"Jestivi laboratorij/Food Lab" drugi sastanak u Rumunjskoj
U sjeveroistočnom dijelu Rumunjske, u pokrajini Moldavija u blizini granice sa Ukrajinom i Moldovom, u gradu Botosani, od 19. do 24. svibnja 2019. godine održan je drugi susret Erasmus+ projekta „Jestivi laboratorij: prevodimo recepte na jezik kemije“, poznatog i pod nadimkom FoodLab. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Estonije i Hrvatske te rumunjski tim, domaćini susreta. O detaljima susreta pročitajte u nastavku.
U jutarnjim satima 19. svibnja 2019., naš se hrvatski tim (3 učitelja i 9 učenika) uputio prema Rumunjskoj, gdje smo krenuli na drugi susret Erasmus+ projekta „Jestivi laboratorij/ Food Lab“. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Estonije i Hrvatske te rumunjski tim, domaćini susreta. U kasnim večernjim satima stigli smo u Botosani, glavni grad županije Botosani, gdje su nas dočekali naši ljubazni domaćini.
U ponedjeljak ujutro, iz Botosanija, gdje smo bili smješteni, uputili smo se u pola sata udaljeni Ungureni, gdje je smještena škola naših domaćina. Domaćini su nam za dobrodošlicu ponudili kruh i sol. U rumunjskoj tradiciji kruh i sol igraju ključnu ulogu. Kruh, drevni simbol života i sol, "majka Božja", kako kaže izreka, bili su za Rumunje dva elementa sa svetim značenjem. Prema povjesničarima, prvi dokazi tog rituala gostoljubivosti su pretkršćanski i nude kruh (u početku su to bile žitarice), a sol je bila znak prihvaćanja onih koji su posjetili nečiju kuću ili zemlju. Dobrodošlica gostima kruhom i solju je znak ljubavi, ljubaznosti i čovječnosti te naglašava gostoljubivost, ljubaznost i radost Rumunja koji dočekuju goste i tretiraju ih kao prijatelje. Potom je slijedio i pozdravni govor ravnateljice škole, koja nam je još jednom poželjela dobrodošlicu. Poslije programa dobrodošlice uputili smo se u obližnji Mjesni dom gdje su svi učenici, u miješanim timovima, pripremili tradicionalni rumunjski obrok te svoje napore prezentirali u kratkim filmovima. Zatim su i ostali timovi prezentirali svoju tradicionalnu hranu i svoje Erasmus+ prijatelje počastili svojim tradicionalnim poslasticama.
Sutradan, 22. svibnja, radni dio dana započeo je satom kemije. Učenici su proučavali kemijske reakcije prisutne u pripremi hrane, izvodili pokuse i interpretirali rezultate. Poslije toga, učenicu su se opet udružili, zasukali svoje rukave i napravili tradicionalne rumunjske krafne. Zatim smo upoznali jedni druge kroz prezentacije o našim zemljama, a potom i izabrali službeni logo projekta.
U srijedu 23. svibnja dan je počeo predavanjem „Što je skriveno u hrani“, koje je održao Andrei Harabagiu, veterinar u Ungureniju. Prvo nas je upoznao sa stočnim fondom u županiji Botosani i pratećim veterinarskim djelatnostima. Kako se u kraju uzgaja mnogo, krava, ovaca i konja, u nastavku smo upoznati s procesom proizvodnje mlijeka počevši od hrane koju životinje jedu, preko samih biokemijskih procesa koji dovode do stvaranja mlijeka i konačno do transporta i prerade. Učili smo o raznim proizvodima koji se dobivaju od mlijeka i njihovim osobitostima. Nakon predavanja posjetili smo druge zgrade škole u Ungureniju, gdje nas je ravnatelj upoznao sa samom školom kao i sa obrazovnim sustavom u Rumunjskoj. Slijedio je posjet načelniku Ungurenija u mjesnoj vijećnici. U popodnevnim satima istog dana posjetili smo farmu gdje smo svjedočili pripremi proizvoda od ovčjeg mlijeka. Domaćini su sakupili i pomuzli ovce, te prezentirali način izrade sira. Zaplesali smo na otvorenom čekajući da se mlijeko usiri, a zatim smo degustirali sir.
Četvrtoga dana našeg posjeta posjetili smo lokalnu pekaru „House of bread factory“ gdje smo upoznati s proizvodnjom pekarskih proizvoda od sirovina, preko cijelog proizvodnog procesa do distribucije. Također smo mogli konzumirati neke od pekarskih proizvoda. U toku dana posjetili smo i centar za ruralni i agrikulturni razvoj u Botosaniju i veliki pogon za preradu i distribuciju mliječnih proizvoda „Five Continents“. O kulturi i povijesti domaćina učili smo u centru posvećenom poznatom rumunjskom pjesniku iz razdoblja romantizma Mihaiu Eminescuu. Dan je završio zajedničkim ručkom na kojem smo podijelili zadnje dojmove o sastanku u Rumunjskoj.
Ljubazni su nas domaćini u rano jutro prevezli do zračne luke u Suceavi, odakle smo preko Bukurešta doletjeli do Beograda, te se autobusom vratili u našu Slavoniju noseći lijepe uspomene na slikovitu Rumunjsku i nove ideje za zanimljiviju i uspješniju nastavu kemije.
Radujemo se susretu u Turskoj u rujnu!
Fotografije pogledajte u Galeriji.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |