preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Projekt Comenius
Comenius - predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje

Potprogram Comenius obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi potprograma Comenius jesu promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija te njegovanje ideje o europskom građanstvu.

Sudjelovanjem u potprogramu Comenius utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo.

Vijesti

Festival kruha u Francuskoj

Središnji događaj 6. (završnog ) susreta Comenius projekta „Kruh – štruca Europe“ koji je održan od 15. do 21. svibnja 2014. godine u francuskom gradiću Yssingeaux bio je Festival kruha. Uvodna aktivnost u Festival bile su kreativne radionice održane 16. svibnja. Popodne se svaka država predstavila radionicama koje su pripremili i vodili učenici. Na našoj radionici učenici iz partnerskih država učili su pisati glagoljicu i izrađivati pletena srca s motivom šahovnice. Na ostalim radionicama učenici su imali priliku plesti narukvice s  “očima protiv uroka“, izrađivati tjesteninu i šarene kolačiće  te, naravno,  peći kruh. Učenici su se okušali i u znanju igrajući Eurokviz.  Osim službene računalne verzije kviza,  francuski učenik Quentin Januel osmislio je Eurokviz u formi igre Supermario. Njegova verzija kviza privukla je veliku pažnju učenika. 


Festival kruha održavao se u subotu 16. svibnja 2014. godine. Naši učenici su na svojoj odjeći predstavili hrvatsku tradiciju: izradu licitara, kravatu, glagoljicu i šahovnicu. Na hrvatskom štandu prikazali smo bogatstvo kruha u našoj domovini te smo predstavili  slavonsku narodnu tradiciju kroz ručne radove i prehrambene specijalitete. Posjetitelji su na našem štandu imali priliku kušati tradicionalne slavonske kolače, lepinje, kobasice, čvarke i kruha s masti i paprikom  te su  dobili  i prigodne poklone koje su izradili učenici naše škole. Izložili i naše spomenare svih održanih susreta, posebni Comenius zidnjak  i hrvatske izreke o kruhu. Projektne aktivnosti u našoj školi predstavljene su na posebnom plakatu i u spomenaru projekta.  Obišli smo i štandove partnerskih država, kušali njihove specijalitete i naučili još ponešto o državama partnerima. Na ovaj  način Festival kruha proslavio je bogatstvo različitosti kruha i država partnera u projektu. Po završetku Festivala učenici su uživali u flashmobu. Na Festivalu kruha sudjelovali su predstavnici lokalnih vlasti i lokalnih tvrtki, predstavnici tiska, roditelji učenika i brojni zainteresirani građani. Bila je to prava “Europa u malom“.

Slike sa Festivala kruha pogledajte u prezentaciji. 


Priloženi dokumenti:
Festival_kruha_u_Francuskoj.pptx (17.40 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jasmina Matekalo   datum: 27. 5. 2014.


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1309869
Danas: 175

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju