preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Vijesti

Comenius sastanak u Hrvatskoj 6. do 11. svibnja 2013.

Naša škola je od 6. do 11. svibnja 2013. godine bila domaćin trećeg susreta Comenius projekta “Kruh – štruca Europe“. Susretu su prethodile brojne aktivnosti učitelja i učenika, pripreme i dogovori s ciljem organiziranja zanimljivog i sadržajnog programa. Ugostili smo 42 gostiju (17 učitelja i 25 učenika) iz Finske, Francuske, Italije, Poljske i Turske.


Partnerski timovi dolazili su u Hrvatsku  tijekom ponedjeljka (6.5.2013.). U popodnevnim satima najprije smo dočekali talijanski tim. Zatim su zajedno došli finski, francuski i poljski tim.

Posljednji su stigli članovi turskog tima. Goste su s nestrpljenjem dočekali učitelji i učenici naše škole i zaželjeli im dobrodošlicu u naš grad i domovinu.

Galerija prvi dan

Drugi dan susreta (utorak 7.5.2013.) započeo je u našoj školi pozdravnim govorima ravnateljice i koordinatorice projekta  te kratkim programom  dobrodošlice tijekom kojeg su se gosti upoznali s bećarcem u izvedbi malih folkloraša  i poezijom Dragutina Tadijanovića. Nakon programa gosti i njihovi domaćini (učitelji i učenici) uputili su se na domjenak u Gradsko poglavarstvo. Uslijedio je obilazak grada. Gosti su upoznati sa poviješću i kulturom našeg grada s naglaskom na brodsku Tvrđavu te  franjevačku crkvu i samostan. Učenicima su se naročito svidjeli Muzej tambure te tvrđavska apoteka, zatvor i kovačnica.

Nakon obilaska grada u školi je bio priređen ručak za goste, a poslije ručka  je održan radni sastanak timova na kojem je svaki tim predstavio aktivnosti koje su se provodile nakon susreta u Finskoj. Učitelji su se zatim pridružili svojim učenicima koji su pripremili kratke prezentacije kako bi predstavili svoju domovinu. Naši učenici predstavili su se prezentacijom “Učimo hrvatski“ . Gosti su se oduševili načinom na koji su ih Mihaela i Mirko kroz zabavu naučili dvadesetak hrvatskih riječi. Na kraju dana sudionike susreta prigodnim koncertom odabranih dijela počastili su učenici Glazbene škole.

Galerija drugi dan

Treći dan susreta (srijeda 8.5.2013.) započeo je obilaskom panoa  na kojem je postavljeno drvo prijateljstva. Na drvetu prijateljstva su učitelji i učenici domaćini napisali poruke prijateljstva svojim gostima. Uslijedio je sastankom Comenius timova na kojem je predstavljena maskota projekta Baky te recepti iz partnerskih država. Učenici su za to vrijeme sudjelovali u pekarskoj radionici na kojoj su samostalno ispekli neke od pekarskih proizvoda.

Ostatak dana bio je posvećen posjetu eko-etno selu Stara Kapela koji smo nazvali “put u prošlost“. Gostima je u Staroj Kapeli bio priređen bogat program s ciljem upoznavanja kulturne baštine našeg zavičaja. Vidjeli su tradicionalni način pripreme kruha, upoznali  se sa načinom života na slavonskom selu u prošlosti, tradicionalnom narodnom nošnjom, isprobali tkalački stan te vidjeli kako se gasi kreč. Kušali su i med te pčelarske proizvode. Paralelno sa održavanjem projektnog  sastanka za učenike su organizirane radionice crtanja slavonskih pejzaža i izrade tradicionalnih kitica od vune. Poslije se najviše spominjala vožnja u tradicionalnim kolima  i nastup tamburaša za vrijeme ručka. U Staroj Kapeli goste je pozdravio i župan naše županije. Snimljene su reportaže za Radio Slavoniju, SBTV i Posavsku Hrvatsku.

Galerija treći dan

Četvrtak 9.5.2013. proveli smo u “srcu Slavonije“ Đakovu. Obišli smo jedinstvenu crkvu Svih svetih koja je u prošlosti bila i džamija te đakovačku katedralu. Nakon razgledavanja unutrašnjosti  katedrale imali smo jedinstvenu priliku posjetiti i kripte katedrale. Goste je naročito oduševio posjet đakovačkoj Ergeli. Ručali smo u tradicionalnom slavonskom restoranu, a na povratku smo posjetili mlin u Velikoj Kopanici. Posjet mlinu je bio naročito poučan vezano za samu temu projekta - kruh. Tako smo zaokružili dojam gostiju o “zlatnoj Slavoniji“.

 Poslijepodne smo proveli u područnoj školi na Jelasu gdje su učiteljice razredne nastave organizirale izložbu pekarskih proizvoda koja je gostima predočila bogatstvo hrvatskih proizvoda od kruha. Svi su uživali u degustaciji proizvoda s izložbe. Učitelji su na radnom sastanku dogovorili daljnje aktivnosti vezane za projekt, a učenici su igrali stare i tradicionalne igre  svih država sudionica projekta. Nakon toga su naši gosti napisali poruke prijateljstva domaćinima i njima ukrasili drvo prijateljstva na panou. Svima se svidjela ideja poruka prijateljstva koje će ostati trajan podsjetnik na mnoga nova prijateljstva ostvarena na ovom susretu i kroz ovaj projekt. Dan je završen svečanom večerom za goste.

Galerija četvrti dan

U petak 10.5.2013. su gosti boravili u školi gdje su se imali prilike više upoznati sa školom, njezinim učiteljima i učenicima. Dopodne smo boravili u Matičnoj školi gdje su učenici viših razreda pripremili pet radionica na temu “upoznajmo Hrvatsku“. Na radionicama su se izrađivali motivi hrvatskog pletera na gipsanim pločicama, učilo se što je glagoljica te kako napisati nešto na glagoljici. Gosti su imali priliku upoznati se i s hrvatskom poviješću, najvažnijim hrvatskim izumima i znanstvenicima. Radionice su zaokružene sudjelovanjem u glazbenoj radionici gdje su naši gosti naučili pjevati bećarac. Hrvatska televizija je snimila reportažu o projektu koja je bila prikazana u televizijskoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska“. U reportaži su gosti izrazili veliko zadovoljstvo susretom u Hrvatskoj.

 Nakon ručka organiziranog za goste u školi ispratili smo francuski tim. Ostatak gostiju uputio se u Područnu školu gdje su gosti sa učenicima  razredne nastave mogli sudjelovati u radionicama na temu “Od zrna do kruha“. Bilo je zanimljivo vidjeti male pekare i mijesiti s njima te zaigrati u kolu s malim folklorašima. Našli su se tu i recepti za rum kuglice prevedeni na sve jezike partnera u projektu i mnoge druge zanimljive pojedinosti. Gostima su podijeljeni pokloni koje su izradili učenici i učiteljice, a  naročito oduševljenje su izazvali magnetići sa zlatoveznim motivima. Na zadnjem radnom sastanku održana je kratka evaluacija posjeta Hrvatskoj i boravka u Slavonskom Brodu na kojem su svi izrazili zadovoljstvo organizacijom i sadržajima susreta.

Galerija peti dan

Subotu 11.5.2013. smo proveli u srdačnom ispraćanju timova. U noćnim satima ispratili smo finski tim a ujutro talijanski, turski i poljski tim.

Učenici gosti su bili smješteni kod naših učenika čime su započeli nova prijateljstva, proširili životne vidike i dobro se zabavljali.   Tijekom sljedećeg tjedna pristizale su nam poruke naših gostiju u kojima su svi izrazili oduševljenje i zadovoljstvo boravkom u Slavonskom Brodu, sadržajima koje smo im pripremili, sveukupnom organizacijom, našim trudom i  gostoljubivošću. Učenici gosti su jako zadovoljni sa učenicima i obiteljima koje su ih ugostile.

Ovim susretom unaprjeđena  su znanja učitelja i učenika o Europi, europskoj kulturi  i gastronomiji. Ostvarena je  komunikacija između europskih učenika, njihovih roditelja i učitelja. Rodila su se nova prijateljstva jer kao što smo napisali na drvetu prijateljstva Comenius = friendship. Bilo je vrlo zanimljivo na hodnicima naše škole čuti različite jezike i komunicirati na engleskom jeziku.  Učenici su se upoznali sa radom u projektima koji su neizostavan dio suvremenog svijeta

Četvrti susret projekta održati će se od 2. do 7. listopada 2013. godine u talijanskom gradu Sassariju na Sardiniji. Veselimo se susretu sa starim i stjecanju novih Comenius prijatelja!

Galerija zadnji danPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Antun Vukasović   datum: 4. 7. 2013.


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1309882
Danas: 188

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju