preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

"Jestivi laboratorij/Food Lab" drugi sastanak u Rumunjskoj

U sjeveroistočnom dijelu Rumunjske, u pokrajini Moldavija u blizini granice sa Ukrajinom i Moldovom, u gradu Botosani, od 19. do 24. svibnja 2019. godine održan je drugi susret Erasmus+ projekta „Jestivi laboratorij: prevodimo recepte na jezik kemije“, poznatog i pod nadimkom FoodLab. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Estonije i Hrvatske te rumunjski tim, domaćini susreta. O detaljima susreta pročitajte u nastavku.


U jutarnjim satima 19. svibnja 2019., naš se hrvatski tim (3 učitelja i 9 učenika) uputio prema Rumunjskoj, gdje smo krenuli na drugi susret Erasmus+ projekta „Jestivi laboratorij/ Food Lab“. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Estonije i Hrvatske te rumunjski tim, domaćini susreta. U kasnim večernjim satima stigli smo u Botosani, glavni grad županije Botosani, gdje su nas dočekali naši ljubazni domaćini. 
U ponedjeljak ujutro, iz Botosanija, gdje smo bili smješteni, uputili smo se u pola sata udaljeni Ungureni, gdje je smještena škola naših domaćina. Domaćini su nam za dobrodošlicu ponudili kruh i sol. U rumunjskoj tradiciji kruh i sol igraju ključnu ulogu. Kruh, drevni simbol života i sol, "majka Božja", kako kaže izreka, bili su za Rumunje dva elementa sa svetim značenjem. Prema povjesničarima, prvi dokazi tog rituala gostoljubivosti su pretkršćanski i nude kruh (u početku su to bile žitarice), a sol je bila znak prihvaćanja onih koji su posjetili nečiju kuću ili zemlju. Dobrodošlica gostima kruhom i solju je znak ljubavi, ljubaznosti i čovječnosti te naglašava gostoljubivost, ljubaznost i radost Rumunja koji dočekuju goste i tretiraju ih kao prijatelje. Potom je slijedio i pozdravni govor ravnateljice škole, koja nam je još jednom poželjela dobrodošlicu. Poslije programa dobrodošlice uputili smo se u obližnji Mjesni dom gdje su svi učenici, u miješanim timovima, pripremili tradicionalni rumunjski obrok te svoje napore prezentirali u kratkim filmovima. Zatim su i ostali timovi prezentirali svoju tradicionalnu hranu i svoje Erasmus+ prijatelje počastili svojim tradicionalnim poslasticama.
Sutradan, 22. svibnja, radni dio dana započeo je satom kemije. Učenici su proučavali kemijske reakcije prisutne u pripremi hrane, izvodili pokuse i interpretirali rezultate. Poslije toga, učenicu su se opet udružili, zasukali svoje rukave i napravili tradicionalne rumunjske krafne. Zatim smo upoznali jedni druge kroz prezentacije o našim zemljama, a potom i izabrali službeni logo projekta.
U srijedu 23. svibnja dan je počeo predavanjem „Što je skriveno u hrani“, koje je održao Andrei Harabagiu, veterinar u Ungureniju. Prvo nas je upoznao sa stočnim fondom u županiji Botosani i pratećim veterinarskim djelatnostima. Kako se u kraju uzgaja mnogo, krava, ovaca i konja, u nastavku smo upoznati s procesom proizvodnje mlijeka počevši od hrane koju životinje jedu, preko samih biokemijskih procesa koji dovode do stvaranja mlijeka i konačno do transporta i prerade. Učili smo o raznim proizvodima koji se dobivaju od mlijeka i njihovim osobitostima. Nakon predavanja posjetili smo druge zgrade škole u Ungureniju, gdje nas je ravnatelj upoznao sa samom školom kao i sa obrazovnim sustavom u Rumunjskoj. Slijedio je posjet načelniku Ungurenija u mjesnoj vijećnici. U popodnevnim satima istog dana posjetili smo farmu gdje smo svjedočili pripremi proizvoda od ovčjeg mlijeka. Domaćini su sakupili i pomuzli ovce, te prezentirali način izrade sira. Zaplesali smo na otvorenom čekajući da se mlijeko usiri, a zatim smo degustirali sir.
Četvrtoga dana našeg posjeta posjetili smo lokalnu pekaru „House of bread factory“ gdje smo upoznati s proizvodnjom pekarskih proizvoda od sirovina, preko cijelog proizvodnog procesa do distribucije. Također smo mogli konzumirati neke od pekarskih proizvoda. U toku dana posjetili smo i centar za ruralni i agrikulturni razvoj u Botosaniju i veliki pogon za preradu i distribuciju mliječnih proizvoda „Five Continents“. O kulturi i povijesti domaćina učili smo u centru posvećenom poznatom rumunjskom pjesniku iz razdoblja romantizma Mihaiu Eminescuu. Dan je završio zajedničkim ručkom na kojem smo podijelili zadnje dojmove o sastanku u Rumunjskoj.
Ljubazni su nas domaćini u rano jutro prevezli do zračne luke u Suceavi, odakle smo preko Bukurešta doletjeli do Beograda, te se autobusom vratili u našu Slavoniju noseći lijepe uspomene na slikovitu Rumunjsku i nove ideje za zanimljiviju i uspješniju nastavu kemije.
Radujemo se susretu u Turskoj u rujnu!

Fotografije pogledajte u Galeriji.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Antun Vukasović Ivana Kozmar Marija Blagović   datum: 30. 5. 2019.


Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1519542
Danas: 91

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju