preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Posljednji sastanak Erasmus+ projekta u Ćeškoj

U češkom mjestašcu Stara Ves nad Ondrzejnici od 24. do 28. svibnja 2017. održan je posljednji sastanak Erasmus+ projekta „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Španjolske, Rumunjske, Mađarske, Italije, Hrvatske te češki tim, domaćini susreta. O detaljima susreta pročitajte u nastavku, a izbor fotografija sa susreta pogledajte u galeriji fotografija.


Stara Ves nad Ondřejnicí je naseljeno mjesto sa administrativnim statusom seoske općine u okrugu grada Ostrava, u Moravsko- Šleskom kraju u Republici Češkoj.
U srijedu, 24. svibnja, u popodnevnim satima, nakon dugotrajnog puta, došli smo u mjestašce Stara Ves nad Ondrzejnici gdje su nas toplo dočekali domaćini iz češkog tima. Nakon kratkog osvježenja slijedio je i prijateljski susret te večera s ostalim Erasmus + timovima.
Prvi dan našeg boravka u Češkoj započeo je posjetom škole i vrtića Základní škola a Mateřská škola Stará Ves nad Ondřejnicí, gdje smo prisustvovali programu dobrodošlice. Učitelji i učenici pripremili su nam veseli program te nas oduševili pjesmom i plesom. No, dan nije prošao samo u uživanju i druženju, već je nakon dobrodošlice slijedio radni dio dana, rad na završnom izvješću za projekt. Popodnevne sate proveli smo u posjetu mjesnoj crkvi i Župnom uredu, gdje nas je srdačno dočekao župnik te nas poveo na crkveni zvonik odakle smo mogli uživati u prekrasnom pogledu. Zatim smo se uputili u Gradsku vijećnicu, gdje smo razgledali mjesni dvorac i susreli se s gradonačelnikom. Večer smo proveli u ugodnom društvu partnera u restoranu Nautilus u Krmelinu.

U petak u jutarnjim satima nastavili smo sastanak oko izrade finalnog izvješća. Predahnuli smo uz ručak koji je za sve sudionike bio pripremljen u školskoj kuhinji, te u popodnevnim satima priveli sastanak kraju.
Ostatak dana smo proveli u dvadesetak kilometra udaljenom gradu – Ostravi.
Iste večeri ponovno smo se okupili u školi u Staroj Vesi na posljednjem druženju u sklopu ovog projekta. Uz bogatu večeru naši domaćini su priredili i program tradicijske glazbe i plesa. Zabavljao nas je bend Cimbálová muzika Fojt.
U subotu u jutarnjim satima krenuli u posjet hidroelektrani Dlouhé Stráně. Prije samog obilaska na predavanju gdje smo saznali detalje o samom postrojenju. Radi se o reverzibilnoj hidroelektrani koja se sastoji od dva jezera, donjeg i gornjeg. Električna energija se proizvodi na način da se noću za vrijeme manje potrošnje i stabilnosti mreže pumpa u gornje jezero, a danju kada se događa vrhunac potrošnje se vraća u mrežu i na taj način stabilizira sustav koji većim dijelom električnu energiju dobiva iz nuklearnih izvora. Koeficijent iskoristivosti je oko 0.72. Nakon predavanja posjetili smo podzemni kompleks i gornje jezero koje se nalazi na 1300m nadmorske visine, te prihvatili izazov obilaska jezera od 2.7 milijuna kubičnih metara vode za samo 25 minuta. Ovo je bila prilika za rastanak i pozdrave s ostalim timovima, možda do viđenje u nekim novim projektima.
Naporan dan smo završili šetnjom uz Vltavu u Pragu i noćnim razgledavanjem znamenitosti ovog 1.3-milijunskog grada Češke republike. Dojmile su nas se mase mladih ljudi koji su uživali u proljetnoj večeri na Naplavki, keju uz Vltavu prepunom glazbe i živosti.
U nedjelju smo nastavili razgledavanje Praga, obilazeći povijesno središte grada, Karlov most i veličanstveni dvorac Hradčany, te penjući se na brdo iznad Praga, Petrin, gdje se nalazi zaštićeni europski značajni krajobraz Petrinski vrtovi. Tamo smo se popeli na poznati vidikovac izgrađen po uzoru na Eiffelov toranj, Petřínsku rozhlednu, odakle smo uživali u jedinstvenom pogledu na Prag.
U Slavonski Brod smo sretni i puni utisaka stigli u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.
Iz našega projekta ponijeli smo mnoga nova znanja i vještine važne za zaštitu okoliša, pregršt divnih iskustava i uspomena na susrete i druženja s našim partnerima, te nadu da ćemo i dalje imati prilike sudjelovati u europskim projektima i širiti vidike.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Antun Vukasović Ivana Kozmar Marija Blagović   datum: 16. 6. 2017.


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1308672
Danas: 243

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju