preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Školska natjecanja

Županijsko natjecanje iz astronomije

Županijsko natjecanje iz astronomije održano je 28. ožujka 2017. u našoj školi. Na natjecanju je sudjelovalo trideset i četiri učenika koji su pokazali najbolje rezultate u testovima znanja na školskoj razini. Pripreme, opažačke aktivnosti i mjerenja sastavni su dio rada svih astronomskih skupina u Slavonskom Brodu tijekom cijele godine. Uzimajući u obzir da astronomija nije redovni ili izborni predmet u školama te uvažavajući činjenicu da učenici, uz znanje koje će pokazati na testu, jedino za natjecanje u astronomiji trebaju pripremiti, izraditi i predstaviti istraživački projekt, te je zato ovo natjecanje drugačije od ostalih županijskih natjecanja.


Do kraja prosinca tekuće godine učenici i njihovi mentori trebaju prijaviti temu i obrazložiti planirane ciljeve i korake u radu državnom povjerenstvu iz astronomije. Ako im tema bude prihvaćena mogu pristupiti rješavanju testova na školskoj razini natjecanja. Ove godine u pripreme je krenulo više od 40 mladih astronoma iz šest osnovnih škola i obje gimnazije.
Na Županijskom natjecanju održanom u OŠ „Hugo Badalić“, šesnaest učenika osnovnih škola uspješno je predstavilo 12 radova, a osamnaest gimnazijalaca predstavilo je 10  istraživačkih radova. Prema brojnosti i rezultatima brodski astronomi su već treće desetljeće u samom vrhu astronomije u Hrvatskoj.
Mladi astronomi ove godine su na Županijskom natjecanju objasnili kako s fotometrijskom metodom istraživati svjetlosno onečišćenje, objasnili su kinematografiju i proučavali Sunčeve pjege, dokazali kako visina mora ovisi o Mjesečevim fazama, izradili cilindrični sunčev sat, proučavali kako sunčeva svjetlost prolazi kroz atmosferu, izučavali rotaciju Zemlje prema rotaciji nebeske sfere, određivali izduženost putanje Mjeseca oko Sunca, proučavali 33-godišnji  ciklus Leonida te još mnogo zanimljivih tema iz svemirskih prostranstava.

Najbolji u testovima znanja ove godine u kategoriji petih razreda bio je Alen Božić iz OŠ „Vladimir Nazor“(mentorica Nataša Stanković), u šestim razredima Ivano Karić iz OŠ „Đuro Pilar“(mentor Ivan Ilišević), u sedmim razredima Marin Zavor iz OŠ „Hugo Badalić“(mentor Rade Kovačević), u osmim razredima Karlo Bašić iz OŠ „Bogoslav Šulek“(mentor Željko Bubić), potom Tea Stanić iz prvog razreda i Dominik Udovičić iz trećeg razreda gimnazije „Matija Mesić“ (mentorica Marina Gojković), Matej Vukašinović i Domagoj Karlo Rajković iz prvog razreda Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića (mentor Ivica Blažević).
Ostali učenici naše škole koji su sudjelovali na natjecanju i ostvarili izvrsne rezultate su: Dominik Hess (3. mjesto), Sven Šehagić (4. mjesto) i Ana Katarina Babić (6. mjesto).   
Uz svečani program kojeg su pripremili učenici i nastavnici OŠ „Hugo Badalić“, tajnik Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz astronomije Rade Kovačević otvorio je natjecanje riječima dobrodošlice.

Ostale fotografije pogledajte u našoj galeriji slika.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Rade Kovačević   datum: 29. 3. 2017.


Kalendar
« Veljača 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Knjiga nije hrana, ali je poslastica."

                            Tin Ujević


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1240673
Danas: 33

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju