preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Erasmusovci u Rumunjskoj

U sklopu Erasmus + projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“ u rumunjskom gradu Braili od 17. do 22. svibnja 2016. godine održan je treći transnacionalni sastanak, odnosno radionica pod nazivom „Reciklaža“. U nastavku pročitajte više, a fotografije pogledajte u našoj galeriji slika. 19 učitelja iz Češke, Italije, Španjolske, Turske, Mađarske i Hrvatske gostovali su u rumunjskom gradu Braili kako bi podijelili stečena iskustva tijekom izvršavanja raznoraznih aktivnosti radionice „Reciklaža“ Erasmus+ projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“.


Braila se nalazi u istočnom dijelu pokrajine Vlaške, na obali Dunava, 20 km od grada Galatija. Braila  danas slovi kao jedna od najpoznatijih i najvažnijih luka na Dunavu.
U utorak, 17. svibnja u večernjim satima domaćini iz rumunjskog tima, nakon cjelodnevnog puta, toplo su nas dočekali u večernjim satima. Nakon kratkog osvježenja i večere uz tradicionalne rumunjske specijalitete, uslijedio je prijateljski susret s ostalim Erasmus + timovima.
Prvi dan našeg boravka u Rumunjskoj započeo je programom dobrodošlice koji su učenici vrtića br. 2 pripremili svojim gostima. Učenici od 3 do 6 godina zajedno sa svojim učiteljicama iznenadili su i oduševili gostujuće timove pjesmom i plesom uz tradicionalnu glazbu svih sedam zemalja. Topao doček uz poklone i zakusku, pripremljenu uz pomoć najmlađih učenika, uslijedio je i u vrtiću br. 5 te osnovnoj školi „Ion Creanga“.
Koordinatorica rumunjskog tima Rodica Topal upoznala je goste s činjenicama rumunjskog obrazovnog sustava te je prezentirala kratku povijest navedenih vrtića, kojima je i ravnateljica.
U četvrtak, 19. svibnja u organizaciji domaćima upoznali smo povijesno značenje rijeke Dunav za grad Brailu i laganom šetnjom uputili smo se do Gradske knjižnice gdje je održan drugi sastanak, u kojoj su izlaganja imali svi timovi projekta te iznosili svoje radove odrađene od prošlog transnacionalnog sastanka u Italiji. Naš tim je predstavio okvirni plan i troškove puta za četvrti transnacionalni sastanak koji će se održati u rujnu 2016. godine u Slavonskom Brodu. Nakon odrađenog sastanka organiziran je posjet Centru tradicionalne kreacije – radionica lončarstva i tkanja te posjet Povijesnom muzeju Braila. Nakon kratkog odmora priključili smo se ostalim timovima u upoznavanju tradicionalne Rumunjske glazbe, plesa i kuhinje uz članove kulturno- umjetničke grupe Hora, Periniţa.
Posjetili smo park vjetrenjača u kojem se nalazi dvadesetak vjetrenjača te smo se upoznali, uz vodiče- inženjere, sa njihovim radom te tako povezali područje obnovljivih izvora koji su dio ovoga projekta.
Nakon trećeg sastanka, koji je sadržavao podjelu zadataka, članovima tima zemalja organiziran je posjet gradonačelniku Braile i direktoru edukacije i kulture gdje je održan razgovor o utjecaju Europskih projekata na lokanu zajednicu.
U subotu,  u ranim jutarnjim satima, zaputili smo se prema planinskom području, gdje smo posjetili dvorac Peles, koji slovi kao jedan od najljepših dvoraca u Rumunjskoj. Dvorac je izgrađen u periodu između 1873. i 1914. godine u neorenesansnom stilu, a prostire se na 3,200 četvornih metara, s preko 170 prostorija od kojih su mnoge uređene tematski u skladu s različitim svjetskim kulturama. Tematika varira ovisno o funkciji (uredi, knjižnice, umjetničke galerije) ili stilu (firentinski, turski, francuski...). Sve prostorije su izuzetno bogato namještene i ukrašene do najsitnijih detalja.
Postav Pelesa sadrži jednu od najljepših kolekcija umjetnina Istočne i Centralne Europe, uključujući statue, slike, namještaj, oružje i oklope, zlato, srebro, vitraže, slonovaču, fini porculan, tapiserije i tepihe Dvorište dvorca također je fascinantno. Brojne statue na sedam talijanskih neorenesansnih vrtnih terasa isklesao je talijansi kipar Raffaello Romanelli. U vrtovima se nalaze i prelijepe fontane, urne, stepeništa, kipovi lavova i drugi dekorativni komadi.
Nakon Pelesa, posjetili smo još jedan poznati rumunjski dvorac, dvorac Bran. Smješten u podnožju Karpata, 30 kilometara od Brasova, dvorac Bran najveća je atrakcija južne Rumunjske koju godišnje posjeti pola milijuna turista i obožavatelja vampira u potrazi za mitovima i legendama vezanim uz slavnog grofa Drakulu. Najpoznatijeg svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker u svom gotičkom horor romanu “Drakula” iz 1897. godine, no zanimljivo je da Stoker nikada nije posjetio Rumunjsku. Čovjek za kojeg se smatra da je poslužio kao uzor za Stokerovu kreaciju bio je Vlad Tepeš. Srednjevjekovni dvorac je smješten na litici, točno na granici između pokrajine Transilvanije i Vlaške. U 12. stoljeću su  ga izgradili teutonski vitezovi u strateške svrhe. Zbog svojeg primamljivog izgleda i smještaja prozvan je Drakulinim dvorcem.
Večer smo proveli u ugodnom društvu Erasmus + timova. Bila je to i naša posljednja zajednička, oproštajna večera. Oprostili smo se od naših domaćina i svih timova te sutradan u ranim jutarnjim satima krenuli kući, gdje smo i stigli u nedjelju popodne. Ugodno, ali i poučno druženje te iskustvo i znanje koje smo stekli na putu ostat će nam kao lijepa uspomena i podsjetnik na još jedno druženje s Erasmus+ projektom „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. Našim domaćinima Rumunjima, ali i svim Erasmus prijateljima poručujemo: „La revedere și vă mulțumesc!“ (Doviđenja i hvala!). Vidimo se u Hrvatskoj!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Tunjić Ivana Kozmar Ivana Ilić   datum: 1. 6. 2016.


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1309890
Danas: 196

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju