preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Vijesti

Upisi u prvi razred

U glavi roditelja budućih školaraca, sve je više upitnika iznad glave kako se bliži period upisa u prvi razred.  U nastavku se nalazi nekoliko savjeta odakle krenuti s prikupljanjem informacija te o  čemu treba povesti brigu.


Internet stranice škole

Olakšajte si i pratite internet stranice škole koju će vaš mališan pohađati jer ćete na njima pronaći potrebne informacije koje su vam možda i promakle. 

Škola kao radost i igra

Predstavite djeci školu kao nastavak razdoblja igre i učenja, novih prijatelja, novih iskustava, a ne obveza. Igra je važna za svako dijete, a kroz igru će najlakše u usvojiti nova znanja. Iskoristite to i za pripremu za školu. Učenje čitanja, pisanja i osnovnih matematičkih operacija može biti zabavno, a umjesto gledanja crtića ili igranja igrica na mobitelu, djetetu pričajte priče o državama, gradovima, životinjama, povijesnim osobama. Još nije vrijeme za prestanak pričanja/čitanja priča za laku noć..

Uredite djetetov prostor za učenje

Kako bi učenje postalo i ostalo zabavno, uredite djetetu prostor za učenje u kojem će se osjećati ugodno. Dajte mu na izbor neka odabere svoje omiljene likove i dopustite mu da skupa s vama uredi svoj prostor, radni stol, ormar s knjigama i sl. 

Ne pokazujte znakove stresa

Jeste li vi kao roditelji prvašića pod velikim stresom i strahom kako će se vaše dijete snaći u novom okruženju, kako će se nositi s obvezama i zadaćama? Ostavite brigu za vrijeme kada to zaista bude potrebno. Ne pokazujte djetetu da vas brine što ne znate što čeka i vas i dijete. Dobro ga pripremite i predočite mu odlazak u školu kao nešto lijepo, pozitivno, gdje će naučiti mnogo toga, zabavljati se, družiti s prijateljima. Ako ste zabrinuti i pod stresom, i dijete će to osjetiti i može stvoriti nepotreban strah. Ako mislite da se vaše dijete suočava sa strahom, nemojte to ignorirati već se obratite školskom psihologu koji će vam pomoći  u novoj situaciji i pripremiti dijete i vas da lakše zakoračite u novi svijet, onaj školski. 
 

Roditelji trebaju obratiti pažnju na svoj stav prema školu

U vrijeme djetetova polaska u školu roditelji moraju obratiti pažnju na svoj stav prema školi. Ako roditelji imaju pozitivan stav o školi i učenju te se vesele početku dječjeg školovanja, velika je vjerojatnost da će ih djeca oponašati.

U tim prijelomnim trenucima života vrlo je važno hvaliti svoje dijete, te ohrabrivati njegovu znatiželju. Dobrodošli su razgovori o školi već u vrtićkoj dobi djeteta, a poželjno je da i roditelji sami izraze uzbuđenje i veselje zbog djetetova polaska u školu. Savjetujemo da pričajte djetetu o zanimljivim stvarima koje će u školi naučiti, novim prijateljima koje će upoznati i strpljivo odgovarajte na njihova pitanja.

Nije dobro da roditelji umjesto djece ispunjavaju njihove obveze, ali je važno da ih motiviraju i potiču na samostalan rad, te da djeca znaju kako mogu računati na roditelje koji će im priskočiti u pomoć i objasniti ono s čime imaju poteškoća. Važno je da roditelji pokažu djeci da će se, bez obzira na to što se dogodi, oni brinuti o njima i voljeti ih. Djeca koja dobivaju puno ljubavi i pažnje, zagrljaja, ohrabrenja, držanja na krilu i podrške spontano napreduju, rastu i razvijaju se brže od emocionalno zanemarene djece. Djeca koja su voljena bit će puno sigurnija u sebe, a time i upornija pri ispunjavanju svakodnevnih obveza.

Svi trebamo igru, osobito djeca: igra razbija strah!

Uz sve navedeno jako je važno omogućiti djeci dovoljno vremena za igru. Djeca uče igrajući se i to je prirodan dječji način istraživanja svijeta, izražavanja kreativnosti, razvijanja socijalnih i drugih vještina. Kad im se slomi igračka traže način kako ju popraviti, a igrajući se utrkivanja autima uče o snalaženju u prostoru. Igranjem u grupi vršnjaka djeca uče kako se dogovarati, pregovarati i dobiti ono što žele.

Kako bi se kod djeteta smanjila anksioznost prije škole, možete ga nekoliko dana prije početka nastave odvesti u posjet školi. Pri tom pričajte djetetu o svojim lijepim i pozitivnim iskustvima iz škole. Međutim, ako dijete ima strah od nepoznatih društvenih situacija ili upoznavanja novih ljudi,probajte s roditeljima suučenika iz razreda dogovoriti upoznavanje i igru. Omogućite djetetu da postepeno iskusi nove i nepoznate situacije da vidite kako se snalazi. Ako mislite da će prijelaz biti težak za vaše dijete popričajte o tome sa stručnim suradnikom ili ravnateljem prije početka školske godine. Možda vam oni mogu izaći u susret pri odabiru učitelja/učiteljice koji će odgovarati vašem djetetu. Roditelji bi trebali tijekom godine redovno posjećivati i surađivati s učiteljem.

Budite realni u očekivanjima!

Iznimno je važno da roditelji ne postavljaju prevelika nerealna očekivanja pred dijete, koja mogu dovesti do sniženoga samopouzdanja djeteta, osjećaja nesposobnosti ili bezvrijednosti jer je razočaralo roditelje i nije bilo sposobno ispuniti njihova očekivanja i zahtjeve. Djeci puno pomaže ako njihovi roditelji imaju realistična očekivanja od njih i ako pravilno procijene njihove sposobnosti, želje i interese. Djeca čiji roditelji ne pružaju nikakav poticaj ili izazove, i nemaju očekivanja, počnu se ubrzo dosađivati. A ona čiji ih roditelji požuruju i guraju prebrzo u neke stvari, postanu frustrirana i nesretna. Važno je poticati dijete, motivirati ga, pohvaliti svaki uspjeh, poticati na rad i učenje, ali sve u skladu s realnim mogućnostima i djetetovim željama, interesima i sposobnostima nudeći mu svoju pomoć, podršku i ljubav.

Slušanje je najbolji način da roditelji shvate o čemu njihova djeca razmišljaju, kako se osjećaju, kako uče, što znaju, a što ne. Naročito će ih ohrabriti ako ne prosuđuju i ne ocjenjuju sve što kažu kao dobro ili loše, već ako samo slušaju bez kritike, osuđivanja i vrednovanja, te u razgovoru podijele s njima svoja iskustva. Dobro bi bilo ne završavati djetetove rečenice umjesto njega nego sačekati i dopustiti mu da samo izrazi ono što želi reći.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Alfeldi   datum: 8. 5. 2019.


Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1519548
Danas: 95

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju