Mladi Brođani na Festivalu kruha u Francuskoj
U francuskom gradiću Yssingeauxu je od 15. do 21. svibnja 2014. godine održan 6. (završni) susret Comenius projekta "Kruh - štruca Europe". Pročitajte članak o susretu pod naslovom "Mladi Brođani na Festivalu kruha u Francuskoj" objavljen u glasilu Posavska Hrvatska (u petak 30. svibnja 2014. godine).
Slavonskobrodska Osnovna škola Huge Badalića u zadnje dvije godine sudjeluje u Comenius projektu “Kruh – štruca Europe“ u sklopu Programa za cjeloživotno učenje, a pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnosti i programe EU. Tijekom projekta učenici i nastavnici ove škole imali su priliku upoznati se s različitim kulturama te tradicijama blagovanja i vrednovanja kruha u zemljama partnerima projekta. Završni susret održan je u Francuskoj, u gradiću Yssingeauxu, smještenom u prostoru Središnjeg masiva. Petero učenika Osnovne škole Huge Badalića u pratnji svojih nastavnica Jasmine Matekalo, koordinatorice projekta te Tanje Štević i Teute Bilić sudjelovalo je u završnim aktivnostima multilaterarnog partnerstva Francuske, Italije, Turske, Hrvatske, Finske i Poljske. Zadatak svake države sudionice projekta bilo je predstavljanje svoje domovine i običaja vezanih uz temu kruha. Učenici su sudjelovali u kreativnim radionicama te provjerili svoje znanje o temama projekta igrajući Eurokviz.. Na hrvatskoj kreativnoj radionici izrađivala su se srca s motivom šahovnice i učilo pisati glagoljicu. Središnji događaj susreta bio je Festival kruha tijekom kojeg su na štandovima predstavljene aktivnosti vođene tijekom projekta kao i spomenari o proteklim susretima Na hrvatskom štandu predstavljeno je bogatstvo kruha Lijepe naše, a posjetitelji su mogli kušati slavonske specijalitete. Festival je medijski popraćen člankom u lokalnom glasilu La Tribune le progrės, u kojem je hrvatski štand opisan s “Le magnificent“. Osim upoznavanja Yssingeauxa i njegove okolice sudionici susreta uživali su i u ljepotama grada Le Puy-en-Velaya, koji je pod zaštitom UNESCO-a i ispred čije katedrale je polazišna točka za hodočašće u svetište Santiago de Compostela. Imali su i prigodu kušati specijalitete poznate francuske kuhinje, brojne vrste sireva te prisustvovati nastavi u školi domaćinu Collège Public Jean Monnet. Projekt se uspješno privodi kraju, ali prijateljstva započeta sudjelovanjem u projektu nastavit će se i u budućnosti. Kako ističu u OŠ Huge Badalića, sudjelovanje u ovom projektu još je jedna potvrda da smo važna “kriška u štruci kruha Europe“.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |