2014-05-09 09:56:30

Cilindar za vrijeme – radionica

Zbog Zemljine rotacije dolazi do izmjene dana i noći. Zemljini dijelovi usmjeruju se prema Suncu u različito vrijeme. Zemlja je podijeljena u 24 glavne vremenske zone razdvojene za 1 sat. U svakoj vremenskoj zoni Sunce se najviše na nebu nalazi otprilike oko mjesnog (lokalnog) podneva. Jedna vremenska zona =15°, 1°=4 min.

Upute za izradu cilindra za vrijeme:

Pribor: predlošci cilindar za vrijeme, ljepilo za papir, škare i tvrđi papir formata A4. Za izradu cilindra za vrijeme koristimo predloške. Njih nalijepimo na tvrđi papir formata A4 kako bi cilindar bio stabilniji. Zatim, pažljivo izrežemo dijelove cilindra i ljepilom spojimo naznačene dijelove na predlošcima te složimo cilindar tako da izgleda kao na slici. Njegov gornji poklopac mora biti pokretan jer su na njemu naznačeni sati.

Primjer određivanja vremena pomoću cilindra za vrijeme:

Prvo ustanovimo koliko je sati kod nas. Okretanjem gornjeg poklopca cilindra za vrijeme na kojem su obilježeni sati, postavimo da se naše vrijeme poklopi otprilike s meridijanom mjesta u kojem se trenutno  nalazimo obilježenom na karti cilindra. Tada možemo očitati koliko je sati u nekoj drugoj državi ili gradu na Zemlji. Pritom pazimo na to da karta cilindra pokazuje pojedine države, gradove i mjesta koja ne koriste vrijeme svoje vremenske zone nego dogovorno, kao npr. Kina, koja bez obzira što njeni dijelovi ne pripadaju istoj zoni koristi vrijeme Pekinga od +8 sati u odnosu na početnu zonu koju nulti meridijan (Greenwich) dijeli na dva jednaka dijela.

Ostale fotografije s radionice pogledajte u našoj skupnoj foto-galeriji s Dana škole.


Osnovna škola Hugo Badalić Slavonski Brod