga fonda, a s nekima se prvi put susrećemo. Nove vas knjige čekaju, jer knjige vole kada ih se čita!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 2. 2019. 16:40

Knjižničaranje

Dragi knjigoljupci, u školskoj se knjižnici proteklih tjedana „knjižničaralo sve u šesnaest!“ Obrađivale su se lektire na drugačiji način pa smo tako s trećašima i četvrtašima uplovili u svijet šegrta Hlapića, Eka Eka i Gričkog topa, a nastavili smo s obradom knjižnično – informacijskog obrazovanja u kojem su se učenici drugog razreda upoznati s dječjim časopisima. Sve smo začinili s trećašicama koje su vrlo uspješno izliječile bolesne/oštećene knjige u Ordinaciji doktora knjiškog moljca. Mladi knjižničari i likovnjaci su na temu Jestivog laboratorija/Food lab – a izrađivali prigodne straničnike te su uredili i kutak ispred školske knjižnice koji pokazuje da je naša škola od ove školske godine sudionica Erasmus + projekta. Na kraju prošloga tjedna pokrenuli smo i akciju „Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj.“ Veselimo se sljedećim druženjima i učenju u školskoj knjižnici, a do tada vas pozdravljamo. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 2. 2019. 16:22

Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj

Dragi čitatelji, mladi knjižničari i Volonterski kub naše škole pozivaju vas na obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga koje se tradicionalno obilježava 14. veljače. Prošle školske godine učenici i učitelji naše škole vrlo uspješno su se uključili u spomenutu akciju te smo 125 prikupljenih knjiga donirali Dječjem vrtiću Pčelica i našim budućim učenicima. Stoga, pridružimo se i ove godine ovoj akciji i darujmo jedni drugima LJUBAV kroz knjigu! Donesite u svoju školsku knjižnicu slikovnice ili knjige za djecu koje ste uzrastom prerasli i više ih ne čitate. Na ovaj način nekome ćete uljepšati svakodnevnicu i učiniti dobro djelo. Prikupljene knjige darovat će se korisnicima Kuće sretnih ciglica Slavonski Brod. Do sljedećeg čitanja, pozdrav iz školske knjižnice!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 30. 1. 2019. 09:38

Predbožićno knjižnično raspoloženje

“Snijeg svud pada, zvona zvone, srca mlada vesele se...!” Stihovi ove svima poznate pjesme najbolje opisuju protekli tjedan u školskoj knjižnici. Stoga, zavirite u našu galeriju i pronađite dašak božićnog ugođaja, jer i knjige vole Božić.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 12. 2018. 13:06

Novo u knjižnici

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati, u školsku knjižnicu stigle su nove knjige iz pedagoško-psihološke biblioteke. Ako se pitate kako upravljati vlastitim emocijama, poboljšati koncentraciju kroz igre i savjete te kako se nositi s izazovima odrastanja, ove knjige pravi su izbor za vas. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 12. 2018. 11:49

„Knjigom u glavu!“

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati. Završio je Mjesec hrvatske knjige u kojem je knjiga i ono što pruža onima koji je štuju, zasluženo veličana kao medij koji uspješno vodi bitku sa suvremenim tehnologijama koje nas svakodnevno okružuju. U našoj školskoj knjižnici knjige su oduvijek na počasnom mjestu, no u proteklom mjesecu kroz različite aktivnosti u svim vrstama knjižnica Republike Hrvatske nastojalo se ukazati na njihovu važnost u našim životima. Uz pričaonice srijedom, obradu lektire na drugačiji način, knjižnično - informacijsko obrazovanje učenika, svakodnevni knjižnično – informacijski rad te posjet  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Interliberu – sajmu knjiga i učila, u našoj školi službeno je završio još jedan Mjesec hrvatske knjige, no mi ćemo ga nastaviti slaviti i sljedećih dana, mjeseci, godina… Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 11. 2018. 17:04

Čitaš?!

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati! U Mjesecu hrvatske knjige školska knjižnica je i ovaj tjedan ugostila učenike razredne i predmetne nastave. Neki su ovaj tjedan prvi puta posudili svoje knjige. Tako su učenici 1.a razreda naučili pravila posudbe i ponašanja u knjižnici, koja je razlika između knjižnica i knjižara, zašto knjige čuvamo i vraćamo ih u knjižnicu. Prvašići su izvrsno odradili sve zadatke, stoga su zaslužili nagrade u obliku straničnika i slatkiša. Veselimo se budućim zajedničkim druženjima! Oni malo veći, točnije sedmaši,  shvatili su da žive u svijetu informacija koji se svakodnevno mijenja i raste, raste… Stoga se, u skladu s „brzim“ vremenom u kojem žive, mijenja i njihovo poimanje znanja. Upravo zato, važno je naučiti kako učiti, pravilno citirati, koristiti se svim izvorima znanja u pravo vrijeme te dobivene informacije korisno upotrijebiti. Jer: „Nepismeni u 21. stoljeću neće biti oni koji ne znaju čitati i pisati, već oni koji neće znati učiti i dopuniti ili obnoviti svoje znanje.”  (Alvin Toffler)

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 10. 2018. 14:18

"Baš baština"

Dragi knjigoljupci, počeo je Mjesec hrvatske knjige u kojemu se različitim aktivnostima i događanjima u svim vrstama knjižnica Republike Hrvatske ukazuje na važnost čitanja i doživljavanja knjiga kao neiscrpnih izvora znanja. Ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige je „Baš baština“.  U našoj knjižnici nastavljamo s uobičajenim aktivnostima, dodatno začinjenim prstohvatom knjiga hrvatskih književnika i književnica koje ćemo čitati u pričaonicama te obrađivati na satima lektire s učenicima razredne nastave te će se kroz knjižnično – informacijsko obrazovanje s učenicima premetne nastave ukazivati na važnost čitanja, stvaranja čitalačkih navika i vještina informacijske pismenosti te njegovati nacionalni i kulturni identitet. Citirajući Jorgea Luisa Borgesa i njegovu poznatu rečenicu: „Raj sam oduvijek zamišljao kao neku vrstu knjižnice!“, pridružujemo se slavlju o knjizi i s knjigom, uz misao kako u knjižnici i nemoguće postaje moguće. Zavirite u galeriju i provjerite na što smo mislili. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 10. 2018. 18:33

Ja čitam, koja je tvoja supermoć?

Dragi čitatelji, na kraju još jednog radnog tjedna šaljemo vam pozdrave iz školske knjižnice. Učili smo s prvašićima, pripovijedali na pričaonici ponedjeljkom s učenicima „boravkašima“, prigodno obilježili Svjetski dan kave, volontirali s mladim volonterima i knjižničarima, pomogli napuštenim životinjama, uljepšali učiteljima njihov dan te kreativno i veselo završili još jedan radni tjedan. Veselimo se idućem, a do tada vam šaljemo vesele pozdrave iz školske knjižnice.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 5. 10. 2018. 17:59

Novo iz školske knjižnice

Dragi čitatelji i ljubitelji knjiga. Javljamo vam se iz redakcije školske knjižnice s novim vijestima iz kuće znanja. Učiti smo počeli u ponedjeljak s učenicima prvih razreda, takozvanim boravkašima. Mlada knjižničarka Marta Šokčević, učenica 6.a razreda pročitala im je priču o zdravim zubima i njihovoj njezi, a učenici su potom učili kako pravilno oprati zube, koju je hranu poželjno jesti, a koju izbjegavati, što je to karijes, plomba, zubni konac, stomatolog... Ovaj tjedan su školsku knjižnicu posjetili učenici 2.e razreda te su na dva školska sata, kroz obradu lektire na drugačiji način, ušli u svijet Andersenovih bajki kroz priču“ Ružno pače“. Naučili su da se ljepota nalazi u srcu čovjeka, a ne njegovoj vanjštini te kako je bogatstvo u različitosti ljudi. Učenje u knjižnici nastavili su učenici 3.a razreda koji su se kroz lektiru „Miševi i mačke naglavačke“ uvjerili kako je u mašti sve moguće, čak i da vječni neprijatelji postanu najbolji prijatelji!
Ovaj tjedan u školskoj knjižnici Područne škole održao se i sastanak Volonterskog kluba na kojemu smo se svi bolje upoznali te krenuli s realizacijom plana i programa rada mladih volontera.
I šećer na kraju! U knjižnicu su stigle nove knjige. Vrlo su zanimljive, poučne i drugačije. Dođite u školsku knjižnicu  po novu dozu  znanja.  Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 9. 2018. 12:15

Događajnica - listopadnica

Došla je gospođica Jesen… Ušla je neočekivano, ne pokucavši i ne upozorivši nas na svoju nepredvidivost i zaigranost. Iznenadila nas je njezina hladnoća, šuškava vjetrovitost i sanjiva jutarnja maglica. Sjetno se prisjećajući ljeta, polako se privikavamo na jesenske radosti, okuse, mirise i boje koje nestrpljivo čekaju svoje vrijeme, vrijeme kada će nam pokazati svoju raskošnu paletu i jesensku čaroliju. Jesen je najbolja uz šalicu čaja, dobru knjigu i prijatelja, a želite li saznati što nam donosi listopad, kliknite i informirajte se! Pozdrav iz školske knjižnice i sljedeće Događajnice.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 26. 9. 2018. 08:33

Ljetni pozdrav iz školske knjižnice

Školska godina je pri kraju i sada je došlo vrijeme odmora. Učenici - mladi knjižničari i školska knjižničarka žele vam veselo i nezaboravno ljeto ispunjeno smijehom, bezbrižnošću, igrom, odmorom i uživanjem u ljetnim radostima, ali i čitanjem omiljenih knjiga. Život je kako knjiga. Ne možete promijeniti stranice koje su već napisane, ali uvijek možete započeti novo poglavlje. Uživajte u životu i ispunite svoju knjigu najljepšim uspomenama. „Napunite baterije“ i vratite nam se puni energije u rujnu. Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 6. 2018. 17:02

Devete Hugine glazbeno – literarne večeri

Dragi čitatelji, jučer  su se ispred knjižnice Matične škole održale 9. Hugine glazbeno – literarne večeri s temom „Moje pjesme, moji snovi“. Ovom događaju prisustvovalo je više od četrdeset učenika, od najmlađih do najstarijih, njihovih roditelja i učitelja. Prostor ispred školske knjižnice odzvanjao je pjesmom, glazbom, zvucima instrumenata i plesnim koracima naših vrijednih i marljivih učenika. Tijekom jednosatnog programa gosti su uživali u literarnim sastavnicama mladih pjesnika, plesu mladih plesača i sviranju naših mladih glazbenika. Cijeli program vodile su učenice Mlade knjižničarke, koje su vješto i spretno, uz primjerenu količinu humora, i ove pjesničke večeri uspješno privele kraju. Čestitamo svima! Radujemo se jubilarnim 10. Huginim pjesničkim večerima i pozivamo sve mlade dušice koje vole lijepu pisanu riječ, pjesmu, glazbu i umjetnički izričaj da nam se pridruže sljedeće školske godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 6. 2018. 11:46

Bili smo online s Melitom Rundek

Dragi ljubitelji knjige i oni koji će to tek postati. Jučer je našu školu posjetila Melita Rundek, Zagrepčanka, urednica, recenzentica, kulturna animatorica, knjižničarka - informatorica te prije svega književnica. Zavirivši u životopis drage nam gošće, saznali smo kako ništa u životu nije slučajno pa tako niti činjenica da naša književnica više od dvadeset godina vrlo uspješno piše.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 11. 5. 2018. 13:51

Školska knjižnica i mediji

Dragi čitatelji, u petak, 20. travanja počeli smo s obilježavanjem Dana medijske pismenosti kroz školsku knjižnicu. Obilježavanje je počelo radionicom s 3.b razredom. Učenici su se kroz prezentaciju upoznali s prednostima i nedostacima različitih medija koji ih okružuju, posebice interneta, koji im je najpristupačniji i najprivlačniji zbog različitih zabavnih sadržaja i platformi za razmjenu videozapisa koje nudi. Rad se nastavio zanimljivom debatom  u kojoj se raspravljalo o  četirima različitim tezama koje su učenici dobili ranije, kako bi se dobro pripremili i argumentirali svoje teze. Bilo je vrlo zanimljivo gledati učenike kako se uživljavaju u ulogu govornika i žustro brane svoje teze. U petak se, također, s učenicima „boravkašima“ održala i Škola knjižničaranja koju su vodile učenice - Mlade knjižničarke. Pokazale su našim najmlađim učenicima “put“ koji prolazi svaka knjiga prije nego stigne kući, odnosno u školsku knjižnicu. Svi smo se složili kako su knjige još uvijek vrlo važan medij, jer su informacije i znanje koje prenose pouzdane i provjerene, za razliku od ostalih medija – novine, časopisi, radio, televizija, internet, društvene mreže - koji mogu prenositi istinite, ali i lažne informacije i neprimjerene sadržaje za dječji uzrast. Mediji su dio svakodnevice današnje djece, stoga je ključno iskoristiti njihove prednosti, ali i ukazati na nedostatke i opasnosti. Obilježavane Dana medijske pismenosti nastavlja se tijekom ovoga i sljedećega tjedna u školskoj knjižnici Matične i Područne škole s učenicima petih i trećih razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 23. 4. 2018. 16:33

Uskrsni „party“ u školskoj knjižnici

Dragi ljubitelji knjiga i oni koji će to tek postati,javljamo vam se s uobičajenim tjednim izvješćem iz školske knjižnice. U utorak su školsku knjižnicu Područne škole posjetili učenici 3. e razreda koji su se informacijski opismenjivali uz referentnu ili priručnu  zbirku.  Iako su tek trećaši i prvi puta su se susreli s posebnom skupinom knjiga u školskoj knjižnici,  svoje zadatke su izvrsno odradili! Bravo! No, jeste li znali da je u našu i vašu školsku knjižnicu stigao uskrsni zeko i poželio je prisustvovali “Pričaonici srijedom“. Naravno, mlade knjižničarke Marta Šokčević i Valentina Filipović poželjele su mu dobrodošlicu pjesmom, pričom i plesom, a u svemu su im se pridružili i naši „boravkaši.“  Zeki se jako svidjelo u školskoj knjižnici i poželio je ostati u njoj, no prevelike obveze koje ima, nagnule su ga na nastavak puta, no obećao je da će se vratiti s prvim danom travnja. Do čitanja iz školske knjižnice!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 3. 2018. 15:55

Obilježili smo Svjetski dan kazališta

Povodom Svjetskog dana kazališta - 22. ožujka, naša škola ovaj tjedan ugostila je dvije kazališne družine, jednu iz Rijeke, drugu iz Splita. U četvrtak, 15. ožujka, prvo su se, uz Marina Držića i Ivanu Brlić  - Mažuranić, kulturno uzdizali učenici predmetne nastave Matične i Područne škole. Prva predstava „Ribar Palunko i njegova žena“,  u izvedbi Kazališnog studija Rijeka, održana je u sportskoj dvorani Područne škole s početkom u 8:00 sati. Učenici druge smjene Područne škole također su imali prilike uživati u izvrsnoj glumi naših glumaca te su i oni odgledali istoimenu kazališnu predstavu,  koja je počela u 13.20 sati. Obje predstave trajale su 70 minuta. U Matičnoj školi predstava o Marinu Držiću počela je u 10:00, a završila je u 11:30 sati. Učenici su imali priliku upoznati se sa životom i djelom Marina Držića te su uz izvrsnu glumu isječaka iz komedije „Skup“ i pastorale „Tirena“,  na sat i pol „otputovali“ u doba renesanse. U petak, 17. ožujka, učenici razredne nastave Matične škole uživali su u predstavi „Pravi prijatelj“ u izvedbi Produkcije Z iz Splita. Naučili su kako su pravi prijatelji oni koji su uvijek uz njih i koji im pomažu u svakoj prilici. Ne morate ići daleko u potragu za pravim prijateljima, oni su blizu, kraj vas. Otvorite oči i pogledajte bolje svijet oko sebe. Sigurna sam da ćete pronaći svoga pravog prijatelja ili prijateljicu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 3. 2018. 14:50

Čitam, dam, sretan sam!

Dragi čitatelji, u proteklim tjednima pokazali ste da imate dobra i plemenita srca. Naime, 14. veljače obilježavao se Međunarodni dan darivanja knjiga, o čemu smo vas izvijestili. Tada smo vas zamolili da u školsku knjižnicu donesete knjige koje više ne čitate i koje ste uzrastom prerasli. Akcijom darivanja slikovnica i knjiga za djecu, cilj je bio uljepšati oboljeloj djeci boravak u bolnicama, domovima zdravlja i drugim ustanovama u kojima se okupljaju djeca iz različitih razloga. U dva tjedna, koliko je trajala akcija u našoj školi, prikupili smo 125 knjiga. Bravo za sve vas koji ste darovali svoje knjige i tako obradovali tuđa srca! Knjige će se, nakon što prođe vrijeme vladavine gospođica Gripe, Viroze i Prehlade, odnijeti najpotrebitijima te ćemo im svi zajedno darovati ljubav kroz knjige. Bez vas i vaše pomoći to ne bi bilo moguće. Pokazali ste da imate velika srca!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 3. 2018. 15:51

Tjedan u školskoj knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Dragi naši čitatelji! Evo, stigao nam je još jedan petak, a s njim i naše izvješće iz školske knjižnice. Gosti koji su ovoga tjedna posjetili knjižnicu bili su prvašići koji su tijekom Pričaonice srijedom naučili što je to harfa. Naime, učenice  - mlade knjižničarke Marta i Valentina, inače učenice Glazbene škole, pročitavši priču o harfi iz knjige Čarolije iza ugla autorice Višnje Stahuljak, upoznale su naše prvašiće sa, za većinu njih, nepoznatim instrumentom. Uz PPT prezentaciju i video zapis, koje su mlade knjižničarke pripremile, prvašićima se jako svidjela harfa. Bilo je zanimljivo pogledati način na koji se harfa svira – vršcima prstiju obje ruke. Prvašići su na kraju ove pričaonice zaključili kako je harfa zbog svoje veličine, strukture i izgleda vrlo moćan instrument, ali istovremeno i vrlo nježan i romantičan, zbog milozvučnog zvuka melodije koji nastaje njezinim sviranjem. U četvrtak su školsku knjižnicu Područne škole posjetili učenici 1.d  i 3.e razreda. Prvašići su obrađivali lektiru na drugačiji način i ovoga puta to je bila slikovnica Pale sam na svijetu autora Jensa Sigsgaarda, a trećaši su svojom maštom i uz knjigu Grički top, autora Dubravka Horvatića, otputovali u davnu prošlost,  u  16. stoljeće i u grad Zagreb. Uspješno su se teleportirali u sadašnjost, a svoje putovanje završili su upoznavanjem s turcizimima u hrvatskom standardnom jeziku i s učenjem osnovnih pozdrava na turskom jeziku. Do  sljedećeg petka, do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 23. 2. 2018. 15:12

Zelengrad i Pale u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji, stigao nam je još jedan petak kada vam se javljamo iz redakcije školske knjižnice. Ovaj tjedan školsku knjižnicu posjetio je dječak Pale koji nam je stigao iz daleke Danske. Doveo ga je još jedan Danac Jens Sigsgaard (čitaj Sigo) te jedan ilustrator i jedan prevoditelj. S veseljem su ih dočekali učenici 1.e razreda PŠ Jelas koji su se vješto i spretno nosili sa svim zadacima i izazovima koje su im naši gosti zadali. Dakle, nakon ovoga susreta, Pale više nije bio sam jer je sklopio prijateljstvo s našim prvašićima! Prvašići Matične škole također su se sprijateljili s još jednom knjigom na pričaonici srijedom koje za njih pripremaju učenice – mlade knjižničarke. Ove srijede učenice 5.a razreda Sara Banić i Nikolina Barunica bile su u ulozi pripovjedačica te su nas povele u grad Zelengrad. Prvašići su naučili što je to ekologija te su ponovili kako pravilno pisati pismo i adresirati ga. Na kraju su svoja pisma uručili poštarici Lani Mihić iz 1.a razreda, koja je odgovorno i savjesno odradila zadatak poštarice te su sva pisma stigla u prave ruke. Do sljedećeg petka, šaljemo vam čitalački pozdrav iz redakcije školske knjižnice. Do čitanja! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 2. 2018. 18:26

Darujmo ljubav kroz knjigu!

Dragi ljubitelji knjiga i oni koji će to tek postati! Ovaj je tjedan u školskoj knjižnici bio veseo i poučan. Gosti knjižnice bili su učenici 3.b i 3.c razreda koji su, uz pomoć knjiga referentne zbirke, krenuli u lov na znanje. Ulov je bio izvrstan! Ulovili su nekoliko kilograma čistog znanja, koje ih je potom zagrlilo i tako su postali vječni prijatelji. Naši prvašići su u pričaonici srijedom nastavili s glazbenim osnovama kojima su ih, i ovoga puta, podučavale učenice - mlade knjižničarke, petašice Marta i Valentina. Pričaonica je završila glazbenim kvizom o polovinkama, osminkama i četvrtinkama, a prvašići su odlučili kako će sljedeće školske godine upisati Glazbenu školu. Glazba je čudesna, kao i svijet knjiga! Ovaj tjedan počela je i akcija darivanja knjiga povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga kojeg obilježavamo 14. veljače.  Tijekom ovog i sljedećeg tjedna donesite u školsku knjižnicu slikovnice ili knjige za djecu koje ste uzrastom prerasli i više ih ne čitate. Na ovaj način nekome ćete uljepšati svakodnevnicu i učiniti dobro djelo. Prikupljene knjige donirat će se najpotrebitijima, poput dječjeg odjela slavonskobrodske bolnice. Učinite dobro djelo i darujte jedni drugima LJUBAV kroz knjigu! Do sljedećeg čitanja, pozdrav iz školske knjižnice!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 10. 2. 2018. 09:55

Pozdrav iz školske knjižnice

Dragi naši čitatelji, svakog petka javljamo vam se s izvještajem u kojem vam pišemo što se u proteklom tjednu učilo i radilo u školskoj knjižnici. Ovaj tjedan knjižnicu su posjetili učenici 3.a razreda koji su učili o posebnoj skupini knjiga u školskoj knjižnici – referentnoj ili priručnoj zbirci. Naučili su se služiti enciklopedijama, leksikonima, atlasima, pravopisima i rječnicima. Po prvi puta su bili u ulozi malih istraživača, koji su na postavljena pitanja, samostalno pronašli odgovore u knjigama referentne zbirke te su na ovaj način počeli svoje informacijsko opismenjivanje. U srijedu je održana  Pričaonica „Stariji za mlađe“. Knjiga koja se čitala bila je „Leteći glasovir“ spisateljice Željke Horvat Vukelja. Ova pričaonica bila je vrlo zanimljiva učenicima prvih razreda jer je bila spoj priče i glazbe. Naime, učenice – mlade knjižničarke Marta Šokčević i Valentina Filipović, koje su i učenice Glazbene škole, uvele su naše goste u svijet glazbe kroz glazbenu abecedu, solmizaciju, violinski ključ, note… Na kraju su mlade knjižničarke zasvirale svoje omiljene instrumente, klavir i violinu. Učenice – mlade knjižničarke samostalno pripremaju pričaonice, osmišljavaju njihov tijek i aktivnosti, ali se i brinu da njihova i vaša školska knjižnica uvijek bude čista, mirisna i uredna. U galeriji slika provjerite kako je to izgledalo. Do sljedećeg petka, veliki pozdrav šalju vam mlade knjižničarke i školska knjižničarka!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 2. 2018. 16:04

Tjedan učenja i druženja u školskoj knjižnici

Dragi naši čitatelji, ovaj se tjedan u školskoj knjižnici puno toga naučilo, a prvi ovotjedni gosti školske knjižnice bili su učenici 4.c razreda PŠ Jelas, koji su se u knjižnici kroz Gardaševu knjigu „Duh u močvari“ upoznali s ljepotama Kopačkog rita, ali i jednim duhom koji je glavnim likovima knjige prouzrokovao mnoge probleme. Duha su se uspješno riješili te su naučili kako se laž uvijek na kraju otkrije. U srijedu u školskoj knjižnici Matične škole naši su najmlađi učenici po prvi puta prisustvovali pričaonici „Stariji za mlađe“ koju su samo za njih pripremile učenice - mlade knjižničarke. Priča koja se čitala bila je „Miš“, autora Božidara Prosenjaka. Prvašići su pažljivo slušali priču koju su im čitale knjižničarke – pričalice. Razgovarali su o mišu koji nije uspijevao pronaći svoj dom na, za miševe, vrlo neobičnim mjestima, poput balkona ili smočnice. Na kraju, miš je pronašao svoj dom na ulici, a prvašići su zaključili kako svaka životinja mora imati dom primjeren svojim navikama i potrebama. U četvrtak su školsku knjižnicu Područne škole posjetili učenici 3.c razreda. Obrađivali su lektiru Grički top, autora Dubravka Horvatića. Naučili su što je to mit ili legenda, kako se Zagreb davne 1591. godine obranio od najezde Turaka i kako im je u tome pomogao top. Na kraju su se iznenadili kada su shvatili koliko turcizama postoji u hrvatskom standardnom jeziku te su i naučili osnovne pozdrave na turskom jeziku. Bilo je lijepo družiti se i učiti sa svima vama u školskoj knjižnici. Doviđenja do sljedećeg druženja! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 26. 1. 2018. 15:51

8. Hugine pjesničke večeri

Dragi čitatelji, jučer su se u školskoj knjižnici Matične škole održale 8. Hugine pjesničke večeri s temom „Dugo u noć…“ Ugodno druženje počelo je u 16:30, a u uz naše mlade buduće pjesnike, glazbenike, plesače i voditelje, službeni dio pjesničkih večeri završio je u 17:45 sati. Druženje sa svim sudionicima, učiteljicama i roditeljima nastavilo se uz kolačiće i čaj. Na početku programa učenica Marta Šokčević, uz prigodnu glazbenu podlogu i prigušena svjetla, uvela nas je u temu pjesničkih večeri i odvela nas je u dugu zimsku noć. No, u zbilju su nas vratili Hugini pjesnici, točnije njih trideset i četvero: Jelena Jelavić, Ivana Grubišić, Antonio Olujević, Ana Stojaković, Karlo Čondić, Sara Bukvić, Katarina Bukovac, Lana Nađ, Mihaela Zelihić, Petra Zavor, Josipa Barunica, Ela Ereš, Katja Živković, Nikolina Ciprić, Anđela Radošević, Lucija Antolović, Klara Jelavić, Noa Miđić, Josipa Blažević, Sara Fujs, Lea Pocintela, Anea Popović Hlišić, Lea Pocintela, Korina Barišić, Karmela Bošnjak, Karlo Čondić, Beatricija Barić, Bruno Gajger, Lucija Čabraja, Karmela Bošnjak, Ana Marija Grlić, Matej Bošnjaković, Ella Lulić i Noa Miđić.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 12. 2017. 16:33

Dugo u noć...

Dragi naši čitatelji, pozivamo vas na osme Hugine pjesničke večeri koje će se održati u srijedu, 13. prosinca u 16:30 sati u školskoj knjižnici Matične škole. Dođite i budite dio veselja, druženja i učenja s riječima, rečenicama, stihovima, rimama, strofama, pjesničkim figurama, maštom i zbiljom, a sve obogaćeno ugodnim predblagdanskim ozračjem. Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 12. 12. 2017. 17:00

Putovanje "Lijepom našom"

Dragi ljubitelji kazališta i oni koji ćete to postati, čujte i počujte! U sklopu tjedna u kojem obilježavamo i prisjećamo se žrtve Vukovara i svih žrtava Domovinskog rata, danas su se učenici razredne nastave naše škole kulturno uzdizali pjevajući i učeći zajedno s glumcima kazališne skupine Produkcija Z iz Splita, koji su ih poveli na glazbeno putovanje našom domovinom. Prvo putovanje s učenicima razredne nastave Matične škole počelo je u 8:50, a drugo s  učenicima PŠ Jelas u 12:30 sati. Na vrlo zanimljiv i poučan način, naši gosti uspjeli su zainteresirati sve prisutne te ih naučiti i podsjetiti na sve ljepote, zanimljivosti i kulturnu baštinu kojima obiluje Lijepa naša. Putovanje je počelo u Dubrovniku te se nastavilo prema dolini Neretve, Šibeniku, Zadru, Splitu i otocima, Rijeci, Puli, Gorskom kotaru i Lici, Zagrebu, Međimurju, Hrvatskom Zagorju, Slavonskom Brodu i Osijeku, a završilo je u Vukovaru. Uz zanimljive lutke, veselu glazbu i izvrsnu glumu naših gostiju te različita prijevozna sredstva s kojima smo svi zajedno u 45 minuta proputovali cijelu našu domovinu, naše neobično putovanje je završilo, no svi smo se složili kako ovo nije kraj, već početak nove suradnje. Do nekog sljedećeg susreta, putujmo putujmo….

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 11. 2017. 17:48

Književni susret s Bojanom Meandžijom

Jučer je našu školu posjetila jedna književnica, točnije Karlovčanka, diplomirana odgojiteljica i stručna suradnica izdavačke kuće Alfa te nadasve inspirativna i uspješna spisateljica  Bojana Meandžija. Naša je gošća svoj prvi roman „Veliki kraljević“ objavila 2007. godine. Drugi roman, pod nazivom „Trči, ne čekaj me“ objavila je 2009. godine, a počela ga je pisati za vrijeme Domovinskog rata, s trinaest godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa. Roman „Trči, ne čekaj me“ nosi simboličan naslov jer zorno ukazuje na osjećaje neizvjesnosti i brige koji su postojali i živjeli u svim ljudima tijekom svake uzbune bilo gdje u Republici Hrvatskoj. Naša je gošća svoje najljepše godine djetinjstva provela u podrumu, bez prava na bezbrižnu igru, prve ljubavi, druženja s prijateljima i svakodnevni odlazak u školu. Tada je prostorom, poput najvećeg straha, odzvanjala rečenica roditelja upućena djeci: „Trčite, ne čekajte nas!“ U njezinoj ispovijesti koju je pretočila u roman, nema mržnje, prozivanja, nema „drugih“ naroda i neprijatelja, samo pitanje – zašto rat?

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 11. 2017. 18:45

Virtualna šetnja knjižnicama

Dragi čitatelji, u srijedu, 8. studenog, učenici osmih razreda Matične škole su u učionici Informatike imali sate Knjižnično – informacijske naobrazbe. Naime, školska knjižničarka održala im je predavanje o digitalnim medijima i njihovom pretraživanju te svim opasnostima koje vrebaju iz „mora informacija“ koje nas okružuje. Učenici su zaključili kako je neophodno vrednovati informacije i etički se ponašati prilikom njihove uporabe, odnosno pravilno ih citirati. Također, učenici su digitalno pretraživali online kataloge hrvatskih i svjetskih knjižnica, a na kraju dvosatnog druženja virtualno su se prošetali najpoznatijim knjižnicama svijeta te su tako posjetili Egipat, Španjolsku, Tajvan, Češku, Nizozemsku, Kanadu, Indiju… Osmaši su se ugodno iznenadili uvidjevši sve prednosti online kataloga te sada iz topline svoga doma mogu pristupiti velikom broju svih vrsta knjižnica Republike Hrvatske i svijeta, upoznati se s  njihovim knjižničnim fondom i  virtualno se njima“ prošetati“. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 10. 11. 2017. 09:21

Hugina knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige i Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica

Dragi naši čitatelji, ovaj tjedan je u školskoj knjižnici bio veseo i poučan. U utorak su školsku knjižnicu Područne škole posjetili učenici 1.c i 1.e razreda. Postali  su njezini članovi, a sa sobom su iz školske knjižnice ponijeli nova znanja. U srijedu su učenici 4.b razreda u školskoj knjižnici obrađivali lektiru „Ljubičasti planet“, autora Ante Gardaša. Uz maštu, kojom ovaj roman obiluje, učenici su se prepustili svemirskim prostranstvima te su se zapitali tko još šeta prostranstvima planeta. Jesu li sami u svemiru tom ili još nekome tu je dom?! U petak su se učenici 2.b razreda družili s poštarom u školskoj knjižnici. Poštar Kolbaba iz „Poštarske bajke“, češkog pisca  Karela Čapeka, svojom je upornošću i dobrotom bio našim učenicima nadahnuće te im nije bio problem odgovoriti na postavljena pitanja. Dapače, nitko od ovotjednih gostiju školske knjižnice nije imao „problema“ s lektirom jer su čitali i učili sa zadovoljstvom, a ne iz dužnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 10. 2017. 15:18

Lijepo je biti prvašić u školskoj knjižnici!

Dragi knjigoljupci, ovaj tjedan je u školskoj knjižnici bio poseban i jako sladak. Naime, školsku knjižnicu i školsku knjižničarku posjetili su učenici 1.a i 1.b razreda i odmah su postali najbolji prijatelji. Obećali su kako će se lijepo ponašati prema knjigama, neće ih bacati i dirati masnim prstima, crtati i šarati po njima, praviti im uši, jesti i piti nad njima! Naučili su razliku između knjižnice i knjižare, pravila posudbe i bonton u školskoj knjižnici. Njihov prvi posjet knjižnici uljepšale su učenice - mlade knjižničarke koje su samo za njih odglumile dva igrokaza: „Od korice do police“ i „Reumatični kišobran.“ Za kraj prvašići su pokazali kako su izvrsni pjevači otpjevavši svoju najdražu pjesmicu. Kao dar za dobro ponašanje dobili su prigodne slatke darove te su odlučili da će se družiti s knjigama zbog znanja, jer znanje je moć koje će ih odvesti do zvijezda i njihovih najvećih želja. Bilo je lijepo družiti se s najmlađim Hugićima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 10. 2017. 16:38

(Čit)ajmo Školo!

Počeo je Mjesec hrvatske knjige kojeg obilježavamo od 15. listopada do 15. studenog. Listopad je mjesec u kojem obilježavamo i Dan školskih knjižnica, a u studenom se prisjećamo Vukovara i tužne obljetnice njegova pada. U našoj školi ove ćemo nadnevke prigodno obilježiti gostovanjem hrvatske književnice Karlovčanke Bojane Meandžije, autorice romana „Trči, ne čeka me“, koja će 13. studenog gostovati u našoj školi te će tom prilikom  kroz vlastito životno iskustvo, pretočenim u knjigu, svjedočiti o svom izgubljenom djetinjstvu tijekom Domovinskog rata u kojem je morala naglo odrasti, u kojem se morala prestati igrati i u kojem je morala u samo jednom trenutku postati odrasla mlada žena. Na ovaj način knjiga će biti poveznica s obilježavanjem Dana sjećanja na Vukovar, a nastavit će se 16. studenog kada će u našoj školi gostovati kazališna družina iz Splita koja će na zanimljiv i veseo način naše najmlađe učenike povesti na putovanje Lijepom našom, od Dubrovnika do Vukovara. Svečanim programima u obje školske zgrade, upisivanjem u Knjigu sjećanja i prigodnim panoima i ove školske godine naša će škola dostojanstveno, sadržajno i svečano odati počast gradu heroju. Također, u našoj školi i ove školske godine djeluje Čitalački klub „Otključajmo znanje.“ Sastanci učenika - članova kluba su u školskoj knjižnici u Matičnoj školi zadnjeg petka u mjesecu. Nastavljamo i s pričaonicama– „Stariji za mlađe“ u Matičnoj i Područnoj školi u kojima učenici Mladi knjižničari svojim mlađim prijateljima čitaju i pripovijedaju kratke priče i bajke iz školske knjižnice. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige pričaonice će  „disati“ u duhu domaće književnosti. Čitajmo, pišimo, učimo, stvarajmo Školo!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 10. 2017. 18:56

Ljetna razglednica iz školske knjižnice

Dragi naši knjigoljupci i oni koji će to tek postati! Na kraju još jedne školske godine, podvlačimo crtu i krećemo u nove pobjede. Ove školske godine družilo smo se, učili, pripovijedali, pjevali, plesali i smijali se s knjigama. Mladi knjižničari bili su vrlo vrijedni te su s ocjenom izvrstan odradili sve svoje zadatke.  S nekima od njih ove se školske godine rastajemo… Tužni smo, ali i sretni jer vjerujemo da će se znati nositi s novim životnim izazovima te da će nas ponekad i posjetiti. Neke od zajedničkih trenutaka pogledajte u galeriji slika, a svim učenicima želimo bezbrižne ljetne praznike, koji će, naravno, biti još zanimljiviji uz dobru knjigu. Veliki pozdrav od Mladih knjižničara i školske knjižničarke. Do čitanja do sljedeće školske godine!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 6. 2017. 13:57

Pozdrav iz školske knjižnice

Dragi čitatelji i ljubitelji knjige, i ovaj tjedan se u knjižnici učilo, čitalo i radovalo. Naša je školska knjižnica dobila vrlo vrijednu donaciju lektirnih knjiga koje su Mlade knjižničarke sa zadovoljstvom tehnički obrađivale te će se ove pridošlice brzo pronaći na policama naše knjižnice. Na Jelasu smo i ovaj tjedan imali pričaonicu namijenjenu učenicima "boravkašima", kojima su Mladi knjižničari pročitali priču Šuma Striborova, autorice Ivane Brlić-Mažuranić, što je i prikladno tjednu u kojem se nalazimo. Dođite u knjižnicu i pronađite novi naslov i za sebe. Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 4. 2017. 20:15

Vijesti iz školske knjižnice

Dragi ljubitelji knjige i oni koji će to tek postati. U školskoj knjižnici proteklih dana smo učili, čitali i zabavljali se. Uobičajeno smo se družili u pričaonicama srijedom i četvrtkom te također kroz obradu lektira i knjižnično – informacijsku naobrazbu. Tako smo se kroz lektiru susreli s Palom, dječakom iz Danske, zagrebačkim „Gričkim topom“, poštarom Kolbabom i „Poštarskom bajkom“ te smo, također, naučili što je  referentna ili priručna zbirka i koja pravila vrijede za ovu posebnu skupinu knjiga u školskoj knjižnici.  Kroz pričaonice čitali smo Grimmove i Perraultove bajke, priču o krokodilu Marku, dogodovštine o neodlučnom kameleonu, cirkuskom sloniću te dječaku Perici u priči „Hrabrica“. Bilo nam je poučno i veselo i s nestrpljenjem očekujemo nova znanja iz školske knjižnice. U galeriji slika pogledajte kako je sve izgledalo, a do sljedećeg druženja pozdravljamo vas knjižničarskim pozdravom: „Do čitanja!“

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 23. 2. 2017. 18:44

Pronašli smo sreću!

Dragi stihoklepci i knjigoljupci! Jučer, 19. prosinca, održale su se sedme Hugine pjesničke večeri s temom „Tražim sreću.“ Ispred školske knjižnice, u ugodnom blagdanskom okruženju, okupilo se četrdesetak  učenika - zaljubljenika u pisanu riječ, od najstarijih do onih najmlađih, koje su bodrili njihovi roditelji, bake, djedovi, njihove učiteljice i učitelji. Voditelji ovih pjesničkih večeri, Beatricija Barić, Hrvoje Birtić i Ivona Rašić, vješto i zanimljivo vodili su sve okupljene kroz avanturu traženja sreće. Uz glazbenog virtuoza na flauti učenika Karla Đakovića i buduću primabalerinu učenicu Janu Zeba, svi učenici - mladi pjesnici i gosti ovih pjesničkih večeri svjedočili su postojanju sreće. Sreća je svuda oko nas, ona je u lijepom danu, u kišnom jutru i gacanju po kišnim lokvicama, u kišnoj večeri i druženju s knjigom uz topli čaj, u odsjaju duge nakon kiše, u osmijehu mame, tate, braće i sestara, u dobrom zdravlju baka i djedova, u novom prijateljstvu, u dugogodišnjem prijateljstvu, u šetnji gradom, u mirisu cimeta, naranče i svježe pečenog kolača, u mirisu tek pečenog kruha, u toplom ručku nakon škole, u mirisu tek pečenih palačinki, nedjeljnom dužem spavanju... Sreću živimo, dišemo i volimo. Ona je živa jer živi u nama! Sreća je u malim stvarima, stoga budite sretni jer najbolja sreća je ona besplatna i svakodnevna. Odmorite se tijekom zimskih praznika i uživajte u zimskim radostima. Čitamo se i vidimo u drugom polugodištu. Sretan Božić i najbolju i najčitaniju novu godinu žele vam vaši mladi knjižničari i školska knjižničarka.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 12. 2016. 19:27

Sedme Hugine pjesničke večeri

Dragi knjigoljupci, stihoklepci i ljubitelji pisane riječi, čujte i počujte! Pozivamo vas na druženje i čajanku s pričama i pjesmama. U ponedjeljak, 19. prosinca, u 16 sati ispred školske knjižnice u Matičnoj školi upriličit će se sedme Hugine pjesničke večeri s temom „Tražim sreću…“ Dođite i pridružite se mladim pjesnicima, umjetnicima i piscima naše škole. Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 12. 2016. 17:58

Učili smo u i o školskoj knjižnici

Dragi naši čitatelji, ovaj tjedan i tjedan prije toga učili smo i zabavljali se u školskoj knjižnici. Prvo su osmi razredi Područne škole digitalno pretraživali online kataloge različitih vrsta knjižnica u Republici Hrvatskoj. Zaključili su kako su online katalozi vrlo korisni i praktični jer nam na brz i jednostavan način daju uvid u raspoloživost tražene knjige, DVD–a i ili časopisa u knjižnicama. U tom tjednu održana je još jedna pričaonica srijedom „Stariji za mlađe“ kada su mladi knjižničari našim najmlađim učenicima čitali slikovnicu „Plesna haljina žutog maslačka“, autorice Sunčane Škrinjarić. Žuti maslačak bio je vrlo nesretan jer je mislio da nema dovoljno lijepu cvjetnu haljinu s kojom bi mogao prisustvovao godišnjem cvjetnom balu. No, pomogao mu je jedan pauk koji je cijeloga svoga života bio zao te je htio učiniti jedno dobro djelo pa je maslačku ispleo najljepšu pahuljastu haljinu. Učenici su naučili kako uvijek trebaju cijeniti različitosti jer one su bogatstvo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 9. 12. 2016. 14:34

Volimo čitati i pripovijedati

Dragi naši čitatelji, ovaj tjedan, točnije u četvrtak, 24. studenog, održala se prva pričaonica „Stariji za mlađe“ u Područnoj školi. Gosti školske knjižnice u Područnoj školi bili su učenici prvih i trećih razreda koji svoje vrijeme prije početka nastave provode u boravku. Pričaonica će se održavati svaki drugi četvrtak u vremenu od 12:20 do 13 sati. Mlada knjižničarka Beatricija Barić iz 6.c razreda „probila je led“ pročitavši našim malim gostima knjigu „Leteći glasovir“. Beatricija nas je uvela i u osnove glazbene teorijske poduke jer ona već petu godinu pohađa Glazbenu školu i svira klavir. Tako smo naučili što su to polovinke, osminke, violinski ključ, ritam, crtovlje, glazbena ljestvica …. Radujemo se sljedećoj pričaonici kada ćemo čitati priču „Dora pijanistica“. I u Matičnoj školi održala se pričaonica, uobičajeno, u srijedu. Učenici „boravkaši“ upoznali su se s knjigom Peća i vuk. Bilo je vrlo zanimljivo čuti njihove prijedloge preodgoja zločestog vuka u dobroga. Poručili su mu da nauči čitati i posudi Smib, da postane vegetarijanac, ne plaši ljude, Crvenkapicu i bakice te  da se počne pristojno ponašati. Svoje su prijedloge učenici napisali na papiriće te se sada čuvaju u Staklenki dobrih želja, koju možete potražiti u školskoj knjižnici. Vidimo se na sljedećoj pričaonici. Do čitanja!  

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 25. 11. 2016. 15:57

Slonovi, miševi, bubamare…

Naša škola je u ponedjeljak, 7. studenog, imala čast po treći put ugostiti poznatu spisateljicu i lutkaricu Jadranku Čunčić - Bandov. Svoj posjet započela je u Matičnoj, a nastavila u Područnoj školi. U oba je slučaja oduševila učenike, učiteljice i učitelje koji su uživali u maštovitim izvedbama njezinih igrokaza. Prvi igrokaz napisala je još u srednjoj školi, a zove se Ludara i Pinki. Do sada je objavila sljedeće zbirke igrokaza: Razgovori u travi, Od jarca do komarca, Igre sa zmajevima, Šale, trice, zvrndalice, Puž na raskrižju, Tinka Fakinka te slikovnicu Lju – ju i strip album Boduljko i Žbunika. Autorica je scenarija lutkarske serije Tikvići.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 8. 11. 2016. 15:53

Tražim sreću…

Dragi naši čitatelji, na kraju još jednog tjedna javljamo se iz novinarske redakcije školske knjižnice. I ovaj tjedan bio je veseo. Učili smo, pripovijedali i čitali u Pričaonici srijedom, učili s prvašićima i osmašima, katalogizirali nove knjige, čitali u još jednom Čitalačkom klubu, obilježavali Mjesec hrvatske knjige te smo „tražili sreću…“ Shvatili smo da je sreća je u malim stvarima, ona je oko nas, u svemu što nas okružuju i što doživljavamo. Ne trebamo je tražiti jer ona je ovdje, sada, kraj nas.  Za sreću nam ne trebaju skupe stvari i darovi. Sreća je u osmijehu, lijepoj riječi, sunčanom danu, zdravlju, mirisu tek pečenog kolača, susretu s dragim ljudima, mirisu kiše, skakanju po kišnim lokvicama, prvom snijegu, pročitanoj knjizi i toplom čaju… I ovaj tjedan Gospođica Sreća stanovala je u školskoj knjižnici praćena dječjim osmjehom, ljubavi prema knjigama i znanjem. U galeriji slika pogledajte kako je to izgledalo….

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 10. 2016. 15:55

Čitamo, učimo i pričamo u školskoj knjižnici

Mjesec hrvatske knjige ovaj tjedan obilježili smo još jednom Pričaonicom srijedom - „Stariji za mlađe“ koja se održala u školskoj knjižnici Matične škole. Knjiga koju su Mladi knjižničari pročitali našim dragim gostima, učenicima razredne nastave, bila je „Leteći glasovir“ autorice Željke Horvat Vukelja. Uvjerili su se kako mašta zaista može svašta te tako glasovir u knjigama može letjeti, misliti, govoriti, bježati pred lopovima te voljeti one koji  srca punog ljubavi  vole svirati po njemu. Glasovir voli kada ga se svira, kao što i knjige vole kada ih se čita! Učenje i upoznavanje s knjigama nastavilo se i u četvrtak, 20.  listopada, kada su školsku knjižnicu PŠ Jelas posjetili učenici 1.c razreda. I oni su maštajući odlutali u svijet knjiga. Obećali su kako će se lijepo ponašati u školskoj knjižnici jer ona je kuća u kojoj stanuju knjige. Naučili su i da se knjige trebaju čuvati jer u njima živi znanje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 21. 10. 2016. 15:34

(Čit)ajmo Školo!

Počeo je Mjesec hrvatske knjige kojeg obilježavamo od 15. listopada do 15. studenog. Listopad  je i mjesec u kojima obilježavamo Dan  školskih knjižnica. U našoj školi prigodno ćemo ih obilježiti gostovanjem poznate hrvatske književnice i spisateljice za djecu Jadranke Čunčić Bandov, koja će početkom studenog svojim maštovitim lutkicama razveseliti učenike nižih razreda naše škole. Također, u našoj školi i ove školske godine djeluje Čitalački klub „Otključajmo znanje.“ Sastanci učenika - članova kluba su u školskoj knjižnici u MŠ zadnjeg petka u mjesecu. Čitalački klub okuplja učenike predmetne nastave i cilj mu je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanje iz užitka, a ne iz obveze. Pozivamo sve učenike koji vole knjige i čitanje da nam se pridruže. Također, od ove škole godine svake srijede održava se Pričaonica srijedom – „Stariji za mlađe“ u kojoj učenici Mladi knjižničari svojim mlađim prijateljima čitaju i pripovijedaju kratke priče i bajke iz školske knjižnice. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige Pričaonica srijedom „disat“ će u duhu domaće književnosti. Čitajmo, pišimo, stvarajmo Školo!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 10. 2016. 16:25

Referentna zbirka

Nastava Hrvatskoga jezika ne odvija se uvijek i samo u učionici. Dokaz tome je sat Knjižnica – referentna zbirka koji je danas održan u školskoj knjižnici. Gosti knjižnice su bili 7.a i 7.b razred, a domaćica naša knjižničarka Tanja Štević koja nas je naučila što je to referentna zbirka i kako je koristiti. Osvijestili smo činjenicu koliko je informacijska pismenost važna u današnje vrijeme kada su nam informacije vrlo dostupne i koliko je važno biti kritičan prema informacijama koje dobijemo na internetu. Dašak atmosfere pogledajte u galeriji slika.

  :: opširnije :: 


objavio: Katarina Brkić Čabraja  datum: 7. 10. 2016. 17:38

Pijanistica Dora u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji, jeste li znali da se među policama školske knjižnice, osim knjiga, nalaze i glazbeni instrumenti. Da, da, i to puno njih. Među policama skrivaju se bubanj, truba, fagot, kontrabas, flauta, harfa, violina, viola, gitara, tambura, triangl, harmonika i jedan klavir, točnije Dorin klavir. Dakako, oni se nalaze u knjizi pod nazivom Pijanistica, autorice Željke Horvat Vukelja, a učenici koji svoje vrijeme nakon nastave provode u boravku, imali su priliku čuti je u srijedu 5. listopada, na drugoj Pričaonici srijedom - Stariji za mlađe, upriličenoj u školskoj knjižnici Matične škole. Pripovjedačica Kosjenka (Anita Nikolić, 7.a) pročitala im je priču, nakon koje ih je u temu djela uveo Mali princ (Hrvoje Birtić, 8.b) i Sunce (Katarina Bukovac, 5.b). Naši najmlađi učenici naučili su koji instrumenti čine jedan simfonijski orkestar, otkrili su koji bi oni instrument htjeli svirati ili ga sviraju te kako im je za postizanje uspjeha potrebna gospođica Upornost i Strpljivost, a ponekad i gospođica Trema. Veliki pozdrav i do čitanja u trećoj Pričaonici srijedom!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 10. 2016. 17:36

Otključajmo znanje prvi put u ovoj školskoj godini!

Dragi knjigoljupci i oni koje će to tek postati. U petak, 30. rujna u školskoj knjižnici Matične škole održan je prvi sastanak ljubitelja knjige, članova čitalačkog kluba  „Otključajmo znanje“. Ove godine pridružili su nam se i neki novi članovi, učenici petih razreda, koji su, uz stalne članove, na prvi sastanak čitalačkog kluba imali zadatak donijeti svoju najdražu knjigu. Uz poučne i zabavne zadatke i igre koje je za sve prisutne članove pripremio učenik 8.b razreda Hrvoje Birtić, učenici su uspješno predstavili svoje omiljene knjige te potom napravili i straničnike koji će im, svakako, kasnije poslužiti pri čitanju. Čitajte, jer u knjigama se nalazi znanje! Pozdrav od knjigoljubaca! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 10. 2016. 17:19

Kad si sretan dođi u školsku knjižnicu

Biti sretan vrlo je lijep osjećaj, to svi znamo. No, biti sretan u školskoj knjižnici, uz knjige, znanje koje živi u njima, glumu, igre i pjesmu, i uz učenike prvih razreda, neprocjenjiv je osjećaj. Učenici 1.a i 1.b razreda posjetili su ovaj tjedan školsku knjižnicu kako bi se upoznali s njezinim pravilima, prostorom, knjigama, časopisima, školskom knjižničarkom, učenicima Mladim knjižničarima i svim ostalim što jedna školska knjižnica treba imati. Uz dva igrokaza koji su samo za njih odglumili članovi izvannastavne aktivnosti Mladi knjižničari, prvašići su s ocjenom izvrstan položili prvi ispit znanja o knjigama i pravilima u školskoj knjižnici! Na kraju, kako i priliči, zapjevali su svoju najdražu pjesmu Kad si sretan. Čestitamo im!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 10. 2016. 17:02

Vesela srijeda u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji, ljubitelji knjige i oni koji će to tek postati. Jučer je u školskoj knjižnici u Matičnoj školi bilo vrlo veselo, raznoliko i razigrano. Prvo su učenici 2.a razreda proveli dva školska sata u školskoj knjižnici u društvu knjige Ružno pače. Naučili su kako se svi međusobno trebamo uvažavati i poštivati, bez obzira na različitosti koje postoje među nama. Također, podsjetili smo se kako nastaju knjige i tko je odgovoran za njihovo stvaranje. Na kraju su učenici 2.a razreda pokazali svoje ilustratorske i literarne vještine te su izradili svoju slikovnicu. Aktivnosti u školskoj knjižnici nastavile su se i nakon zadnjeg školskog zvona, točnije u 13:15 sati kada je prvi put ispred školske knjižnice započela pričaonica za učenike boravkaše. Naime, srijedom u vremenu od 13:15 do 14 sati održavat će se pričaonice pod nazivom Stariji za mlađe. Učenici Mladi knjižničari svojim mlađim školskim prijateljima čitat će zanimljive kratke priče, slikovnice i pjesmice te će nakon toga slijediti razgovor o pročitanom djelu, kroz zanimljive igre i kvizove. Kroz prvu pričaonicu srijedom naše male prijatelje vodili su Mali princ (Hrvoje Birtić, 8.b) i vila Kosjenka (Anita Nikolić, 7.a) koji su vrlo vješto, čitajući  knjigu Oprostite, jeste li vi vještica?, učenike poveli, na krilima riječi, rečenica i mašte, u svijet mačka Herberta, knjiga, knjižnica i malih dobrih vještica s prugastim čarapama i šiljastim šeširima. I ovaj put zaključili smo kako ne trebamo nikoga suditi po izgledu i unaprijed nametnutim mišljenjima i stereotipima te svakome trebamo dati priliku da se pokaže i dokaže u pravom svjetlu.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 9. 2016. 17:44

Trooki zmaj u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji, danas su školsku knjižnicu Područne škole Jelas posjetili zebra i trooki zmaj koji riga vatru, jede automobile, konje i bicikle. Dječak Fran, junak šaljive priče Kada je zmaj upravljao prometom umjesto zebre, hrabro se suprotstavio ovim nenadanim bićima koje je zatekao u školskoj knjižnici te  je uspješno, uz pomoć učenika 4.e razreda, pobijedio strah od neobičnih posjetitelja školske knjižnice. Želite li se uvjeriti u istinitost ove priče, dođite u školsku knjižnicu i posudite knjigu Zvonimira Baloga Zmajevi i vukodlaci i uvjerite se u postojanje znanja, mašte i moći koji žive u knjigama.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 9. 2016. 17:16

Zlatne kapljice dobrote

Dragi naši čitatelji, 18. i 19. svibnja našu školu posjetili su korisnici Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama “Regoč“. U sklopu kampanje „Zlatne kapljice dobrote za naš novi dom“ korisnici ove udruge žele osigurati dovoljno novčanih sredstava za novi dom, obzirom na to kako prostor u kojem sada obitavaju i rade ne udovoljava osnovnim tehničkim uvjetima. Stoga su, pod vodstvom voditeljice dnevnog boravka Katice Živalj, započeli s predstavom "Umišljena mišica" kojom se predstavljaju školama u Brodsko-posavskoj županiji, a prihodi skupljeni od tih predstava uplaćuju se na račun udruge. I naša se škola, točnije učenici i učiteljice razredne nastave, uključila u ovu humanu akciju. U obje škole zgrade učenici i njihove učiteljice imali su priliku uživati u predstavi koju su nam odglumili vrlo simpatični, dragi i izvrsno pripremljeni Regočevci. Kroz lik umišljene mišice i njezine dogodovštine u traženju idealnog muža, glumci su nas prikovali za sjedala i izmamili osmjehe, ali i suzice radosnice na naša lica. Predstave je završila sretno, mišica se vjenčala s mišem i shvatila je svoje pogreške. Kao što to obično biva na vjenčanjima, i ovo je završilo veselim kolom učenika, učitelja i naših dragih gostiju. Svaka Vam čast! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 5. 2016. 15:15

Bajkopričalica u našoj školi

Dragi naši čitatelji, danas je prve razrede u Područnoj školi Jelas posjetila bajkopričalica teta Elizabeta. Odjevena u prekrasnu haljinu sa cvjetnom krunom na glavi, na vrlo zanimljiv, bajkovit i maštovit način pripovijedanja predstavila je našim najmlađim učenicima bajku o Palčici. Učenici su uživali i rado su sudjelovali u bajci glumeći različite likove i proživljavajući njihove dogodovštine. Na kraju su svi zaplesali u čast sreći i veselju s kojima je bajka završila. Čiča - miča, gotova je priča! Do sljedećeg puta, čitajte i uplovite u svijet mašte, sreće, dobrote i znanja! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 5. 2016. 14:14

Učenici - poštari u školskoj knjižnici

Učenici 2.a razreda na dva školska sata postali su poštari! Uz Poštarsku bajku češkog pisca Karela Čapeka naučili su pravilno adresirati pismo, podsjetili su se pravopisnih pravila te su obečali da nikada neće biti kao František, lik iz bajke čija je nepismenost uzrokovala ljubavne muke jedne Marženke. Na kraju, kako to obično biva, i ova je bajka završila sretno, a tako su se osjećali i učenici 2.a razreda nakon još jedne lektire obrađene u školskoj knjižnici! Do čitanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 4. 2016. 18:05

Superheroj Bookman u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji, u školsku knjižnicu u Područnoj školi Jelas stigao je superheroj Bookman! Mladi knjižničari osmislili su lik koji obožava čitati knjige, živi u svijetu slova, riječi i rečenica i iz njih crpi svoju snagu i moć. Njegova moć je znanje i to je njegovo oružje u borbi s neprijateljima. Njegovi neprijatelji su Neznanje, Zlo, Laž, Lijenost, Ružne riječi, Nepristojno ponašanje, Mržnja, Bijes, Ljubomora, Varanje i Zavist, a najveći neprijatelj  mu je gospođa Glupost koja ne voli čitati! Bookman se bori protiv njih svojim znanjem i moćima koje je dobio čitajući i učeći. Bookmanove moći rastu svakom pročitanom knjigom! Njegovi neprijatelji ne vole čitati i jedino ih znanje može pobijediti. Pridružite mu se i vi u borbi protiv okorjelih neprijatelja i čitajte jer ćete ih tako pobijediti i dobiti moć koju vam nitko ne može oduzeti, a to je znanje! Budite i vi superheroji!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 26. 2. 2016. 15:38

Pale u 1.e razredu

Dragi čitatelji, danas je školsku knjižnicu u Područnoj školi Jelas posjetio dječak Pale. Pale je doputovao iz daleke Danske i svoj novi dom pronašao je na policama naše školske knjižnice. Učenici 1. e razreda ispunili su mu najveću želju te su ga pročitali! Naime, Pale ne voli biti sam jer živi u knjizi „Pale sam na svijetu“ te uživa kada učenici čitaju baš njegovu knjigu. Stoga, želite li mu pomoći trebate samo čitati. U školskoj knjižnici postoji još puno knjiga, stoga dođite u knjižnicu i posudite knjige jer one vole kada ih čitate!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 25. 2. 2016. 15:18

Ordinacija doktora knjiškog moljca

Dragi čitatelji, jučer se školska knjižnica u Područnoj školi Jelas na dva školska sata pretvorila u liječničku ordinaciju doktora knjiškog moljca. Učenici 4.c razreda obukli su liječničke kute, na glave su stavili kirurške kape, na usta maske, a na ruke su navukli kirurške rukavice. Uz pomoć stetoskopa, zavoja, tableta, sirupa i injekcija, prionuli su poslu! Naime, ako niste znali, u školskoj knjižnici žive bolesne knjige. To su knjige koje su išarane, poderane i iskidane i zato su bolesne. Učenici 4.c razreda izliječili su ih ljepljivim trakama, gumicama za brisanje, ljepilom za papir i škarama. Tako su bolesne knjige postale zdrave. No, bilo je i onih knjiga koje se nisu mogle spasiti i te su knjige otpisane, odnosno one se zbog svog lošeg općeg stanja više ne mogu čitati. Njihova dijagnoza, nažalost, bila je vrlo loša i uz sve napore liječnika iz ordinacije knjiškog moljca, ništa im nije pomoglo. Ovom radionicom učenici su se podsjetili zašto je važno čuvati knjige i brinuti o svom zdravlju. Na kraju su  svi zaključili kako je zanimanje liječnika vrlo odgovorno i važno. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 2. 2016. 16:55

Hugin „Ljubavni natječaj“

Dragi učenici, čujte i počujte! Otvara se 2. HUGIN „LJUBAVNI NATJEČAJ“! Jedini uvjet za sudjelovanje je vaša dobra volja i čarobne ljubavne riječi! Naime, bliži nam se Valentinovo, Dan zaljubljenih, ali i dan iskazivanja ljubavi i poštovanja prema dragim osobama, prijatelju ili prijateljici, roditeljima, bratu ili sestri, baki i djedu, učitelju i učiteljici… Naravno, ljubav treba pokazivati svakoga dana lijepom riječju, osmijehom, dobrotom, prijateljstvom i takozvanim „sitnicama“ koje život čine ljepšim. No, na Valentinovo ti su osjećaji još izraženiji! Tako smo, ponukani dobrim prošlogodišnjim iskustvom, odlučili i ove školske godine pružiti priliku svima vama te vas pozvati na sudjelovanje u 2. HUGINOM „LJUBAVNOM NATJEČAJU“! „Otvorite svoja srca“, napišete literarne sastave i pošaljete ih na našu adresu el. pošte. Radove koji pristignu objavit ćemo na web stranici naše škole te ćemo ih pročitati na šestim Huginim pjesničkim večerima. Sve što trebate je “zaroniti“ u vlastite misli, osjećaje i najdublja čuvstva, sjetiti se dragih osoba, prenijeti svoje misli na papir i poslati svoje literarne radove adresu el. pošte ljubavni.natjecaj2016@gmail.com. Naravno, ne zaboravite se potpisati! Darujte jedni drugima lijepu riječ, osmijeh i zagrljaj. Ljubav je besplatna, stoga “otvorite svoje srce“, začudit ćete se koliko ljudi stane u njega! Pišite i šaljite nam svoje uratke tijekom cijeloga mjeseca veljače i budite i ove školske godine dio Huginog Ljubavnog natječaja! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 2. 2016. 18:43

Čitalački klub „Otključajmo znanje“

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati! Aktivnosti Čitalačkog kluba „Otključajmo znanje“ nastavljaju se i u drugom polugodištu. Ljubitelji knjiga sastali su se zadnji petak u mjesecu siječnju, a tema Čitalačkog kluba bila je Medijska kultura i ekranizacija književnih djela.  Knjigoljupci su ovoga puta trebali odabrati svoj najomiljeniji animirani film ili film za djecu ekraniziran prema književnom predlošku. Naravno, uz film koji su ranije pogledali i kojeg su odlučili predstaviti, zadatak je bio pročitati i istoimenu knjigu. Bilo je vrlo zanimljivo te su se prisjetili filmova za djecu nastalih po književnim predlošcima. Neki od njih su Duh u močvari, Družba Pere Kvržice, Vlak u snijegu, Čarobnjak iz Oza, Koko i duhovi, Zagonetni dječak, Ljubav ili smrt, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Charlie i tvornica čokolade, Harry Potter te animiranih filmova poput onih ekraniziranih prema Grimmovim i Andersenovim bajkama. Knjigoljupci i filmoljupci zaključili su kako postoji poprilično nepodudaranja između knjiga i ekranizacije književnih djela, što je očekivano jer to su dvije različite umjetnosti, umjetnost riječi i umjetnost slike u pokretu. Nemoguće je filmski vjerno „kopirati“ književni tekst pa on može biti samo dobar predložak za manje ili više vjeran, ali ne i identičan prijenos u drugi medij. Članovi kluba su na kraju druženja s knjigom i filmom uživali u filmskim minutama u školskoj knjižnici. Vidimo se zadnji petak u veljači! Čitajte!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 1. 2016. 14:14

Erasmusova Eko Eko močvara

Dragi naši čitatelji, ako još niste znali, naša je škola u Erasmus + projektu pod nazivom „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša.“ U sklopu dvogodišnjeg projekta mnoštvo je različitih aktivnosti koji se provode i provodit će se u našoj školi. Jedna od njih je i stvaranje zaštićenog eko sustava – močvare u obje školske zgrade. U Područnoj školi zaštićen eko sustav - močvara smjestila se u holu škole, u blizini kamina i našega Huge, a u Matičnoj školi ispred školske knjižnice. Maskota ovoga projekta je čaplja (eng. herron) koja se zove Eko Eko, a ime je dobila po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca. Ona je kraljica naše močvare! Stoga, uočite li zelenu oazu u školi znajte da je to Erasmusova Eko Eko močvara! Priđite joj, pogledajte i naučite koja bića žive u njoj, upoznajte se s njezinom bujnom vegetacijom te poštujete prirodu! Želite li naučiti što je recikliranje, održivi razvoj i ekologija te koje zaštićene biljne i životinjske vrste postoje u svijetu, smjestite se u Hugin Eko Eko naslonjač u Huginoj Eko Eko čitaonici! Prelistajte i pročitajte knjige, časopise i informativne letke o zdravom načinu života te budite dio ekološke priče naše škole. Pozdrav od Erasmusovaca!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 1. 2016. 17:03

Učili smo u školskoj knjižnici

U ponedjeljak, 25. siječnja 2015. godine učenici 1.a razreda posjetili su školsku knjižnicu kako bi se upoznali s jednim dječakom iz Danske koji je bio sam na svijetu. Pogađate, riječ je o knjizi Pale sam na svijetu, danskog pisca Jensa Sigsgaarda. Tijekom boravka dva školska sata u školskoj knjižnici učenici su doznali kako se Pale osjećao sam na svijetu, što je radio i koga se na kraju priče zaželio. Naučili su kako je lijepo imati prijatelje, roditelje i drage ljude oko sebe jer nitko ne voli biti sam na svijetu! Učenje u školskoj knjižnici nastavili su učenici 4.a razreda koji su u srijedu, 27. siječnja 2015. godine imali dva sata knjižnično – informacijske naobrazbe u školskoj knjižnici. Upoznali su se s referentnom ili priručnom zbirkom te su po prvi puta, vrlo uspješno, pretraživali enciklopedije, leksikone, atlase, pravopise i rječnike u potrazi za informacijama. Zaključili su da je knjiga medij koji uspješno vodi bitku s digitalnim i elektroničkim medijima koji su postali neizostavni dio naše svakodnevnice. Ipak, još uvijek je lijepo uzeti knjigu u ruke, sjesti u svoj omiljeni naslonjač, prelistati je, osjetiti njezin miris, prepustiti se čaroliji pisane riječi te mislima odlutati negdje daleko, daleko… Knjiga je tradicionalan medij, ali je zato vječna, vjerodostojna  i poučna! Čitajte, jer djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 1. 2016. 16:32

Uspješan povratak u prošlost na petim Huginim pjesničkim večerima

Dragi naši čitatelji, u srijedu, 16. prosinca 2015. godine ispred školske knjižnice u Matičnoj školi upriličile su se pete Hugine pjesničke večeri. Tema večeri bila je “Priče i pjesme iz Huginog naslonjača.“ Sudjelovalo je 35 učenika četvrtih, petih, šestih i sedmih razreda naše škole. Na jedinstven način predstavili su svoje pjesme, literarne sastavke ili recitacije. Uz vješto koordiniranje voditelja - učenika Claudije Panella i Hrvoja Birtića, svi prisutni ukrcali su se u pjesnički vremeplov, povezali su pojaseve i krenuli su na put u prošlost, u 19. stoljeće kada se rodio Hugo Badalić. Vrativši se u prošlost, voditelji su se pomoću modnih detalja poput šešira, krzna i štapa „pretvorili“ u Hugu Badalića i njegovu majku Hugu, po kojoj je Hugo dobio ime. Obzirom da su se u 19. stoljeću često priređivale čajanke, balovi i druženja uz knjigu i glazbu, ove pjesničke večeri imale su vlastitog virtuoza na flauti. Naime, učenik Karlo Đaković sve je oduševio vještim sviranjem flaute koja se savršeno uklopila u toplo, ugodno, mirisno i blagdansko raspoloženje ovih pjesničkih večeri. Nakon sat vremena pete Hugine pjesničke večeri približile su se svome kraju. Učenici su i ovoga puta pokazali i dokazali svoju pristojnost, strpljivost i pozornost tijekom gledanja i slušanja školskih prijatelja. Bili su izvrsni te su zasluženo nagrađeni velikim pljeskom! Ugodno druženje budućih pjesnika, pisaca i glazbenika podržali su i njihovi učitelji, a zajedničko druženje nastavilo se uz kolačiće, čaj, božićne pjesme i fotografiranje u Huginoj fotkaonici. Zahvaljujemo svima koji su gostovali na petim Huginim pjesničkim večerima, a sve one koji nisu bili pozivamo na druženje s pjesmom i Hugom u veljači 2016. godine! Pišite, maštajte, stvarajte i živite čaroliju! Sretan Božić, ugodne zimske praznike i puno čarobnog praha žele vam školska knjižničarka i Mladi knjižničari! U galeriji slika pogledajte kako je bilo vratiti se u prošlost na jedan sat! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 12. 2015. 15:19

Pete Hugine pjesničke večeri

Dragi knjigoljupci, stihoklepci i ljubitelji pisane riječi, čujte i počujte. Pozivamo vas na spoj s  pričama i pjesmama te na čajanku s Hugom! U srijedu, 16. prosinca u 16 sati u školskoj knjižnici Matične škole upriličit će se pete Hugine pjesničke večeri s temom „Priče i pjesme iz Huginog naslonjača“. Dođite i pridružite se pjesnicima, umjetnicima i piscima naše škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 11. 12. 2015. 12:35

Hugina pričaonica iz njegovog naslonjača

Dragi čitatelji, jeste li znali da je s radom počela Hugina pričaonica? Sve je počelo s jednim naslonjačem…. Naime, ispred školske knjižnice, u blagdanskom kutku naše škole smjestio se stari naslonjač. Crveni prekrivač udahnuo mu je živost, a topla dekica učinila ga je neodoljivim. No, Hugin naslonjač nije htio biti samo još jedan komad namještaja jer  on je imao i  ima svoju povijesnu priču i zadaću. Naime, bio je dugo zatvoren u  prostorijama naše škole, čak više od dvadeset godina. Tijekom tih godina upoznao je puno različitih ravnatelja, stručnih suradnika, učitelja i učiteljica te se naslušao njihovih zgoda i nezgoda. No, on zaista nikada nije bio istinski sretan jer je htio da mu se čita i da se iz njega čita! I tako je čekao i čekao svoj trenutak i on je napokon došao! Sada, kada je dobio zasluženo mjesto na katu naše škole, želja mu se i ostvarila! Hugin naslonjač postao je predmet divljenja i buđenja nostalgije za prošlim vremenima. Najsretniji je kada u njega sjednu učitelji, školska knjižničarka i učenici te mu pričaju priče i bajke iz naše školske knjižnice. Želite li ga i vi uveseliti i priču mu ispripovijedati, dođite do staroga, mudroga naslonjača, udobno se smjestite u njegovo toplo „naručje“ i vratite se u doba kada je čitanje bilo jedini izvor informacija, znanja i zabave. Budite dobri i pružite mu najljepše zadovoljstvo, čitajte mu! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 10. 12. 2015. 16:59

Informacijska pismenost sa sedmašima

Učenici sedmih razreda Područne škole Jelas bili su u školskoj knjižnici na satu knjižnično – informacijskog obrazovanja, a tema je bila Referentna ili priručna zbirka. Podsjetili su se i naučili da je referentna zbirka posebna skupina knjiga u knjižnici koja sadrži puno podataka iz svih područja (znanost, umjetnost, sport, jezici, biljni i životinjski svijet, povijest, geografija, religija…). U priručnu ili referentnu zbirku ubrajamo enciklopedije, leksikone, rječnike, atlase, pravopise i gramatike. Referentna ili priručna zbirka stvorena je da bi učenicima i svim korisnicima što brže pružila potrebne podatke ili informacije.
1. Ne posuđujemo je, već se služimo njome u knjižnici!
2. Ne čitamo je od korice do korice!
3. Podatci u referentnoj zbirci razvrstani su abecednim redom!

Nakon teorije slijedio je i praktičan rad pa su se sedmaši okušali u rješavanju zadataka i iskušavanju vlastite pismenosti. Naime, naučili su kako je danas, kada smo okruženi ogromnim brojem provjerenih i neprovjerenih informacija, potrebno svakodnevno raditi na vježbanju informacijskih vještina kako bismo znali prepoznati, odabrati i vrednovati informacije, jer pismenost budućnosti je informacijska pismenost.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 23. 11. 2015. 12:00

Trooki zmaj u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji i knjigoljupci, ako ste u potrazi za knjigom neobičnog naziva, maštovitih događaja i ilustracija, čudnovatih i bajkovitih bića, svakako posudite iz svoje školske knjižnice zbirku priča Zvonimira Baloga pod nazivom „Zmajevi i vukodlaci.“ Učenici 4.b razreda sa zadovoljstvom su je pročitali i toplo je preporučuju. Naslov knjige nije ih uplašio, dapače, nasmijao ih je i potaknuo na stvaranje slikovnice u kojima su oni pisci i ilustratori. Kroz zgode i nezgode dječaka Frana i trookog zmaja koji je upravljao prometom umjesto zebre, učenici su se podsjetili prometnih pravila i poznate narodne izreke: „U strahu su velike oči!“ Ako ste i vi dovoljno hrabri, posudite knjigu „Zmajevi i vukodlaci“ i uđite u njezin čudnovat i poučan svijet.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 11. 11. 2015. 16:45

„Škola hulahupkiranja“ i „Reumatični kišobran“ u našoj školi

Dragi naši, jučer je našu školu posjetila književnica Željka Horvat - Vukelja.  Svima nam je poznata kao autorica maštovitih slikovnica, pričokaza i knjiga za najmlađe. Poznajemo je i kao nekadašnju urednicu časopisa Modra lasta, a njezine slikopriče možete pronaći u Smibu na 12. stranici. Već više od dvadesetak godina ova književnica održava književne susrete, predavanja i kreativne radionice u školama i knjižnicama diljem Hrvatske. Njezine male, zanimljive priče zapravo su priče o životu. Kroz sudbinu čarapa, vezica, zidarskih metara, dugmića, zanimljivih likova poput plivačice Petre, Perice Hrabrice, Dore pijanistice, Letećeg glasovira i mnogih drugih zanimljivih likova, mi djeca doživljavamo život te na taj način rješavamo svoje svakodnevne male probleme. 
Na svojim književnim susretima naša gošća izaziva veliko oduševljenje učenika, a mi smo se u to jučer uvjerili. U matičnoj školi susret za sve učenike razredne nastave počeo je prigodnom dobrodošlicom učenika – voditelja iz 4.a razreda. Oni su svoj zadatak shvatili ozbiljno i odgovorno i pred njima je blistava voditeljska karijera! Učenici 4. b razreda toliko su nas razveselili i nasmijali  igrokazom „Škola hulahupkiranja“ da smo svi poželjeli pohađati ovu neobičnu školu. Nakon susreta u matičnoj, naša se gošća uputila prema područnoj školi gdje su je srdačno dočekali učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama. Dobrodošlicu joj je poželio i jedan stari, crni kišobran koji je imao problema s reumom i prehladom te je poželio izaći na sunce osunčati svoje umorne i stare kosti. U pomoć su mu pristigli učenici 4.d razreda koji su mu podarili boje te je reumatični kišobran postao veseli i šareni suncobran! Književnica Željka Horvat – Vukelja je poučnim, originalnim, maštovitim i zanimljivim načinom pripovijedanja zgoda i nezgoda likova iz svojih pričokaza raspršila školom čarobni prah satkan od bogatstva riječi, mašte i pouka. Naša gošća sretno se vratila svojoj kući, a čarobni prah lebdjet će još dugo našom školom… 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 6. 11. 2015. 15:41

Posjet spisateljice Željke Horvat - Vukelja

Dana 5. studenog 2015. godine našu školu posjetila je spisateljica Željka Horvat – Vukelja. Učenici su ju dočekali na najljepši mogući način. Priredili su malu predstavu koja je govorila o školi hulahupkiranja u kojoj su glavni predmeti: hulahupkiranje, šalovanje, kravatiranje, ručni jezik, čvorologija i palančikiranje. U njoj su svi uživali, a najaktivniji su bili učenici 4.b razreda. Svi su bili oduševljeni i nagradili ih velikim pljeskom. Spisateljica Željka Horvat – Vukelja im je udijelila komplimente. U znak zahvalnosti ispričala im je dvije kratke priče. Svi su bili jako zadovoljni.

  :: opširnije :: 


objavio: Ella Lulić Karlo Đaković  datum: 6. 11. 2015. 08:27

Knjiga je kuća u kojoj stanuje znanje

Dragi čitatelji, sjećate li se svoga prvoga dolaska u školsku knjižnicu? Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste posudili? Vjerujete li da u knjigama, uz čarobnjake, vile, vještice, divove, prinčeve, princeze, patuljke, zmajeve, vukodlake i mnoga bajkovita bića, živi i ZNANJE! Ako se dvoumite, 1.a i b razredi nemaju taj problem. Oni znaju da u knjigama stanuje znanje i da čitanjem i učenjem mogu doći do zvijezda, a da svojim lijepim ponašanjem čuvaju knjige jer one su kuće u kojima stanuje znanje. Naši prvašići danas su svima poručili: „Zagrlimo knjige, zagrlimo znanje!“

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 2. 11. 2015. 18:03

Poštari u školskoj knjižnici

Jučer, 28. listopada 2015. godine učenici 2.b razreda boravili su u knjižnici te su na dva školska sata postali poštari. Čitajući knjigu „Poštarska bajka“ češkog pisca Karela Čapeka upoznali su se s radom pošte i poštara, poštanskim patuljcima koji imaju posebnu moć čitanja pisama, naučili su kako opipom prepoznati koje je pismo ljubavno, a koje ravnodušno te koje je pismo as. Zaključili su da ne žele biti poput vozača Františeka, koji je svojom nepismenošću uzrokovao niz problema u ovoj bajci. Naučili su da svako pismo koje šalju moraju staviti u kovertu na kojoj trebaju napisati ime i prezime primatelja, njegovu adresu, ime pošiljatelja te zalijepiti poštansku markicu. U suprotnom, njihovo pismo neće stići do svog odredišta ili će im, ako budu imali sreće, u pomoć pristići poštar Kolbaba i njegovi mali pomoćnici - poštanski patuljci.  

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2015. 18:41

„Knjigom u glavu“ u Mjesecu hrvatske knjige

U četvrtak, 5. studenog 2015. godine u goste nam dolazi književnica Željka Horvat – Vukelja, svima nam poznata kao autorica maštovitih slikovnica, pričokaza i knjiga za najmlađe. Poznajemo je i kao  nekadašnju urednicu časopisa Modra lasta. Već više od dvadesetak godina ova književnica održava književne susrete, predavanja i kreativne radionice u školama i knjižnicama diljem Hrvatske. Specijalnost su joj pričokazi, nova književno-scenska forma koja je kombinacija priče i kratkog igrokaza u kojem, uz autoricu, sudjeluju i gledatelji. Njezine male zanimljive priče zapravo su priče o životu. Kroz sudbinu čarapa, vezica, zidarskih metara, dugmića, zanimljivih likova i njihovih doživljaja, djeca doživljavaju život, a na taj način rješavaju se njihovi svakodnevni mali problemi. Na svojim književnim susretima Željka Horvat-Vukelja uvijek izaziva veliko oduševljenje učenika,  a mi se veselimo što će u njezinom nastupu, po drugi put, uživati i najmlađi učenici naše škole. Naime, 2008. godine imali smo priliku prvi puta je  vidjeti i doživjeti. U Mjesecu hrvatske knjige, 5. studenog 2015. godine u 10 sati u matičnoj te u 11:30 sati u područnoj školi,  imat ćemo čast ugostiti ovu sjajnu književnicu i obogatiti svoj svijet novim pričama i pustolovinama! Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2015. 18:17

Prisjetimo se Tadije…

4. studenog 2015. godine obilježava se 110. obljetnica rođenja Dragutina Tadijanovića. Rodio se u Rastušju, selu nedaleko od Slavonskog Broda, a umro je u Zagreb, 27. lipnja 2007. godine. Dragutin Tadijanović rođen je kao najstariji sin zemljoradnika Mirka Tadijanovića i Mande. Polazio je Nižu pučku školu u susjednom selu Podvinju, a u Slavonskom Brodu dva razreda Više pučke škole i Realnu gimnaziju. Od jeseni 1920. godine, stanujući u brodskom samostanu, kao učenik petog razreda gimnazije, piše pjesme. Objavio je oko 500 pjesama u dvadesetak zbirki, a priredio je i nekoliko izdanja svojih izabranih i sabranih djela. Njegova rodna Slavonija, s predivnim ravnicama neprestano je pobuđivala u njemu želju za pisanjem pjesama, iako ga je život odveo daleko od nje. Koliko ste puta prolazili Rastušjem, a niste znali da je to rodno mjesto našega velikoga i posebnoga Tadije?! Poslušajte kako zvuči Tadijina pjesma „Visoka žuta žita“ u izvedbi zbora te mu svi odajmo počast i zahvalnost za neprocjenjivo pisano blago koje nam je ostavio.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2015. 17:44

ERASMUS+ „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“

OŠ „Hugo Badalić“ postala je dio projekta Erasmus + pod nazivom „Školska knjižnica kao istraživački partner za zaštitu okoliša“. Projekt traje dvije godine. Naša škola predstavnik je Republike Hrvatske, a partneri su joj škole iz Španjolske (koordinator), Mađarske, Turske, Italije, Rumunjske i Češke. Zašto baš školska knjižnica? Školska knjižnica oduvijek je bila mjesto posredovanja između učenika i različitih izvora znanja. U današnje vrijeme moderne tehnologije, digitalizacije i novih pristupa informacijama knjižnice trebaju, ne samo držati korak s novitetima, nego i preuzeti vodstvo u tom polju. Knjižnica je danas informacijsko središte škole, mjesto gdje se učenici rado druže i sastaju, uče i istražuju. Učenici u i uz školsku knjižnicu uče kako učiti i misliti.  Školska knjižnica postala je idealna polazišna točka za projekt u kojem će učenici i učitelji, kroz bitne teme o zaštiti okoliša, ekološkim navikama i biološkoj raznolikosti te koristeći engleski jezik, unaprijediti svoje znanje u spomenutim poljima, poboljšati komunikacijske sposobnosti i koristiti inovativne alate i metode poučavanja. Maskota koja će predstavljati našu školu i školsku knjižnicu je čaplja (engleski Heron), nazvana Eko Eko. Ona će „živjeti“ u školskoj knjižnici i sudjelovati u svim aktivnostima, događanjima i putovanjima. Čaplja predstavlja naš grad, a dobila je ime po istoimenom liku iz knjige Eko Eko pisca Hrvoja Hitreca. Njezino ime spoj je ekologije, knjige, knjižnice i identiteta grada Slavonskog Broda. Učenica 7.b razreda Linda Kozina ju je nacrtala i osmislila, a možete je pogledati u galeriji slika. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 10. 2015. 11:45

Lijepo je biti prvašić!

U našoj školskoj knjižnici u PŠ Jelas danas je bio poseban dan za najmlađe učenike. Prvašići su se prvi put upoznali sa školskom knjižnicom i postali su njezini najbolji prijatelji. Obećali su kako će se lijepo ponašati prema knjigama, neće ih bacati i dirati masnim prstima, crtati i šarati po njima, praviti im uši, jesti i piti s njima! Naučili su razliku između knjižnice i knjižare, pravila posudbe i bonton u školskoj knjižnici. Za kraj su pokazali kako su izvrsni pjevači te su se odlučili s knjigama družiti zbog znanja, a znanje je moć koja će ih odvesti do zvijezda i njihovih najvećih želja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 10. 2015. 18:11

Što knjige vide dok ih čitamo?!

Dragi čitatelji i knjigoljupci, pogledajte zanimljiv video iz perspektive jedne knjige i prisjetite se, ne samo u Mjesecu hrvatske knjige, već uvijek i svugdje kako najbolje od sebe dugujemo njezinom veličanstvu knjizi.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 10. 2015. 08:40

Kreativnost je u zraku!

Danas i jučer našom je školom vladao kreativni duh. Izvrsnom idejom i izvedbom naše psihologinje jedan školski pano, povodom Dana kravate 18. listopada, pretvoren je u sat koji umjesto brojeva ima kravate. I naš Hugo dobio je svoju kravatu! Danas je, također, prvi dan Mjeseca hrvatske knjige pa su knjige i slova poželjeli izaći iz školske knjižnice na hodnik kako bi pokazali svoju ljepotu i ukazali na važnost čitanja. Stare, dotrajale knjige i slova izrezana od starih učeničkih likovnih radova, pod dirigentskom palicom nastavnice Likovne kulture i školske knjižničarke dobile su moć letenja! 
Jučer je u PŠ Jelas došetao Hugo Badalić i smjestio se na jednom velikom praznom zidu u holu škole. On je važna osoba za našu školu i svi se prema njemu trebamo lijepo ponašati kako bi nam dugo krasio školski hol! U jednom od školskih hodnika pojavila se lenta vremena koja ukazuje na bitne nadnevke i događanja od 1851. godine, kada se Hugo rodio, do danas. Nastavnica povijesti Daliborka Knežević i njezini učenici uljepšali su školski hodnik i dali mu, osim estetke i edukativnu ulogu. Naše obje školske zgrade odišu veselim, ugodnim i svečanim raspoloženjem! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 10. 2015. 17:31

Dar od srca

U Mjesecu školskih knjižnica i Mjesecu hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog), školska knjižnica obogaćena je sa sto novih naslova. Sve je poteklo inicijativom djelatnika i ravnateljice Doma za djecu i mladež u Slavonskom Brodu koji zbog preseljenja u manje prostore daruju dio knjižnog fonda svoje knjižnice. Zbog dugogodišnje uspješne suradnje s našom školom nesebično su knjižnici donirali uvijek potrebne lektirne, pedagoško–psihološke knjige, enciklopedije, slikovnice i beletristiku. Veliko hvala od srca! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2015. 15:40

Školske knjižnice su zakon!

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Kao i obično, Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL), koja je i osmisilila ovaj projekt, a u kojem školski knjižničari Hrvatske aktivno sudjeluju od samog početka, i ove je godine pripremila temu obilježavanja i prigodne plakate i straničnike. Naziv teme u izvornom jeziku glasi The School Library Rocks: living it, learning it, loving it, a i ove su se godine potrudili oko prijevoda koji bi u duhu hrvatskog jezika dočarao energiju i razigranost izvornika. Nadamo se da su to uspjeli sljedećim naslovom: Školske knjižnice su zakon: živimo ih, učimo i volimo.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2015. 15:16

Ljubičasti planet u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji, vjerovali ili ne, danas je u školsku knjižnicu sletio svemirski brod! Iz beskrajno dalekih svemirskih prostranstava dovezao je male Sanonićane, dobra i plemenita bića s planeta Sanon te ponekog zločestog Satelićana. Uz pomoć učenika 4.a razreda, njihovog znanja i ljubavi prema knjizi planet Sanonit uspješno se obranio od svojih nemilosrdnih neprijatelja Satelićana. Svi smo poželjeli, bar nakratko, posjetiti planet Sanonit, planet beskrajne ljubavi, dobrote, prijateljstva, sreće, smijeha, igara i vječnog mira. U nadi da će se i naša planeta jednom moći dičiti samo ovim ljudskim vrijednostima, sletjeli smo na Zemlju! Dodjite u školsku knjižnicu i posudite izvrstan znanstveno - fantastični roman Ante Gardaša pod nazivom Ljubičasti planet.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 10. 2015. 18:45

Jeste li popubertetili?

Roman Sanje Pilić Sasvim sam popubertetio na popisu je lektire za osmi razred i novitet je u školskoj knjižnici. Radnja romana svidjet će se učenicima jer se dotiče tinejdžerskih tema, tema odrastanja, prvih ljubavi, obiteljskih i školskih problema. Glavni lik je petnaestogodišnjak Luka kojeg muči završetak osnovne škole i nastavak školovanja, raspad obitelji uzrokovan odlaskom oca, odrastanje uz žene, zaljubljivanje i mnogi drugi obični i neobični problemi koji muče tinejdžere. Roman je 2002. godine nagrađen nagradom Grigor Vitez za najbolju knjigu za mlade. Dođite u svoju školsku knjužnicu, posudite knjigu i popubertetite i vi, ako još niste?!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 9. 2015. 14:39

Učimo turski u školskoj knjižnici

Selam! Dobar dan dragi čitatelji! Danas se u školskoj knjižnici na Jelasu učio turski jezik, a u posjet nam je stigao Grički top s kule Lotrščak u Zagrebu! Top je kupljen u Austriji prije petsto godina, a spasio je Zagrepčane u 16. stoljeću od najezde Turaka i tadašnjeg sultanovog namjesnika u Bosni beglerbega Hasan paše Predojevića koji se sa svojom vojskom ustoličio na desnoj obali Save, nasuprot Zagreba. Srećom, turska vojska nije zaposjela grad Zagreb, a dalekometni  je top točno u podne opalio tako daleko da je pogodio šator Hasan-paše Predojevića u trenutku kada se spremao ručati pečenog pijetla! Zato, ako se danas uputite prema Zagrebu i njegovom Gornjem gradu, nemojte se iznenaditi kada točno u 12 sati čujete pucanj topa s kule Lotrščak. Güle, güle, vidimo se u školskoj knjižnici!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 9. 2015. 15:45

Putevima Huge Badalića

Dragi čitatelji, kao što smo vas ranije izvijestili, naša škola 27. rujna slavi svoj šezdeseti rođendan. Rođendansko ozračje neće trajati samo jedan dan, već cijelu školsku godinu! Svi djelatnici naše škole svojim stručnim znanjem i vještinama na različite načine obilježit će 60–u obljetnicu škole. Kroz povijesne i literarno – likovne izložbe, ekološke i kreativne radionice, književne susrete, druženja s knjigom, pjesmom, dobrim raspoloženjem i veselim školskim okružjem te ponekim slatkim iznenađenjem odat ćemo poštovanje našoj, tek šezdesetogodišnjoj školi. Obilježavanje je krenulo s postavljanjem zagonetnog broja 60 na vratima svih učionica, kancelarija, knjižnice i zbornica škole te uređenjem panoa koji daju objašnjenje na pitanje. „Zašto broj 60“? Postavljena lenta vremena na panou u matičnoj školi dobit će svoju sestru blizanku u područnoj školi Jelas. Lenta je rezultat rada učenika - polaznika dodatne nastave i izvannastavnih aktivnosti pod vodstvom učiteljice povijesti Daliborke Knežević te školske knjižničarke. Na lenti možete pročitati zanimljive povijesne činjenice o našoj školi, pogledati stare fotografije i vratiti se vremeplovom u neka prošla vremena. Zavirite u galeriju slika i pridružite nam se u obilježavanju šezdesetog rođendana naše škole kojoj želimo dug, lijep i uspješan školski život!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 24. 9. 2015. 15:16

Iz povijesti naše škole….

18. rujna 2015. godine slavimo 164–tu obljetnicu rođenja Huge Badalića.
27. rujna naša će škola proslaviti 60–i rođendan. Osnovana je 27. rujna 1955. godine pod nazivom III osmogodišnja škola u Slavonskom Brodu. Za prvog upravitelja škole imenovana je učiteljica Terezija Kereković.
Škola je nosila naziv III osmogodišnja škola u Slavonskom Brodu do 28. studenog 1959. godine kada je na prijedlog Nastavničkog zbora i školskog odbora dobila ime Osnovna škola „Mika Babić“.
Škola mijenja ime u ožujku 1991. godine te postaje Osnovna škola „Hugo Badalić“.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 9. 2015. 13:08

Zaronite u morske dubine…

Danas je područnu školu Jelas posjetila hobotnica iz morskih dubina… Razgledala je školu, gmižući je prošla hodnicima i zaključila je kako joj se naša škola jako sviđa. Odlučila se smjestiti na jednom od školskih panoa u holu. Ova hobotnica je dobra, ima šarene krakove i voli djecu. Povela je sa sobom i prijateljice ribe i morsko plavetnilo te nas je sve pozvala na zajedničko ronjenje! Prihvatit ćemo njezin poziv, ali nakon što obavimo sve svoje školske obveze i odemo na zasluženi odmor! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 5. 2015. 21:46

Kud plovi ovaj brod....

Jeste li vidjeli brod? Da, vidjeli smo ga na moru i rijekama. Ma ne taj  brod, već Hugin brod! Dragi čitatelji, danas je u Matičnu školu doplovio neobičan brod od papira i s gusarskom zastavom. Donio je sa sobom dašak mora, ribice, školjke, kamenčiće, boju i miris mora... Ovaj brod, kao i svaki gusarski, ima svoju posadu. Ovoga puta gusari su bili mladi knjižničari koji su svojim vještinama i čarolijom usidrili veseli Hugin brod u hol škole. Iako vani kiši, mi osjećamo ljeto u zraku!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 5. 2015. 18:30

Čitalački klub i Svjetski dan knjige

Dragi čitatelji, danas slavimo i prigodno obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava te Noć knjige. Svi oni koji vole čitati, danas imaju opravdanu izliku za još vise čitanja i provođenja slobodnog vremena s knjigom. Onima koji će tek postati "gutači knjiga" želimo da bar danas osvijeste važnost svakodnevnog čitanja i razvijanja čitalačke kulture koja uvelike utječe na razvoj opće kulture. Članovi čitalačkog kluba "Otključajmo znanje" obilježit ce Svjetski dan knjige onime što zaista vole, čitanjem. Knjiga koju su pročitali, obradili i pripremili za petak, 24. travnja je Zafrkancije, zezancije, smijancije, zafrkancije autorice Sanje Pilić. Čitajte jer čitanje je zdravo za duh i tijelo! 
 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 23. 4. 2015. 17:37

Ljubav ili smrt

U utorak, 17. ožujka 2015. godine u goste su nam stigli glumci kazališta Smješko iz Zagreba kako bi nam na uprizorili radnju knjige Ljubav ili smrt, autora Ivana Kušana. Dvorana Hvidre u kojoj se predstava održavala, i to dva puta, ispunjena je do posljednjeg mjesta učenicima predmetne nastave naše škole koji su s nestrpljenjem očekivali njezin početak. I tako je počelo… Koko je razigran dječak koji voli sport i druženje te je ludo zaljubljen u djevojčicu Anu Moser. Voli igrati nogomet i zajedno sa svojom momčadi priprema se za finalnu utakmicu koja će odlučiti pobjednike cijelog natjecanja. To je okosnica cijeloga romana pa i predstave…. Predstava obiluje smiješnim scenama i dijalozima između likova, Koka ili Ratka Milića, njegove sestre Marice, Emice, Žohara, Mikija… Kroz ljubavne spletke, nesporazume, špijuniranje prijatelja, dvojbe i zablude glavnih likova, na zanimljiv i poučan način, glumci su predstavili  vječnu temu ljubavi i prijateljstva. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 3. 2015. 22:53

Hugin Oscar dobili su???!!! Vijest ima dokument u privitku

Dragi naši čitatelji, jučer, 12. ožujka u blagovaonici Matične škole održale su se četvrte Hugine pjesničke večeri. Tema večeri bila je „Volim jezika roda moga“. Više od trideset učenika prisustvovalo je ovom događaju. Ovoga puta na večerima su nam se pridružili i naši najmlađi učenici 1.c, 2.e, 3.c i 4.c razreda koji su zajedno sa starijim učenicima izvrsno recitirali svoje pjesničke uratke.  Pjesme i sastavci nominirani su u različite kategorije, kao na primjer najbolja, najiskrenija, najslikovitija, najtužnija, najveselija, najzačuđenijja ljubavna pjesma, najbajkovitiji, najvječniji ljubavni sastavak… Nakon nominacija proglašeni su pobjednici. Ovoga puta pobijedili su svi te im je ravnateljica škole profesorica Irena Čugura Ćerić uručila male, ali slatke nagrade! Ovu pjesnički večer vještim potezima olovke uljepšao je učitelj geografije Rade Kovačević koji je tijekom večeri dovršavao portret Huge Badalića te učenik sedmog razreda Teo Balić koji je muzicirao na akustičnoj gitari. Svaka čast svima! Pogledajte i uvjerite se u galeriji slika kako su se jučer proveli mladi stiholjupci i pridružite nam se i vi na petim Huginim pjesničkim večerima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 3. 2015. 14:21

Četvrte Hugine pjesničke večeri

Čujte i počujte i primite na znanje! Održavaju se četvrte Hugine pjesničke večeri. Mjesto radnje ovoga pjesničkog druženja je blagovaonica Matične škole. Vrijeme radnje je 12. ožujka 2015. godine u 16 sati. Učenici koji su poslali svoje radove na Ljubavni natječaj raspisan početkom veljače te stihoklepci naše škole koji su lijepim riječima opisivali ljubav prema materinskom jeziku, uveličat će svojim prisustvom ove pjesničke večeri. Tema večeri je Volim jezik roda moga. Želite li saznati što se krije iza ovih riječi, dođite na četvrte Hugine pjesničke večeri jer čekaju vas brojna iznenađenja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 9. 3. 2015. 19:30

Sanonićani u školskoj knjižnici!?

Dragi naši, tko još luta prostranstvima planeta? Jesmo li sami u svemiru tom ili još nekome to je dom? Postoje li Sanonićani da i našu sudbinu krije? S kojeg su planeta i iz kojeg svijeta? Ova pitanja postavili su si danas u školskoj knjižnici učenici 4.b razreda. Na satu lektire obrađivali su knjigu „Ljubičasti planet“ pisca Ante Gardaša. Ljubičasti planet bio je neobičan. Uokolo su plutali oblaci ljubičaste pare, livade su bile pune mahovinaste trave posute cvijećem, a rijeke su imale ljubičaste nijanse. Čak se i samo drveće okitilo raznobojnim lišćem. Glavni likovi su profesor Leopold i njegov sin Miron iz Treskavca kraj Osijeka koje su Sanonićani oteli kako bi im pomogli u borbi protiv Satelićana… Glavni grad ljubičastog planeta ili Sanonita je grad Kulahara koji je i sam bio vrlo neobičan. Imao je pokretne ulice i kuće. Na ulicama su se vozili neobični aerobusi koji su se podizali i spuštali, a djeca su se vozila na malenim samovoskama ili koturaljkama kojima su upravljali pomoću nožnog palca. Pravila sanonitske zajednice drugačija su od naših. Sanonićani nemaju granica, vojske ni policije. Najčešći način izražavanja je smijeh pa su i u školi imali predmet Smijanje. Želite li saznati tko je pobijedio u borbi dobra i zla, što se dogodilo s glavnim junacima ovoga znanstveno – fantastičnog romana, tko je bio haragu, kako se na sanonićanskom pozdravlja, dođite u knjižnicu i posudite ovu prekrasnu i poučnu knjigu. 4.b razred toplo je preporučuje! TAPAKIKI! DO ČITANJA!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 2. 2015. 17:52

Ljubavne dileme i trileme

Dragi naši, jučer je u školskoj knjižnici na Jelasu bilo mnoštvo ljubavi, ljubavnih dilema, trilema i pitanja. Učenici 2.c razreda zapitali su se koja je uloga srca u ljudskom organizmu, opipali su puls svoga srca i shvatili da svoje srce mogu i darovati. Pitate se kako je to moguće? Vrlo lako i besplatno! Naime, sasvim jednostavno možemo darovati svoje srce pokazivanjem poštovanja, brigom jednih za druge, iskazivanjem lijepih riječi, darovanjem osmijeha, zagrljaja, pružanjem utočišta, topline, sigurnosti…. Darovanje ljubavi je besplatno i beskrajno. Učenici 2.c razreda darovali su svoje srce jedni drugima lijepim riječima iz kojih je nastalo drvo ljubavi. Naučili su što je slijepa, bezuvjetna, zabranjena, prva, prava, vječna, roditeljska, prijateljska, tragična ljubav, ljubav prema knjigama i čitanju, dragim osobama te postoji li ljubav na drugi, treći, pedeseti ili tisućiti pogled. Ljubav je bila u zraku, srcima i mislima svih nas!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 2. 2015. 14:44

E-lektire

Na lektire.skole.hr cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire, ali i šire, besplatno su dostupna učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima. Već je postavljeno oko 300 knjiga, te obilje multimedijskih sadržaja, kao što su zvučni zapisi i video materijali. Cilj projekta je na Webu objaviti sve osnovnoškolske i srednjoškolske lektire - ukupno preko tisuću naslova! Projekt eLektire je nastao na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a realiziraju ga CARNet i Bulaja naklada. Za pristup sadržaju morate se prijaviti svojim AAI@EduHR elektroničkim identitetom, kojega ste dobili ili ga možete dobiti u svojoj školi ili ustanovi. Ako nemate AAI@Edu.HR pristupne podatke, sadržaju možete (besplatno) pristupiti ako se registrirate ili prijavite ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 2. 2015. 14:42

Dan sjećanja na žrtve holokausta kroz naočale članova Čitalačkog kluba „Otključamo znanje“

Danas, 27. siječnja obilježava se Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Na današnji dan želi se podsjetiti na sve žrtve nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Jedna mlada djevojka, Anna Frank nije se bojala reći i napisati istinu o ratu. U petak, 30. siječnja članovi Čitalačkog kluba „Otključajmo znanje“ upoznat će se sa životom i patnjama Anne i njezine obitelji tijekom Drugog svjetskog rada odrastajući u Nizozemskoj. U predgovoru knjige „Dnevnik  Anne Frank“ Eleanor Roosvelt napisala je: „Anin prikaz promjena što su se zbile ljudima koji su se u okupiranoj Nizozemskoj dvije godine skrivali pred nacistima, živeći u neprestanom strahu i izoliranosti, zarobljeni ne samo strahovitim prilikama već i zbivanjima u njima samima, učinio me intimno grozno svjesnom najvećeg od ratnih zala - degradacije ljudskog duha. Istodobno, Anin dnevnik dojmljivo osvjetljava krajnju plemenitost toga duha. Unatoč svakodnevnim užasima i ponižavanjima, ovi se ljudi nikad nisu predali. Sama Ana,  a uglavnom se iz ove knjige vrlo živo i dojmljivo daje njen portret,  u te je dvije godine vrlo naglo sazrela. Bile su to ključne godine, između trinaest i petnaest, kada su za svaku djevojku promjene vrlo nagle i vrlo teške. Podržavana toplinom i duhovitošću, bistrinom i bogatim izvorima unutarnjeg života, Ana je pisala i puno razmišljala o temama o kojima bi vrlo osjećajni i talentirani adolescenti kojima ne prijeti smrt također pisali, njezini odnosi s roditeljima, razvoj njezine svijesti o sebi samoj, problemi odrastanja. Ovo su misli i izraz mlade djevojke koja je živjela u nadasve neuobičajenim uvjetima; stoga nam njezin dnevnik puno kazuje o nama samima i o našoj djeci. I zbog toga sam također osjetila koliko nam je svima blisko Anino iskustvo, koliko smo i sami uključeni u njezin kratki život i u čitav svijet. Anin je dnevnik primjeren spomenik njenom profinjenom duhu i duhu onih koji su radili i rade u službi mira. Čitanje ovoga dnevnika znači bogato i korisno iskustvo.“ Vidimo se na Čitalačkom klubu i radujemo se novim životnim spoznajama!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 1. 2015. 16:29

Ljubavni natječaj

Dragi učenici, čujte i počujte! Otvara se LJUBAVNI NATJEČAJ u našoj školi! Jedini uvjet za sudjelovanje je vaša dobra volja i čarobne ljubavne riječi! Naime, bliži nam se Valentinovo, dan zaljubljenih, ali i dan iskazivanja ljubavi i poštovanja prema dragim osobama, prijatelju ili prijateljici, roditelju, bratu ili sestri, baki i djedu… Naravno, ljubav treba pokazivati svaki dan lijepom riječju, osmijehom, dobrotom, prijateljstvomi takozvanim „sitnicama“ koje čine naš život ljepšim. No, na Valentinovo ti su osjećaji još izraženiji! Tako smo i mi odlučili pružiti priliku svima vama i pozvati vas na sudjelovanje u LJUBAVNOM NATJEČAJU! Otvorite svoja srca i napišete literarne sastave i pošaljete ih. Radove koji pristignu objavit ćemo na web stranici naše škole. Sve što trebate je zaroniti u vlastite misli, osjećaje i najdublja čuvstva, sjetiti se dragih osoba oko sebe, prenijeti svoje misli na papir i poslati svoj sastav ili pjesmu na adresu el. pošte ljubavni.natjecaj@gmail.com. Naravno, ne zaboravite se potpisati kako bi stručno povjerenstvo moglo najboljima dodijeliti prigodne nagrade. I ne zaboravite, kada otvorite svoje srce, začudit ćete se koliko ljudi stane u njega. Pišite i šaljite nam svoje uratke do 12. veljače, jer tako je malo dovoljno za sreću!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 1. 2015. 16:18

Čitalački klub

Dragi naši, u petak, 19. prosinca 2014. godine održao se treći susret Čitalačkog kluba „Otključajmo znanje“. Knjigoljupci su se i ovog puta potrudili te su uz brojne maštovite igre i kvizove na zanimljiv način otkrili sve tajne knjige „Kako je tata osvojio mamu.“ S aktivnostima kluba nastavljamo u drugom polugodištu i radujemo se novim druženjima s knjigama. Članovi Čitalačkog kluba žele vam ugodne i sretne blagdane, sretan Božić i ispunjenje svih novogodišnjih želja. Nadamo se da će među njima biti i želja za čitanjem dobrih knjiga!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 22. 12. 2014. 09:53

Zadnji Čitalački klub „Otključajmo znanje“ u prvom polugodištu

Dragi knjigoljupcu, zadnji Čitalački klub u prvom polugodištu održat će se u petak, 19. prosinca 2014. godine s početkom u 12:20 sati u školskoj knjižnici MŠ. Knjiga o kojoj će knjigoljupci razmjenjivati svoja iskustva je „Kako je tata osvojio mamu“, autora Mire Gavrana. U ime svih članova Čitalačkih klubova MŠ i PŠ želimo vam sretan Božić, vesele i nezaboravne blagdane i puno pročitanih knjiga u novoj godini!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 17. 12. 2014. 11:45

Božićna čarolija u našoj školi

Naša škola je i ove godine zasjala u pravom božićnom sjaju. Njezini hodnici, holovi, blagovaonice, školska knjižnica i učionice obučeni su u zimsko i božićno ruho te su tako stvorili lijep blagdanski ugođaj. Zaista je lijepo prošetati školom i razgledati prekrasne panoe, božićna drvca, neobične borove od knjiga i mahovine, jaslice, božićne lampice, kuglice, svjećice i snježne pahuljice - balerine od papira. Svi ukrasi izrađeni su od materijala koje možete pronaći u svojoj okolini. Tako su ukrasi za bor nastali od starih tkanina koje su se rezale u željene oblike, poput borova, srca ili zvjezdica te su potom punjeni ostacima tkanina. Borovi od knjiga koji ukrašavaju hol Matične te knjižnicu Područne škole nastali su od dotrajalih otpisanih knjiga. Svi ovi ukrasi imaju posebno značenje jer su stvoreni uz trud i volju učenika i djelatnika naše škole. Sve što samostalno izradite draže je od kupovnih proizvoda, stoga dragi čitatelji, budite i vi ekološki osviješteni i izradite svoje čudesne božićne dekoracije koje će krasiti jedan kutak vašeg doma. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 9. 12. 2014. 19:00

Drugi susret Čitalačkog kluba“ Otključajmo znanje“

Dragi knjigoljupci, u petak, 28.studenog 2014. u školskoj knjižnici MŠ  održao se drugi susret ljubitelja pisane riječi. Zadatak je bio pročitati knjigu „Debela“, autorice Silvije Šesto Stipaničić. Kroz sve zadatke Čitalačkog kluba i ovaj put vodile su nas učenice osmog razreda Tea Primorac i Iva Antunović. Aktivnosti koje su se provele na ovom susretu bile su: čitanje najdražeg odlomka i prepričavanje sadržaja knjige, izrada straničnika za knjige u obliku krojačkog metra, crtanje piramide zdrave prehrane i piramide Debele te kviz o pročitanom djelu. Naravno, cjelokupnom raspoloženju pridonijela su prigušena svjetla, upaljene svjećice, topao čaj i kolačići. I ovaj put zaista smo uživali.  Knjiga koju pripremamo za sljedeći susret je „Kako je tako osvojio mamu“, autora Mire Gavrana. Vidimo se 19. prosinca u školskoj knjižnici Matične škole. 

  :: opširnije :: 


objavio: Iva Antunović  datum: 5. 12. 2014. 15:09

Najava čitalačkog kluba

Čitalački klub je susret neumornih čitača koji se sastaju zadnji petak u mjesecu. Čitalački klub će se održati 28.11. (u petak) u 12:20 sati u školskoj knjižnici u Matičnoj školi. Na čitalačkom klubu trebaju se pojaviti svi članovi kluba „Otključajmo znanje“s pročitanom knjigom. Knjiga koju članovi  kluba trebaju pročitati je Debela, autorice Silvije Šesto. To je knjiga koja govori o petnaestogodišnjoj djevojci Ladi koja ima problema s kilogramima, nema dečka, a prijateljica joj je najzgodnija cura u školi. Roditelji su joj prezaposleni intelektualci, ima brata koji „fura svoj film“, no sve ćete saznati u petak! Vdimo se!                                   

  :: opširnije :: 


objavio: Bianca Vovk  datum: 24. 11. 2014. 18:45

Dunja na ormaru ili tanjuru? Vijest ima dokument u privitku

Dragi naši,  u četvrtak  13. studenog u školskoj knjižnici PŠ,  u ugodnim jesenskom ozračju protekle su treće Hugine pjesničke večeri. Zvijezde ovih večeri bile su jesen i jesensko voće dunja. Osim što dunju možemo pronaći na grani ili na ormaru, ona svoje mjesto ima i na tanjuru. Od dunje se mogu pripremiti različiti specijaliteti, a mi ćemo s vama podijeliti recept za sir od dunje kojeg smo imali priliku kušati na Huginim večerima. Dunja je vrlo nostalgično voće, puno romantike. Ona je poput škrinjice prekrivene paučinom,  pune tajni, skrivene na nekom starom tavanu. Danas je kvaliteta i konzumacija  dunje podcijenjena i upravo zato smo je odabrali za temu trećih Huginih pjesničkih večeri. Dragi stiholjupci, hvala vam na sudjelovanju na jesenskim Huginim večerima, na lijepim stihovima i druženju. Vidimo se uskoro! Pišite, čitajte, stvarajte.  

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 11. 2014. 14:48

Dijagnoza: Knjiga je ozdravila!

U petak, 14. studenog 2014. godine školska knjižnica u MŠ postala je na četiri školska sata  liječnička ordinacija doktora knjiškog moljca. Naime, povodom završetka Mjeseca hrvatske knjige učenici razredne nastave i njihove učiteljice posjetili su školsku knjižnicu, obukli su liječničku uniformu, stavili maske, rukavice i kape te su liječili bolesne knjige. Takve knjige, nažalost, postoje u našoj knjižnici, no uz pomoć  odgovarajuće terapije, u ovom slučaju ljepila, gumica za brisanje i  ljepljivih traka, knjige su ozdravile! Pogledajte u galeriji slika kako su mali liječnici pomogli bolesnim knjigama.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 11. 2014. 14:35

Mumificiramo!

Da ste u petak, 14. studenog 2014. godine došli u školsku knjižnicu i pitali nas što radimo, sa smiješkom na licu bismo vam odgovorili: „Mumificiramo!“ Odmah biste prasnuli u smijeh jer smo svi u rukama držali balone na koje smo tehnikom kaširanja lijepili gaze. Na ideju smo došli  prelistavajući i proučavajući knjigu o Egipćanima i njihovom načinu života. Tada se naša nastavnica likovne kulture dosjetila ideje o kaširanju s gazama, odnosno mumificiranja balona. Na početku nam je bilo zabavno, no ubrzo smo shvatili da je mumificiranje težak posao jer morali smo lijepiti gazu u nekoliko slojeva. No, nismo odustajali! Ovo je možda pomalo naporan i nespretan posao, ali u dobrom društvu ništa nije teško!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Grgić  datum: 19. 11. 2014. 14:16

Ordinacija knjiškog moljca

Dragi čitatelji, jeste li znali da postoje zdrave i bolesne knjige?! Da, da, dobro ste pročitali, ali zaista postoje takve knjige. Bolesne knjige su one kojima hitno treba liječnička pomoć kako bi nastavile dijeliti svoje znanje.  Kao što znate, po knjigama se ne smije šarati, crtati ili pisati, praviti im uši, bacati ih i prljati masnim rukama. No, uvijek postoje nestašni učenici koji ne poštuju ova pravila. Zato i postoje bolesne knjige. Želite li ih izliječiti, dođite u ordinaciju doktora knjiškog moljca u školsku knjižnicu u petak, 14. studenog i izliječimo papirnate prijatelje zajedno! Učinimo knjige zdravima, jer one će našu pomoć višestruko vratiti.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 12. 11. 2014. 19:40

Treće Hugine pjesničke večeri

Dragi naši ljubitelji knjige i lijepe riječi! U četvrtak, 13. studenog u školskoj knjižnici PŠ Jelas održavaju se treće Hugine pjesničke večeri. Na ovaj način obilježavamo i završetak Mjeseca hrvatske knjige. Tema ovih večeri preuzeta je iz pjesme „Jesen stiže dunjo moja.“ Kroz jesenske pjesničke večeri vodit će vas gospodin List i gospođica Jesen, a sve će se začiniti sjetnim i nostalgičnim pjesmama, literarnim sastavima, svjećicama, toplim čajem, glazbom i slasticama od dunje.  Jesen može biti kišna, sjetna i tužna, ali može biti i rasplesana, okupana najljepšim bojama, okusima i mirisima… Ovisi iz kojeg kuta je gledate… Mi je promatramo s vedrije strane! Vidimo se na trećim Huginim pjesničkim večerima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 12. 11. 2014. 17:40

Tužne li su pjesme vukovarske…

18. studenog obilježava se Dan sjećanja na Vukovar. VUKOVAR je bio i ostao simbolom ljudskog stradanja i patnje. Grad je to gdje je zlo urezalo neizbrisive tragove u ljudskim dušama i na materijalnim dobrima. O VUKOVARU i njegovoj tragediji ispisane su tisuće stranica, a pisat će se sve dok živi sjećanje na taj grad - HEROJ.
Nad VUKOVAROM su danas nadvijeni oblaci vedrije i bistrije boje, no još uvijek su to oblaci neizvjesnosti jer  mnogi VUKOVARCI i danas čekaju vijesti o sudbini svojih najmilijih. U našoj školi, posebno ovih dana, svi se prisjećamo Vukovara i njegove sudbine… 18. studenog odajemo počast svim poginulima, djeci, hrvatskim braniteljima, ženama, starim, nemoćnima, ranjenicima… Svoje poštovanje iskazali smo panoima u holu naših škola kako bismo sve podsjetili da se VUKOVAR nikada ne smije zaboraviti! Neka plamen zapaljene svijeće bude svjetlo nade u bolju vukovarsku budućnost
.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 12. 11. 2014. 13:06

Iskra znanja u školskoj knjižnici

Dana 30. listopada 2014. u Područnoj školi prvi put je održan Čitalački klub ''Hugići-Iskra znanja''. Ovaj klub osnovan je za sve ''knjiške moljce'', dakle za sve ljubitelje knjiga. U ovom našem malom knjižnom kutku dijelimo svoja mišljenja, osjećaje i razmišljanja koje nam knjige pružaju. Tom prilikom razmjenjujemo utiske, komentiramo različite aspekte djela i predlažemo nova djela za čitanje. Ideja našega čitalačkog kluba je pored već navedenog, i želja da se učenici sličnih interesa upoznaju, druže i razmjenjuju utiske. Tema prvoga sastanka je bila da svatko od članova donese svoju najdražu knjigu. Tijekom razgovora o našim knjigama počastili smo se šalicom čaja i zasladili kolačima. Dijelili smo mišljenja i raspravljali o našim najdražim ''ljubimicama''. Bilo je različitih knjiga, od „Divljeg konja“ kojeg je napisao Božidar Prosenjak, “Maturalca“ Branke Primorac, „Malog Princa“ Antoina de Saint-Exupéry-a do J.K. Rowling i Harry Pottera. Shvatili smo koliko su naše knjige slične, ali i različite. Razgovarali smo o radnji i o najdražim likovima... Naučili smo puno toga i shvatili da najčešće biramo najdraže likove po tome koliko su nam slični. Jako smo se zabavili i lijepo porazgovarali jedni s drugima. Za sljedeći susret Čitalačkog kluba odabrali smo knjigu ''Pazite kako igrate'' Ivone Šajatović. Nadamo se da ćemo opet ovako lijepo zabaviti i  ponešto naučiti na sljedećem susretu koji će se održati 27. studenog 2014. u Područnoj školi u školskoj knjižnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Aneta Grgić  datum: 7. 11. 2014. 14:10

Jadranka Čunčić Bandov u našoj školi

Naša škola imala je čast, po drugi put u posljednje dvije godine, ugostiti poznatu književnicu za djecu i lutkaricu Jadranku Čunčić Bandov. Svoj posjet započela je u Matičnoj, a nastavila u Područnoj školi. U oba je slučaja oduševila učenike, učiteljice i sve gledatelje koji su uživali u maštovitim izvedbama njezinih igrokaza. Svi smo se uvjerili kako njezine lutke izlaze iz knjiga u različitim materijalima i oblicima. Naime, naša je škola postala pozornica različitim lutkama izrađenim od najobičnijih, svakodnevnih materijala i kućanskih pomagala, kao što su spužve, kutije, tikvice, košarice, žice, kuhače, kartoni za jaja, zdjelice, čačkalice, štipaljke, torbice… Jadranka Čunčić Bandov život im je udahnula svojom izvrsnom glumom, lakim mijenjanjem tonova glasa i spretnim ritmičkim pokretima.  No, u svemu tome našoj dragoj gošći pomagali su učenici svojim aktivnim sudjelovanjem u predstavi te su neki od njih glumili slona, a neki miševe! Nakon predstave svi smo se osjećali zaigrano i sretno te smo zaključili da mašta, dobra volja i ideja mogu svašta!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 6. 11. 2014. 21:53

Listopadska čitateljska putovnica

Pozdrav svim knjigoljupcima! Žao mi je što sam ovaj mjesec malo kasnila s knjižnom preporukom. Obećavam vam kako će sljedeća preporuka biti ranije objavljena. Za listopadsku čitateljsku putovnicu odabrala sam knjigu „Halo, Zemlja zove Snježanu“ autorice Sanje Smolec. Autorica nam pripovijeda o zgodama i nezgodama skupine školaraca u ljetnom kampu. Većina se ne poznaje međusobno, ali s vremenom postaju najbolji prijatelji. Mnogi od njih idu u sedmi i osmi razred te ćete čitajući ovu knjigu otkriti jesu li nepodopštine koje vama „padnu na pamet“ slične njihovima. Knjiga je napisana u obliku dnevnika, a piše ga Snježana. Skupina školaraca, u kojoj je i ona, predvode dvoje studenata Ljubica i Hrvoje, koji su vrlo dragi prema svima. Na ljetovanju se zbivaju brojne zgode i nezgode, dolazi do prvih simpatija i ljubavi, ali i nepodopština… Zabavljaju se, kupaju, plešu i vesele daleko od očiju roditelja. Na početku knjige saznajemo kako je Snježana vrlo povučena djevojčica, no na ovom ljetovanju stvari će se promijeniti i ona će po prvi puta u javnosti govoriti o svojim roditeljima.  Na povratku učenici počinju više cijeniti ono što za njih čine njihovi roditelji i učitelji. Pitate se što je izazvalo ovu promjenu? Posudite knjigu iz školske knjižnice i saznajte.  Za sada toliko od mene, čitamo se za mjesec dana.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Grgić  datum: 6. 11. 2014. 21:49

„Otključajmo znanje“ uz Teu i Ivu

U petak, 31. listopada 2014. godine u prostoru školske knjižnice održan je prvi susret članova Čitalačkog kluba „Otključajmo znanje“. To je novi projekt naše školske knjižnice u kojem ćemo čitati knjige, razgovarati o njima i provoditi kvizove i razne igre. Učenice osmoga razreda Tea Primorac i Iva Antunović voditeljice su našeg Čitalačkog kluba, a članovi su Bianca Vovk, Claudia Panella, Monika Lukšić, Tea Bukovac, Ivana Grgić, Hrvoje Birtić i Linda Kozina. U petak su se zabavljali i učili s knjigama u knjižnici koja je samo za tu priliku zamračena, a dodatnom ugodnom raspoloženju doprinijele su mirisne svjećice, topao čaj i kolači. Članovi kluba zabavili su se uz svoje najdraže knjige, predstavljajući sebe i  razloge zašto su se uključili u Čitalački klub te čitajući najzanimljivije ulomke iz knjiga. Naše voditeljice pripremile su ih za navedene aktivnosti, a nakon toga slijedio je takozvani „pelene kviz“ jer se temeljio na knjigama, likovima i piscima za koje su svi članovi kluba čuli i čitali ih dok su još bili u vrtiću. Članovi Čitalački klub svakog mjeseca dobit će  knjigu koju trebaju pročitati pa su tako Tea i Iva za mjesec studeni zadale knjigu“ Debela“, autorice Silvije Šesto Stipančić. Na kraju su se članovi kluba zabavili uz društvenu igru Alias, igru riječi i pojmova. Susreti Čitalačkog kluba bit će zadnjeg petka u mjesecu. Cilj Čitalačkog kluba je razvijanje ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi, čitanje iz užitka, bogaćenje rječnika, druženje i učenje na zabavan način te poticanje mašte i kreativnosti. Želi se pokazati kako knjige zaista mogu biti zanimljive i poučne te da postoje učenici koji vole knjige jer u njima pronalaze utjehu, odgovore na pitanja, korisna iskustva te prijateljstvo. Članovi kluba su prijatelji s knjigama i znanje koja stječu čitanjem knjiga je neprocjenjivo.  

  :: opširnije :: 


objavio: Iva Antunović Tea Primorac  datum: 6. 11. 2014. 21:31

(Čit)ajmo Školo!

Počeo je Mjesec hrvatske knjige kojeg obilježavamo od 15. listopada do 15. studenog. Listopad  je i Mjesec školskih knjižnica. U našoj školi prigodno ćemo ih obilježiti gostovanjem poznate hrvatske književnice i spisateljice za djecu Jadranke Čunčić Bandov, koja će početkom studenog svojim maštovitim lutkicama razveseliti učenike nižih razreda naše škole. Također, u našoj školi od ove školske godine djeluju dva Čitalačka kluba. Slogan Čitalačkog kluba MŠ je „Otključajmo znanje“, a Čitalačkog kluba PŠ „Iskra znanja.“ Sastanci učenika, članova kluba u MŠ su zadnjeg petka u mjesecu , a knjigoljubaca  u PŠ zadnjeg utorka u mjesecu. Čitalački klub okuplja učenike predmetne nastave i cilj mu je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanje iz užitka, a ne iz obveze. Pozivamo sve učenike koji vole knjige i čitanje da nam se pridruže. Mjesec hrvatske knjige obilježit ćemo i trećim Huginim pjesničkim večerima početkom mjeseca studenog, a tema ovogodišnjih večeri je  „Jesen“.  Ako  do sada niste otkrili svoju pjesničku dušu ili imate bilježnicu puno pjesničkih uradaka koju sramežljivo skrivate, sa zadovoljstvom ćemo vas poslušati i ohrabriti velikim pljeskom na Huginim večerima! Čitajmo, pišimo, stvarajmo Školo!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 10. 2014. 14:53

Noviteti iz školske knjižnice

Dragi čitatelji, školska knjižnica obogaćena je novim naslovima iz područja psihologije. Želite li poraditi na vlastitom samopouzdanju i sreći, lakše se suočiti  i živjeti sa životnim nedaćama, pomoći djeci i tinejdžerima u osjetljivim fazama odrastanja, ove knjige pravi su izbor. Knjige su namijenjene učiteljima, psiholozima, defektolozima, pedagozima i svima koji rade i žive s djecom.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 10. 2014. 09:22

Prva posudba u školskoj knjižnici

Dragi čitatelji, 6. i 7. listopada bilo je vrlo veselo u školskoj knjižnici Matične i Područne škole. Školska knjižničarka i učenici - mladi knjižničari ugostili su učenike  i učiteljice 1.a i 1.e razreda. Za početak upoznali su se s prostorom knjižnice, razlikom između knjižnice i knjižare, pravilima ponašanja i radnim vremenom knjižnice, a nakon toga uslijedilo je iznenađenje. Mladi knjižničari razveselili su ih igrokazom „Od korice do police“  te ih poučili lijepom ponašanju prema knjigama, pravilima posudbe i vraćanja knjiga. Prvašići su posudili svoju prvu slikovnicu, „Hrabricu“, autorice Željke Horvat Vukelje, a na kraju druženja svi smo zapjevali i počastili se slatkišima. Naši dragi prvašići uvjerili su se da je knjiga zaista živa jer u knjizi živi znanje! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 7. 10. 2014. 11:28

Čitateljska putovnica Ivane Grgić

Bok! Ja sam Ivana Grgić, učenica 6.b razreda i jako volim čitati. Čitanje mi predstavlja radost i užitak. Za mene je čitanje zarazno i nestrpljivo čekam odlazak u knjižnicu kako bih mogla posuditi neku novu i zanimljivu knjigu. Stoga, želim tu „zarazu“ prenijeti i na vas, dragi čitatelji. Svaki mjesec pisat ću vam preporuke za knjige koje se nalaze u našoj školskoj knjižnici, a niste ih do sada imali prilike pročitati.
Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati, za rujansku čitateljsku putovnicu odabrala sam knjigu „Izum Hugoa Cabreta“ pisca Briana Selznicka. Radnja ovog romana odvija se 1931. godine pod krovovima Pariza. U ovoj ćete knjizi pratiti zgode i nezgode dječaka po imenu Hugo Cabret  (čitaj Igo Kabret). Hugo živi na željezničkom kolodvoru te se brine za ure. Svi zaposlenici kolodvora misle da ure održava Hugov stric Claude. Hugo je prije živio s ocem koji je isto bio urar, no nakon očeve pogibije u požaru, Hugo živi sa stricem izučavajući urarski zanat. Prije iznenađujuće smrti, otac je Hugou ostavio zagonetne priče i bilježnicu crteža automatona. Tema cijele priče leži na tom zagonetnom automatonu. Što je automaton i kakve tajne krije on i njegov izumitelj te što će se dogoditi Hugou u svim pustolovinama koje ga prate u knjizi, otkrijte čitajući ovu zanimljivu  i nadasve tajanstvenu priču.
Ovo je vjerojatno najčudnija knjiga koju sam ikada čitala. To je roman u riječima i slikama. Vjerojatno ste već čuli da slika govori tisuću riječi, a ako pročitate ovu knjigu od korice do korice shvatit ćete što to zapravo znači. Istina je da ova knjiga na prvi pogled djeluje ogromno, ima čak 523 stranice, ali više od pola knjige su slike. Začudo, sve slike naslikao je pisac knjige tako da je ovaj roman u cijelosti njegov.
Molim vas, čuvajte knjige, poštujete ih i vratite u knjižnicu jer ne biste vjerovali, ali postoje učenici – obožavatelji  knjiga! Možda to postanete baš i vi! Uživajte u čitanju i do nove čitateljske putovnice sve vas lijepo pozdravljam!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Grgić  datum: 23. 9. 2014. 10:58

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Dragi knjigoljupci, u okviru Mjeseca hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenog  provodi se natjecanje za mlade čitatelje pod nazivom Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Kviz organiziraju Knjižnice Grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu te Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice. Naslov i tema kviza u 2014. godini je  Ljubav za početnike. Više informacija o samom kvizu potražite ovdje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 9. 2014. 09:01

Zaronite u more knjiga

Dragi naši ljubitelji knjige i oni koje će to tek postati! Školska godina je gotova, no ljubav prema knjizi i dalje je prisutna. Stoga, začinite svoje slobodno vrijeme dobrom knjigom i opustite se uz zanimljive priče, likove i uzbudljive rasplete ovoga ljeta. Izdvojili smo za vas nekoliko naslova, vidimo se i čitamo u rujnu! Vaši Mladi knjižničari i knjižničarka Tanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 11. 6. 2014. 09:46

Ljubav je u zraku!!! Vijest ima dokument u privitku

Prošle su druge Hugine pjesničke večeri! Jučer, 13. 3. 2014. godine  u školskoj knjižnici u PŠ Jelas ljubav se širila cijelom školom. Pjesničke večeri s temom ljubavi počele su u 17 sati. Na njima je prisustvovalo 45 učenika. Većinu učenika brojili su mladi literarci, a društvo su im pravili voditelji pjesničkih večeri  Ivana Grgić i Hrvoje Birtić, mladi knjižničari – novinari koji su se pobrinuli za smještaj svih gostiju, školski kuhar te  mlada glazbenica naše škole Matea Savić, koja je sve uljepšala zvucima harmonike. Ove večeri bile su posebne i po tome što smo s njima povezali Comenius projekt Kruh – štruca Europe. Naime, službena maskota projekta pekar Baky objasnio nam je ciljeve i zadaće projekta, a mlade knjižničarke  - novinarke pročitale su nam kakve su prehrambene navike zemalja članica ovog projekta: Italije, Francuske, Finske, Turske, Poljske i Hrvatske. Također, u sklopu večeri  prezentirana su i slova od tijesta koja su izradili učenici 4.c, 6.c, 6.d i 8.c razreda te su predstavljeni i poneki tradicionalni recepti zemalja članica projekta. Na kraju smo svi zaplesali uz pjesmu Love is intheair. Pozdravljamo vas do sljedećih Huginih pjesničkih večeri i želimo vam puno inspiracije za pisanje lijepih stihova.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 14. 3. 2014. 14:32

Druge Hugine pjesničke večeri

Dragi naši ljubitelji knjige i lijepe riječi, u četvrtak, 13. ožujka u školskoj knjižnici PŠ Jelas održavaju se druge Hugine pjesničke večeri. Tema ovih večeri je LJUBAV. Zašto ljubav? Ljubav je osjećaj koji pokreće svijet, čini ga smislenijim, boljim, ljepšim, lepršavijim, zagonetnijim. Ako niste čuli za zagonetnu ljubav, slijepu, ružičastu, zabranjenu, rasplesanu ili ljubav na prvi pogled, ne brinite se. Odgovore će vam dati učenici naše škole – mladi literarci koji će vam svojim stihovima zaželjeti dobrodošlicu. Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 11. 3. 2014. 19:30

Valentinovo u školskoj knjižnici

Dragi učenici, bliži nam se Valentinovo, dan zaljubljenih, ali i dan iskazivanja ljubavi prema dragim osobama, prijatelju ili prijateljici, roditelju, bratu ili sestri, baki i djedu… Naravno, ljubav treba pokazivati svaki dan lijepom riječju, osmijehom, dobrotom, prijateljstvom i takozvanim „sitnicama“ koje čine naš život ljepšim. No, na Valentinovo ti su osjećaji još izraženiji! Tako smo i mi odlučili ovaj dan obilježiti i proslaviti u školskoj knjižnici u Matičnoj školi. Naime, povodom Valentinova u našoj školskoj knjižnici Mladi knjižničari organiziraju akciju pod nazivom Ljubavna pošta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 6. 2. 2014. 20:54

Kraljević i prosjak

17. prosinca 2013. učenici predmetne nastave Osnovne škole Hugo Badalić išli su na predstavu „Kraljević i prosjak“ u izvedbi kazališne družine „Merlin“ iz Zagreba.  Predstava se održavala u prostorijama Hvidre u neposrednoj blizini Matične škole. Na veliko iznenađenje svih učenika i učitelja, učenici Područne škole odazvali su se u puno većem broju… No, svi smo zajedno uživali u predstavi. Bilo nam je lijepo i zabavno. Priča govori o dva dječaka, jedan je siromašan, a drugi je kraljević, nasljednik Engleske. Jednom su se upoznali i sprijateljili. Siromašan Tom rekao je tada kraljeviću Edwardu kako se on igra na smetlištu i kako im je lijepo iako nemaju novca. Edward je poželio jednom probati sve to što je Tom rekao: raditi kule od blata, igrati se skrivača, slobodno se kretati ulicama bez kraljevske straže, pa su se zamijenili! Tom je postao kraljević, a Edward siromah! Unatoč dobrim i lošim avanturama koje su ih pratile u novim životnim  ulogama, na kraju je sve dobro završilo. Tom je postao kraljevićev savjetnik.  Učenici su bili oduševljeni, a pljesak je bio dug i jak.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Jeleč  datum: 19. 12. 2013. 11:26

Zmajevi i vukodlaci

Jeste li znali da prometom umjesto zebre upravlja zmaj? Jeste li znali da taj strašni trooki zmaj jede "automobilove" i "biciklove" i da mu u tom poslu pomaže i jedan vukodlak... Ako niste,  pitajte 2.c razred! Učenici ovog razreda su se u četvrtak, 12. prosinca u školskoj knjižnici  dva školska sata  "borili" s trookim zmajem te su pomogli trogodišnjem dječaku Franu prijeći zebru po prvi put... Uvjerite se kako je u strahu svaki problem veći, strašniji i nepremostiv... Ako ste se bar mali zainteresirali, dođite u školsku knjižnicu i pronađite maštovitu i neobičnu zbirku kratkih priča Zvonimira Baloga pod nazivom "Zmajevi i vukodlaci."

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 12. 2013. 17:57

Comenius radionica povodom božićnih blagdana

U petak, 29. studenog 2103. godine mi, Mladi knjižničari zajedno s nastavnicom likovne kulture Ivanom Kozmar i knjižničarkom Tanjom Štević izrađivali smo ukrase za bor. Radili smo dva različita tipa ukrasa, jedni su bili od gipsanih pločica, a drugi do slanog tijesta. Gipsane pločice ukrašavali smo salvetama s božićnim motivima, a lijepili smo ih Drvofixom. Slano tijesto bilo je u raznim bojama. Tako su borovi bili zeleni, srca crvena, zvijezde i mjeseci žuti, a anđeli bijeli. Htjeli smo rado zadržati ukrase, ali smo ih izradili povodom Comenius projekta.  Naime,  poklonit ćemo ih vrtićkoj djeci koje ćemo posjetiti povodom božićnih blagdana. Radujemo se što će naši ručni radovi krasiti bor u vrtiću. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Grgić  datum: 2. 12. 2013. 16:15

Pačji ples u školskoj knjižnici

Dragi naši čitatelji, danas, 20. studenog u školskoj knjižnici bilo je vrlo veselo. Učenici 1.a razreda sa svojom učiteljicom Slavicom Kikić posjetili su knjižnicu te su na dva školska sata ušli u Andersenov svijet bajki!  Postali su labudovi i mali pačići! Naime, za lektiru su imali zadatak pročitati bajku Ružno pače. Naučili su da u životu trebaju činiti dobra djela i cijenili različitosti.  Pače je nakon svih nevolja i nedaća što ih je propatilo, ipak dočekalo svoju sreću.  Učenici 1.a razreda naučili su više cijeniti sreću, veselje i svakodnevne radosti. Naravno, pokazali su svoje likovne vještine i naučili kako od broja 2 mogu nacrtati labuda te kako od različitih oblika kružnica i trokuta jednostavnom čarolijom nastaje pače.  

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 11. 2013. 14:50

Kišobran u pet boja

Učenici 2.d razreda bili su danas, 19. studenog u školskoj knjižnici gdje su s knjižničarkom  Tanjom Štević obradili lektiru Reumatični kišobran, autorice Željke Horvat Vukelja. Pripreme su tekle tri tjedna jer su učenici 2.d razreda, koji idu na dodatnu nastavu, interpretirali igrokaz. Zajedno s učiteljicom Karolinom Morosavljević i njezinom pripravnicom Anom Matijašević Katić izradili su kostime i rekvizite potrebne za igrokaz i predstava je mogla početi! Zavirite u galeriju i pogledajte slike i video-isječak.

  :: opširnije :: 


objavio: Karolina Morosavljević  datum: 19. 11. 2013. 17:58

Uđite u svijet knjiga…

Počeo je Interliber, 36. međunarodni sajam knjiga i učila. Interliber se tradicionalno održava na Zagrebačkom velesajmu u petom i šestom paviljonu. Ulaz za posjetitelje je besplatan, otvoren je od 10 do 20 sati, a u petak i subotu do 21 sat. Na ovogodišnjem Interliberu čak je dvjesto četrdeset nakladnika koji predstavljaju svoja nova izdanja. Štandovi izlagača svake  su godine zaista prekrasni i originalni pa pronađite vremena i posjetite ovogodišnji Interliber. Također, osim bezbroj knjiga, na sajmu vas očekuju cjelodnevni događaji poput tribina, predstavljanja novih izdanja, dječjih kreativnih igraonica i predstava…. Jedna od zanimljivijih tema svakako je i Facebook u knjižnici i knjižnica na Facebooku…Posjetite web stranicu http://www.najboljeknjige.com/,  napišite listu želja i uđite u svijet knjiga s Inteliberom.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 13. 11. 2013. 15:36

Ide hrast. Ne! To je Tadijanović!

Dragi naši čitatelji, prošle su prve Hugine pjesničke večeri!  Naime, jučer, 7. studenog održane su prve Hugine pjesničke večeri u školskoj knjižnici u PŠ Jelas. Podsjetimo se da su ove večeri posvećene Dragutinu Tadijanoviću koji bi 4. studenog imao 108 godina. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević Josip Jakobović  datum: 8. 11. 2013. 11:07

Prve Hugine pjesničke večeri: Uz čašicu razgovora s Tadijom i Hugom

Dragi naši čitatelji, u četvrtak, 7. studenog organiziraju se prve Hugine pjesničke večeri u školskoj knjižnici u PŠ Jelas. U organizaciji učitelja i učiteljica hrvatskog jezika, učiteljica likovne i glazbene kulture, informatičarke, školskog kuhara, knjižničarke i učenika – pjesnika naše škole imat ćemo prilike po prvi put prisustvovati ovakvom događaju. Tijekom prvih Huginih večeri prisjetit ćemo se velikog hrvatskog pjesnika, naše gore lista, Dragutina Tadijanovića! Pokušat ćemo kroz riječi, pjesmu i sliku proslaviti Tadijin rođendan. Tadija bi 4. studenog imao 108 godina te je ova pjesnička večer posvećena upravo njemu! Također, s obzirom da su ove pjesničke večeri nazvane Huginim večerima poezije, a s obzirom da je ovo prva takva večer, dotaknut ćemo se i Huge Badalića. Zašto? Iz jednostavnog razloga! Naime, naša škola nosi naziv ovog hrvatskog književnika te vjerujemo kako zaslužujemo imati pjesničke večeri koje nose njegovo ime. Također, za razbijanje treme i toplu dobrodošlicu pobrinut će se učenici naše škole koji će nas opustiti uz zvuke gitare. Nadamo se da će ove pjesničke večeri postati tradicija naše škole te se veselimo sljedećima!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević Josip Jakobović  datum: 4. 11. 2013. 15:10

Zašto čitati?

Učenici 2.a razreda u petak, 25. listopada upoznali su se s poštarom Kolbabom, Marženkom, Františekom i poštanskim patuljcima koji imaju vrlo zanimljive moći… Naime, učenici su imali zadatak pročitati Poštarsku bajku najpoznatijeg češkog pisca za djecu Karela Čapeka. U njegovo vrijeme poštarska služba bila je nezamjenjiva jer nije bilo, kao danas, mobitela, sms poruka, Interneta i e-mail pošte. Naravno, sadržaj tuđih pisama nije pristojno čitati i u njih zavirivati, ali poštare bi veselilo kada bi mogli osjetiti jesu li pisma koja donose ljudima iskrena, je li u njima iskazano poštovanje ili ljubav. Zato su tu poštanski patuljci… Ako vas zanima kako je ova bajka završila, pronađite ju u školskoj knjižnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 10. 2013. 10:01

Mala pričaonica

Bilo jednom, ne tako davno, u školskoj knjižnici… Naime, učenici 2.e razreda i njihova učiteljica Mirna Lučić sudjelovali su u četvrtak u pričaonici u školskoj knjižnici PŠ Jelas. S obzirom na to da smo u Mjesecu hrvatske knjige i školskih knjižnica, učenici su dobili zadatak pročitati Andersenovu bajku Carevo novo ruho. Nakon toga posjetili su svoju školsku knjižnicu te su se uz glumu i prigodne kostime uživjeli u zgode i nezgode jednog sebičnog cara koji je volio samo sebe i svoju odjeću. Bio je toliko opsjednut svojim dobrim izgledom i praćenjem modnih trendova da je zanemarivao svoje carske dužnosti i dvoranine. Na kraju bajke platio je svoju oholost najvećom sramotom. U težnji za najljepšim ruhom prevarili su ga krojači - varalice skrojivši mu odijelo koje svijet do tada još nije vidio. Skrojili su mu ništa! To veliko ništa nitko nije htio priznati jer onaj tko ne vidi novo carevo ruho ili je glup ili nije sposoban obavljati svoju dužnost… I tako nitko nije htio priznati caru istinu, pa niti on sam… Jedino je dijete, dok se car šepurio gradskim ulicama u svom novom ruhu, povikalo: „Pa, car nema ništa na sebi!“

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 21. 10. 2013. 11:53

Najmlađi knjigoljupci

Učenici 1.a i 1.b razreda prvi su put posudili knjige u svojoj školskoj knjižnici. Dogodilo se to 14. i 16. listopada 2013. godine. Nakon prigodnog programa, koji su za njih pripremili Mladi knjižničari sa školskom knjižničarkom, svi su oduševljeno prionuli čitanju posuđenih slikovnica! Uvjerite se sami i pogledajte fotogaleriju ovih najmlađih knjigoljubaca OŠ Hugo Badalić!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 16. 10. 2013. 17:16

Reumatični kišobran

S jeseni nam stiže kišovito vrijeme kada nam je kišobran svakodnevni  pratitelj… U petak, 11. listopada u školskoj knjižnici jedan se kišobran, i to reumatični kišobran, pretvorio  u suncobran. Učenici 2. b razreda uprizorili su ovaj igrokaz svojom dobrom glumom, a sve je završilo bojanjem kišobrana u suncobran. Pronađite u svojoj školskoj knjižnici igrokaz Reumatični kišobran, autorice Željke Horvat Vukelje i pročitajte avanture jednog prehlađenog kišobrana! 

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Matković  datum: 11. 10. 2013. 14:43

Uberimo znanje!

Panoi u holu naše škole svaki mjesec dobivaju novo ruho. S obzirom da nam ukazuju na važne nadnevke nazvali smo ih Događajnica! Pogledajte kako je izgledao u rujnu kada je glavna tema vodilja za njego uređenje bilo obilježavanje Europskog dana jezika, a pogledajte kako izgleda u mjesecu listopadu, Mjesecu knjige i knjižnica.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 10. 10. 2013. 16:35

Miševi i mačke naglavačke

Pročitajte i tekst o mišu i mački u školskoj knjižnici nadahnut lektirom Miševi i mačke naglavačke, nakon što je održana u školskoj knjižnici PŠ Jelas s učenicima 3.e razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 10. 2013. 13:51

Mjesec knjige i školskih knjižnica

U mjesecu listopadu u školskoj se knjižnici na poseban način obilježavaju dva bitna nadnevka. Naime, 15. listopada slavimo početak Mjeseca knjige te Mjesec školskih knjižnica. Tih se dana u školskoj  knjižnici igra, znanje i mašta isprepliću i stvaraju mozaik šarolikih događaja. Kroz nastavne sate učenici shvaćaju kolika je bitna kultura čitanja u nadograđivanju vlastitog znanja te otkrivaju izvore znanja koje do sada nisu upoznali. Također, uz kreativne radionice potiču maštu, a u „Čitalačkom klubu“ oplemenjuju svoja iskustva s avanturama glavnih likova iz knjiga. Raspoloženje je u knjižnici tih dana svečanije no inače, a sve je „začinjeno“ ugodnim, pomalo sjetnim jesenskim raspoloženjem kada je dobra knjiga čovjekov najbolji prijatelj!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 4. 10. 2013. 13:24

Prva posudba u školskoj knjižnici

U četvrtak, 3. listopada 2013. godine  prvaši su prvi put posudili knjige! Naime, mladi knjižničari i školska knjižničarka ugostili su 1.e razred u školskoj knjižnici u PŠ Jelas. Bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo. Na upoznavanju prvašićisu naučili što je školska knjižnica, koja je njezina uloga, kako se knjige posuđuju i  kako se trebaju odnositi prema njima, koliko ih dugo smiju držati posuđene, pravila ponašanja u školskoj knjižnici… No, osim što su puno toga naučili, prvaši su se i zabavili gledajući igrokaz „Od police do korice“ koji su samo za njih uvježbali učenici Mladi knjižničari. Na kraju ovoga lijepoga druženja đaci prvaci su posudili svoju prvu knjigu i na taj su način postali članovi školske knjižnice! Dobro nam došli i čitajte, jer knjige su kuće u kojima stanuje znanje!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 3. 10. 2013. 18:49

Dobrodošlica jeseni

Dragi čitatelji naše web stranice, kao sto znate, u našoj školi već dugi niz godina izlazi školski list "Zora". List koji svake godine prikazuje školski "život", kroz pero i kist naših učenika, učitelja i urednika... S obzirom kako se i tehnologija s godinama promijenila, tako smo i mi ove godine odlučili objaviti Zoru na web stranici naše škole! Dakle, i nas je zahvatila informacijska i informatička pismenost! Novost je i da će se "Zora" svakodnevno mijenjati, a njezini suradnici bit ćete upravo vi! Svojim literarnim i likovnim radovima, uspjesima na različitim poljima, obilježavanju značajnih nadnevaka, blagdana, različitim rubrikama namijenjenim vašem uzrastu, Zora će rasti i rasti i na kraju školske godine izrast će u veliko šareno stablo! Stoga, neka vam svaki dan započne sa "Zorom"!
 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 9. 2013. 16:39

Vijesti iz školske knjižnice Vijest ima dokument u privitku

U okviru mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod 17. listopada u 18,00  sati Marko Ferek će održati predavanje „Hiperaktivni sanjari - osobno iskustvo“. Predavanje je namijenjeno roditeljima, učiteljima, odgajateljima, stručnim suradnicima te svima čije je područje interesa djeca i mladi.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 20. 9. 2013. 15:47

Od pšeničnog brašna do ukrasa

U petak, 13. rujna 2013. godine u školskoj knjižnici održala se radionica izrade ukrasnih predmeta: broševa, ukrasa za bor i bedževa. Povod je odlazak nekoliko učitelja i učenika naše škole u Italiju na četvrti susret Comenius projekta, a koji se održava početkom listopada ove godine. Ovu je radionicu svojim znanjem i vještinom oplemenila brodska kreativka Andrea Čaldarević koja je spretnim rukama i vještim potezima kista od slanog tijesta pravila anđjelčiće, koji će na kraju cijelog procesa sušenja tijesta i lakiranja postati unikatan nakit. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 9. 2013. 15:40
 Kalendar
« Veljača 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Knjiga nije hrana, ali je poslastica."

                            Tin Ujević


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1240195
Danas: 180

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju