preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Program GLOBE

GLOBE susret u OŠ Ivan Goran Kovačić

GLOBE učenici naše škole u pratnji svoje GLOBE nastavnice Ivane Tunjić, posjetili su u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine Osnovnu školu I.G. Kovačić u Slavonskom Brodu. U suradnji sa GLOBE nastavnicom Anitom Hrgović i njenim GLOBE-ovcima iz OŠ I.G.Kovačić odradili smo radionicu Fenologija. Naši domaćini su nas dočekali ispred svoje škole, gdje smo odradili obilježavanje stabla breze prema GLOBE protokolima, a onda smo se uputili u učionicu kako bi ponovili važnost fenologije i odradili unos podataka u GLOBE bazu.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 22. 10. 2018. 10:07

Posjet meteorološkoj postaji

GLOBE učenici naše škole posjetili su u petak 12. listopada 2018. godine Meteorološku postaju na Jelasu. Gospodin Anto Juričić upoznao je učenike sa načinom funkcioniranja meteorološke postaje, meteorološkim opažanjima i mjerenjima, mjernim instrumentima, načinima i vremenom mjerenja te obradom i slanjem podataka. Glavna meteorološka postaja Slavonski Brod je dio mreže meteoroloških postaja Republike Hrvatske. U njoj se mjere: temperatura zraka na dvije visine (5 cm od tla i 2 m od tla), vlaga u zraku, tlak zraka, smjer i brzina vjetra (na 12 m), vrsta, količina i intenzitet oborina, visina i gustoća snijega, temperature tla (na 2, 5, 10, 20, 30, 50 i 100 cm dubine), sijanje sunca te temperatura i isparavanje vode. Motre se i pojave u atmosferi i na površini Zemlje, bilježi se visina, količina, rod, vrsta i podvrsta oblaka, horizontalna vidljivost itd. Postoje meteorološki instrumenti koji su povezani sa računalom, ali većinu opažanja i mjerenja obavljaju meteorološki motritelji koji rade na Meteorološkoj postaji. Svaki sat (i svaki dan) u godini prikupljeni podaci se internetom prosljeđuju Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu i odlaze u međunarodnu razmjenu. Učenici su pažljivo slušali i s interesom razgledavali meteorološku postaju. Imali su priliku i sami očitavati vrijednosti na nekim meteorološkim instrumentima te usporediti instrumente i načine mjerenja sa atmosferskim mjerenjima koja se provode u GLOBE programu. Fotografije posjeta Meteorološkoj postaji pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo  datum: 15. 10. 2018. 17:29

Biološka mjerenja

U Brodskom Vinogorju u Popovićevoj šumici, 6. listopada, u akciji “Različiti, a jednaki“ sudjelovali su i učenici GLOBE programa naše škole. Učenici su ujedno obavili i redovita biološka mjerenja Na ranije određenom pikslu određivali su MUC klasifikaciju, dominantnu i kodominantnu vrstu stabala. Za svako od pet stabala dominantne i kodominantne vrste određivali su visinu (klinometrom) i prsni promjer. Određivali su i pokrov krošnje i pokrov tla. Sve prikupljene podatke poslat će u GLOBE bazu.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 11. 10. 2018. 20:16

Hidrološka mjerenja na Poloju

I ove godine obilježili smo Olimpijski dan 11.9.2018. na izletištu Poloj. Naši GLOBE-ovci su izvršili hidrološka mjerenja na uzorku vode rijeke Save uzetom s područja kupališta. Hidrološka mjerenja prema GLOBE protokolima vrše se jedanput tjedno. Rezultati mjerenja su: prozirnost vode (66 cm), temperatura vode (21°C), pH vode (7), nitrati (25 mg/l), nitriti (5 mg/l), električna vodljivost ili konduktivitet (sposobnosti vode da provodi električnu struju, 370 µS/cm), alkalitet (sposobnosti vode da neutralizira dodanu kiselinu, 168 mmol/l) i otopljeni kisik u vodi (7,8 mg/l). Učenici koji su se ove školske godine prvi put uključili u GLOBE program u našoj školi sa zanimanjem su pratili mjerenja te i sami pokušali očitati izmjerene vrijednosti. Prilikom slijedećeg mjerenja na našoj mjernoj postaji na rijeci Savi usporedit ćemo dobivene vrijednosti tog mjerenja sa vrijednostima ovog mjerenja te utvrditi i obrazložiti razlike rezultata tih dvaju mjerenja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević Ivana Tunjić  datum: 13. 9. 2018. 08:44

Državno GLOBE natjecanje, Omiš, 7.-9. svibnja 2018.

Milenijska fotografija za hrvatski GLOBE program snimljena je na plaži u Omišu, gdje je održano 21. po redu državno natjecanje. Među 39 pozvanih škola, prema rezultatima kontinuiranih mjerenja prema GLOBE protokolima u Omišu su bile i četiri GLOBE škole iz našeg grada. Tročlane učeničke ekipe uz svoje mentore sudjelovale su na orijentacijskom natjecanju koje povezuje snalaženje u prirodi s poznavanjem svih sastavnica GLOBE programa u interdisciplinarnom pristupu i korelaciji biologije, kemije, fizike, matematike, geografije i informatike.

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević Jasmina Matekalo Ivana Tunjić  datum: 15. 5. 2018. 17:32

Promatraj, izmjeri, izvedi pokus – upoznaj Zemlju!

U mnoštvu zanimljivih štandova na našem Danu škole našao se i jedan znanstveni štand pod nazivom „Promatraj, izmjeri, izvedi pokus – upoznaj Zemlju!“. Štand su zajednički pripremili naši GLOBE-ovci i petaši koji pohađaju dodatnu nastavu iz geografije. Na ovom štandu su se učenici, njihovi roditelji te gosti mogli upoznati sa nekim od aktivnosti GLOBE programa u našoj školi. Od mjerenja to su: mjerenje temperature vode, pH vrijednosti i električne vodljivosti vode rijeke Save te mjerenje temperature pomoću laserskog termometra, a od motrenja mogli su upoznati klasifikaciju oblaka. Pomoću jednostavnih pokusa učenici su demonstirali atmosferske pojave: kondenzaciju, maglu, rosu i mraz. Prikazali su i modele kišomjera, vjetrulje i anemometra (koji služi za mjerenje brzine vjetra). Na štandu se moglo vidjeti i kako proizvesti ugljikov dioksid i napraviti prirodni filtar za vodu, izvršiti sedimentaciju (taloženje) čestica različite veličine te kako od omiljenog predmeta napraviti fosilni otisak. Štand je privukao pozornost posjetitelja koji su imali priliku sami mjeriti ili izvesti pokus, a učenici organizatori štanda dijelili su i pisane upute kako ove pokuse i modele napraviti i izvesti. Najviše pozornosti privukao je model vulkana na kojem su se, uz pomoć sode bikarbone i octa, pojavljivale vulkanske erupcije.  Fotografije sa štanda pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević Ivana Tunjić  datum: 10. 5. 2018. 09:33

Vodovod

U petak,  23. ožujka 2018 godine deset GLOBE učenika Matične i  Područne škole, uz pratnju svojih nastavnika: Jasmine Matekalo, Rade Kovačevića i Ivane Tunjić, posjetili su Vodovod Crpilište „Jelas“, koji se smjestio na obližnjem Jelas polju. Krenuvši u posjet, kao pravi mali istraživači, nisu niti mogli zamisliti s čim se zabavlja naš Vodovod i kakve sve zadatke imaju. Njihov domaćin, gospodin Domagoj Dumenčić dočekao ih i odgovorio na sva postavljenja pitanja: „Odakle potječe naša voda za piće?“, „Kakve je kvalitete?“,„Kako se pročišćava?“, „Ima li je dovoljno?“ Uz njegovo odlično stručno vodstvo mladi GLOBE-ovci naučili su kojim putem voda teče do crpilišta i što je potrebno za preradu vode kako bi ona tako pročišćena konačno stigla do nas potrošača. Mladi istraživači shvatili su da je to odgovoran i ne baš tako lak posao.  

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić Rade Kovačević Jasmina Matekalo  datum: 28. 3. 2018. 19:28

14. međužupanijska GLOBE smotra

U petak 9. ožujka 2018. u OŠ „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji održana je 14. međužupanijska GLOBE smotra. Gunja je selo i istoimena općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Smještena je u zapadnom Srijemu na lijevoj obali rijeke Save na granici s Bosnom. Gunju i okolna sela sredinom svibnja 2014. pogodila je katastrofalna poplava koja je načinila ogromnu materijalnu štetu. Iako je većina objekata obnovljena, oporavak od posljedica poplave još traje. Smotra je otvorena prigodnim programom u kojem je prikazana i multikulturalnost Gunje. Većina stanovništva Gunje su katolici, a 30% stanovništva Gunje je bošnjačko stanovništvo koje čini jednu od najstarijih islamskih zajednica u Hrvatskoj. Džamija u Gunji je najstarija džamija u Hrvatskoj. Nakon prigodnog programa, učenici jedanaest GLOBE škola našeg međužupanijskog GLOBE centra prezentirali su rad GLOBE skupine svoje škole u protekloj godini. Najstariji sudionici smotre bili su gimnazijalci iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške, a najmlađi učenice nižih razreda razredne nastave iz Gunje. Naši osmaši Dominik Hess i Marin Zavor te šestašica Petra Zavor uspješno su prezentirali rad naše GLOBE skupine te se nadamo pozivu na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević Ivana Tunjić  datum: 13. 3. 2018. 19:35

Prikazan film o zagađenju zraka u našem gradu

U sklopu aktivnosti GLOBE programa učenicima naše škole u srijedu je prikazan polusatni dokumentarni film pod nazivom „Brod šalje poziv u pomoć“ koji govori o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu. Film su učenicima prikazali naši prošlogodišnji osmaši Hrvoje, Leon i Luka koji su i autori filma. Snimili su ga proljetos, a na snimanje filma ih je potaknula spoznaja o štetnosti utjecaja otrovnih plinova iz prekosavske rafinerije i povećan broj oboljelih od karcinoma u našem gradu. Cilj im je bio približiti drugim učenicima i široj javnosti problem zagađenja zraka u našem gradu. S filmom su upoznali i predsjednicu Republike gospođu Kolindu Grabar – Kitarović. Intervjuirali su sugrađane i tražili njihovo mišljenje o zagađenju. Ističu da mnogi naši sugrađani nisu dovoljno upoznati s ovim gorućim problemom koji naš grad muči već osam godina. Njihovi sugovornici su bile i osobe iz javnog života našeg grada te članovi inicijative „Građani za Brod“. U filmu iznose i konkretne podatke o razini zagađenja zraka. Problem je velika količina lebdećih čestica koje ispušta rafinerija, a opasne su jer se zabijaju u pluća. Od opreme su imali samo mobitel, stalak i mikrofon. Najvažnija je, ipak, bila njihova jaka volja i ustrajnost u snimanju ovoga filma. Njihov primjer pokazuje kako i mladi mogu doprinositi rješavanju problema svoje lokalne zajednice. Nadamo se da će Hrvoje, Leon i Luka snimiti još zanimljivih filmova te da će se problem zagađenja zraka u našem gradu što prije riješiti. Fotografije s prikazivanja film pogledajte u našoj fotogaleriji

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević Ivana Tunjić  datum: 15. 12. 2017. 16:04

GLOBE susret u Gimnaziji "Matija Mesić"

U Mjesecu  borbe protiv ovisnosti 2017. u Gimnaziji „Matija Mesić'' u Slavonskom Brodu, 15. studenog 2017. godine održan je GLOBE susret na kojem su sudjelovali GLOBE učenici OŠ Hugo Badalić i GLOBE učenici Gimnazije „Matija Mesić“. Susretu su prisustvovali i GLOBE učitelji: Ivana Tunjić, Jasmina Matekalo, Rade Kovačević i Marina Gojković. GLOBE radionicu o fenologiji pripremili su GLOBE učenici Gimnazije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević Ivana Tunjić  datum: 17. 11. 2017. 09:10

GLOBE-ovci na Poloju - hidrološka mjerenja

Ove godine Olimpijski dan obilježen je 15.9.2017. na izletištu Poloj. Učenici koji su uključeni u GLOBE program izvršili su hidrološka mjerenja na uzorku vode rijeke Save uzetom  s područja kupališta. Ove godine u GLOBE program uključili su se i učenici petih i sedmih razreda. Učenici osmih i šestih razreda su im demonstrirali mjerenja: prozirnosti vode (izmjerena vrijednost 89 cm), temperature vode (izmjerena vrijednost 20,8°C), pH vode (izmjerena vrijednost 8,6), nitrata (izmjerena vrijednost 0 mg/l), nitrita, (izmjerena vrijednost 0 mg/l), vodljivosti ili konduktiviteta (izmjerena vrijednost 410 µS), te alkaliteta (izmjerena vrijednost 320 mmol/l) i kisika (izmjerena vrijednost 6,8 mg/l). Učenici su sa zanimanjem pratili mjerenja te i sami pokušali očitati izmjerene vrijednosti. Prilikom slijedećeg mjerenja na našoj mjernoj postaji na rijeci Savi usporedit ćemo dobivene vrijednosti tog mjerenja sa vrijednostima ovog mjerenja te utvrditi i obrazložiti razlike rezultata tih dvaju mjerenja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević Ivana Tunjić  datum: 17. 9. 2017. 09:16

GLOBE-ovci za Dan planeta Zemlje usvojili dio našeg planeta

NASA je objavila poziv širom svijeta da proslavimo Dan Zemlje 2017 "usvajanjem" jednog od 64.000 pojedinačnih komada Zemlje kao što se vidi iz svemira. I naši su se GLOBE-ovci uključili u tu akciju povodom Dana planeta Zemlje, koji se obilježava danas, 22. travnja. Primili smo personalizirani certifikat posvojenja za naš usvojeni jedinstveni brojčani komad zemlje (u prosjeku 90 km širok). Certifikat sadrži NASA-ine podatke prikupljene za tu lokaciju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 22. 4. 2017. 12:07

Zanimljivosti o vodi Vijest ima dokument u privitku

Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, Opća skupština UN-a je rezolucijom 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan diljem svijeta posebno skrene pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse. Naši su se GLOBE-ovci i prošle subote okupili na našoj mjernoj postaji i izvršili hidrološka mjerenja, a povodom Svjetskog dana voda prikupili su i zanimljivosti o vodi. Rezultati naših hidroloških mjerenja u subotu 24. ožujka 2017. godine: prozirnost vode = 76 cm, temperature vode = 12,5 ºC, pH vode = 7, nitrati = 0 mg/l,  nitriti = 0 mg/l,  vodljivost (konduktivitet) = 430 µS,  alkalitet = 240 mmol/l i kisik = 8 mg/l. Hidrološki podaci iz baze GLOBE programa koriste se u znanstvene svrhe proučavanja i zaštite voda i vodenih ekosustava. Fotografije hidroloških mjerenja pogledajte u fotogaleriji. Pročitajte i 44 zanimljivosti o vodi koje su vam povodom Svjetskog dana voda pripremili naši GLOBE-ovci. I čuvajte vodu – ona je neprocjenjivo blago!

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 28. 3. 2017. 09:01

13. međužupanijska GLOBE smotra

U petak, 10. ožujka, u OŠ „Dragutin Tadijanović“ u Slavonskom Brodu, održana je 13. međužupanijska GLOBE smotra. Nakon prigodnog programa, učenici GLOBE škola našeg međužupanijskog GLOBE centra prezentirali su rad GLOBE skupine svoje škole u protekloj godini. Naši su GLOBE učenici Leon Ferić, 8.b, Dominik Hess, 7.b i Marin Zavor, 7.b uspješno prezentirali rad GLOBE skupine, te se nadamo pozivu na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 12. 3. 2017. 17:11

Bili smo na GLOBE radionici

U subotu, 18. veljače 2017. u osnovnoj školi „Antun Mihanović“, održana je zajednička radionica GLOBE učenika. Učenici iz OŠ Hugo Badalić, OŠ „Dragutin Tadijanović“, OŠ „Đuro Pilar“ i učenici domaćini iz OŠ „Antun Mihanović“ uspješno su ponovili radnje koje se odnose na unos podataka u GLOBE bazu. Učenici su ponovili upute za korištenje GLOBE web mjesta. Pregledali su svoje podatke koje unose iz područja atmosfere, vode, tla i pokrova. Učenici sedmih i osmih razreda u skupinama su pomagali učenicima petih razreda. Uputili su ih kako se prikupljeni podaci unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 19. 2. 2017. 11:22

Astronomi i GLOBE-ovci sudjelovali u obilježavanju 20. godina Zajednice tehničke kulture

Dana 29. listopada 2016.god. Zajednica Tehničke Kulture grada Slavonskog Borda obilježila je  20. godišnjicu postojanja a ujedno i 70. godinu postojanja HZTK. Jubilej je obilježen u prostoru aerodroma Jelas (AK Brod). Udruge, članice ZTK grada priredili su sveobuhvatnu izložbu svog rada. Mladi astronomi naše škole prikazali su svoj rad i postignuća u proteklom periodu na vrlo zanimljiv način, a učenici uključeni u GLOBE program demonstrirali su prisutnima hidrološka mjerenja na uzorku vode rijeke Save uzetom s područja kupališta: prozirnosti vode, temperaturu vode, pH vode, nitrate, nitrite, vodljivosti ili konduktivitet, te alkalitet i kisik. Slikari "Likovne Radionice Brod" izložili su 56 slika u akvarel tehnici i u ulju na platnu. Slike su poklonili  Zajednici za njezin jubilej. Posebno zanimljivo bilo je mladima i najmlađima ali i starijima koji su se podsjetili nekih od dostignuća u tehnici. Bila je to prilika za lijepo druženje. Članovi Foto kluba Kadar SB, snimili su milenijsku fotografiju, posebnom tehnikom snimanja iz zraka, odnosno dronom, kvadkopterom s kamerom. Svi članovi i posjetitelji svojim su tijelima sačinili broj dvadeset i broj sedamdeset. Postavljena oprema svih članova ZTK simbolično je postavljena u kocku, koja je i simbol zajednice. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević Kristina Krtalić  datum: 2. 11. 2016. 07:54

Biološka mjerenja

U subotu, 1. listopada, dok je jedna skupina GLOBE učenika obavljala hidrološka mjerenja na rijeci Savi, druga je skupina GLOBE učenika naše škole zajedno s učenicima OŠ "Đuro Pilar" obavila biološka mjerenja u Popovićevoj šumici u Brodskom Vinogorju. Učenici su određivali MUC, piksel, dominantnu i kodominantnu vrstu stabala. Za svako od pet stabala dominantne i kodominantne vrste određivali su visinu (klinometrom) i prsni promjer. Određivali su i pokrov krošnje i pokrov tla. Sve prikupljene podatke poslat će u GLOBE bazu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 2. 10. 2016. 15:40

GLOBE-ovci na Poloju

Prilikom obilježavanja Olimpijskog dana na izletištu Poloj 13. rujna ove godine učenici uključeni u GLOBE program izvršili su hidrološka mjerenja na uzorku vode rijeke Save uzetom s područja kupališta. Učenici koji su i ranije u sklopu GLOBE programa vršili hidrološka mjerenja pokazali su postupke hidroloških mjerenja učenicima koji su se ove školske godine uključili u GLOBE program. Demonstrirali su im mjerenja: prozirnosti vode (izmjerena vrijednost 88,5 cm), temperature vode (izmjerena vrijednost 23°C), pH vode (izmjerena vrijednost 9), nitrata (izmjerena vrijednost 0 mg/l), nitrita, (izmjerena vrijednost 0 mg/l), vodljivosti ili konduktiviteta (izmjerena vrijednost 450 µS), te alkaliteta (izmjerena vrijednost 280 mmol/l) i kisika (izmjerena vrijednost 6 mg/l). Učenici su sa zanimanjem pratili mjerenja te i sami pokušali očitati izmjerene vrijednosti. Prilikom slijedećeg mjerenja na našoj mjernoj postaji na rijeci Savi usporedit ćemo dobivene vrijednosti tog mjerenja sa vrijednostima ovog mjerenja te utvrditi i obrazložiti razlike rezultata tih dvaju mjerenja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 23. 9. 2016. 15:39

GLOBE u nastavi

U utorak, 31.svibnja 2016. godine na Učiteljskom vijeću profesor geografije iz Osnovne škole „Đuro Pilar“ Ivan Ilišević održao je predavanje na temu GLOBE u nastavi. GLOBE –globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Hrvatska se u GLOBE uključila 1995. godine. U GLOBE je uključeno 111 zemalja sa svih kontinenata, oko 54 000 GLOBE voditelja i više od 1,5 milijuna učenika. Do sada je u bazu podataka u SAD poslano više od 22 milijuna mjerenja istakao je prof. Ilišević. Posebno je govorio kako se GLOBE program provodi i ostvaruje u nastavnim predmetima geografije, biologije, kemije i informatike. U GLOBE se obavljaju: atmosferska – meteorološka mjerenja, hidrološka – fizikalna i kemijska svojstva vode, fenološka- faze u razvoju biljaka, biometrija – biljni pokrov, pedološka – karakteristike i svojstva tla. U svijetu je uključeno 23 500, u Europi 3 483, a u Hrvatskoj 141 škola. Profesor Ivan Ilišević na kraju svog izlaganja predstavio je i zajednički projekt Osnovne škole „Hugo Badalić" i Osnovne škole „Đuro Pilar“. S projektom „Na kakvim tlima rastu naše šume“, učenici škola uspješno su predstavili istraživački rad na Državnom natjecanju koje je održano od 10. do 12. svibnja 2016. godine u Zadru.

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević  datum: 4. 6. 2016. 12:10

XIX. Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola

U Zadru i turističkom naselju Zaton je od 10.-12. svibnja održana 19. Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola na kojoj su sudjelovali i naši učenici (Marko Kuhač, 8.a, Klaudia Lekaj, 8.a i Kristina Perko, 8.a). Učenici su uspješno s učenicama OŠ "Đuro Pilar" predstavili istraživački projekt (Na kakvim tlima rastu naše šume), te sudjelovali u orijentacijskom natjecanju na kojem su osvojili izvrsno sedmo mjesto. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


GLOBE-ovci obilježili 60. obljetnicu škole Vijest ima dokument u privitku

U utorak, 3. svibnja 2016. učenici i mentori GLOBE programa sudjelovali su u obilježavanju 60. obljetnice naše škole. Učenici 8. razreda Kristina Perko, Klaudija Lekaj i Marko Kuhač  predstavili su ovogodišnji rad GLOBE programa naše škole. Uspješno su sudjelovali na Međužupanijskoj smotri GLOBE škola u Belišću i plasirali se na Državno natjecanje. Učenici 6. razreda Dominik Hess i Marin Zavor pokazali su prisutnima kako se obavlja kemijska analiza vode rijeke Save prema GLOBE protokolima. I naši gosti su se aktivno uključili u prezentaciju GLOBE programa pa je profesor Ivan Ilišević objasnio kako učenici OŠ Hugo Badalić zajedno s učenicima osnovne škole “Đuro Pilar“ obavljaju biološka mjerenja. Profesorica Marina Gojković govorila je kako se u GLOBE programu određuje pixel (prostor mjerenja i istraživanja). Upoznali smo naše goste učitelje i učenike iz nekoliko slavonskobrodskih osnovnih i srednjih škola i s radom GLOBE programa u našoj školi u proteklih 15 godina. O GLOBE programu i uspjesima naše škole u njemu pročitajte u nastavku, a fotografije s obilježavanja 60. obljetnice naše škole pogledajte u fotogaleriji.  

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 5. 5. 2016. 14:04

Učenici obilježili Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 150 država diljem svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosustava. U našoj školi Dan planete Zemlje obilježen je kroz nekoliko aktivnosti. Pod vodstvom učenika uključenih u GLOBE program učenici viših razreda pisali su svoje poruke Zemlji. Iz poruka učenika vidljiva je njihova svijest o potrebi očuvanja okoliša te ljubav prema Zemlji. Poruke smo izložili na modelu Zemlje u holu škole. Učenici nižih razreda područne škole očistili su okoliš škole i ukrasili školski pano. Obilježavanju Dana planete Zemlje priključili su se i naši najmlađi učenici. Tako su i prvašići u matičnoj školi napisali svoje poruke Zemlji. Na njihovim porukama, napisanim još nesigurnim rukopisima, vidimo da treba čuvati Zemlju, čuvati cvijeće i livade te ne bacati smeće. Zastanite, pročitajte naše poruke i svaki dan se brižno odnosite prema najljepšem planetu u svemiru!

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo  datum: 24. 4. 2016. 08:30

12. međužupanijska GLOBE smotra

U srijedu, 30. ožujka, u OŠ Ivana Kukuljevića u Belišću, održana je 12. međužupanijska GLOBE smotra. Nakon prigodnog programa, učenici GLOBE škola našeg međužupanijskog GLOBE centra prezentirali su rad GLOBE skupine svoje škole u protekloj godini. Naše su GLOBE učenice Klaudija Lekaj, 8.a, Kristina Perko, 8.a i Patricia Horvat, 8.a uspješno prezentirale rad GLOBE skupine, te se nadamo pozivu na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola. Nakon prezentacija svih prijavljenih GLOBE škola, uslijedio je posjet Tvornici papira i kartonske ambalaže, DS Smith Belišće, koji nam je organizirala škola domaćin.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 1. 4. 2016. 14:36

GLOBE-ovci obilježili Dan voda

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda ostvarena je suradnja naše škole sa GLOBE školama iz našeg grada (OŠ “Đuro Pilar“, OŠ “Antun Mihanović“ i OŠ “Ivan Goran Kovačić“). Na našoj hidrološkoj postaji na Savi učenici naše škole uključeni u GLOBE program pokazali su svojim vršnjacima iz navedenih brodskih škola kako se obavljaju hidrološka mjerenja. Demonstrirali su im mjerenja: prozirnosti vode, temperature vode, pH vode, nitrata, nitrita, vodljivosti (konduktiviteta), te alkaliteta i kisika. Hidrološki podaci iz baze GLOBE programa koriste se u znanstvene svrhe proučavanja i zaštite voda i vodenih ekosustava.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 22. 3. 2016. 20:59

Naši GLOBE-ovci poučavaju vršnjake

Naši se GLOBE-ovci vrijedno pripremaju za ovogodišnju međužupanijsku GLOBE smotru. Prošle su subote na svojoj hidrološkoj mjernoj postaji ugostili učenicu i učiteljicu iz OŠ "Dragutin Tadijanović", također GLOBE škole. Kako oni rade samo osnovna hidrološka mjerenja, upoznali smo ih sa svim mjerenjima koje mi obavljamo jednom tjedno.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 8. 2. 2016. 17:28

Biološka mjerenja GLOBE skupine

U petak, 13. studenog, GLOBE učenici naše škole su s učenicima OŠ "Đuro Pilar" obavili redovita biološka mjerenja u Popovićevoj šumici u Brodskom vinogorju. Određivali su MUC, piksel, dominantnu i kodominantnu vrstu stabala. Za svako od pet stabala dominantne i kodominantne vrste određivali su visinu (klinometrom) i prsni promjer. Određivali su i pokrov krošnje i pokrov tla. Sve prikupljene podatke poslane su u GLOBE bazu. Naše aktivnosti objavljene su i u lokalnom tisku u "Posavskoj Hrvatskoj".

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 11. 12. 2015. 12:46

Međužupanijski stručni skup programa GLOBE

U petak, 4. prosinca 2015. godine u našoj je školi održano međužupanijsko stručno vijeće programa GLOBE učitelja osnovnih i srednjih škola GLOBE centra Slavonski Brod. Na skupu je sudjelovalo i vrijedno radilo 21 učitelj i profesor.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 7. 12. 2015. 16:20

Hidrološka mjerenja na rijeci Savi

Vrijedni GLOBE učenici svake subote ujutro obavljaju hidrološka mjerenja na rijeci Savi (pH, temperatura vode, nitrate i nitrate, alkalitet, količinu kisika u vodi, prozirnost vode i konduktivitet).

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 7. 12. 2015. 16:02

Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola

U Daruvaru je od 11.-13. svibnja održano 18. natjecanje i smotra hrvatskih GLOBE škola na kojoj su sudjelovali i naši učenici (Alen Pecikozić, 7.a, Marko Kuhač, 7.a i Marin Zavor, 5.b). Učenici su uspješno s učenicama OŠ "Đuro Pilar" predstavili istraživački projekt (Rasprostranjenost širokolisne veprine (Ruscus hypoglossum L.) na području Brodsko-posavske županije), te sudjelovali u orijentacijskom natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Rade Kovačević  datum: 13. 5. 2015. 22:06

Još jedno priznanje vrijednim GLOBE učenicima!

Naši vrijedni GLOBE učenici/ce dobili su još jedno priznanje iz GLOBE baze. Naime, za razdoblje od početka prosinca 2014. do kraja ožujka 2015. godine za kontinuirana i ispravna atmosferska i hidrološka mjerenja dobili smo dva honor roll-a i sad ih imamo ukupno 50. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Rade Kovačević Marin Sabolović  datum: 22. 4. 2015. 21:18

11. međužupanijska GLOBE smotra

U srijedu, 25. ožujka, u OŠ "Đuro Pilar" u Slavonskom Brodu, održana je 11. međužupanijska GLOBE smotra. Nakon prigodnog programa, učenici GLOBE škola našeg međužupanijskog GLOBE centra prezentirali su rad GLOBE skupine svoje škole u protekloj godini. Naši su GLOBE učenici Klaudija Lekaj, 7.a, Marko Kuhač, 7.a, Alen Pecikozić, 7.a i Marin Zavor, 5.b uspješno prezentirali rad GLOBE skupine, te se nadamo pozivu na Državnu smotru i najtecanje hrvatskih GLOBE škola. Nakon prezentacija, uslijedila je radionica za učenike "Reciklirarni papir i njegova izrada", koju je vodila Mirta Malčić, prof. iz škole domaćina.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Rade Kovačević  datum: 27. 3. 2015. 19:37

Svjetski dan voda

Povodom međunarodnog Svjetskog dana voda učenici 7.b razreda i učenici GLOBE programa osnovne škole Hugo Badalić s voditeljima programa prof. Marinom Sabolovićem i Radom Kovačevićem posjetili su 19. ožujka Hrvatske vode – vodnogospodarski odjel za srednji i donji tok Save. S obzirom na tjednu biološku analizu Save koju provode učenici GLOBE programa odslušali smo predavanje  inženjera gospođe Željke Šimunić i kapetana broda Hrvatskih voda gospodina Tomislava Šokića. Gospođa Šimunić govorila je o djelokrugu Hrvatskih voda s osvrtom na zaštitu voda, a uz prisustvo kapetana obišli smo specijalizirani brod s brodskim sonarom za nadzor rijeke Save i njenog korita.

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević  datum: 19. 3. 2015. 22:59

GLOBE-ovci u vrtiću

Učenici GLOBE programa osnovne škole Hugo Badalić s mentorima prof. Marinom Sabolovićem i Radom Kovačevićem  19. ožujka gostovali su u dječjem vrtiću „Seka i braco“. Polaznicima vrtića, grupi „Ribice“ koja proučava vode, prikazali su metode i tehnike bioloških mjerenja na rijeci Savi. Učenici GLOBE programa Marko Kuhač, Alen Pecikozić i Marin Zavor prezentirali su projekt i s polaznicima vrtića uradili kemijsku analizu vode, prozirnost i temperaturu. Djeca su s oduševljenjem pratila prezentaciju. Srdačno zahvaljujemo vrtiću „Seka i braco“ i njihovim djelatnicima na toplom gostoprimstvu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević  datum: 19. 3. 2015. 22:55

Posjet Meteorološkoj postaji

GLOBE učenici naše škole i GLOBE učitelj Rade Kovačević posjetili su u petak 27. veljače 2015. godine Meteorološku postaju na Jelasu i novu Automatsku postaju za trajno praćenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu. Na meteorološkoj postaji dežurni meteorolog upoznao je učenike s mjernim instrumentima. Svakog dana mjere vidljivost, naoblaku, vrste oblaka i visinu vjetra, smjer, brzinu, udare vjetra, temperaturu zraka na 2 metra i na 5 centimetara iznad tla, tlak zraka, vlagu u zraku, atmosferske pojave-početak kiše i magle.Tu su i pojave na tlu, rosa, magla, snježni pokrivač, temperature zemlje od 2 do 50 centimetara, sijanje sunca, količine oborina. Nakon kiše uzimaju se uzorci i šalju u Zagreb na analizu da se vidi sastav, kisele kiše, zatim zagađenje zraka. Učenici su posjetili i novu Automatsku mjernu postaju za trajno praćenje kakvoće zraka. Lokacija glavne meteorološke postaje DHMZ-a odgovara potrebama trajnog praćenja kakvoće zraka u Slavonskom Brodu i potrebama praćenja utjecaja prekograničnog prijenosa onečišćenja zraka iz susjedne države Bosne i Hercegovine.

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević  datum: 1. 3. 2015. 14:23

Biološka mjerenja

U petak, 3. listopada, GLOBE učenici naše škole su s učenicima OŠ "Đuro Pilar" obavili redovita biološka mjerenja u Popovićevoj šumici u Brodskom vinogorju. Određivali su MUC, piksel, dominantnu i kodominantnu vrstu stabala. Za svako od pet stabala dominantne i kodominantne vrste određivali su visinu (klinometrom) i prsni promjer. Određivali su i pokrov krošnje i pokrov tla. Sve prikupljene podatke poslat će u GLOBE bazu.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 3. 10. 2014. 18:07

GLOBE radionica

GLOBE učenici šestih razreda Alen, Klaudia, Kristina i Marko radionicu za Dan škole odradili su mnogo radnije na obali rijeke Save. Voditelji radionice učitelji Rade Kovačević i Kristina Krtalić upoznali su učenike s hidrološkim GLOBE protokolima: kako uzeti uzorak vode, izmjeriti temperaturu vode, pH vode, količinu kisika u vodi, nitrate i nitrite, alkalitet, tvrdoću vode te prozirnost vode rijeke Save. Dobivene podatke, kao i vodostaj rijeke Save, čiju smo vrijednost pročitali na mrežnim stranicama Hrvatskih voda, predstavili smo gostima Škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Bono Mešnjak Luka Rupčić  datum: 9. 5. 2014. 11:20

GLOBE učenici dobili priznanja za svoj rad!

GLOBE učenici naše škole do sada su (od uključenja u program GLOBE 2001. godine) primili 129 priznanja za redovita i ispravna mjerenja. Ovih smo se dana ugodno iznenadili novim priznanjima (Honor Rolls-ima) za atmosferska mjerenja (temperaturu zraka, tlak, vrste oblaka, pokrivenost neba oblacima, oborine, vlažnost zraka, površinska temperatura, tragovi kondenzacije) za razdoblje u ovoj školskoj godini i to ukupno 5 Honor Rolls-a. Honor Rolls-i se dodjeljuju četiri puta godišnje provjerom poslanih podataka u GLOBE bazu. Bravo za naše GLOBE učenike i učenice!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Rade Kovačević  datum: 2. 4. 2014. 16:02

10. međužupanijska GLOBE smotra

Domaćini ovogodišnje 10. međužupanijske GLOBE smotre bili su učitelji(ce) i učenici OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod. Na smotri je sudjelovalo 12 škola (dvije škole kao gosti/promatrači OŠ Antuna Gustava Matoša, Vinkovci i OŠ Ivan Mažuranić, Sibinj), u natjecateljskom dijelu 10 škola (dvije srednje i 8 osnovnih škola iz tri županije: Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske) i to Gimnazija "Matija Mesić", OŠ "Antun Mihanović", OŠ Dragutin Tadijanović, OŠ "Đuro Pilar", OŠ Hugo Badalić i OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Slavonskog Broda, OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća, OŠ "Matija Antun Relković" iz Davora, Gimnazija Nova Gradiška iz Nove Gradiške te OŠ Antuna Mihanovića iz Osijeka.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Rade Kovačević  datum: 12. 3. 2014. 11:33

GLOBE učenici posjetili Volonterski centar Slavonski Brod

Danas su GLOBE učenici i učenice naše škole i OŠ "Đuro Pilar" posjetili Volonterski centar Slavonski Brod. Gospodin Dalibor Vašarević, predsjednik Volonterskog centra, upoznao nas je s provedenim i budućim aktivnostima volontera. Posebno su nas zanimale aktivnosti vezane za zagađenje zraka u našem gradu od strane Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, jer GLOBE učenici naše škole i OŠ "Đuro Pilar" trenutno rade na istraživačkom projektu o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević Kristina Krtalić  datum: 28. 2. 2014. 15:26

Biološka mjerenja

U subotu, 26. listopada GLOBE učenici naše škole su s učenicima OŠ "Antun Mihanović" i OŠ "Đuro Pilar" obavili redovita biološka mjerenja u Popovićevoj šumici u Brodskom vinogorju. Određivali su MUC, piksel, dominantnu i kodominantnu vrstu stabala. Za svako od pet stabala dominantne i kodominantne vrste određivali su visinu (klinometrom) i prsni promjer. Određivali su i pokrov krošnje i pokrov tla. Sve prikupljene podatke poslat će u GLOBE bazu.

  :: opširnije :: 


objavio: Rade Kovačević Kristina Krtalić  datum: 26. 10. 2013. 14:16

Program GLOBE u našoj školi

Program GLOBE (globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) je međunarodni znanstveno-obrazovni program koji se ostvaruje se u hrvatskim školama od 1995. kada je potpisan Sporazum o provedbi Programa GLOBE u Republici Hrvatskoj. Sporazum su potpisali predstavnici Vlade RH i američki veleposlanik u ime nositelja programa iz SAD (glavni nositelj: UCAR – Sveučilišna korporacija za atmosferska istraživanja i partneri NASA, NOAA (Državna Agencija za atmosferu i oceane), NSF (Nacionalna fondacija za znanost), US State Department.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić Rade Kovačević  datum: 23. 9. 2013. 18:24
 Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Knjiga nije hrana, ali je poslastica."

                            Tin Ujević


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1240673
Danas: 32

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju