preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Put u Italiju

U talijanskom gradu San Marcellu od 8. do 13. ožujka 2016. godine održan je drugi sastanak Erasmus+ projekta „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. U nastavku pročitajte više, a fotografije pogledajte u Galeriji.


San Marcello je gradić u provinciji Marche, nalazi se u središnjoj Italiji dvadesetak kilometara od Jadranske obale i broji oko 2000 stanovnika. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Mađarske, Češke, Španjolske, Rumunjske, Hrvatske te talijanski tim, domaćini susreta. O detaljima susreta pročitajte u nastavku, a izbor fotografija sa susreta pogledajte u galeriji fotografija.

Put je započeo 12. travnja u jutarnjim satima, a na odredište smo stigli kasno navečer istoga dana. Dočekali su nas domaćini iz talijanskog tima, kao i već pristigli Erasmus+ timovi.  Sljedećeg jutra, odmorni od napornog puta, bili smo spremni za bogati program koji nam je domaćin priredio.

Istituto Comprensivo G. Rossini sastoji se od četiri škole u mjestima Belvedere Ostrense, Monsano, Morro d'Alba i San Marcello. Prvog dana smo posjetili školu u  San Marcellu gdje   su nam učenici priredili program dobrodošlice kojim smo svi bili oduševljeni. Program je otvoren izvođenjem talijanske himne, a nastavljen izvedbom Ode radosti na jednostavnim puhaćim instrumentima nalik frulama. Program se sastojao od niza scenskih točaka u kojima su nam učenici pokazali tradicionalne plesove, pjesme i običaje svoga kraja te sve ono što su vrijedno pripremali sa svojim učiteljima. Na kraju programa dvoranom škole prolomio se  ogroman pljesak svih sudionika.

Potom su nam učenici domaćini po grupama priredili vođeni obilazak škole u kojoj je bilo izloženo mnoštvo učeničkih radova na temu projekta. Na kraju obilaska, u jednom četvrtom razredu,  pokazali smo igru koju je naš tim izradio te smo je odigrali s učenicima. Uslijedilo je druženje, razgovor i razmjenjivanje iskustava i znanja. 

Nakon ručka u školi svi su partneri prezentirali svoje radove na temu „Zaštićeni ekosustav“  te smo razmijenili materijale. Kraj dana obilježila je večera u lokalno pizzeriji gdje smo imali prilike probati velik broj tog tradicionalnog talijanskog specijaliteta.

Drugog dana našeg posjeta posjetili smo vrtiće u Monsanu. Prema riječima njihovih odgojiteljica, za učenike je ovo bio važan dan. Prikazali su nam dio svojih aktivnosti i priredili male točke dobrodošlice, a odgojiteljice su nas upoznale s provedenim projektnim aktivnostima. Nakon ručka u školi u Monsanu zaputili smo se u obližnje zaštićeno područje „Oasi Ripa Bianca“ koje se nalazi u blizini grada Jesija. Tamo smo, uz šetnju ovim zaštićenim područjem, imali priliku sudjelovati u pravom bird watchingu, odnosno u promatranju ptica. Uz vrste koje su karakteristične za to područje uočili smo i veliku sivu čaplju koja je maskota našeg tima.

Dan smo nastavili posjetom umjetničkoj galeriji „Pinacoteca“ koja je smještena u palači Pianetti.  Ova palača jedinstveni je  primjer rokoko stila i značajan je predstavnik  bogatstva i utjecaja obitelji Pianetti. Unutrašnjost palače prava je šuma simbola i alegorija koja preklapanjem rokoko štukature i fresaka u pastelnim bojama, u skladu s ukusom srednjoeuropske matrice, razvija temu „Čovjek u vremenu i prostoru“. Pinakoteka sadrži slike renesansnih slikara od kojih se posebno ističe zbirka slika Lorenza Lotta, jednog od istaknutih umjetnika renesanse.

Večer je prošla u ugodnom druženju svih timova, uz tradicionalne talijanske specijalitete i naravno, nezaobilaznu tjesteninu.             

 Sljedećeg dana posjetili smo vrtiće u San Marcellou i Morro d'Albi gdje su nam program dobrodošlice pripremili i oni najmlađi. Uz pjesmu i ples te vesela dječja lica, osjećali smo se vrlo ugodno. Djeca su nam prigodnim programom i tradicionalnim pjesmicama - igrama prenijela dašak povijesti i talijanske kulture.

Večer smo proveli u Osnovnoj školi u Belvedereu u ugodnom društvu naših Erasmus prijatelja. Upoznali smo i roditelje učenika talijanskog tima koji su nas ugostili i pripremili nam tradicionalne talijanske specijalitete. Bila je to tipična talijanska večera uz glazbu i tradicionalne plesove, koje su nas naši domaćini pokušali i naučiti.

U subotu ujutro posjetili smo Grotte di Frassassi i oduševili smo se ovim podzemnim svijetom čudesnih boja i oblika. Frassassi pećine otkrivene su sedamdesetih godina prošloga stoljeća  kada su speleolozi naišli na prethodno nepoznat sistem pećina, danas poznatih kao Grotte di Frasassi, smještenim otprilike 50 km zapadno od jadranskog grada Ancona. U njima su otkrili vijugave hodnike i dvorane ukrašene predivnim stalaktitima i stalagmitima koji se protežu trinaest kilometara ispod Apenina. Pećine Frasassi su ispunjene bazenima čiste transparentne vode, kao i prirodnim krečnjačkim skulpturama koje izgledaju poput zamrznutih kristala. No, najimpresivniji dio pećine su formacije stalaktita i stalagmita, od onih prozirnih i  obojenih raznim bojama do stalaktita i stalagmita koji izgledaju poput zavjesa, cvijeća, svijeća i slapova zamrznutih u vremenu.

Nakon pećina posjetili smo vinariju “Antica cantina Sant' Amico gdje smo kušali vina ovoga kraja te smo, također, vinskim okusima doživjeli bogatstvo i raznolikost Italije.

U popodnevnim satima oprostili smo se s našim gostoljubivim domaćinima i krenuli smo prema Hrvatskoj. No,  to nije bio kraj naše talijanske avanture.  Na povratku smo „ukrali“ par sati i oduševljeno  smo prošetali Rimom, još jednim povijesnim i kulturnim biserom Italije.

U ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima stigli smo u Slavonski Brod. Naše se putovanje privelo kraju. O ugodnom, ali i poučnom druženju s našim Erasmus prijateljima te iskustvima i znanju koje smo stekli na putu ostat će nam kao lijepa uspomena i podsjetnik na još jedno druženje s Erasmus+ projektom „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. Našim domaćinima Talijanima, ali i svim Erasmus prijateljima poručujemo: „Arrivederci e grazie!“ (Doviđenja i hvala!).

                                                                                       Ivana Kozmar
                                                                                       Antun VukasovićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Antun Vukasović Ivana Kozmar   datum: 25. 3. 2016.


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1309432
Danas: 55

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju