preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Mi smo

vijesti

Zima na Jelasu

Marljivi učenici Područne škole Jelas maštovitim likovnim radovima ukrasili su učionice i panoe škole. Ljepotu zime dočarali su snježnim pahuljicama, lijepim snjegovićima, stablima i zgradama koji se skrivaju pod snježnim pokrivačem.  

  :: opširnije :: 


Školsko natjecanje iz informatike

Danas je u našoj školi održano školsko natjecanje iz informatike (kategorija Algoritmi - programski jezik FMS Logo). Naši su petaši vrijedno pisali naredbu po naredbu za zadane zadatke. Čestitke svim sudionicima! Privremene (neslužbene) rezultate uskoro ćete moći vidjeti ovdje. Nakon sastanka Županijskog povjerenstva saznat ćemo tko je pozvan na Županijsko natjecanje (održat će se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 9. veljače 2018. godine). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 18. 1. 2018. 17:15

Snijeg u informatičkoj učionici

Učenici petih razreda matične i područne škole su, ponavljajući nastavne sadržaje prvog polugodišta, kombinirajući pojedinačne crteže aktivnosti dječaka i djevojčica na snijegu, izrađivali crtež kako zamišljaju igre na snijegu (zamišljaju, jer pravog snijega ove zime još nije bilo). 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 17. 1. 2018. 14:27

Sunčev sustav i planetarij

Učenici astronomi upoznali su se sa Sunčev sustavom i planetarijem. Sastavili su model Sunčeva sustava. Na početku smo postavili pitanja  koja su nas potaknula na razmišljanje  o obilježjima planeta. Naučili smo da su četiri unutarnja planeta - Merkur, Venera, Zemlja i Mars čvrste građe. Načinjeni su od stijena i metala. Nazivaju se terestičkim ili planetima slični Zemlji. Jupiter, Saturn, Uran i Neptun su „plinoviti divovi“. Nazivaju se jovijalnim planetama. Sastavljeni su uglavnom od plinova, tekućine i leda.Većinu sastavih elementa čine vodik i helij. Rjeđi su od unutarnjih planeta jer su uglavnom plinovite građe. To znači da sadrže manje materije  po jedinici volumena. Saturnova je gustoća rjeđa od vode. Zapravo, Saturn bi mogao plutati na velikoj površini svježe ili slane vode. Veći planeti imaju veću silu gravitacije, stoga imaju više satelita ili mjeseca. Takvi veliki planeti mogu „uhvatiti“ ili privući mjesec u svoje gravitacijsko polje jer se nebeska tijela (kao mjesec) gibaju puno sporije. Naučili smo da se Venera okreće vrlo sporo oko svoje osi:dan joj je jednak 243 dana na Zemlji. Ipak, potrebno joj je 225 dana za ophod oko Sunca. Planeti bliže Suncu ostvaruju veće brzine. Zanimalo nas je ima li još  čega iza planeta. Naučili smo da se iza Neptunove staze nalazi prsten od tisuću malih nebeskih tijela koja se gibaju oko Sunca. Naziva se Kuiperov pojas, u obliku je diska te sadržava zaleđena tijela. Osim toga u njemu su se smjestili Pluton i njegov mjesec Haron. Izvorište je mnogih kometa. Kuiperov pojas naziva se i „posljednjom granicom“ Sunčeva sustava.

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević  datum: 16. 1. 2018. 19:57

Blagoslov Matične škole

Blagoslov Matične škole održao se u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. godine u prijepodnevnim satima u prizemlju škole. Prije početka blagoslova, župnika župe Gospe Brze Pomoći Ivana Lenića, prigodnom pjesmom pozdravili su svi učenici i djelatnici škole. Župnik je potom blagoslovio školu i sve njezine učenike i djelatnike te je svima poželio zdravlja, ljubavi i sreće i uspješan povratak školskim obvezama.   

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 15. 1. 2018. 16:33
» Arhiva naših vijesti    
 Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Najmoćnija prednost koju netko može imati u svojoj budućnosti je obrazovanje.”

Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1131021
Danas: 35

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju