preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Mi smo

vijesti

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već treću godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Učenici matične škole sudjelovali su na natjecanju Dabar u kategorijama KiloDabar i MegaDabar (kategorijama za osnovne škole). Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 15. 11. 2018. 11:25

Skype-a-Thon maraton

Danas su osmaši sudjelovali u Skype-a-Thon maratonu. U Mystery Skypeu smo otkrili da su naši sugovornici iz Tunisa. Upoznali su nas sa svojom kulturom, običajima i kako provode slobodno vrijeme. Mi smo im uz pomoć prezentacija predstavili svoju državu, grad i školu. Svi poznaju Rakitića i uspjeh naših nogometaša. Svima je ovo bilo jedno divno iskustvo koje jedva čekamo ponoviti.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 15. 11. 2018. 08:30

Gradsko natjecanje u futsalu za dječake

Prošli petak, 9.11.2018., održano je gradsko natjecanje u futsalu za dječake. Naša škola igrala je u skupini A zajedno sa OŠ Ivana Brlić Mažuranić i OŠ Đuro Pilar. Jednu utakmicu smo izgubili a drugu igrali neriješeno. Na kraju smo zauzeli 2. mjesto a pobjednik, OŠ IBM, ide u drugi krug gradskog natjecanja. Čestitke našim dečkima na borbenosti i pobjednicima. Sastav: Marko Drinić, Josip Bišof, Dominik Klopan, Luka Tomljanović, Marin Marić, Luka Bošnjaković, Mateo Marić, Antonio Olujević i Marin Marić.

  :: opširnije :: 


objavio: Branimir Garić  datum: 14. 11. 2018. 10:04

Obavijest!

Sastanak povjerenstva za ponude pristigle na javni poziv za organizaciju višednevne terenske nastave odgađa se za 15.11.2018. U 17h zbog službenog odsustva ravnateljice.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 13. 11. 2018. 15:43

Interliber 2018.

U utorak, 13. studenog počinje 41. Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila na kojemu će se predstaviti 300 izlagača iz 13 zemalja. Učenici naše škole koji idu na Interliber trebaju doći u petak u 7:30 ispred ŽELJEZNIČKOG KOLODVORA. Ponesite si hranu i tekućinu za okrjepu. Prije Interlibera posjetit ćemo Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, riznicu znanja i kulturne baštine Republike Hrvatske, gdje ćemo razgledati izložbu „Slovimo glagoljicu“. U vašoj pratnji bit će stručna suradnica školska knjižničarka i učiteljice škole. Vidimo se!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 12. 11. 2018. 16:17

Pobjednici Kviza

U petak 9.11.2018. godine održan je u našoj školi Književno-zabavni kviz o životu i djelu Dragutina Tadijanovića.
Na Kvizu je pobijedio tim iz OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca. Čestitamo im na pobjedi i osvojenim nagradama.
Drugo mjesto je osvojila OŠ „Đuro Pilar“ iz Slavonskoga Broda, a treće mjesto OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.
Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli realizaciji kviza, a posebno natjecateljima koji su došli iz svih krajeva Lijepe Naše kako bismo zajedno proslavili 113. rođendan Dragutina Tadijanovića.

  :: opširnije :: 


objavio: Katarina Brkić Čabraja  datum: 12. 11. 2018. 08:52

Književno-zabavni kviz o životu i djelu Dragutina Tadijanovića

Naša škola je ove godine bila domaćin  Književno-zabavnog kviza o životu i djelu Dragutina Tadijanovića. Dobro smo se pripremili i gostima iz cijele Hrvatske pokazali bogate slavonske običaje, plesove, nošnje te tradicionalne gastronomske specijalitete. Sudjelovalo je 27 ekipa, od Vukovara pa sve do Zadra. Natjecanje je otvoreno kratkim programom u kojem su folkloraši pokazali običaje i plesove našega kraja. Ravnateljica Irena Čugura Ćerić je otvorila kviz i poželjela svim natjecateljima dobar rezultat, a prije svega ugodan boravak i zabavu. U eliminacijskom dijelu kviza ekipe su pisale test u kojem su pokazale znanje o životu i djelu našeg Tadije. Nakon ovog zahtjevnijeg dijela, učenici su obišli Tadijanovićevu rodnu kuću, saznali koja su to polja, koje je to sunce i  koje su to vrbe inspirirale velikog Slavonca. Učenici i njihovi mentori su obišli i Spomen dom Dragutina Tadijanovića te Tvrđavu. Prošetali su uz Savu te posjetili i Franjevački samostan i Turističku zajednicu grada Broda. Dan je bio topao i sunčan pa je i raspoloženje bilo u tom duhu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Fajgl  datum: 12. 11. 2018. 08:39

Rezultati eliminacijskog testa Književno-zabavnog kviza o životu i djelu Dragutina Tadijanovića

Rezultate eliminacijskog testa Književno-zabavnog kviza o životu i djelu Dragutina Tadijanovića pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Katarina Brkić Čabraja  datum: 9. 11. 2018. 15:18

Kviz o životu i djelu Dragutina Tadijanovića Vijest ima dokument u privitku

Poštovani, pozivamo Vas da prisustvujete programima organiziranima u našoj školi povodom 3. Kviza o životu i djelu Dragutina Tadijanovića 9.11.2018. kojemu smo ove godine domaćini.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2018. 18:52

Prve aktivnosti u eTwinning projektu Code adventure

Započele su aktivnosti i na eTwinning projektu Code adventure. Na dodatnoj nastavi informatike, ulogu učitelja preuzeo je učenik 6.b razreda, Bruno Vučić, koji je kao vrsni poznavatelj programskog jezika, upoznao svoje vršnjake s osnovama programiranja u Scratch-u. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2018. 18:42

Jestivi laboratorij: prevodimo recepte na jezik kemije

Ponosno javljamo da smo započeli rad na novom Erasmus+ projektu!  Zove se: "Jestivi laboratorij: prevodimo recepte na jezik kemije." (Food lab: translate recipes into Chemistry language) Kuhanje i kemija? Možda isprva zvuči neobično, ali to je zapravo najlakši put do buđenja zanimanja za STEAM područje. (Pitate se što je STEAM? STEM području smo dodali umjetnost kako bismo lakše integrirali teme iz STEM predmeta u razna obrazovna područja.) U ovom projektu, u kojemu surađujemo sa školom iz gradića Kivioli u Estoniji, još jednom iz Ungurenija u Rumunjskoj, te još jednom iz grada Zonguldak u Turskoj, istraživat ćemo i razmjenjivati znanja o tradicionalnoj prehrani naših zavičaja i na tim spoznajama kroz praktičan rad učiti o kemijskim procesima. Sastojci naših narodnih jela su različiti, ali dovest će nas do istih znanstvenih činjenica. Znanost će biti jezik kojim razgovaramo a kemija će nam biti sredstvo spoznaje. Pridružite nam se u našem jestivom laboratoriju!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Blagović  datum: 8. 11. 2018. 16:56

Jeopardy! kviz na nastavi informatike

Sjećate li se televizijskog kviza Jeopardy!? Specifičnost kviza je u tome da sudionici moraju formulirati ispravno pitanje na niz odgovora. Nakon početnih poteškoća (jer su najčešće u kvizovima postavljana pitanja na koja dajemo odgovore), učenici su s lakoćom postavljali pitanja na ponuđene odgovore. Pokušajte i vi riješiti kviz za 5. razred i 6. razred.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 8. 11. 2018. 15:42

Profesionalno usmjeravanje u školi

Od listopada ove školske godine započele su radionice profesionalnog usmjeravanja za učenika od petog do osmog razreda koje će kontinuirano provoditi pedagoginja Gordana Alfeldi. Osim radionica, učenicima će biti na raspolaganju i primjerena predavanja, posjeti srednjim školama i sudjelovanje u svim ostalim aktivnostima koje mogu doprinijeti donošenju odluke koja je najbolja za učenika. Uz ove skupne aktivnosti učenici i roditelji se mogu obratiti pedagoginji sa svim pitanjima vezanim uz izbor srednje škole te tako prikupiti sve informacije na vrijeme. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Alfeldi  datum: 5. 11. 2018. 16:42

eTwinning radionica

Na nenastavni dan, 2. studenog, nastavnica EJ Marija Blagović održala je kolegama kratku radionicu o platformi eTwinning, načinima pronalaženja partnera za eTwinning projekte, te korištenju nekoliko besplatnih online alata u nastavi.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Blagović  datum: 5. 11. 2018. 08:32

Sedmaši posjetili Galeriju Ružić

Učenici 7.a i 7.b razreda su sa svojim razrednicama posjetili Galeriju Ružić te se upoznali sa djelima ovog poznatog umjetnika.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 4. 11. 2018. 18:15

Novi eTwinning projekt Code adventure

Potaknuti uspjehom s prethodim projektima, odlučili smo se uključiti u novi eTwinningov projekt Code adventure. Code adventure je jednogodišnji eTwinning projekt u kojem sudjeluju škole iz Hrvatske, Italije, Turske, Rumunjske i Srbije. Autori projekta su naša učiteljica informatike Kristina Krtalić i učitelj iz Turske Cem  Moran. Projekt uključuje upoznavanje škola partnera i država iz kojih dolaze, razmjenu ideja i programiranja (priče, igrice,....) u Scratch-u. Škole partneri će tijekom projekta svoje uratke prikazati na twinspace-u.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 2. 11. 2018. 11:00

U tuđim cipelama

Staviti se u tuđe cipele tj. zamisliti kako je drugoj osobi često je težak zadatak opterećen našim vlastitim stavovima, iskustvima, pretpostavkama. Kako bismo gradili društvo puno razumijevanja i međusobnog pomaganja, važno je učiti naše učenike staviti se u tuđi položaj i razumjeti potrebe dugih ljudi. Ovo je osobito važno kad je riječ o ranjivim skupinama kao što su osobe s invaliditetom. To su razlozi zašto se svake godine iznova upućujemo u Udrugu gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije kako bi svaka nova generacija naučila ponešto o gluhim i nagluhim osobama, načinu na koji doživljavaju svijet oko sebe, teškoćama s kojima se susreću tijekom odrastanja i što svi mi možemo učiniti kako bismo im olakšali svakodnevnu komunikaciju. Posjetili smo Udrugu gluhih i nagluhih i u rujnu ove školske godine i naše je učenike opet posebno razveselila prilika da nauče nešto od njihovih članova. Znakovnu abecedu svladali su za tren, a naučiti znak za pokoju riječ bilo je posebno interesantno. Opet nam je bilo teško otići i dobili smo poziv da ih posjetimo opet

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Mendek Ocelić  datum: 29. 10. 2018. 15:55

Studena događajnica

Drage čitateljice i čitatelji pročitajte koje važne nadnevke obilježavamo u mjesecu studenom.

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2018. 09:56

Let's Fight It Together

Osmaši su na satu engleskog jezika razgovarali o nasilju i kako regairati kada vidiš da je netko žrtva nasilja. Nakon odgledanog kratkog filma u kojem smo upoznali dječaka Joea koji je doživio nasilje u školi, uz pomoć računalne igre smo mu pokušali pomoći. Možete pokušati i vi! Koliko ste uspješni? Sretno!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 29. 10. 2018. 09:35

Interaktivna (pametna) ploča u nastavi geografije

Interaktivna ploča pretvara tradicionalnu školsku ploču u interaktivan uređaj za podučavanje i prezentaciju. Za potpunu funkcionalnost koristimo računalo i projektor. Pomoću elektroničke olovke kontroliramo i editiramo sliku na ploči. Olovka nam omogućuje pisanje po zaslonu, kontrolu miša na računalu te kontrolu samog računala i svih aplikacija. Projiciranu sliku kasnije možemopohraniti na računalo ili promijeniti pišući neke dodatne bilješke. - pisanjem po ploči upravljamo odgovarajućom aplikacijom, - pisanje, crtanje, editiranje slika, stvaranje animacija, - pohrana podataka, printanje, e - mail, uporaba raznih aplikacija. - rad sa jednostavnim i intuitivnim alatom i digitalnim materijalima Svojim karakteristikama ploča je unaprijedila nastavu geografije  što se posebno odnosi na učenika i lakše savladavanje težeg gradiva. Raznim animacijama i primjerima podiže se kvaliteta i raznolikost nastavnog predmeta ali i nastavnog procesa. Prikaz gradiva putem takve ploče znatno je poboljšan te se automatski povećava zainteresiranost i motivacija učenika za sadržaje geografije. Ploča nam daje mogućnost crtanja, pisanja, prezentacija što pogoduje interaktivnoj nastavi kakvoj težimo. Na nastavi je stvorena radna i interaktivna atmosfera. Pomoću pametne ploče potaknuli smo učenike da interaktivnim učenjem sudjeluju u nastavi. Učenici su  postali aktivniji slušatelji.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Matekalo Rade Kovačević  datum: 29. 10. 2018. 09:17

This is me...

This is me... je radionica koju su osmaši radili kako bi se još bolje upoznali, te kako bi lakše mogli opisati jedni druge. Pogledajte "This is me..." na YouTube-u. Možete li ih prepoznati?

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 23. 10. 2018. 21:45

Europski tjedan programiranja

I ove smo godine obilježili Europski tjedan programiranja na izbornoj nastavi informatike u sedmim i osmim razredima područne i matične škole, te u matičnoj školi u sklopu redovnog predmeta informatike. Na web lokaciji Lightbot učenici su programirali robota da stigne do plavog kvadratića na kojem su trebali uključiti lampicu. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, većina je učenika završila i uspješno odradila zadane zadatke. U sklopu EU Code Week-a, učenici 6.b su sudjelovali na radionici u Gimnaziji "Matija Mesić", a učenici 4.a razreda trčali su s Marcom i Sophijom. U hodniku matične škole uredili smo i pano povodom EU tjedna programiranja.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 10. 2018. 16:06

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedeni eTwinning projekt Master Coding - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektu!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 22. 10. 2018. 20:58

Akcija prikupljanja hrane za pučku kuhinju

Povodom Dana kruha u našoj školi se uživalo u slasnim pecivima i ukusnom kolačima koje su zamijesile, ispekle i ukrasile vrijedne ruke naših majki, očeva, baka i učenika. Osim uživanja u hrani, učenici su pokazali veliko srce u humanitarnoj akciji prikupljanja hrane za pučku kuhinju koju vodi Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije. Od srijede 11.10. do srijede 17.10.2018. učenici Matične škole prikupili su 31 kg brašna, 32 kg tjestenine, 23.5 kg riže, 27 kg šećera, 6 kg soli, 11 l ulja, tridesetak limenki konzervirane hrane (riba, paštete, povrće) te još oko 5 kg raznih trajnih prehrambenih proizvoda (palenta, griz, juhe, začini, čaj, kava, kakao…). Prikupljene namirnice su razvrstali i popisali vrijedni volonteri, a odvezle su ih u pučku kuhinju učiteljice Katica Markić i Katarina Brkić Čabraja koje su organizirale ovu akciju koja postaje tradicija u našoj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Katarina Brkić Čabraja  datum: 22. 10. 2018. 20:29

Javni poziv za organizaciju višednevne terenske nastave Vijest ima dokument u privitku

Sukladno Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole (NN br. 67/2014, 81/15) Osnovna škola Hugo Badalić, raspisuje

JAVNI POZIV BR: 1/2018

Javni poziv za organizaciju višednevne terenske nastave

Ponuditelj je obvezan dostaviti ponudu do roka naznačenog u priloženom obrascu, u posebnoj i zatvorenoj omotnici s naznakom „JAVNI POZIV-NE OTVARAJ“ i brojem ponude za gore navedenu terensku nastavu na adresu: OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ, BOROVSKA 3, 35000 SLAVONSKI BROD. U privitku možete pogledati obrazac poziva. Ponude pristigle nakon roka naznačenog u priloženom obrascu neće se razmatrati. Za sve ostale upite vezano za organizaciju ekskurzije nazovite na broj telefona: 035/446-015.

Ravnateljica
Irena Čugura Ćerić

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Ungvari  datum: 22. 10. 2018. 16:34

GLOBE susret u OŠ Ivan Goran Kovačić

GLOBE učenici naše škole u pratnji svoje GLOBE nastavnice Ivane Tunjić, posjetili su u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine Osnovnu školu I.G. Kovačić u Slavonskom Brodu. U suradnji sa GLOBE nastavnicom Anitom Hrgović i njenim GLOBE-ovcima iz OŠ I.G.Kovačić odradili smo radionicu Fenologija. Naši domaćini su nas dočekali ispred svoje škole, gdje smo odradili obilježavanje stabla breze prema GLOBE protokolima, a onda smo se uputili u učionicu kako bi ponovili važnost fenologije i odradili unos podataka u GLOBE bazu.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Tunjić  datum: 22. 10. 2018. 10:07

Obilježili smo EU tjedan programiranja

Od 6. do 21. listopada održava se po šesti put Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, okupljaju se na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem. I u našoj su matičnoj školi danas učenici 4.a razreda obilježili Europski tjedan programiranja. Za vrijeme sata razrednika posjetili su informatičku učionicu, raspitivali se što se uči u petom razredu na nastavi informatike, što se nalazi u učionici,... Nakon upoznavanja pokušali su samostalno izraditi svoje prve programe i za uspješnu su izradu dobili pohvalnice. Pokušajte i vi pomoći dječaku Marcu ili djevojčici Sophiji da dođu do cilja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 10. 2018. 15:11

Čitaš?!

Dragi knjigoljupci i oni koji će to tek postati! U Mjesecu hrvatske knjige školska knjižnica je i ovaj tjedan ugostila učenike razredne i predmetne nastave. Neki su ovaj tjedan prvi puta posudili svoje knjige. Tako su učenici 1.a razreda naučili pravila posudbe i ponašanja u knjižnici, koja je razlika između knjižnica i knjižara, zašto knjige čuvamo i vraćamo ih u knjižnicu. Prvašići su izvrsno odradili sve zadatke, stoga su zaslužili nagrade u obliku straničnika i slatkiša. Veselimo se budućim zajedničkim druženjima! Oni malo veći, točnije sedmaši,  shvatili su da žive u svijetu informacija koji se svakodnevno mijenja i raste, raste… Stoga se, u skladu s „brzim“ vremenom u kojem žive, mijenja i njihovo poimanje znanja. Upravo zato, važno je naučiti kako učiti, pravilno citirati, koristiti se svim izvorima znanja u pravo vrijeme te dobivene informacije korisno upotrijebiti. Jer: „Nepismeni u 21. stoljeću neće biti oni koji ne znaju čitati i pisati, već oni koji neće znati učiti i dopuniti ili obnoviti svoje znanje.”  (Alvin Toffler)

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 10. 2018. 14:18

Županijsko natjecanje u cross trčanju

U četvrtak, 18.10.2018., održano je županijsko natjecanje u krosu. Ovo natjecanje je prvo sportsko natjecanje u ovoj šk. god. Natjecanje je održano na livadi Ekonomsko-birotehničke škole, a sudjelovalo je 19 ekipa u konkurenciji djevojčica i 21 ekipa u konkurenciji dječaka. Naša škola sudjelova je u tri kategorije. U kategoriji osmaša zauzeli smo 14. mjesto, u kategoriji šestašica 15. mjesto, a sjajni su bili šestaši i petaši koji su osvojili 3. mjesto i brončane medalje. Čestitke. Sastav: Matej Bošnjaković, Antonio Olujević, Noa Marić, Marin Marić, Antonio Lačen, Roko Tomas, Leon Šošić, Anto Čalušić, Nikolina Barunica, Gabriela Tunjić, Josipa Blažević, Enola Delić i Ines Seili.
  :: opširnije :: 


objavio: Branimir Garić  datum: 19. 10. 2018. 13:55

Dan kravate u MŠ

Kravata je prepoznatljiv i priznat hrvatski simbol. Hrvatsko podrijetlo kravate utemeljeno je na povijesnim činjenicama, i naša je zemlja poznata kao domovina kravate. Hrvati su svijetu podarili kravatu, ali su je drugi narodi dalje njegovali, razvijali i usavršavali. Kravata je simbol otmjenosti i kulture odijevanja.  Obilježavanjem Dana kravate pridonosimo razvoju zajedništva i jačanju našeg identiteta. Danas smo u školi svi bili otmjeni! Nosile su se razne kravate, šarene, jednobojne, dugačke, kratke, svilene… Učenici nižih razreda su na hodnicima škole izrađivali kreativne plakate s crtežima kravata. Koliko je zabavno bilo, pogledajte na slikama.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Fajgl  datum: 19. 10. 2018. 13:44

Milijun djece moli za jedinstvo i mir

Naša škola se i ove godine priključila molitvenoj inicijativi „Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir“. Cilj ove akcije je na isti datum  i u isto vrijeme okupiti milijun djece i mladih u molitvi za mir u svakoj obitelji i čitavom svijetu. Molitvu je predvodila naša vjeroučiteljica Katica Markić zajedno s učenicama četvrtih razreda. Ponosni smo što smo sudjelovali u jednoj globalnoj akciji i što smo i mi bili kap u velikom slapu dobrote.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Fajgl  datum: 19. 10. 2018. 13:22

Duplo veselje u 6.a

Danas je u 6.a bilo baš veselo. I mi smo odlučili proslaviti dane kruha u našem razredu. Iako smo već jako veliki i odrasli, i mi se volimo zasladiti. Budući da je danas obilježen i Dan kravate, neki od nas su ju stavili, a drugi se ipak nisu još toliko odraslo osjećali. Uz ukusne keksiće, kolače, palačinke i druge specijalitete dobili smo još veću inspiraciju za stvaralačko prepričavanje bajki Ivane Brlić Mažuranić. Kad bi barem svaki dan bio ovakav!

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Fajgl  datum: 19. 10. 2018. 12:59

Kulturna baština s kravatom: 18. listopada - Svjetski dan kravate

Spoznaja da je kravata hrvatski izum izaziva ponos Hrvata na svim kontinentima, a kod pripadnika drugih naroda osjećaj uvažavanja. Kravata je dekorativni odjevni predmet u obliku vrpce koji se nosi oko vrata, provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Smatra  se izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na čijim odorama je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi pa u njihov jezik dolazi pod nazivom "cravate", a kasnije se pod sličnim nazivima pojavljuje i u drugim europskim jezicima. Povežimo kravate u čast hrvatskoj kulturnoj baštini!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 10. 2018. 20:51

Jesen i dani kruha u 3.e razredu

Tijekom mjeseca rujna, a i listopada učenici 3.e razreda su se pripremali za dolazak jeseni u našu školu i za obilježavanje dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Tako su svojim vrijednim rukama bojali, crtali, izrezivali razne jesenske plodove, te kruhove i pekarske proizvode da bi svojim radovima doprinijeli da naša škola bude još ljepša. U fotogaleriji pogledajte kako su oni sve to stvarali i kako naši panoi izgledaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirna Lesičar  datum: 18. 10. 2018. 20:39

Dani kruha u MŠ

I ove godine u našoj školi su obilježeni Dani kruha i zahvale za plodove zemlje. Upriličena je i prigodna izložba pekarskih proizvoda koji nisu mamili samo izgledom, već i mirisom i okusom. Učenici nižih razreda su ispred svojih učionica prikazali sve ono najljepše što mamine, bakine i dječje ruke mogu napraviti. Bilo je tu kruha, kiflica, kolača, pogača, radova od plastelina i glinemola te jesenski plodovi zemlje. Posjetio nas je i kapelan Nino Perica koji je blagoslovio krušne proizvode i zajedno se s učenicima pomolio. Zahvaljujemo se učiteljicama, mamama, bakama i svima ostalima koji su nas danas podsjetili koliko smo sretni što možemo svakodnevno blagovati ukusnu hranu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marijana Fajgl  datum: 18. 10. 2018. 20:22

Dani kruha u PŠ Jelas

Blagdansko ozračje u PŠ Jelas se nastavlja i u drugoj smjeni. Za bogate stolove pune slasnih delicija zaslužne su vrijedne ručice učenika i roditelja drugih i četvrtih razreda. Uživali smo u lijepim izložbama i slasnim, zalogajima. Blagovanje za zajedničkim stolom smo podijelili i s drugom djecom. Naš prijatelj Muhamed je polaznik Kuće sretnih ciglica. Njemu smo uručili darak naših pekarskih proizvoda. Zahvaljujuči djeci velikog srca, radost dijeljenja će se prenijeti i u njihov dom.  U slast!

  :: opširnije :: 


objavio: Luca Drinić  datum: 18. 10. 2018. 20:11

Dani kruha u 2.e

Drugi e Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježio je pečenjem kruha u učionici. Svježe pečeni i topli kruh učenici su jeli s namazom po želji.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Lalić  datum: 18. 10. 2018. 19:52

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dana 17. listopada obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ravnateljica Irena Čugura Ćerić na početku je pozdravila sve učitelje, učenike te smo predvođeni župnikom Ivanom Petrovićem blagoslovili kruh i plodove zemlje. Zahvaljujemo vrijednim rukama roditelja, baka, učenika. Stolovi su bili prepuni ukusnih kolača, kiflica, malih kruhova čiji se miris širio cijelom školom. Zahvala svim učiteljicama posebno razredne nastave, vjeroučiteljicama, na izradi lijepih panoa, uređenju stolova krušnim proizvodima i plodovima zemlje koji su pridonijeli lijepom ugođaju u obilježavanju ovoga dana.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Vidaković  datum: 17. 10. 2018. 16:10
» Arhiva naših vijesti    
 Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Knjiga nije hrana, ali je poslastica."

                            Tin Ujević


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1213298
Danas: 20

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju