preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Projekt Comenius
Comenius - predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje

Potprogram Comenius obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi potprograma Comenius jesu promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija te njegovanje ideje o europskom građanstvu.

Sudjelovanjem u potprogramu Comenius utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo.

Vijesti

6. susret Comenius projekta

U francuskom gradiću Yssingeauxu od 15. od 21. svibnja 2014. održan je 6. (završni) susret Comenius projekta “Kruh – štruca Europe“. Na susretu je sudjelovalo petero učenika i tri učiteljice naše škole. 


Na putu prema francuskoj, u zračnoj luci Pleso prepoznali smo glazbeni sastav Prljavo kazalište i bacačicu diska Sandru Perković . U lionskoj zračnoj luci “Porte Alpes“  su nas naši francuski domaćini srdačno dočekali.  Uputili smo se prema gradiću Yssingeauxu koji ima 7000 stanovnika, a od Slavonskog Broda je udaljen 1720 km. Na odredište smo stigli u večernjim satima te su učenici, zajedno sa svojim francuskim prijateljima, otišli kod obitelji koje su ih ugostile.  

Sutradan ujutro okupili smo se u školi Collège Public Jean Monnet koja je bila domaćin susreta. Ravnatelj škole poželio nam je dobrodošlicu te smo razmijenili prigodne poklone. Prošetali smo kroz Yssingeaux te u gradskom kazalištu gledali zanimljivu kazališnu predstavu u kojoj su glumili učenici.  Srdačno smo primljeni i kod gradonačelnika Bernarda Gallota. Ručali smo u školi budući da škola ima kuhinju u kojoj se svakodnevno priprema ručak za učenike. Popodne se svaka država predstavila radionicama koje su pripremili i vodili učenici. Na našoj radionici učenici iz partnerskih država učili su pisati glagoljicu i izrađivati pletena srca s motivom šahovnice. Na ostalim radionicama učenici su imali priliku plesti narukvice s  “očima protiv uroka“, izrađivati tjesteninu i šarene kolačiće  te, naravno,  peći kruh. Učenici su se okušali i u znanju igrajući Eurokviz.  Osim službene računalne verzije kviza,  francuski učenik Quentin Januel osmislio je Eurokviz u formi igre Supermario. Njegova verzija kviza privukla je veliku pažnju učenika. Obišli smo školu u kojoj su bili postavljeni brojni tematski panoi na temu projekta. Najzanimljivija nam je bila izložba “Baky around the world“ koja prikazuje našu maskotu Bakyja na raznim mjestima u svijetu.  Učitelji su navečer imali prezentaciju francuskih vina i sireva (od kojih su najzanimljiviji bili sirevi s raznim vrstama plemenite plijesni).

U subotu 17. svibnja održavao se središnji događaj susreta Festival kruha. Naši učenici su na svojoj odjeći predstavili hrvatsku tradiciju: izradu licitara, kravatu, glagoljicu i šahovnicu. Na hrvatskom štandu prikazali smo bogatstvo kruha u našoj domovini te smo predstavili  slavonsku narodnu tradiciju kroz ručne radove i prehrambene specijalitete. Posjetitelji su na našem štandu imali priliku kušati tradicionalne slavonske kolače, lepinje, kobasice, čvarke i kruha s masti i paprikom  te su  dobili  i prigodne poklone koje su izradili učenici naše škole. Izložili i naše spomenare svih održanih susreta, posebni Comenius zidnjak  i hrvatske izreke o kruhu. Projektne aktivnosti u našoj školi predstavljene su na posebnom plakatu i u spomenaru projekta.  Obišli smo i štandove partnerskih država, kušali njihove specijalitete i naučili još ponešto o državama partnerima. Na ovaj  način Festival kruha proslavio je bogatstvo različitosti kruha i država partnera u projektu. Po završetku Festivala učenici su uživali u flashmobu. Ručali smo u školskoj kuhinji te kušali brojne francuske specijalitete i slastice.

Nedjelju su učenici proveli sa svojim domaćinima. Učitelji su bili na izletu na najviši vrh u okolici Le Mézenc visok 1744 m,  posjetili uzgajalište žaba te se okušali i u boćanju. Na izložbi kruha  kušalo se neke francuske specijalitete te različite vrste kruhova s naglaskom na francuski baguette. 

U ponedjeljak smo bili u gradu Le Puy en Velay koji ima oko 20 000 stanovnika. Nakon projektnog sastanka organiziran je prijem sudionika susreta kod lokalnih vlasti na kojem smo upoznali  komplicirano regionalno ustrojstvo Francuske. Popodne smo uživali u ljepotama  Le Puy en Velaya, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Gradom dominiraju tri znamenitosti koje se nalaze na vulkanskim uzvišenjima: kip Djevice Marije izliven od pretopljenih topova, katedrala Notre-dame i brdo Saint Michel sa crkvicom Saint Michel d'Aiguilhe.  Posjetili smo veličanstvenu katedralu koja je  polazišna točka za hodočašće u svetište Santiago de Compostela. Znamenitost katedrale je kip crne Gospe. Popeli smo se i do crkvice Saint Michel d'Aiquilhe ispred koje se pruža prekrasan pogled na grad. Navečer su domaćini organizirali zabavnu večer i druženje za učitelje. Biralo se tko od sudionika ima “najfrancuskiji“ izgled te smo se  prisjetili divnih trenutaka druženja u projektu.

Zadnji dan susreta obišli smo knjižnicu i kino Yssingeauxa. Imali smo priliku sudjelovati i na nastavi u francuskoj školi. Učitelji su se sa svojim projektnim partnerima pozdravili na svečanoj večeri. Svi su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu i zaključili da je sve ovo bilo “wonderful adventure“ Prijateljstva započeta sudjelovanjem u projektu nastavit će se i dalje.

U Slavonski Brod smo se vratili u srijedu 21.svibnja u popodnevnim satima i donijeli puno lijepih dojmova iz Francuske. 

Au revoir!

Fotografije pogledajte u našoj foto-galeriji.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jasmina Matekalo   datum: 30. 5. 2014.


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1309894
Danas: 200

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju