preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti

Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša Vijest ima dokument u privitku

U Tiszafüredu u Mađarskoj podijelili smo s partnerima u Erasmus+ projektu "Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša" rezultate radionice o odgovornoj potrošnji vode. Sudjelovali smo i u pisanju kolektivne priče o Rain Manu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Blagović  datum: 15. 9. 2017. 15:55

Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša Vijest ima dokument u privitku

Rezultati naše erasmusovske radionice o reciklaži, predstavljeni u Braili, u Rumunjskoj, 2016.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Blagović  datum: 15. 9. 2017. 15:54

Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša Vijest ima dokument u privitku

Pregled radova naših učenika tijekom aktivnosti o zaštićenom ekosustavu u Erasmus + projektu pod nazivom "Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša."

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Blagović  datum: 15. 9. 2017. 15:52

Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša Vijest ima dokument u privitku

U sklopu posljednje radionice našeg Erasmus + projekta bavili smo se obnovljivim izvorima energije danas i u prošlosti.  Bilo je izazovno, zanimljivo i poučno!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Blagović  datum: 6. 7. 2017. 10:15

Lijepe uspomene na naša tri projektna sastanka

Naši projektni partneri iz Mađarske obradovali su nas video uratkom u kojemu su ovjekovječene lijepe uspomene na naša tri projektna sastanka (u Španjolskoj, Hrvatskoj i Češkoj) te tri radionice (dvije u Italiji, jednu u Rumunjskoj i jednu u Mađarskoj). 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Blagović  datum: 20. 6. 2017. 13:48

Posljednji sastanak Erasmus+ projekta u Ćeškoj

U češkom mjestašcu Stara Ves nad Ondrzejnici od 24. do 28. svibnja 2017. održan je posljednji sastanak Erasmus+ projekta „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Španjolske, Rumunjske, Mađarske, Italije, Hrvatske te češki tim, domaćini susreta. O detaljima susreta pročitajte u nastavku, a izbor fotografija sa susreta pogledajte u galeriji fotografija.

  :: opširnije :: 


objavio: Antun Vukasović Ivana Kozmar Marija Blagović  datum: 16. 6. 2017. 11:13

HE Pleternica i HE Brodski Drenovac

U četvrtak, 2. ožujka 2017. godine tri učenika osmih razreda i tri učenika četvrtog razreda Područne škole, uz pratnju svojih nastavnica Sandre Sekulić i Ivane Tunjić, članica Erasmus+ tima, posjetili su Hidroelektranu u Pleternici i privatnu Hidroelektranu u Brodskom Drenovcu.

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Sekulić Ivana Tunjić  datum: 15. 3. 2017. 19:06

Peti transnacionalni sastanak Erasmus+ timova u Mađarskoj

U sklopu Erasmus+ projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“ u mađarskom gradu Tiszafüredu, od 8. do 13 studenoga 2016. godine, održan je peti transnacionalni sastanak, odnosno radionica pod nazivom Potrošnja vode. U nastavku pročitajte više, a fotografije pogledajte u našoj galeriji slika. Dvadeset učitelja iz Češke, Italije, Španjolske, Turske, Rumunjske i Hrvatske gostovalo je u mađarskom gradu Tiszafüredu, kako bi podijelili stečena iskustva tijekom izvršavanja raznoraznih aktivnosti radionice „Potrošnja vode“ Erasmus+ projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“.

  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Sekulić Ivana Kozmar  datum: 22. 11. 2016. 15:45

Vodovod

U petak, 28. listopada, 2016 godine deset učenika osmih razreda Područne škole, uz pratnju svoje nastavnice Ivane Tunjić, članice Erasmus+ tima, posjetili su Vodovod Crpilište „Jelas“, koji se smjestio na obližnjem Jelas polju. Krenuvši u posjet biciklima, kao pravi mali istraživači, nisu niti mogli zamisliti s čim se zabavlja naš Vodovod i kakve sve zadatke imaju. Njihov domaćin, gospodin Domagoj Dumenčić dočekao ih i odgovorio na sva postavljenja pitanja: „Odakle potječe naša voda za piće?“, „Kakve je kvalitete?“,„Kako se pročišćava?“, „Ima li je dovoljno?“ Uz njegovo odlično stručno vodstvo mladi Erasmusovci naučili su kojim putem voda teče do crpilišta i što je potrebno za preradu vode kako bi ona tako pročišćena konačno stigla do nas potrošača. Mladi istraživači shvatili su da je to odgovoran i ne baš tako lak posao.   

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 10. 11. 2016. 08:37

Mehaničko pročišćavanje vode

U sklopu Erasmus+ projekta: Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša, učenici 8.b razreda zajedno sa svojom nastavnicom Ivanom Tunjić, članicom Erasmus+ tima, poučeni iskustvom posjeta industrijskom postrojenju Vodovod, pokušali su i sami pročistiti onečišćenu vodu. Iako se onečišćena voda mora pročistiti mehanički, kemijski i biološki, naš istraživački tim odlučio se na mehaničko pročišćavanje, kako bi dokazali da prljava crna voda može postati prozirna. Naravno, njihova voda nije bila za piće, ali su dokazali svoju hipotezu, odnosno pretpostavku. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 6. 11. 2016. 20:20

Rainman – Kišni čovjek u našoj školi

Kišni čovjek, superjunak Rainman jučer je sišao sa svoga kišnoga oblaka i sa svojim šarenim kišobranom „sletio“ je u našu školu. On je vrlo neobičan lik koji živi na oblacima i svojim moćnim kišobranom štiti ljude od nepravde i zla. Nastao je u radionici izvannastavne aktivnosti „Estetsko uređenje škole“, pod stručnim okom učiteljice Likovne kulture Ivane Kozmar. Učenicima – mladim likovnjacima ideja o Kišnom čovjeku jako se svidjela te je od malo papira, boje i ljepila te puno mašte i truda nastao Rainman. Ostali znatiželjni učenici naše škole primijetili su ga u holu ispred školske knjižnice u Matičnoj školi, gdje je pronašao svoje mjesto pod oblacima i svojim kišobranom i sada pravi društvo ostalim kreativnim instalacijama nastalim tijekom Erasmus+ projekta: Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša. Dođite, slikajte se i budite i vi superjunak Rainman.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 27. 10. 2016. 16:02

Erasmus + sastanak u Hrvatskoj (21.-25. rujna 2016.)

Naša škola je od 21. do 25. rujna 2016. godine bila domaćin četvrtog susreta Erasmus + projekta „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. Susretu su prethodile brojne aktivnosti učitelja i učenika, pripreme i dogovori s ciljem organiziranja zanimljivog i sadržajnog programa. Ugostili smo 13 učitelja iz Španjolske, Italije, Mađarske, Rumunjske i Češke. Turski tim, nažalost, nije bio u mogućnosti prisustvovati ovom susretu. Partnerski timovi su dolazili u Hrvatsku tijekom srijede (21.9.2016.). Najprije je dočekan rumunjski i talijanski tim u ranim popodnevnim satima. Zatim su zajedno došli mađarski i španjolski tim, a posljednje su došle članice češkog tima. Dolazak gostiju proslavili smo zajedničkom večerom u restoranu Antik u Kući piva na kojoj su gosti po prvi put okusili sve što Slavonski Brod može gastronomski ponuditi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević Ivana Ilić Ivana Kozmar Antun Vukasović  datum: 4. 10. 2016. 18:04

Erasmusovci u Rumunjskoj

U sklopu Erasmus + projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“ u rumunjskom gradu Braili od 17. do 22. svibnja 2016. godine održan je treći transnacionalni sastanak, odnosno radionica pod nazivom „Reciklaža“. U nastavku pročitajte više, a fotografije pogledajte u našoj galeriji slika. 19 učitelja iz Češke, Italije, Španjolske, Turske, Mađarske i Hrvatske gostovali su u rumunjskom gradu Braili kako bi podijelili stečena iskustva tijekom izvršavanja raznoraznih aktivnosti radionice „Reciklaža“ Erasmus+ projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić Ivana Kozmar Ivana Ilić  datum: 1. 6. 2016. 16:59

Posjet reciklažnom dvorištu Jacob Becker

U srijedu 20.travnja 2016 godine sedam učenika sedmih razreda Područne škole, uz pratnju svojih nastavnica, članica Erasmus+ tima, posjetili su reciklažno dvorište Jackob Becker koje se smjestilo na adresi Vrbska ulica 16 u Gornjoj Vrbi

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević Ivana Tunjić  datum: 2. 5. 2016. 15:50

Izrada glezbenih instrumenata

U sklopu Erasmus + projekta „Knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“ se od ožujka do svibnja 2016. godine održavaju različite aktivnosti radionice pod nazivom „Reciklaža“.

Jedan od zadataka radionice je bila izrada glazbenih instrumenata od recikliranog materijala. Naravno da smo odmah pohrlili na zvečke različitih veličina i izgleda, ali nismo se samo na njih ograničili. Može se također naći i pokoji primjer žičanog i puhačkog instrumenta.

U tjednu od 18. – 22. travnja su učenici iz Matične i Područne škole sudjelovali u izradi navedenih glazbenih instrumenata. Neki od materijala koji su učenicima bili potrebni za njihovu izradu su sljedeći: plastične žlice, riža, slamke, selotejp, dekorativni materijali, pribadače, folija, kartonske role, gumice…

Napravite i vi svoj glazbeni instrument od recikliranog materijala!

  :: opširnije :: 


objavio: Antun Vukasović  datum: 2. 5. 2016. 15:20

Reciklaža - radionica

U sklopu radionice „Reciklaža“ Erasmus + projekta pod nazivom „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“ jedan od zadataka je bio održati predavanje o istoimenoj radionici. Cijelu prezentaciju studenta Maria Miličića možete pregledati u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Antun Vukasović  datum: 11. 4. 2016. 19:21

Put u Italiju

U talijanskom gradu San Marcellu od 8. do 13. ožujka 2016. godine održan je drugi sastanak Erasmus+ projekta „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. U nastavku pročitajte više, a fotografije pogledajte u Galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Antun Vukasović Ivana Kozmar  datum: 25. 3. 2016. 18:25

Erasmusov terarij

Dragi naši, u sklopu aktivnosti Erasmus + projekta pod nazivom "Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša" jedan od zadataka bio je izrada terarija. Terarij je kolekcija sličnih biljaka koje rastu u zatvorenoj ili poluzatvorenoj posudi. To  su  minijaturni vrtovi u staklenim posudama unutar kojih nastaje mikroklima u kojoj biljke mogu živjeti u zatvorenom i poluzatorenom ekosustavu. Vrtovi u boci ili terariji  vrlo  su dekorativni, a počeli su se koristiti u 19. stoljeću u Engleskoj za uzgajanje egzotičnih biljaka kojima treba topla i vlažna atmosfera. Prvi terarij izumio je  zubar  dr. Nathaniel Ward koji je htio promatrati transformaciju zrelog kukca iz ličinke, spremivši ga u staklenku zajedno sa zemljom iz vrta. Nakon nekog vremena, iz zemlje su niknule biljčice koje su opstale unatoč tome što je posuda bila hermetički zatvorena. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 2. 2016. 17:09

Erasmusovci u Zoološkom vrtu u Ruščici

U petak, 12. veljače 2016. godine dvadeset učenika sedmih razreda Matične i Područne škole u pratnji učiteljica – članica hrvatskog Erasmus + tima, posjetili su zoološki vrt u Ruščici, prigradskom naselju u Općini Klakar. Nakon tople dobrodošlice vlasnika, učenici i učiteljice krenuli su u upoznavanje čudesnog svijeta životinja. U zoološkom vrtu može se vidjeti 70 vrsta životinja i ptica, među kojima su medvjed, orao, majmuni, zmije, dikobrazi, konji, magarci, nojevi, emui, ljame, papige, kornjače, koze i brojni drugi pripadnici čudesnog životinjskog svijeta. Posebno oduševljenje izazvali su majmuni koji su jedući čips, banane i jabuke izmamili osmijehe svih prisutnih. Znatiželjni nojevi izvijali su svoje duge vratove i sa zanimanjem su promatrali posjetitelje, a tri dan staro jare raznježilo je sve prisutne! Životinje vole da ih se posjećuje, stoga odvojite malo slobodnog vremena i otiđite u Ruščicu i uživajte u spontanom svijetu životinja, svježem seoskom zraku i toploj riječi domaćina.  

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 2. 2016. 16:30

Naša maskota - čaplja "Eko eko"

Naša škola u školskoj godini 2015./2016. uključila se u dvogodišnji Erasmus + projekt po nazivom „Školska knjižnica kao istraživački partner za zaštitu okoliša.“ Biće ili maskota koje predstavlja našu školu, grad i državu je čaplja koju smo nazvali Eko Eko. Ime je dobila po istoimenom romanu hrvatskog pisca Hrvoja Hitreca koji je najpoznatiji po brojnim knjigama za djecu i mladež. Ekološka tema Hitrecovog romana Eko Eko te činjenica da je čaplja simbol grada Slavonskog Broda, koja je svoje mjesto našla i na grbu grada, bila je izvrsna podloga i inspiracija za nastanak Eko Eko čaplje. Vještim potezima olovke učenice 7. b razreda Linde Kozine, čaplja je dobila svoj konačan izgled te je postala stanovnik naše škole i školske knjižnice te sudionik u svim aktivnostima tijekom trajanja spomenutog projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Antun Vukasović  datum: 1. 2. 2016. 21:33

Službeni logo projekta

Predstavljamo vam službeni logo projekta "Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša". Logo su osmislili i izradili članovi našeg tima.

  :: opširnije :: 


objavio: Antun Vukasović  datum: 28. 1. 2016. 18:13

Erasmusova Eko Eko močvara

Dragi naši čitatelji, ako još niste znali, naša je škola u Erasmus + projektu pod nazivom „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša.“ U sklopu dvogodišnjeg projekta mnoštvo je različitih aktivnosti koji se provode i provodit će se u našoj školi. Jedna od njih je i stvaranje zaštićenog eko sustava – močvare u obje školske zgrade. U Područnoj školi zaštićen eko sustav - močvara smjestila se u holu škole, u blizini kamina i našega Huge, a u Matičnoj školi ispred školske knjižnice. Maskota ovoga projekta je čaplja (eng. herron) koja se zove Eko Eko, a ime je dobila po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca. Ona je kraljica naše močvare! Stoga, uočite li zelenu oazu u školi znajte da je to Erasmusova Eko Eko močvara! Priđite joj, pogledajte i naučite koja bića žive u njoj, upoznajte se s njezinom bujnom vegetacijom te poštujete prirodu! Želite li naučiti što je recikliranje, održivi razvoj i ekologija te koje zaštićene biljne i životinjske vrste postoje u svijetu, smjestite se u Hugin Eko Eko naslonjač u Huginoj Eko Eko čitaonici! Prelistajte i pročitajte knjige, časopise i informativne letke o zdravom načinu života te budite dio ekološke priče naše škole. Pozdrav od Erasmusovaca!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 28. 1. 2016. 17:03

Put u Španjolsku

Na jugu Španjolske, u Granadi,  od 25. do 29. studenog 2015. održan je 1. susret Erasmus+ projekta „Školska knjižnica kao istraživački centar za zaštitu okoliša“. Na susretu su sudjelovali Erasmus+ timovi iz Turske, Češke, Rumunjske, Mađarske, Italije, Hrvatske te španjolski tim, domaćini susreta. O detaljima susreta pročitajte u nastavku, a izbor fotografija sa susreta pogledajte u galeriji fotografija

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Kozmar Ivana Ilić  datum: 7. 12. 2015. 08:26
 Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Knjiga nije hrana, ali je poslastica."

                            Tin Ujević


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1239921
Danas: 6

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju