preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Intervju tjedna

Intervju tjedna - Rade Kovačević, nastavnik geografije

Dobar dan! Danas vam donosimo intervju tjedna s nastavnikom geografije Radom Kovačevićem. Pročitajte i saznajte ono što niste znali o našem  nastavniku.


Novinari: Dobar Vam dan. Hvala što ste pristali na ovaj razgovor. Znamo da već dugo predajete geografiju u našoj školi?

Nastavnik R. Kovačević: U ovoj školi radim od 1980. godine.   

Novinari: Predavali ste i povijest, zar ne?

Nastavnik R. Kovačević: Studirao sam geografiju i povijest. Jedno vrijeme predavao sam i povijest. Jedan i drugi predmet volim, ali zbog raspodjele poslova sada predajem samo geografiju. 

Novinari: U školi vodite naprednu grupu mladih geografa?

Nastavnik R. Kovačević: Svake godine izuzetno vrijedni učenici pripremaju se za školska, županijska i državna natjecanja. Oni  rješavaju testove znanja koja su dosta zahtjevna. Volim raditi s učenicima koji pokazuju veliku želju i interes za znanjem. Marljivost se uvijek nagradi. Naši  učenici iz geografije uglavnom osvajaju prva, druga i treća mjesta na Županijskim natjecanjima. Više puta su pokazali svoje odlično znanje i na Državnim natjecanjima. Proteklih godina posebno smo ponosni na učenika 8. razreda Rubena Grozdanića i njegove odlične rezultate na Županijskim i Državnim natjecanjima.

Novinari: Znamo da ste veliki zaljubljenik u astronomiju.

Nastavnik R. Kovačević: Od 1992. godine član sam Astronomske skupine  „Gea x“ koja djeluje pri Gradskoj zajednici tehničke kulture. Od tada svake godine pripremam učenike za natjecanja. Uz redovne sastanke imamo i sadržaje poput Male škole astronomije, tematske izložbe i predavanja o astronomskim temama koje zajedno organiziramo s drugim astronomskim skupinama, članovima AD.

Novinari: Astronomsko društvo, kojega ste član, ima neobičan naziv „Gea x“. Možete nam ukratko pojasniti što to znači.

Nastavnik R. Kovačević: Gea je grčki naziv za planetu Zemlju. Nepoznanica „x“ podsjeća na težnju astronoma u otkrivanju novih i dalekih svjetova. U vrijeme kada je društvo osnovano i kada je naša astronomska skupina započela s radom, svemirski teleskop „Huble“ je bio u početnoj fazi rada. Tek kasnije pomoću ovog teleskopa otkrivene su naznake prvih planetnih sustava oko drugih zvijezda. Danas je već poznato na desetke planeta, većinom tipa Jupitera, u drugim zvjezdanim sustavima. Naziv „Gea x“ kaže nam i to da astronomi  širom svijeta, istražuju svemir, otkrivaju i mogućnost postojanja života kao planeta nalik našemu.

Novinari: Kako su se Vaši učenici - astronomi pripremali za ovogodišnje natjecanje?

Nastavnik R. Kovačević: Pripremamo se kao i uvijek cijelu školsku godinu. Teoriju smo prolazili kroz stručnu literaturu. Zvijezde i zviježđa uvježbavali smo pomoću velike zvjezdane karte, vrteće karte neba i računalnih programa, a zadatke prema vježbama i prilozima na e-školi astronomije. Naše pripreme traju više godina. Ove godine u grupi rade iznimno vrijedni učenici 6. razreda. Jako sam zadovoljan njihovim znanjem i upornim vježbanjem. Prema kalendaru znanja, svaka sljedeća godina u natjecanju iz astronomije je složenija i ima veću korelaciju s drugim znanstvenim granama, geografijom, fizikom i matematikom, a većina tih sadržaja nije redovan program nastave u tim predmetima. Do sada smo 18 puta sudjelovali na Državnim natjecanjima. Ovim putem se zahvaljujem svim učenicima koji su predstavljali našu školu i pokazali odlično znanje.

Novinari: Koji su planovi rada naše astronomske skupine i Astronomskog društva „Gea x“ ?

Nastavnik R. Kovačević: Cilj društva je popularizacija astronomije u našem gradu i osnivanje  zvjezdarnice.

Novinari: U našoj školi zajedno s profesoricom Kristinom Krtalić vodite i GLOBE program. Možete nam nešto o tome reći.

Nastavnik R. Kovačević: Godine 2001. uključujemo se u program GLOBE i počinjemo s prvim mjerenjima:  atmosferskim mjerenjima (trenutna, minimalna i maksimalna temperatura, vrste oblaka, pokrivenost neba oblacima, tlak zraka i padaline). Odmah nastavljamo s hidrološkim mjerenjima na rijeci Savi (temperatura vode, pH vode, alkalitet, otopljeni kisik, nitrati i nitriti, prozirnost vode), nastavljamo s tlom (temperatura tla na 5 i 10 cm) i biometrijom na lokaciji Popovićeva šumica (visina stabala, promjer stabala dominantne vrste, pokrov krošnje i pokrov tla). Godine 2002. pozvani smo na prvu Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola, gdje su naši učenici osvojili 1. mjesto u orijentacijskom natjecanju. Sve izmjerene podatke šaljemo u GLOBE bazu u Washington. Od njih smo do sada dobili jako puno priznanja (honor roll). Na Državnim natjecanjima naši učenici uvijek dobivaju priznanja za iznimna postignuća u radu. Godine  2003. učenici i mi voditelji  sudjelovali smo na Svjetskoj učeničkoj GLOBE konferenciji u Šibeniku, a 2008. godine učenici su s profesoricom Kristinom Krtalić sudjelovali i na Svjetskoj učeničkoj GLOBE konferenciji u Cape Town-u u Južnoafričkoj Republici. Ove godine GLOBE skupina zajedno s astronomskom grupom škole uključila se u projekt  GLOBE AT NIGHT u promatranju noćnog neba. Svih proteklih godina aktivno sudjelujemo  u obilježavanju eko datuma s ostalim brodskim GLOBE školama, prezentiramo GLOBE program ostalim učenicima naše škole, roditeljima i građanima grada.

Novinari: Znamo da se u slobodno vrijeme bavite i slikarstvom.

Nastavnik R. Kovačević: Od 2006. godine aktivan sam član Kreativne radionice Brod. U radionici radi 25 članova pod stručnim vodstvom akademskog slikara mr. Predraga Golla. Dva puta godišnje izlažem slike u gradskoj knjižnici. Slike radim u akvarel tehnici, u ulju, sepiji, pastelu te u temperi. Najzahtjevnija je tehnika akvarel.

Novinari: Osim u Slavonskom Brodu, jeste li još negdje izlagali svoje likovne radove?

Nastavnik R. Kovačević: Do sada sam sudjelovao na 20 skupnih izložbi. Izlagao sam u Zagrebu, Rovinju, Požegi i u Novoj Gradiški. Često sudjelujem u humanitarnim akcijama. Svake godine već tradicionalno radimo slike za prodaju, a dobiveni novac se šalje za pomoć djeci Afrike.

Novinari: Čuli smo da ste i pri Gradskoj zajednici tehničke kulture i član SF skupine Orion.

Nastavnik R. Kovačević: SF skupina Orion organizira sastanke svaki četvrtak. SF skupina djeluje pri Astronomskom društvu „Gea X„ za ljubitelje SF literature, stripova i svega ostalog što  čini znanstvenu fantastiku.

Novinari: Zaljubljenik ste i u filmsku umjetnost, zar ne?

Nastavnik R. Kovačević: Član sam udruge „Paluba 7“. Udruga promiče filmsku umjetnost. Svaki petak odlazim na projekcije filmova  u 20,00 h u veliku dvoranu Gradske knjižnice. Kino klub Paluba 7 je član hrvatskog filmskog saveza.Neke filmove sam već gledao kao gimnazijalac, no rado ih ponovo pogledam.

Novinari: Čime se još bavite, a niste nam rekli?

Nastavnik R. Kovačević: Volim čitati knjige i slušati dobru glazbu. Volim vožnju biciklom. Nadam se jednoga dana kada budem imao više vremena da ću se baviti i planinarenjem.

Novinari: Hvala Vam puno, uživali smo u ovom intervjuu.

  

  

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tanja Štević   datum: 27. 3. 2014.


Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1519539
Danas: 88

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju