preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Peti transnacionalni sastanak Erasmus+ timova u Mađarskoj

U sklopu Erasmus+ projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“ u mađarskom gradu Tiszafüredu, od 8. do 13 studenoga 2016. godine, održan je peti transnacionalni sastanak, odnosno radionica pod nazivom Potrošnja vode. U nastavku pročitajte više, a fotografije pogledajte u našoj galeriji slika. Dvadeset učitelja iz Češke, Italije, Španjolske, Turske, Rumunjske i Hrvatske gostovalo je u mađarskom gradu Tiszafüredu, kako bi podijelili stečena iskustva tijekom izvršavanja raznoraznih aktivnosti radionice „Potrošnja vode“ Erasmus+ projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“.


U utorak, 8. studenoga, u kasnim večernjim satima, došli smo u Budimpeštu gdje su nas dočekali naši domaćini i gdje je i počela ova naša mađarska priča.
U srijedu ujutro, 9. studenoga, prvog dana našeg boravka u Mađarskoj, domaćini su  nas upoznali s ljepotama svog glavnog grada, Budimpešte. Budim i Pešta, dva grada spojena u jednu cjelinu. Jedan na uzbrdici, a drugi u nizini. Budimska strana je poznata kao brdo gdje se nalazi Budimski dvorac, tj Kraljevska palača, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. U blizini Budimskog dvorca nalazi se i Matijaševa crkva, poznata kao mjesto krunjenja carice Sisi za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava, predivan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. S ovog mjesta vidi se prekrasna panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta. Na peštansku smo stranu prešli Lančanim mostom, koji je još jedna od poznatih atrakcija Budimpešte. U Pešti se nalaze brojni religijski hramovi, ali i kulturne institucije, poput muzeja ili opere. Tu se nalazi i katedrala, odnosno bazilika sv. Stjepana, u kojoj se čuva mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, koji ih je obratio na kršćanstvo. Nekoliko ulica dalje nalazi se najveća sinagoga u Europi, kao i Trg heroja, mjesto sagrađeno u čast 1000 godina postojanja mađarske države. Zadivilo nas je  kulturno i povijesno bogatstvo  mađarske metropole.
Poslijepodne smo proveli radno. Posjetili smo kanalizacijsko postrojenje Budimpešte, gdje smo se upoznali s njihovim kanalizacijskim sustavom koji koristi ekološko prihvatljivu tehnologiju, posebice u proizvodnji bioplina te u pročišćavanju otpadnih voda.
U kasnim popodnevnim satima stigli smo u grad naših domaćina, Tiszafüred. Tiszafüred je gradić u Županiji  Jász-Nagykun-Szolnok u središnjoj Mađarskoj koji leži na lijevoj obali rijeke Tise,  nekoliko kilometara istočno od Jezera Tisa i broji oko 11000 stanovnika. 
U četvrtak, 10 studenoga, posjetili smo školu naših domaćina, gdje su nam učenici priredili svečani program dobrodošlice, a mi smo se njima predstavili kratkim prezentacijama o našim zemljama i školama. U školi smo održali i radionicu o Potrošnji vode. Zatim smo posjetili Eko centar u Poroszlóu, na obali rijeke Tise. Eko centar predstavlja prirodna blaga, skrivena čuda jezera i riječne doline. Po dimenzijama ovaj akvarij-sustav sadržava oko milijun litara slatke vode u kojoj žive nekad autohtone ribe, ili one koje i danas žive, a karakteristične su za Dunav, Tisu i Karpatski bazen. Imali smo prilike vidjeti i atraktivno hranjenje vidri, prošetati se parkom  Centra gdje su smještene i razne vrste ptica i drugih životinja karakterističnih za ovaj kraj te se popeti na vrh tornja Centra i uživati u prekrasnom panoramskom pogled.
Večer smo proveli u ugodnom društvu Erasmus + timova degustirajući ukusne specijalitete mađarske kuhinje. 
Četvrtog dana našeg posjeta posjetili smo vrtić u Tiszafuredu. Odgajateljice i djeca srdačno su nas dočekali, pokazali nam prostor vrtića te su nas upoznali s osnovnim činjenicama o radu vrtića. Naravno, prikazali su nam i dio svojih aktivnosti vezanih uz projekt te su nam priredili prigodan program sastavljen od recitacije i pjesmica. Nakon vrtića zaputili smo se do gradske knjižnice gdje nas je dočekala ravnateljica knjižnice koja nas je provela kroz cijeli knjižnični prostor, kako bismo se upoznali s postojećim sadržajima. U ugodnom prostoru knjižnice slijedila je treća radionica s temom planiranja narednih aktivnosti iz projekta. Naznačena je tema; „Obnovljivi izvori energije“, postavljeni su ciljevi za naredni period te su dogovoreni termini za iduće susrete u Italiji i Češkoj. Potom je slijedio odlazak u gradsku vijećnicu te susret s gradonačelnicom koja nam je uputila riječi dobrodošlice i ukratko nam prepričala povijest gradića domaćina. U prostorima vijećnice upriličena je konferencija za lokalne medije na kojoj smo svi mi sudionici projekta imali priliku pojasniti zadaće, ciljeve i svrhu Erasmus + projekta te predstaviti sebe i državu iz koje dolazimo. Nakon kratkog odmora, slijedila je vožnja čamcem po jezeru Tisza. Tijekom vožnje imali smo priliku uživati u prekrasnom pejzažu te čuti mnoge zanimljivosti o biljnom i životinjskom dijelu ovog staništa. Iduća aktivnost odvijala se u termalnom kupalištu u Tiszafuredu, gdje je održana četvrta radionica s temom pročišćavanja vode kupališta te njenim ljekovitostima. Na zadovoljstvo svih, imali smo priliku i okupati se u ovom termalnom kupalištu.
U subotu smo  posjetili grad Eger koji se nalazi u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Grad je to koji je pretežno izgrađen u baroknom stilu te je poznato turističko središte s termalnim izvorima. Uživali smo u obilasku tvrđave i muzeja te boravkom u Egerszalok spa, termalnom centru. Centar u Egeru nudi bogate i relaksirajuće wellness sadržaje koji svojom ljekovitošću pomažu kod različitih oboljenja. Nakon prelijepog i sadržajnog Egera slijedila je tipična mađarska večera uz glazbu i tradicionalan ples,  koji smo imali priliku, uz pomoć domaćina, i zaplesati. Na kraju, prije konačnog rastanka, slijedilo je završno obraćanje članova svih timova.
U nedjelju, u ranim jutarnjim satima krenuli smo u Budimpeštu i prema krajnjem odredištu, Slavonskom Brodu. Završilo je još jedno putovanje Erasmus + projekta: „Školska knjižnica – istraživački centar za zaštitu okoliša.“ Naši domaćini pobrinuli su se za nezaboravne trenutke stečene tijekom šestodnevnog boravka u Mađarskoj i hvala im na tome. Obogatili smo se lijepim uspomenama, novim znanjima i druženjem. Veselimo se novim susretima. Veliki pozdrav do novog susreta. Doviđenja. Viszontlatasra! Szia!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sandra Sekulić Ivana Kozmar   datum: 22. 11. 2016.


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1309874
Danas: 180

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju