preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Erasmus + sastanak u Hrvatskoj (21.-25. rujna 2016.)

Naša škola je od 21. do 25. rujna 2016. godine bila domaćin četvrtog susreta Erasmus + projekta „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. Susretu su prethodile brojne aktivnosti učitelja i učenika, pripreme i dogovori s ciljem organiziranja zanimljivog i sadržajnog programa. Ugostili smo 13 učitelja iz Španjolske, Italije, Mađarske, Rumunjske i Češke. Turski tim, nažalost, nije bio u mogućnosti prisustvovati ovom susretu. Partnerski timovi su dolazili u Hrvatsku tijekom srijede (21.9.2016.). Najprije je dočekan rumunjski i talijanski tim u ranim popodnevnim satima. Zatim su zajedno došli mađarski i španjolski tim, a posljednje su došle članice češkog tima. Dolazak gostiju proslavili smo zajedničkom večerom u restoranu Antik u Kući piva na kojoj su gosti po prvi put okusili sve što Slavonski Brod može gastronomski ponuditi. 


Četvrtak - 22. rujna 2016.

U četvrtak, 22. rujna, započelo je druženje s našim gostima. Nakon svečanog glazbenog  dočeka u Matičnoj školi, njezinog razgledavanja u pratnji učenika naše škole, slijedilo je upoznavanje s gradskim ocima. Dogradonačelnik Grada toplo nas je dočekao i ispričao ponešto o povijesti, sadašnjosti i budućnosti Slavonskog Broda. Potom smo se uputili u Eko - etno selo Staru Kapelu, tridesetak kilometara udaljeno od Slavonskog Broda, smješteno među obroncima Požeške gore. Glavna karakteristika ovoga maloga slavonskoga sela je u idiličnosti i bajkovitosti seoskih kuća koje svojim pastelno obojanim pročeljima, starinama koje ima svako seosko dvorište, mirisu i bojama cvijeća, baštini i tradiciji koje stanovnici ovoga sela njeguju kroz mirise, okuse i način života, svakom posjetitelju pružaju nezaboravnu dobrodošlicu. Domaćin ovoga pitoresknog sela bio je gospodin Tucić koji nas je srdačno dočekao na imanju svoga oca. Prepričavajući prošlost Stare Kapele i očeva imanja, polako smo, nesvjesno, odlutali u svojim mislima u daleku prošlost kada nije bilo mobitela, računala i medija koji nas okružuju, poljoprivrednih strojeva, umjetnih boja i GMO proizvoda…Sve se tada bilo drugačije… Stoga, nakon toga, nije bilo teško prionuti poslu i održati radni sastanak, važan za daljnji uspješan rad Erasmus + projekta Školska knjižnica – istraživački centar za zaštitu okoliša. Stara Kapela je seoce u kojem su naši Erasmus prijatelji uživali u dašku prošlosti, baštine i tradicije, prekrasnoj netaknutoj prirodi, slavonskoj izvornosti, izvrsnoj hrani, spokoju i tišini, koju je ponekad narušilo kukurikanje pijetlova…

Petak – 23. rujna 2016.

U ranim jutarnjim satima, nakon doručka, krenuli smo u obilazak Slavonije sa stadiona kraj Save. Dok smo se autocestom Slavonikom približavali Osijeku gosti su imali prilike promatrati ravne slavonske krajolike o kojima su prethodno već čuli. Do ukrcavanja na brod u Kopačkom ritu, stigli smo panoramskom šetnicom u pratnji stručnog vodiča. Odmah po isplovljavanju broda imali smo prilike susresti kolonije kormorana, bjelovrate orlove, bijele čaplje i naravno između mnoštva ostalih vrsta i našu maskotu – veliku sivu čaplju. Rani posjet i prvi prolazak broda rezultirao je izuzetnim mnoštvom ptica koje se mogu samo na ovaj način susresti.  Tijekom vožnje vodič nas je upoznao s reljefnim i geografskim karakteristikama ovog područja kao i s bogatom florom i faunom ovog područja. Po silasku s broda prošli smo i sjevernim djelom Kopačkog rita koji se ponešto razlikuje od već viđenog južnog dijela.
Na putu kroz Baranju do Osijeka vodič nas je upoznao s bogatom poviješću i mnogim zanimljivim detaljima koji se povezuju za ovaj multikulturni prostor. Uslijedilo je razgledavanje i predah u osječkoj baroknoj Tvrđi.  U ranim popodnevnim satima stigli smo u srce Slavonije – Đakovo. Gosti su prvo u tradicionalnom okruženju imali prilike isprobati neke domaće specijalitete poput čvaraka, čobanca ili štrudle od jabuka. U Đakovu smo posjetili državnu ergelu lipicanaca. Nakon uvodne riječi stručnjaka, koji nas je upoznao s kratkom poviješću ove pasmine i njenim karakteristikama, izbliza smo upoznali ove veličanstvene životinje. Oni hrabriji ovaj su susret zabilježili fotografijama.
Posjet Đakovu završili smo u katedrali, poznatoj kao najljepšoj od Venecije do Istanbula. Ova katedrala izgrađena u romaničko – gotičkom stilu sagrađena je od sedam milijuna opeka proizvedenih u okolici Đakova, a sačuvala je svoj izvorni oblik, iako je bila izložena velikim razaranjima. Katedralu krase brojne slike, skulpture i bogate freske te čak sedam oltara.
U kasnim popodnevnim satima imali smo vremena za mali predah jer je u prostorima škole slijedila večera tijekom koje smo podijelili dojmove s današnjeg slavonskog putovanja.

Subota – 24. rujna 2016.

Subotu smo proveli u Zagrebu kako bi nama drage goste upoznali s našim glavnim gradom. Turističko razgledavanje grada započeli smo na Trgu bana Jelačića. Njime dominira kip bana Josipa Jelačića, a na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je suvremena verzija Manduševca, iliti Mandušinog zdenca. Prema legendi, Zagreb je dobio ime po lijepoj Manduši koja je, zagrabivši vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila. Imali smo sreće pa smo se na Trgu zatekli u trenutku kad su kostimirani glumci uprizorili taj događaj. S Trga bana Jelačića uputili smo se na Kaptol, gdje smo razgledali Zagrebačku katedralu, koja sa svoja dva visoka zvonika (oko 105 metara) spada među monumentalne neogotičke katedrale i svjedoči o Zagrebu kao snažnom srednjoevropskom kulturnom središtu. Zatim smo prošli kroz Kamenita vrata, koja su jedan od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba. Sagrađena su u 13. stoljeću kao dio obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca i jedina su od vrata koja postoje još i danas. U prolazu vrata smještena je kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Obilazak Starog grada doveo nas je i do Trga svetog Marka. Na Trgu se nalazi Crkva svetog Marka, jedan je od najstarijih građevnih spomenika grada Zagreba, prepoznatljiva po svojem zvoniku i raznobojnom krovu na kojem su grbovi grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Osim crkve sv. Marka, na Trgu svetoga Marka sjedište je najviših državnih institucija: Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ustavnog suda.
Nedaleko od Trga svetog Maraka razgledali smo i pomalo neobičan muzej, Muzej prekinutih veza. Ideja muzeja je da parovi koji su prekinuli svoje veze doniraju predmete, uspomene i podsjetnike na vezu, umjesto da ih bace u smeće ili unište. Svaki predmet izložen u muzeju ima svoju priču koja je i istaknuta kraj njega.
Poslije Muzeja prekinutih veza posjetili smo još jedan neobičan zagrebački muzej, Muzej iluzija. U ovom smo muzeju testirali svoja osjetila i dobro se zabavili. Oduprli smo se gravitaciji u Kosoj sobi, izgubili se u beskonačnosti Sobe ogledala, poslužili nečiju glavu na pladnju, uživali u zbirci holograma i pokušali riješiti različite zagonetke. Nakon svih ovih uzbuđenja odmor smo potražili na Jarunu. Tamo su, uz druženje i odmor, prošli i naši zadnji sati druženja s Erasmus + timovima u Hrvatskoj. Oprostili smo se od naših Erasmus prijatelja nadajući se da im je posjet Hrvatskoj bio ugodan i da su sa sobom ponijeli puno lijepih uspomena. Preostalo nam je samo da im kazemo: „Sretan put!“

Ovim susretom unaprijeđena su znanja učitelja i učenika o Europi i europskoj kulturi. Bilo je zanimljivo čuti različite jezike na hodnicima škole i komunicirati s gostima na engleskom jeziku. Osjećaje topline i dobrodošlice koji su gosti iz naše predivne zemlje prenijeli u svoje škole će nas, nadamo se, sve potaknuti na daljnju suradnju i sudjelovanje u budućim projektima koji su neizostavan dio suvremenog svijeta. Peti susret projekta će se održati od 8. do 13. studenog 2016. godine u mađarskom gradu Tiszafüredu. Svi se veselimo tom susretu i stjecanju novih Erasmus + prijatelja.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1309882
Danas: 188

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju